Raviraportti 11.8.2017

12.08.2017

Äimärautiolla ravattiin perjantaina lounasravit varsin kesäisessä, mutta melko tuulisessa säässä. Lämminveristen ykkössarjassa paras oli Erkki Heikkilän valmentama Amazone d'Inverne, jolle voitto oli jo kolmas putkeen. Taidokkaasta ajosuorituksesta vastasi Jukka Siipola. Ohjastajista kahteen voittoon ylsi Santtu Raitala, joka narutteli täysosumat A Nice Officerilla ja Greytail Ericillä. Lämminveristen kakkossarjassa Ruotsista Lumijoelle palannut Uberta Jet nappasi Janne Sorosen ohjastamana ykkösrahat ja ravien ainoassa kylmäverikoitoksessa Mikael Nivan luotsaama Aavan Sisu ehti tikulle ensimmäisenä.

A Nice Officerille uran ensimmäinen voittoPäivän kisat käynnistyivät enintään 850 euroa tienanneiden lämminveristen taistolla. Alkumatkasta pidettiin yllä hyvää vauhtia, kun Raison Si Si kellotti keulassa avauspuolikkaan väliajaksi 13,0. Jatkossa tahti rauhoittui tuntuvasti ja vajaat 800 jäljellä keulahevonen sai rinnalleen 2. sisällä juosseen A Nice Officerin. 400 metriä ennen maalia Santtu Raitalan ajokki jyräsi yliotteen johtaneesta ja sai revittyä loppukaarteessa sen verran eroa muuhun porukkaan, että pystyi pitämään varmoin ottein asemansa perille saakka. Ykkössija oli Mira Hepo-Ojan treenaamalle 4-vuotiaalle tammalla uran ensimmäinen. Lähdön jälkeen valmentaja kertoi, että hevosella on aiemmissa kisoissa ollut hieman epäonneakin matkassa, esimerkiksi viime kisassa se otti sille harvinaisen laukan törmättyään lähtöauton siivekkeeseen. Jatkossa Hepo-Oja odottaa hevosen kehittyvän edelleen, joten kärkisijoja lienee luvassa tulevaisuudessakin.

Takakaarteessa 2. ulkoa 3. sisälle pudottanut Boxing Elli vaihtoi vajaat 800 jäljellä voittajan kantaan 2. ulos. 400 jäljellä Keijo Hakalan ajokki jäi toiselle radalle ilman vetoapua, mistä puristi hyvin kakkoseksi ja tavoitti maalisuoralla voittaja A Nice Officeriakin. Alussa hieman asemiaan menettänyt Frankie Fasett meni etusuoran päässä 3. ulkoa 4. sisälle ja pääsi viimeisellä takasuoralla etenemään sujuvasti 2. sisälle. Loppukaarteessa ruuna nousi ulos ja lopetti ihan asiallisella otteella kolmanneksi. Keulassa reippaan avauksen kellottanut Raison Si Si jäi lopulta neljänneksi.

Pelisuosikki Steel Johnilla meni kaikki pieleen. Veikko Tolkkisen ajokki tavoitti etusuoran alussa kärkinelikon ja otti mukavat asemat 2. ulkoa. Paikka ei kuitenkaan lopulta ollut mikään unelmien täyttymys, sillä etukaarteessa Dancing Foen selkä ei enää vetänyt. Steel John joutui hakemaan kiritilat aivan porukan hänniltä, mistä pääsi vasta vajaat 700 jäljellä aloittamaan iskunsa. Jatkossa ruuna eteni vauhdilla ja nousi loppukaarteessa sijalle viisi, mutta laukkasi 300 jäljellä. Ennen hyppyään Steel John kulki 400 metriä 16,5-vauhtia ja olisi taistellut ravilla totosijoista. Loppua ruuna latoi vielä hyvällä otteella ja riitti viimeisille rahoille.

Aavan Sisu laukkojen värittämän koitoksen terävinRavien ainoassa kylmäverikoitoksessa voiton vei Mikael Nivan ohjastama Aavan Sisu. Ruuna laskeutui takakaarteessa toiselta radalta 4. sisälle, mistä nousi etusuoralla toiselle radalle ja siirtyi viimeisen takasuoran alussa sisäradan jonoon kolmanneksi. Jatkossa Aavan Sisu nousi toiselle radalle ja jyräsi loppukaarteessa keulahevosen rinnalle. Maalisuoralla Sirpan Sisun poika runnoi väkisin ykköseksi, pitäen myös ulkoa kirineen haastajan kurissa ja nuhteessa. Valmentaja Jaakko Rahkolle viikko oli täydellinen, sillä Aavan Sisun sisko ja tallikaveri Aavan Tuuli juhli voittoa tiistaina Torniossa. Aavan Sisulle voitto oli kauden ensimmäinen ja uran kuudes.

Laukkojen sävyttämässä lähdössä myös kakkoseksi sijoittunut Päälykäinen lankesi matkalla kielletylle askellajille. Ari Raution ajokki juoksi 2. sisällä, mistä se pääsi kiertymään keulaan etusuoralla vastustajan laukan myötä. 550 metriä ennen maalia Päälykäinen levisi itse laukalle ja menetti paikkansa. Loppukaarteessa ruuna eteni johtavan kantaan, mistä löysi aivan liian myöhään kiritilat ja ehti hyvällä lopetuksella vain kakkoseksi. Voitot kiertävät edelleen, mutta Päälykäinen jatkaa asiallisessa iskussa. Etusuoralla 3. sisältä ulos noussut Lumi-Kukka meni etukaarteessa 2. sisälle. Se nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja pääsi keulahevosen laukan myötä reilu 500 jäljellä keulaan. Tauolta palannut tamma tsemppasi lopussa mukavasti kolmanneksi.

Aivan poppoon perällä juossut suosikki Valtrauksen Tähkä laukkasi takakaarteessa ja menetti rajusti asemiaan. Ruuna liikkui jatkossa taustalla vahvalla otteella, mutta kiri katkesi viimeisellä takasuoralla uuteen hyppyyn. Santtu Raitalan ajokki lopetti vielä taustalla hyvin neljänneksi ja olisi ilman laukkoja otellut taatusti voitosta. Alussa lyhyesti haparoinut Jim Myrberg nousi viimeisellä takasuoralla viidenneltä sijalta kolmannen kiertoon ja kiri vahvasti kohti kärkisijoja, kunnes laukkasi loppukaarteessa menestystään. Raville selvittyään Jeanette Svevarin ajokki lopetti viimeisille rahoille. Viimeisellä takasuoralla nelossijalta asemiaan kolmannen kautta parannellut Myrsky-Ralli ei saanut otetta kärkitriosta ja palasi toiselle. Lopussa Jaakko Jylhän ajokki tyytyi seurailemaan. Kahden laukan rasittama Nopsa Palma tuli taustalla ihan kohtalaisella otteella perille. Piikkipaikalla avauskierroksen viilettänyt Charmig rullasi kierros jäljellä laukalle ja menetti pelin.

Greytail Eric toi Raitalalle ravien toisen voitonEnintään 3 000 euroa tienanneiden lämminveristen sarjassa paras oli Santtu Raitalan ohjastama ja Kirsi Kosken valmentama Greytail Eric. Ruuna juoksi 4. ulkona, mistä se nousi kierros jäljellä ulkoradoille. Loppukaarteessa Donerailin poika jyräsi pontevin potkuin kärjen rinnalle ja laskeutui toiselle radalle, hakien hieman raviaan. Maalisuoralla Greytail Eric nappasi hallitun voiton pitkän kirin päätteeksi. Ruuna on tehnyt ihan hyviä esityksiä jatkuvasti, mutta on kohdannut paikoin turhan kovia vastuksia ja juoksunkulkukaan ei ole aina ollut suosiollinen. Voitot ovat kiertäneet ja edellisen kerran Greytail Eric olikin ensimmäisenä maalissa uran avauksessa, juurikin Oulussa. Valmentajan mukaan ruuna on kehityskelpoinen tapaus, mutta ei vielä aivan täysin ymmärrä mistä koko hommassa on kyse. Ajan kanssa Greytail Ericistä voi tulla oikeinkin hyvä hevonen. Kirsi Kosken valmennustallin päivä oli onnistunut, sillä avauslähdössä Greytail Ericin sisko Boxing Elli nappasi kakkosrahat.

Kakkoseksi sijoittunut Listas Hector teki hyvän esityksen. Se laukkasi porukan hännillä ensimmäisellä takasuoralla ja menetti otettaan pääjoukkoon. Jatkossa Mauri Jaaran ajokki juoksi viimeisessä ulkona, mistä heitti viimeisellä takasuoralla kirikaistoille ja rymisteli vahvalla otteella perille saakka. Päätöskierros sujui 16,8-vauhtia. Toni Niemisen ohjastama Kice jäi hieman alussa ja juoksi jatkossa 5. ulkona. Se nousi etusuoralla Greytail Ericin perään kolmannelle ja menetti loppukaarteessa vetoapunsa. Ruuna kamppaili hyvin maaliin saakka, riittäen kolmanneksi. Kahdessa ensimmäisessä Suomen kisassaan laukkoihin sortunut Digital Passport kulki tällä kertaa Tapio Kalajan ohjastamana koko matkan ravia. Se taittoi taivalta 3. sisällä, mistä vaihtoi viimeisellä takasuoralla 2. ulos. Lopussa Digital Passport ei nähnyt päivänvaloa, vaan virui pussissa maaliin saakka ja kuittasi nelosrahat.

1. kaarteessa johtavan rinnalle kiertynyt Salama Star eteni loppukaarteessa keulaan, mutta taipui maalisuoralla viidenneksi. 3. ulkona juossut Mountain Delight jäi viimeisellä takasuoralla väsyvän taakse ja menetti asemiaan. Loppua Aki Sikkilän ajokki tuli taustalla kohtalaisesti ja punnersi viimeisille rahoille, selvästi kärkikvintetille häviten. Keulassa 13-vauhtia avannut Mountain Bliss menetti paikkansa loppukaarteessa ja taipui taustalle. Paljon pelattu Rex Texpress ei saanut valmentajansa ajamana myllyä pyörimään ja alkoi menettää asemiaan 4. sisällä jo etusuoralla. Ori jäi lopussa aivan häntäjoukkoihin.

Uberta Jet palasi tauolta voittovireessäIltapäivän neljännessä lähdössä paras oli Janne Sorosen ohjastama Uberta Jet. Tamma sai mukavat iskuasemat 2. ulkoa, mistä se nousi viimeisen takasuoran alussa kolmannen kiertoon ja punnersi vajaat 600 jäljellä keulan rinnalle. Loppukaarteessa Uberta Jet alkoi saada otetta johtavasta ja lipui maalisuoralla kärkeen. Loppumetreillä tamma sai hyvän haasteen Mantesse Åsilta, mutta piti kuitenkin niukasti ykköseksi. Uberta Jet kilpaili alkuvuoden Ruotsissa Tomas Malmqvistin tallista käsin ja teki siellä hyvää jälkeä. Nyt tamma on palannut Lumijoelle Katja Melkon hoiviin ja jatkoi vahvaa menoaan, lupaava esitys suoraan parin kuukauden tauolta. Voitto oli Uberta Jetille uran kolmas.

Viimeisen takasuoran alussa 3. ulkoa voittajan perässä kolmannelle lähtenyt Mantesse Ås siirtyi 500 jäljellä 2. ulos. Maalisuoralla Kari Alapekkala kannusti ajokkinsa hyökkäykseen ja loppua tamma tuli hyvällä otteella, mutta ei aivan kyennyt ohittamaan Uberta Jetiä. Tapansa mukaan verkkaisesti käynnistynyt Beaming Chic pääsi alkumatkasta nousemaan toiselle radalle ja löysi lopulta paikan 4. ulkoa. Viimeisellä takasuoralla Beaming Chic siirtyi kolmannelle radalle, mistä eteni loppukaarteeseen tultaessa 3. ulos. Maalisuoran avautuessa Tapio navigoi ulkoradoille ja tamma tuli juosten maaliin saakka. 2. sisällä juossut Mr Pirate seuraili maalisuoralla tasaisesti neljänneksi. 3. sisällä juossut Silveriina nousi loppukaarteessa toiselle radalle ja jatkoi pian kirikaistoille. Loppuveto jäi hieman tasaiseksi ja tamma joutui tyytymään viimeisiin rahoihin. Johtavan rinnalla juossut Fonseca Boko taipui viimeisellä takasuoralla.

Amazone d'Invernelle kolmas ykkönen putkeenLämminveristen ykkössarjassa kotiradan Amazone d'Inverne oli terävin. Jukka Siipola löysi tammalle juoksuasemat 3. sisältä, mistä pääsi loppukaarteessa etenemään johtavan kantaan. Maalisuoran alussa Amazone d'Inverne nousi toiselle radalle ja spurttasi tyylikkään ajosuorituksen päätteeksi iloisesti ykköseksi. 83-vuotiaan Erkki Heikkilän silmäterä on noussut loppukesästä aivan hurjaan lentoon, sillä voitto oli tammalle jo kolmas putkeen. Edelliset voittonsa Amazone d'Inverne otti montélähdöistä Janita Luttusen ratsastamana, mutta nyt oli pitkästä aikaa myös kärrylähdössä voiton vuoro. Edellisen kerran tamma oli voittanut kärryt perässä elokuussa 2014 Bodenissa. Valmentajan mukaan Amazone d'Inverne on ollut jo pitkään hyvässä kunnossa, mutta ei ole tahtonut tulla perille saakka rehdisti. Viime starteissa kuskit ovat onnistuneet ja hevonen on onnistumisten myötä saanut sitkeyttäkin. Tamman kausi jatkuu todennäköisesti joko Rovaniemen Toto76-raveissa tai Bodenin montéssa.

Keulassa aloittanut Zell Memento nousi loppukaarteeseen tultaessa 2. ulos, mistä hyökkäsi suoralle kaarruttaessa kolmannelle. Lopussa Zell Memento kiri hyvällä otteella toiseksi. Viimeisellä takasuoralla 4. sisältä toiselle noussut Akseli Winner nousi loppukaarteessa ulkoradoille ja lopetti positiivisesti kolmanneksi. 1. takasuoralla keulaan liukunut Hit That näytti vielä loppukaarteessa vahvalta voittajakandidaatilta, mutta päätössatasella se taipui lopulta neljänneksi. Alussa laukannut Olimin juoksi jatkossa 5. sisällä, mistä pääsi etenemään lopussa sujuvasti 2. sisälle. Loppumetreillä selkä tuli vastaan, mutta sijoituksen suhteen sillä ei tainnut olla kovin valtavaa merkitystä. Tauolta palannut Ainur Hoss oli 2. ulkoa vaisu ja jäi lopussa ulos rahoilta. Champ Walk In ja Barolo S.L. menettivät mahdollisuutensa alkulaukkoihin. Johtavan rinnalla juossut Flying Heel laukkasi loppukaarteessa, mutta ei olisi ravillakaan tainnut ihan terävimmistä kärkisijoista taistella, kurssi oli ennen laukkaa hivenen laskussa.

Tähdet:

*** Amazone d'Inverne
- Spurttasi onnistuneen ajosuorituksen päätteeksi iloisesti ykköseksi ja otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa.

** Greytail Eric
- Jyräsi pitkällä kirillä vahvasti perille saakka ja otti pitkästä aikaa voiton.

* Uberta Jet
- Palasi pikkutauolta voittovireessä.

Teksti: Harri Haavisto


Arkisto