Äimäraution raviraportti 20.6.2016

28.06.2016

Oulun Äimärautiolla ajettiin juhannusviikon kärkeen kymmenen lähdön Tyrnävä-ravit. Illan kaksoisvoittajina häärivät duot Petri Klemola & Iikka Nurmonen, sekä Pasi Väisänen & Tuomas Pakkanen. Nurmonen narutteli voitot Quick Leaderillä ja Quiet Leaderillä, Pakkanen taas haki ykkösrahat Boulder Luckyn ja Absolut Arctican rattailla. Toto4-pelin suurimmat yllätykset saatiin toiseen ja kolmanteen kohteeseen, kun Tero E Mäenpään tallin Patriootti ja Tammasarjassa juhlinut Veli-Erkki Paavolan ohjastama Cute Valley kaarsivat voittajaseremonioihin. Toto4-peli päättyi kotiradan Anaheim Kempin & Mauri Jaaran voittoon.

Ukaasi avauslähdön terävin


Illan kisat käynnistyivät suomenhevosten alasarjalla, jossa selkeä pelisuosikki Ukaasi oli ravikansan luottamuksen arvoinen. Santtu Raitalan suojatti sai mukavan startin 20 metrin pakilta ja eteni nopeasti 4. sisälle. 1. takasuoralla Ukaasi nousi toisen radan veturiksi. Loppukaarteessa se painosti keulahevosen laukalle ja siirtyi itse piikkipaikalle. 33-lopetuksessa Valtrauksen tytär hallitsi varmoin ottein tapahtumia ja otti toisen peräkkäisen voittonsa. Ukaasi on voittanut uransa neljästä startista kolme, kertaalleen se on pilannut pelinsä laukkaan.

Takakaarteessa mukaan kärkikvintettiin liittynyt Vinksahti otti asemat 3. ulkoa. Se jatkoi reilut 700 jäljellä kiriin kolmannelle radalle ja kurkotti loppukaarteessa kärjen kupeelle. Maalisuoralla Mauri Jaaran ajokki kiritti kohtalaisesti voittajaa, mutta ei pystynyt tarjoamaan vakavaa haastetta. Vinksahti oli kuitenkin hyvä kakkonen ja pudotti kymmenyksen ennätystuloksestaan. Lähtösuoralla hypyn ottanut Viren Eko R eteni 1. takasuoralla 2. ulos ja seuraili lopussa uudella ennätyksellään kolmanneksi, kärkiparia uhkaamatta. 2. sisällä ravannut Äitin Poika alkoi päätöskierroksella hieman tippua keulan tahdista. Se nousi loppukaarteessa laukkaavan takaa toiselle radalle ja kiri tasaisesti perille. Pitkältä pakilta matkaan lähtenyt Caro malttoi ravata toistamiseen urallaan koko matkan ja punnersi kulisseissa viimeisille rahoille, uudella ennätystuloksellaan 34,7ke. Keulassa väliajoin 37,5-36,5-34,5 polkenut Katajan Kunnari laukkasi reilut 400 jäljellä paineen alla ja menetti ainakin rahasijan. Pelihevosista Carmita laukkaili hylkyyn.

Catchmeifyoucan vakuuttavaan voittoon


Toisessa lähdössä radalle astelivat aloittelevat lämminveriset. Voitokkaan debyytin suoritti Ahti Antti-Roikon ohjastama Catchmeifyoucan. Tamma kiersi 1. kaarteen kolmatta rataa ja laskeutui 1. takasuoran alussa 2. ulos. Hetkeä myöhemmin se jäi ravaamaan toista rataa ilman selkää, kun vetoapu siirtyi sisäradalle. Viimeisellä takasuoralla Catchmeifyoucan alkoi vaatia vauhtia johtohevoselta ja 3. puolikas paineltiin 18,5-vauhtia. 16-lopetuksessa Tapani Krapun valmennettava lipui varmasti ykköseksi ja aloitti uransa tyylikkäällä voitolla. Voittotulokseksi kirjattiin 19,8ke. Catchmeifyoucanin sukutausta on varsin laadukas, sillä sen emä Jewel Leader on mm. Hero Leaderin ja Kriterium-voittaja Keen Leaderin sisko.

2. sisällä taivalta taittanut Charchip hakeutui viimeisellä takasuoralla 2. ulos ja jatkoi loppukaarteessa kirikaistoille. Niko Jokelan ajokki haparoi hieman suoralle kaarruttaessa, mutta pysyi raiteillaan ja jatkoi mukaan kärkitaistoon. Lopussa Charchip jyräsi asiallisesti toiseksi. Keulassa väliajoin 22,5-22,5-18,5 vetänyt Hilarious Hangover jaksoi 16-lopetuksessa kolmanneksi. Muut jäivät kauas. 3. ulkona ravannut Armani Press nousi reilut 400 metriä ennen maalia kolmannen kiertoon ja kiri taustalla neljänneksi. 3. sisällä matkustanut Argenteuil seuraili tasaisesti viidenneksi ja tämän takana 4. sisällä juossut Kalypso T.J. oli reilun välimatkan päässä kuudentena maalissa. 1. takasuoralla 4. sisältä lyhyesti haparoinut Raison Si Si nousi hetkeä myöhemmin 2. ulos. Viimeisellä takasuoralla se ei pysynyt kärjen kelkassa vauhdin kiihtyessä, vaan taipui taustalle, missä jaksoi jäännösrahoille. Etusuoralla 5. sisältä 4. ulos noussut Non Stop Diamond laukkasi 1. takasuoran alussa. Se riitti raville selvittyään epätasaisessa ja laukkojen sävyttämässä lähdössä viimeisille rahoille.

Quiet Leader kiri vahvasti ykköseksi


Ravien kolmas koitos oli Iikka Nurmosen ja Quiet Leaderin näytöstä. 3. ulkona matkustanut ruuna lähti vajaat 700 metriä ennen maalia kirikaistoille ja syöksyi reilut 400 jäljellä johtavan rinnalle. Siinä Quiet Leader ei pitkään viihtynyt, vaan täräytti saman tien keulaan ja karkuun. 13,5-lopetuksessa ruuna oli täysin vailla vastusta ja lipui helppoon voittoon. Viimeiset 700 metriä Quiet Leader lensi vahvasti 12,1-vauhtia. Voitto oli ruunalle kauden neljäs ja uran seitsemäs. Tällä kaudella Petri Klemolan valmennettava on napsinut komeasti jo seitsemän totosijaa.

2. ulkona aloittanut Flying Heel eteni 1. takasuoralla vetämään toista rataa. Se siirtyi vajaat 600 jäljellä johtoon, mutta ei ehtinyt keulapaikasta pitkään nauttia, kun tuli ohitetuksi n. 200 metriä myöhemmin. Jatkossa Flying Heel puristi hyvin kakkoseksi, mutta orastava voittoputki tuli päätökseen. 2. sisällä juossut Duran's Best pääsi viimeisellä takasuoralla nousemaan toiselle radalle väsyvän keulahevosen takaa ja puristi totoon. Duran's Best on ahkera totosijojen kerääjä, mutta edellisestä voitosta on jo kohta kolme vuotta. Sen jälkeen ruuna on ottanut lähes 20 himmeää totosijaa, mikä on kova saldo. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kiriin heittänyt Darya I Nur polki taustalla neljänneksi. 2. ulkona juossut ja viimeisellä takasuoralla kolmannella käväissyt Ermite jaksoi viimeisille rahoille.

Nurmoselle ja Team Klemolalle illan toinen täysosuma


Toto4-avauksessa jatkuivat Nurmosen & Klemolan kinkerit, tällä kertaa Quick Leaderin toimesta. Ori kiersi 1. kaarteessa kolmatta rataa ja laskeutui 1. takasuoran alussa toiselle radalle. Vajaat 1500 jäljellä Quick Leader otti joukon komentoonsa ja kellotti avauskierroksen lukemiin 17,5. Jatkossa vauhti kiihtyi, kun tiukka haastaja Svadilfari kyseli kyytiä pelisuosikilta. 14,5-vauhtisen 3. puolikkaan jälkeen Quick Leader kuitenkin irtosi 14-lopetuksessa helppoon voittoon. Neljännen peräkkäisen voittonsa ottanut Classic Photon poika kellotti uudeksi ennätyksekseen lukemat 15,6ake. Quick Leader on voittanut lähes puolet uransa starteista.

Takakaarteessa porukan perältä ulkoradoille iskenyt Svadilfari kiertyi etusuoralla johtavan rinnalle, mistä oli oikein hyvä kakkonen, vaikka voittajan kelkasta lopussa putosikin. Vajaat 1500 metriä ennen maalia keulapaikkansa pois luovuttanut Sunday's Robertta seuraili 2. sisältä kolmanneksi uudella ennätyksellään ja Zacus Turbo riitti 2. ulkoa neljänneksi. Classic Valley oli 3. sisältä viides, saamatta kiritiloja. Sille ei kuitenkaan tainnut isommin jäädä jossiteltavaa. Loppukaarteessa 4. ulkoa kiriin heittänyt Irwin Saknussen lopetti aivan asiallisesti viimeisille rahoille. Classic Valleyn takana 4. sisällä juossut Akseli Winner jäi pakettiin sen oloisena, että sillä olisi ollut voimia varastossa. Huomioidaan jatkossa, eli tässä tapauksessa jo perjantaina Vieremän juhannusraveissa. Jonkin verran peliä suurimpien suosikkien takana kerännyt Good Jewel laukkasi 1. kaarteessa hylkyyn.

Patriootti veti perille saakka


Toto4-pelin kakkoskohteeseen saatiin pieni yllätys, kun Tero E Mäenpään Patriootti lasketteli ykköseksi. Ori eteni 1. kaarteessa keulaan, missä se veti väliajoin 32,5-31,5-26,0. Reippaan 3. puolikkaan jälkeen Patriootilta irtosi vielä 26-lopetus, minkä siivittämänä se pakeni lopussa alta pois ja hallitsi varmoin ottein maaliin saakka. Samalla ori kirjautti uuden ennätystuloksensa 28,8ke. Voitto oli Patriootille uran kolmas. Oriille on luvassa lähipäivinä muutto uusiin puitteisiin, kun Mäenpään valmennustoiminta siirtyy Pohjois-Savosta Jämsään.

Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kiriin lähtenyt Valtori punnersi hyvin kakkoseksi, selvästi voittajalle häviten. Johtavan kupeella ravannut Kobardi sinnitteli mukavasti kolmanneksi. 5. ulkona juossut Nalli Napero pääsi viimeisellä takasuoralla 4. ulos, mistä löysi loppukaarteessa vapaat kirikaistat. Loppua Nalli Napero pisteli positiivisella otteella nousten neljänneksi ja jatkaa kunnossa. 4. ulkoa loppukaarteessa 2. ulos päässyt Svartsjöfax seuraili tasaisesti viidenneksi. Johtavan puserossa peesaillut Tuuli Pipsa taipui hieman loppumetreillä ja menetti muutaman sijoituksen, jääden kuudenneksi. Lähtöön laukannut Oleg ravasi toista rataa pitkin porukan perällä ja työntyi lopussa kiertelemättä jäännösrahoille. Lähtösuoran päässä hypyn ottanut Valppaus nousi etusuoralla porukan hänniltä kolmannen kiertoon ja jaksoi taustalla viimeisille rahoille. Suursuosikki Koveri pääsi takamatkalta herkullisiin asemiin 2. ulos. Se havitteli viimeisellä takasuoralla kiriin, mutta levisi laukalle ja menetti mahdollisuutensa. Hylkytuomion myötä Koverin uran ensimmäinen tappio oli tosiasia. Suosikin takana jollain tapaa pelihevosiin lukeutunut Wauhti laukkasi lähtösuoralla ja keskeytti kulisseissa.

Cute Valley kuittasi Tammasarjasta 3 000 euroa


Toto4-pelin kolmantena kohteena ajettiin Tammasarja komealla 3 000 euron ykköspalkinnolla. Paras oli Veli-Erkki Paavolan ohjastama Cute Valley. Se eteni 1. kaarteessa keulaan, missä kellotutti väliajoiksi 16,5-18-16 ja taisteli 17-lopetuksessa sitkeästi ykköseksi uudella volttiennätyksellään 16,5ke. Cute Valley on palannut tauolta hienossa kunnossa, sillä jo avausstartti puolen vuoden paussilta toi kakkossijan ja nyt hopea kirkastui kullaksi. Uransa toisen voiton ottanutta tammaa valmentaa Erkki Rautakoski. Cute Valleyn kausi jatkuu maanantaina Kaustisella.

Toista rataa vailla vetoapua matkaa taittanut Sahara Hotlady teki rehdin esityksen ja tarjosi lopussa tiukan vastuksen voittajalle. Mika Forssin ajokki joutui kuitenkin tyytymään kakkossijaan ja uuteen volttiennätykseen. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa iskun ulkoradoille suorittanut In Ice Princess jyräsi hyvin perille ja riitti kolmanneksi. Myös Santtu Raitalan ajokki korjaili ennätystulostaan, joka kuuluu nyt 15,9ke. 4. sisällä juossut Dizebell Gran pääsi maalisuoran alussa etenemään vapaata sisärataa pitkin ja lopetti terävästi neljänneksi. 2. sisällä matkustanut Spicy Day nousi maalisuoralla toiselle, muttei löytänyt vapaita kirikaistoja. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kirikaistoille hakeutunut Also Starring punnersi asiallisesti kuudenneksi. Jonkin verran pelikansan huomiota kerännyt Elvira di Quattro ravasi 2. ulkona, mistä se hakeutui loppukaarteessa kirikaistoille. Tamma lopetti kohtalaisesti ja riitti yhdeksänneksi. Pelisuosikki Lemon Breezerin kiri ulkoradoilla muodostui liian raskaaksi ja se väsähti viimeisellä takasuoralla, ollen lähdön ainoa hevonen, joka ei kirjannut uutta ennätystä.

Anaheim Kemp vastaili sitkeästi


Toto4-päätöksessä suosikki Anaheim Kemp pääsi 1. takasuoralla varsin sopuisasti keulapaikalle ja sai rauhoittaa 16,5-avauksen jälkeen tahtia. Kierroksen kohdalla kellot pysähtyivät 18,0-lukemiin, minkä jälkeen Mauri Jaara kiihdytti tahtia 3. puolikkaalla 16,0-vauhtiseksi. 13-lopetuksessa Anaheim Kemp sai tiukkaa haastetta Midnight Hourin toimesta, mutta vastaili rehdisti perille saakka ja piti pintansa. Parin hutistartin jälkeen Anaheim Kemp teki paluun kultakantaan ja otti kauden kolmannen voittonsa. Ruunan koko ura käsittää kymmenen voittoa. Uuden volttiennätyksensä 15,4ke polkaissut Anaheim Kemp jatkaa kauttaan ensi viikon tiistaina Kuopion Sorsasalossa.

600 jäljellä 3. ulkoa kiriin lähtenyt Midnight Hour eteni loppukaarteessa keulan rinnalle ja oli myllyttämässä tästä maalisuoralla yliotetta. Loppumetreillä Anaheim Kemp kuitenkin kontrasi uudestaan ja Iikka Nurmosen illan kolmas voitto jäi haaveeksi. Midnight Hour oli kuitenkin mainio kakkonen ja tuli viimeiset 600 metriä 11,3-vauhtia. Samalla syntyi ruunan uusi volttiennätys. 1. takasuoralla keulapaikan pois luovuttanut Astaire America oli johtavan takaa hyvä kolmas. 1. takasuoralla porukan perältä kolmannen kiertoon navigoinut Caesar De Veluwe eteni takakaarteessa toiselle radalle ilman selkää. Loppukaarteessa Janne Sorosen ajokki tippui kärjen kyydistä, mutta sinnitteli jatkossa kohtalaisesti neljänneksi. What's Going On ravasi edellisen takana 2. ulkona, mistä ei löytänyt lopussa kiritiloja. Mudfield Maori otti kiertelemättä 3. sisältä viimeiset rahat. Pohjoisesta käsin debytoinut Aaron De Veluwe kiri hänniltä tasaisesti perille. Jollain tapaa pelihevosiin lukeutunut Champ Walk In laukkasi lähtöön ja hylättiin.

Gold Narva avasi uransa voittosaldon


Ravien kahdeksannessa lähdössä paras oli Niko Jokelan ohjastama Gold Narva. Se otti alussa asemat 2. ulkoa, mistä hyökkäsi vajaat 600 jäljellä kolmannen kiertoon. Hetkeä myöhemmin Gold Narva eteni keulan rinnalle ja hankki tästä maalisuoralla yliotteen. Lopussa Jani Ahopellon valmennettava piti varmasti ykköseksi ja avasi uransa voittosaldon uudella ennätystuloksellaan 17,3ake.

Loppukaarteessa 2. sisältä 2. ulos noussut Double Cross jatkoi maalisuoran avautuessa kolmannen kiertoon ja punnersi kakkoseksi. Keulassa väliajoin 14-16,5-20 vetänyt Snowline Star riitti 16,5-lopetuksessa totoon. 3. ulkona juossut Wasa Windy hakeutui maalisuoralla kirikaistoille ja tuli loppumetrit ihan terävällä otteella, mutta oli suosikkiasemaansa nähden pienoinen pettymys. 4. ulkona juossut Lindy Bliss meni loppukaarteessa 2. sisälle ja seuraili viimeisille rahoille. Suosikkeihin lukeutunut Jefersson laukkasi viimeisellä takasuoralla johtavan ulkopuolelta ja hylättiin pitkästä laukasta.

Boulder Lucky jyräsi ykköseksi


Yhdeksäs lähtö oli Boulder Luckyn ja Tuomas Pakkasen heiniä. Ruuna aloitti toisella radalla ilman selkää, mutta mahtui työntymään 1. takasuoran alussa johtavan kantaan. Jatkossa ankkurinköysi johtavan venyi, kun keulahevonen Up Sultan paahtoi reipasta kyytiä. Viimeisellä takasuoralla Boulder Lucky tavoitti karkulaisen ja nousi vajaat 500 jäljellä tämän rinnalle. Maalisuoralla Boulder Lucky runttasi 18-lopetuksessa väkisin ykköseksi. Pasi Väisäsen valmennettava otti tässä kauden toisen ja uransa kolmannen voiton, uudella ennätyksellään 16,3ake.

12,5-vauhtia avannut ja jatkossakin reipasta tahtia vetänyt Up Sultan oli hyvä kakkonen ja toi kuskilleen Iikka Nurmoselle jo illan neljännen kaksarisijan. 3. sisällä ravannut Vernaccia nousi loppukaarteeseen tultaessa toiselle radalle ja seuraili lopussa varmasti totoon. Etusuoran alussa viimeisestä ulkoa kolmannelle kohottautunut Mad Man Blues kurkotti viimeisellä takasuoralla nelossijalle, minkä pystyi pitämään perille saakka. 4. sisällä juossut Blackie Lawless nousi loppukaarteessa toiselle radalle ja jaksoi viidenneksi. 3. ulkona juossut Easy Vacation kiri lopussa kolmatta rataa pitkin viimeisille rahoille. Paljon peliä kerännyt Je T'aime Muscles laukkasi lähtöön ja pysytteli jatkossa taustajoukoissa.

Pakkasesta & Väisäsestä illan tuplavoittajat


Myös illan viimeinen lähtö päättyi Tuomas Pakkasen ja Pasi Väisäsen juhliin, kun Absolut Arctica kiitti sisäratareissusta. Ruuna ravasi 3. sisällä, mistä se pääsi viimeisellä takasuoralla nousemaan toiselle radalle. Se teki kuitenkin pian paluun sisäradalle, kun väylät vapauteen pysyivät tukossa. Loppukaarteessa Absolut Arctica löysi vapaat ladut ja ruuna tykitti herkällä otteella varmaan voittoon. Viimeiset 500 metriä Igor Brickin poika tuli 14,5-vauhtia. Voitto oli ruunalle kauden ja samalla myös uran toinen ja se irtosi uudella ennätystuloksella 17,6ake.

1. kaarteen kolmatta kiertänyt ja 1. takasuoralla johtavan rinnalle edennyt Sanya Queen siirtyi 1400 jäljellä keulaan. Se jatkoi etusuoran päässä 2. sisälle, mistä löysi maalisuoralla kirikaistat ja lopetti hyvin kakkoseksi. Ennätystuloksensa tehtaillut tamma esiintyi oikein positiivisesti ja se kannattaa jatkossa huomioida peleissä. Keulaan avannut Rex Texpress menetti paikkansa 1400 jäljellä, mutta nousi nopeasti uudestaan toiselle radalle. Etusuoran päässä Jarmo Saarelan ajokki otti keulapaikan takaisin itselleen. Maalisuoralla Rex Texpress jaksoi taistella pronssille ja kuittasi uuden ennätystuloksensa. 4. ulkoa viimeisellä takasuoralla kirinsä aloittanut Mr Money Maker punnersi lopussa neljänneksi. 2. ulkona juossut pelisuosikki Arctic Love Storm hyökkäsi 600 jäljellä kolmannelle ja eteni nopeasti keulan rinnalle. Maalisuoralla Arctic Love Storm kuitenkin taipui ulos kärkitaistosta ja riitti viidenneksi. Kaimookin viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa alkanut kiri kantoi viimeisille rahoille.

Tähdet:

*** Quiet Leader
- Liiteli viimeiset 700 metriä hieman päälle 12-vauhtia ja irtosi todella helppoon voittoon.

** Patriootti
- Veti keulassa avauskierroksen 31,5-vauhtia ja kiristi ruuvia päätösringillä reilulla otteella. Piti oikein hallitusti ykköseksi.

* Quick Leader
- Haki 1500 jäljellä keulat ja sai päätöskierroksella painetta tiukalta haastajalta. Karkasi kuitenkin 14-lopetuksessa ylivoimaiseen voittoon.

Teksti:
Harri Haavisto

Arkisto