Raviraportti 16.1.2018

16.01.2018

Äimäraution kausi 2018 avattiin Valjasliike Saarinen -ravien merkeissä. Toto5-pelin ohjastajahahmoksi nousi Ville Pohjola, joka ajoi voitot Antti Isomaan valmentamalla Carmikkaalla sekä Satu Haaraojan Charexcelillä. Lämminveristen ykkössarjassa Petteri Joki kannusti Kriterium-voittaja Callela Leonardin kirivoittoon ohi suursuosikki Tir Du Caux'n. Antti Ojanperän talli ei kuitenkaan jäänyt voitoitta, sillä Ypäjä Hereiam hallitsi omaa lähtöään alusta loppuun. Oikean Toto5-rivin täydensi Timo Salmelan valmentama huippuvireinen Sweet Malkin, ohjaksissaan Santtu Raitala.

Äimäraution uusi kausi käynnistyi Predator Mickin tahdissa

Äimäraution ravivuoden 2018 ensimmäinen voittaja oli Heikki Mikkosen ohjastama ja valmentama Predator Mick. Tamma juoksi 3. ulkona, mistä se nousi etusuoran alussa kolmannen kiertoon ja eteni etukaarteessa toiselle radalle ilman selkää. Viimeisen takasuoran avautuessa Predator Mick pudotti johtavan kantaan. 500 metriä ennen maalia tamma nousi toiselle radalle ja siirtyi loppukurvissa keulaan, kun johtopaikalla ravannut Sahara Yippiekiyay laukkasi. Lopussa kaikki oli Predator Mickille oikein helppoa ja lasketteli 24-lopetuksessa ylivoimaiseen voittoon. Classic Responsen tytär noteerasi uransa avausstartissa tuloksen 20,9ke.

Viimeisellä takasuoralla toista rataa pitkin kolmanneksi kurkottanut Hall Of Soul meni 700 jäljellä sisäradalle ja seuraili lopussa kakkoseksi. Viimeisen takasuoran alussa sisäradan jonon hänniltä ulos noussut Mountain Noel punnersi totoon. Epätasaista lähtöä sävyttivät runsaat laukat ja loput hevoset kuittasivatkin x-merkinnän. Keulassa juossut Sahara Yippiekiyay laukkasi loppukaarteessa, se olisi ravilla taistellut voitosta ja ollut ainakin varmuudella totossa. Nyt Jouni Kukkohovin ajokki joutui tyytymään nelossijaan. 3. sisällä juossut Steam Vici otti viimeisen takasuoran alussa lyhyen laukan häirittynä ja seuraili jatkossa taustalla viimeisille rahoille. Suosikki Millbrook Credit laukkasi 1. kaarteessa keulapaikalta, eikä jatkossa pystynyt nousemaan mukaan kärkitaistoon.

Ellin Karamelli laukkalähdön paras

Myös illan toisessa lähdössä nähtiin lukuisia laukkoja, kun vain kaksi hevosta polki koko matkan ravia. Toinen ravanneista oli lähdön voittaja Ellin Karamelli. Keijo Hakalan ajokki vaihtoi etusuoralla kuudennella sijalla toiselle radalle ja lähti parantelemaan asemiaan. Etusuoran päässä tamma eteni 2. ulos, mistä se jäi viimeisellä takasuoralla hetkeksi 3. ulos, mutta jatkoi pian kolmannelle radalle. Päätöspuolikkaan käynnistyessä Ellin Karamelli kaasutteli keulapaikalle ja irtosi lopussa vakuuttavaan voittoon. Ykkössija oli Tytti Salonpään treenaamalle 5-vuotiaalle uran kolmas. Ravilla tamma ei ole vielä erehtynyt totosijojen ulkopuolelle. Voittotulos 34,2ke on Ellin Karamellin uusi ennätys.

2. sisällä juossut Aavan Superi nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle. Juho Rahkon ajokki siirtyi vajaat 600 jäljellä keulaan, mutta laukkasi hetkeä myöhemmin. Raville selvittyään Aavan Superi jatkoi 2. sisällä ja seuraili lopussa kakkoseksi, selvästi voittajalle häviten. Lähtösuoralla laukannut Lintsari eteni 1. takasuoralla keulapaikalle. Se menetti johtopaikan viimeisellä takasuoralla ja seuraili jatkossa kolmanneksi. Etusuoralla 3. sisältä toiselle radalle noussut Likusteri punnersi tasaisesti neljänneksi. Alussa haparoinut Tuurin Toive otti kaukana kulisseissa viimeiset rahat. Kolmatta peräkkäistä voittoaan jahdannut Puulan Poika laukkaili matkalla hylkyyn, mutta kulki hyppyjen lomassa asiallisesti. Jukka Siipolan ajokki ylitti maalilinjan neljäntenä.

Punta-Pate jatkoi menestyskulkuaan

Kolmannessa lähdössä voiton vei Äimäraution viime vuoden voitokkain suomenhevonen Punta-Pate. Tällä kertaa Jukka-Pekka Niskasen ajokin juoksusta muodostui aiempiin voittostartteihin nähden erilainen, kun se ei 40 metrin takamatkaltaan päässyt keulapaikalle dominoimaan tapahtumia. Ori otti paikan 3. sisältä ja nousi reilut 500 metriä ennen maalia toiselle radalle. Loppumetreillä Punta-Pate jyräsi hallitusti ohi keulassa juosseesta Tvitteristä. Voitto oli Marika Lohilahden valmennettavalle jo uran kahdeksas. Yhdeksästä viimeisimmästä kisastaan Punta-Pate on voittanut peräti seitsemän. Voittotulos 30,5ke on oriin uusi ennätys.

Keulassa väliajoin 33,0 - 33,0 - 30,5 kellottanut Tvitteri oli 32,5-lopetuksessa hyvä toinen. Loppukaarteessa 2. sisältä ulos hakeutunut Kaamoksen Kaataja tyytyi lopussa seurailemaan ja otti kolmosrahat. Nopsa Palma jyräsi taustajoukoissa ulkoratoja pitkin neljänneksi, Mandan Mainio sinnitteli sisäratareissun päätteeksi viimeisille rahoille. Suurimpien suosikkien takana jonkin verran pelieuroja kerännyt Hullupoika laukkasi lähtösuoralla hylkyyn.

Callela Leonard yllätti Tir Du Caux'n

Toto5-pelin avauskohteessa Petteri Joen ohjastama ja valmentama Callela Leonard yllätti megasuosikki Tir Du Caux'n. Ruuna löysi juoksupaikan 2. ulkoa, mistä se hyökkäsi loppukaarteessa kiriin kolmannelle. Maalisuoralla Callela Leonardin kiriruuti oli kuivaa ja se tykitti terävin potkuin ykköseksi. Päätöskierroksen ruuna kellotti 13,4-lukemiin. Loppuvuodesta pohjoiseen muuttanut Callela Leonard muistetaan vuoden 2016 Kriterium-voittajana. Ruuna on todella mielenkiintoinen lisä pohjoisen avoimiin koitoksiin ja sille voi kauden avausstartin perusteella povata menestyksekästä vuotta.

Lähdön suursuosikki Tir Du Caux kierteli 1. takasuoralla keulaan ja kellotti väliajoin 14,5 - 17,5 - 12,5. Iikka Nurmosen ajokki oli 15-lopetuksessa voittomatsin suhteen täysin aseeton, mutta otti varmaan tyyliin kakkosrahat. Johtavan rinnalla taivalta taittanut Minto's Romeo oli ihan sitkeä kolmas, Baretta Boko seuraili 2. sisältä neljänneksi. Breedlove kiri 3. ulkoa viimeisille rahoille. Maalisuoralla 3. sisältä ulos noussut Pedro Bi seuraili kuudenneksi. 4. ulkona ravannut Thai Armani meni loppukurvissa sisäradalle, mistä oli seitsemäs. Muut jäivät kauas kulisseihin.

Sweet Malkin jatkaa rautaisessa iskussa

Toisen Toto5-kohteen vei nimiinsä Santtu Raitalan ohjastama Sweet Malkin. Ruuna nousi 1. takasuoralla keskijoukoista kolmannen kiertoon ja parkkeerasi 1400 jäljellä keulahevosen kupeelle. Reippaassa 13,5-lopetuksessa Sweet Malkin nujersi keulapaikalla juosseen Like Buljonkin ja marssi eleettömästi ensimmäisenä maaliin. Huippukuntoon kohonnut Timo Salmelan suojatti otti tässä toisen peräkkäisen voittonsa. Sweet Malkin on viime aikoina napsinut murhaavan tehokkaaseen tahtiin kärkipään sijoituksia, sillä se on ollut jo kymmenen kertaa putkeen neljän parhaan joukossa.

13,5-avauksessa keulapaikkansa puolustanut Like Buljonki sai jatkossa rauhoittaa tahtia ja jaksoi 13,5-lopetuksessa asiallisesti toiseksi. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kiriin lähtenyt Chicotte Chic laskeutui loppukaarteessa 2. ulos ja seuraili reippaassa lopetuksessa kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 5. ulkoa kiriin lähtenyt Mr Money Maker punnersi lopussa Chicotte Chicin rinnalle, mutta jäi niukasti ulos totosta. Mr Money Makeria kirivaiheessa seurannut Alfas Finans lopetti positiivisesti viidenneksi. Maalisuoralla 3. sisältä ulos noussut Goldshoe Flight spurttasi loppumetreillä viimeisille rahoille. 2. sisällä juossut Snowline Cherry oli nappireissusta huolimatta lopussa varsin vaisu ja jäi seitsemänneksi. Varsin laimeaksi jäi myös 2. ulkoa juosseen Odette Broddan esitys, se tippui hyvistä iskuasemista yhdeksänneksi. Kiihdytykseen satsannut Impress It laukkasi lähtösuoran päässä hylkyyn.

Carmikas jyräsi johtavan rinnalta ykköseksi

Illan kovimmassa suomenhevoslähdössä paras oli Ville Pohjolan ohjastama Carmikas. Ori juoksi toista rataa ilman vetoapua, mistä se teki umpirehdin esityksen ja jyräsi maalisuoralla väkevästi ykköseksi. Antti Isomaan suojatti tekee paluuta useamman kuukauden tauolta ja esiintyi nyt sillä tasolla, että menestystä voi olla luvassa jatkossakin. Edellisestä voitosta ehti hetki vierähtää, sillä viimeksi Carmikas juhli ykkössijaa kesäkuussa Kajaanissa. Oriin kyvyt eivät kuitenkaan ole kadonneet mihinkään, kuten tämä startti taas osoitti. Ykkössija oli Carmikkaalle uran seitsemäs ja nosti ansiot yli 16 000 euroon.

1. takasuoralla 2. ulos edennyt Sirkan Samu jatkoi reilut 1600 jäljellä kolmannelle radalle ja kiertyi vajaat 1500 metriä ennen maalia keulaan. Iikka Nurmosen ajokki veti tasaisella liekillä ja tsemppasi 28-lopetuksessa positiivisesti kakkoseksi. 2. ulkona juossut Heikkalan Pehtoor tyytyi seurailemaan kolmanneksi, häviten selvästi kärkikaksikolle. 4. ulkona juossut Lakori sukelsi viimeisellä takasuoralla sisäradalle ja seuraili lopussa neljänneksi. 3. sisällä matkustanut Petroli menetti viimeisellä takasuoralla asemiaan väsyvän takana ja kiri asiallisesti tilat löydettyään. 3. ulkona ravannut Wauhti oli tasainen kuudes. Lähtösuoralla laukannut Joivaus eteni etusuoran päässä viimeiseen ulos. Viimeisellä takasuoralla Harri Kotilaisen ajokki hakeutui kirikaistoille ja nousi loppukaarteeseen tultaessa kuudenneksi, mutta taipui jatkossa hieman ja jäi lopulta seitsemänneksi. Esitystä ei kuitenkaan voi moittia, vahva laukanpaikkaus. Suosikeista Ruhvanan Urho laukkaili hylkyyn, mutta liikahteli hyppyjen lomassa hyvin.

Ypäjä Hereiam paras kovasta avauksesta huolimatta

Neljännessä Toto5-kohteessa Antti Ojanperän tallin Ypäjä Hereiam oli kaiken luottamuksen arvoinen. Ruuna pystyi puolustamaan sisäradalta keulapaikan, mutta hinnaksi muodostui 10,5-avaus. Jatkossa Ypäjä Hereiam sai rauhoittaa tahtia ja kellotti kierroksen väliajaksi 15,0. 3. puolikkaalla tahti kiihtyi 16,5-lukemiin ja Iikka Nurmosen ajokki karkasi 13,5-lopetuksessa todella vakuuttavaan voittoon. Vaikka vuosi on vasta alussa, on Ypäjä Hereiam ehtinyt jo tämän kauden puitteissa voittamaan kahdesti. Koko uran puitteissa täysosuma oli ruunalle 20:s.

Minto's Daisy Star grillasi keulahevosta avauspuolikkaalla ja oli jatkossa oikein sitkeä kakkonen johtavan rinnalta. Etusuoralla 5. ulkoa kiriin lähtenyt Sivori Effe laskeutui loppukaarteessa toiselle radalle ja punnersi lopussa hyvin kolmanneksi. 3. ulkona juossut Onboard Broline seuraili positiivisesti neljänneksi. Loppukaarteeseen tultaessa 2. ulkoa 2. sisälle pudottanut Only Eyes Broline oli tasainen viides ja otti viimeiset rahat. Walk A Mile lopetti ulkoratoja pitkin tasaisella otteella kuudenneksi. Viime vuoden lämminveriliigan voittaja Hit That oli kaukana parhaastaan ja jäi johtavan takaa ihan hännille.

Charexcel lähti lopussa lentoon

Toto5-päätöksessä Ville Pohjola nappasi illan toisen voittonsa ja narutteli Charexcelin ensimmäisenä tikulle. Ruuna marssi 1. takasuoralla 13,5-avauksessa keulaan ja sai jatkossa rauhoittaa tahtia. Päätöspuolikkaan Charexcel latasi 12-vauhtia ja irtosi lennokkaalla tyylillä ylivoimaiseen voittoon. Ykkössija oli Satu Haaraojan kyvykkäälle valmennettavalle uran 12:s.

Keulassa aloittanut Bebina oli 2. sisältä toinen. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kiriin lähtenyt Gizah Boko eteni loppukaarteessa toiselle radalle ilman selkää ja kuittasi siitä kolmosrahat. Gustav K.:n kiri kantoi 4. ulkoa neljänneksi ja viimeisellä takasuoralla 2. ulkoa sisäradalle siirtynyt Briso Herman oli viides. Viimeisellä takasuoralla sisäradan jonon hänniltä ulos noussut Blind Maker lopetti viimeisille rahoille. Paljon pelattu Umberto Croft taipui johtavan rinnalta ihan hännille.

Adrianne H kirivaiheessa terävin

Ravien yhdeksännessä lähdössä parhaan loppuvedon esitti Mauri Jaaran ohjastama ja valmentama Adrianne H. Tamma sai hyvät iskuasemat 2. ulkoa, mistä lähti viimeisellä takasuoralla kirikaistoille. Maalisuoralla Adrianne H spurttasi herkällä otteella hallittuun voittoon. Täysosuma oli tammalle toinen putkeen ja samalla koko uran kolmas.

3. ulkona juossut Kice seuraili kirivaiheessa voittajaa ollen lopussa hyvä kakkonen. Keulassa väliajoin 14,5 - 20,5 - 19,5 kellottanut Lovely Easy jaksoi 16-lopetuksessa kolmanneksi. Toista rataa ilman vetoapua juossut Hot Fashion tsemppasi neljänneksi. Verna Mafioso seuraili 2. sisältä viidenneksi. Taustalla Jolly Jane seuraili viimeisille rahoille. Suurimpien suosikkien takana peliä kerännyt Sweet Cherry laukkasi loppukaarteessa seitsemänneltä sijalta, muttei olisi menestynyt ravillakaan. Amigo Brodden peli pilaantui lähtölaukkaan.

May Cruiselle uran ensimmäinen ykkössija


Ravit päättyivät Mika Jauholan ohjastaman ja valmentaman May Cruisen voittoon. Tamma juoksi 3. ulkona, mistä se navigoi viimeisellä takasuoralla kirikaistoille. Loppukaarteessa May Cruise iskeytyi keulan rinnalle ja myllytti tästä maalisuoralla varmaan tyyliin yliotteen. Voitto oli May Cruiselle uran ensimmäinen, mutta irtosi oikein hyvällä tyylillä.

1. takasuoralla keulaan edennyt Maccabi Yosef veti väliajoin 16,0 - 19,0 - 24,5 ja oli 18,5-lopetuksessa toinen. Toista rataa ilman vetoapua juossut Comet Alley meni viimeisellä takasuoralla sisäradalle ja seuraili lopussa kaukana kärkiparin takana kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut Mar Blink otti nelosrahat. 2. ulkoa viimeisellä takasuoralla kiriin lähtenyt ja jatkossa toiselle radalle palannut Singel Fey otti viimeiset rahat. Paljon pelattu Quastella kiri sisäratareissun päätteeksi tasaisesti kuudenneksi.

Äimän Tähdet:

Harri Haaviston valinta: Ypäjä Hereiam
Teemu Hyvösen valinta: Callela Leonard
Antti Pylkkäsen valinta: Ypäjä Hereiam
Facebook-äänestys: May Cruise

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto