Raviraportti 16.7.2018

16.07.2018

Äimäraution Ennätysten Ilta ravattiin paahtavan helteisessä säässä. Ilta oli nimensä veroinen, sillä uusia ennätyksiä nähtiin peräti 45 kappaletta. Ravien ohjastajahahmo oli Ville Pohjola, joka ajoi komeat kolme ykkössijaa. Voitot tulivat Pentti Veteläisen King Casperilla, Erkki Paason Armani Pressillä ja Krista Kivilompolon Furman Webillä. Erkki Paaso oli illan valmentajanimi, sillä Armani Pressin lisäksi myös Zell Memento hoiti oman tehtävänsä kunnialla. Nuorten Sarjassa juhli Harri Puution valmentama tappioton Special Present. Oikean Toto5-rivin täydensivät Petteri Joen Callela Leonard ja Antti Ala-Rantalan Vinhatuuri.

Tuhlari jatkaa tappiottomana

Ennätysten ilta käynnistyi tappiottoman Tuhlarin voitolla. Jukka-Pekka Kauhasen ajokki otti kiihdytyssuoralla laukan, minkä jälkeen otti raville selvittyään asemat 3. ulkoa. Etusuoralla Tuhlari pääsi 2. ulos, kun toisen radan veturi repesi laukalle. Loppukaarteeseen tultaessa keulapaikka vaihtui ja Tuhlari pudotti 2. sisälle. Maalisuoran avautuessa ori punnersi keulahevosen kimppuun ja hankki tästä maalisuoralla varmaan tyyliin yliotteen.  Lahjakas 5-vuotias ei joutunut vieläkään maistelemaan tappion karvasta kalkkia ja otti tässä jo uransa viidennen voiton.

Reilut 400 metriä ennen maalia keulaan jyrännyt Saran Sarastus oli hyvä kakkonen. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut Valentini tuli hyvällä otteella perille ja otti kolmosrahat. 2. sisällä ravannut Sentähen menetti loppukaarteessa asemiaan väsyvän selässä ja lopetti jatkossa taustalla neljänneksi. Lähtösuoralla laukannut Tuuving otti taustalla suuremmin kiertelemättä viidennet rahat ja etusuoralla johtavan rinnalta hypännyt Yrjänän Mohikaani kuittasi kulisseissa viimeiset rahat. Paljon pelattu Issakan Stigi laukkasi ensimmäisessä kaarteessa ja hylättiin jatkossa taustalla liioista laukoista.

King Casper vaikeuksien kautta voittoon

Toisessa lähdössä suursuosikki King Casper oli luottamuksen arvoinen, mutta ihan helpoimman kautta voitto ei tullut. Ruuna menetti kiihdytyksessä keulapaikan ja juoksi 2. sisällä. Loppukurvissa keulapaikka vaihtui, eikä Ville Pohjola ei päässyt nostamaan ajokkiaan toiselle. Maalisuoralla King Casper pujotteli vapaille väylille ja pääsi iskemään kiriin päätössatasen käynnistyessä. Todella terävä loppuveto nosti Pentti Veteläisen suojatin vielä niukkaan voittoon. Lähdön parhaasta ei jäänyt epäselvyyttä, mutta ykkösrata oli muodostua loukuksi. Voitto oli lahjakkaalle King Casperille jo uran seitsemäs ja se on voittanut yli puolet kisoistaan.

Viimeisellä takasuoralla 4. sisältä toiselle radalle vaihtanut Midnight Rumba jatkoi 500 jäljellä kolmannelle radalle ja lopetti hyvällä otteella kakkoseksi. Viimeisen takasuoran alussa 3. ulkoa ulos noussut ja Bone's Starin laukalle taklannut Arthure kiri hyvin kolmanneksi. Maaliintulo oli kärkitrion osalta todella tasainen. Giorgio Noster oli 2. ulkoa neljäs. Antti Ala-Rantalan ajokki ei saanut loppumetreillä ihan täyttä mahdollisuutta kärkirintaman takaa, mutta sijoituksia se ei tainnut kuitenkaan menettää. Loppukaarteessa sisäradan jonon hänniltä ulos hakeutunut Mountain Bliss laukkasi suoralle kaarruttaessa. Jukka-Pekka Niskasen ajokki tuli taustalla juosten perille ja otti viimeiset rahat. 400 jäljellä keulan rinnalta johtoon liukunut Ike Ale laukkasi loppukaarteessa. Hyppyyn saattoi palaa totosija, mutta voitto ei vaikuttanut kovin todennäköiseltä, sillä rinnalla ravanneella Arthurella oli jo niukka yliote. Viimeisellä takasuoralla keulapaikan menettänyt Lilla Longleg laukkasi loppukaarteessa mahdollisen rahasijan.

The Chief Of Rome vahva johtavan rinnalta

Amatööriohjastajien SM-liigan osalähdössä juhli Markku Ranta, ajokkinaan The Chief Of Rome. Ruuna nousi etusuoran alussa 2. ulkoa kolmannen kiertoon ja marssi kierros ennen maalia keulan rinnalle. Viimeisellä takasuoralla The Chief Of Rome antoi painetta johtavalle ja runnoi loppukaarteessa keulaan. Maalisuoralla ruuna piti ajettuna niukkaan, mutta hallittuun voittoon. Ykkössija oli Pekka Moilasen valmentamalle ruunalle kauden toinen ja uran viides.

Toisella radalla ilman vetoapua aloittanut King Journey sai vetoapua etusuoralla ja jatkoi 2. ulkona. Loppukaarteessa se menetti vetoapunsa, mutta kamppaili lopussa sitkeästi kakkoseksi. Viimeisellä takasuoralla 5. ulkoa kiriin lähtenyt M.T. Justawinner meni maalisuoralla sisemmille radoille ja tuikkasi asiallisesti kolmanneksi. 3. ulkoa viimeisellä takasuoralla kirinsä aloittanut Eko Joyfull jaksoi neljänneksi, loppukaarteessa keulapaikan menettänyt Queen Of Victory oli viides. Pelihevosiin lukeutunut Pink Floyd lähti verkkaisesti matkaan ja laukkasi viimeisellä takasuoralla porukan hännillä. Alussa hylkyyn laukannut Chicotte Chic tuli porukan perältä väkevästi perille ja ylitti maalilinjan neljäntenä.

Special Present jälleen paras

Nuorten Sarjassa superlahjakkuus Special Present jatkoi tappiotonta menoaan. Niko Jokelan ajokki joutui tällä kertaa haalarihommiin, sille se juoksi toista rataa ilman vetoapua. Loppukaarteessa Special Present vyöryi aivan keulahevosen välittömään läheisyyteen ja jyräsi tästä maalisuoralla helposti yliotteen. 16-lopetuksessa ori tuli komealla tyylillä maaliin ja oli jälleen vakuuttava. Harri Puution valmennettava on kilpaillut urallaan neljästi, voittoja on yhtä monta. Voittotulos 15,3ke on oriin uusi ennätys. Kehityksen jatkuessa tällaisena Special Presentissä on taatusti ainesta koviin ikäluokkakoitoksiin.

2. sisältä maalisuoran alussa ulos noussut Nemea Geisir oli hyvä kakkonen. Keulassa väliajoin 15,5 - 17,5 - 13,5 kellottanut Beddinge's Pride oli edellisten tapaan mainio, vaikka tippuikin 16-lopetuksessa kolmanneksi. Taustalla maalisuoran alussa kiritilat löytänyt Xantine Croft lopetti pirteästi neljänneksi, Sofia Fling riitti 3. sisältä viidenneksi. Viimeisellä takasuoralla keskijoukoissa toiselta radalta sisälle pudottanut Greedy Pepper nousi maalisuoralla uudestaan toiselle ja lopetti viimeisille rahoille. Suosikin ykköshaastajaksi ennakoitu Cordial Capriccio laukkasi lähtösuoralla ja tuli taustalla ihan hyvävireisen oloisena perille, ollen seitsemäs maalissa.

Vinhatuuri kierteli kärkeen

Toisessa Toto5-kohteessa voittoon ravasi Antti Ala-Rantalan ohjastama ja valmentama Vinhatuuri. Ruuna juoksi 3. ulkona, mistä se nousi viimeisellä takasuoralla selässä kolmannelle radalle. Jatkossa vetoapu edestä katosi, mutta Vinhatuuri jatkoi omaa kiriään sitkeästi. Maalisuoralla ruuna runttasi väkisin kärkeen ja vastasi vielä varmoin ottein ulkoa kirineelle kovalle haastajalle. Voitto oli Ala-Rantalan suojatille jo kauden viides.

Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa voittajan perään kolmanelle lähtenyt Niemen Eemil hyökkäsi loppusuoralle kaarruttaessa omaan kiriinsä neljännelle ja puristi hyvin kakkoseksi. 2. ulkoa viimeisellä takasuoralla keulan rinnalle kiertänyt Feetteri jaksoi kolmanneksi. 2. sisällä ravannut Erehys pääsi maalisuoralla vaihtamaan kirikaistoille, mutta vapaata latua se ei löytänyt missään vaiheessa. Jossiteltavaa jäi totosijojen suhteen. Vasker jaksoi keulapaikalta viidenneksi. Alussa lyhyesti laukannut Huiskeri vaihtoi etukaarteessa 4. sisältä 5. ulos. Viimeisellä takasuoralla tamma jatkoi kirikaistoille ja kiri lopussa taustalla viimeisille rahoille.

Armani Press toi Ville Pohjolalle illan toisen ykkössijan

Kolmannen Toto5-kohteen vei nimiinsä Ville Pohjolan ohjastama Armani Press. Ruuna juoksi 3. sisällä, mistä se nousi vajaa kierros jäljellä vetämään toisen radan jonoa. Loppukaarteessa Armani Press lähestyi keulahevosta ja jyräsi lopussa kärkeen, kun Oh My God laukkasi johtopaikalta. Erkki Paason valmennettavalle voitto oli kauden neljäs ja samalla toinen putkeen. Ville Pohjolalle täysosuma oli illan toinen.

Viimeisellä takasuoralla 2. ulkoa kolmannen kiertoon heittänyt She Is Cecilia puristi toiseksi. 3. ulkona juossut Alfas Finans tuli kiertelemättä tasaisesti perille ja oli kolmas. Ensimmäisessä kaarteessa laukannut Basswood Grove kiri taustalla neljänneksi, edellisen tapaan ensimmäisessä kurvissa hypyn ottanut Citadiction oli viides. Impress It kiri 4. ulkoa viimeisille rahoille. Oh My God laukkasi maalisuoralla keulapaikalta. Se oli ennen erhettään kiinni tiukasti kärkisijassa. Tequila Arette sai taustalla myöhään vapaan kirikaistan, Irwin Saknussen puolestaan aivan liian myöhään.

Callela Leonard kiitti ylivauhdista

Lämminveristen avoimessa taistossa Callela Leonard rankaisi lopussa kärjen hurjastelusta. Petteri Joen ajokki juoksi 3. ulkona, mistä se sai viimeisellä takasuoralla kirimerkin. Maalisuoralla Callela Leonardilla oli paras vauhti ja se lopetti varmasti ykköseksi. Aikansa Kriterium-voittaja otti tässä kauden kolmannen ykkössijansa ja teki sen ennätystään sivuavalla tuloksella 12,3aly.

Keulassa avauskierroksen rataennätysvauhtia tykittänyt Remote Control oli 14,5-lopetuksessa hyvä kakkonen, Maffioso Face jaksoi johtavan rinnalta kolmanneksi. Not Afraid kiri 2. ulkoa neljänneksi. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä toiselle radalle vaihtanut Breedlove meni maalisuoralla takaisin sisäradalle ja kuittasi viimeiset rahat. Exceptional Boko tuli toista rataa pitkin juosten perille ja oli rintaman takana kuudes maalissa. Ulkoratoja pitkin kirinyt Protector piti vauhtinsa, muttei kyennyt nousemaan mukaan kärkitaistoon.

Erkki Paasosta illan tuplavoittaja

Toto5-päätöksessä Erkki Paason juhlat jatkuivat, kun Armani Pressin tallikaveri Zell Memento palasi pitkästä aikaa kultakantaan. Tapio Kalajan ajokki juoksi 3. ulkona, mistä se nousi viimeisellä takasuoralla kolmannen kiertoon. Maalisuoralle kaarruttaessa Zell Memento syöksyi neljännelle radalle ja nousi lopussa tulisella kirillä kärkeen. Edellisestä voitosta ehti vierähtää aikaa melkoisesti, sillä viimeksi Zell Memento juhli täysosumaa Kajaanin vuoden 2016 päätösraveissa. Tuolloin myös Armani Press voitti oman lähtönsä, joten Erkki Paaso ei ensimmäistä kertaa juhlinut kahta voittoa samoissa raveissa.

Keulassa väliajoin 11,0 - 13,5 kellottanut Owen Broline oli toinen, Caraway Runner kiri 2. ulkoa kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kiriin lähtenyt Frazier Boko lopetti neljänneksi. Suosikki Diablo Sisu laukkasi lähtöön ja suoritti taustalta jatkossa vahvan kirin, mikä kantoi vitosrahoille. Kunnossa ei moitteen sijaa. Meslonin kiri 6. ulkoa kantoi viimeisille rahoille. Blady Bols Blue ei löytänyt lopussa porukan keskeltä vapaita kirilatuja. Myös Poulterille ja Lonely Atlasille jäi jossiteltavaa.

Ville Pohjolalle hattutemppu

Illan yhdeksännessä lähdössä Ville Pohjola narutteli kolmannen voittonsa. Voittoisana ajokkina toimi Krista Kivilompolon treenaama Furman Web. Ruuna eteni etusuoran alussa toisen radan veturiksi ja prässäsi loppukaarteessa tiukasti keulahevosta. Maalisuoralla prässi tuotti tulosta ja Furman Web runttasi kärkeen. Voitto oli 5-vuotiaalle sen uran ensimmäinen.

Loppukaarteessa 2. sisältä ulos noussut Global Trigger jatkoi maalisuoralla kolmannelle radalle ja lopetti asiallisesti toiseksi. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä toiselle radalle vaihtanut Lady Ecus siirtyi loppukaarteessa takaisin sisäradalle, mistä nousi maalisuoralla toisen radan kautta kolmosrahoille. Steam Albert kiri 4. ulkoa neljänneksi, Toy Surprise jaksoi keulasta viidenneksi ja Lindy Blizz otti sisäratareissun päätteeksi viimeiset rahat. Suosikki Hide Snow White hyökkäsi viimeisellä takasuoralla 2. ulkoa kiriin ja laukkasi maalisuoran alussa kärjen rinnalta. Edellistä seurannut Wild Check laukkasi loppukaarteessa mahdollista menestystään.

Electric Eye Am irtosi keulapaikaltaRavit päättyivät Iikka Nurmosen ohjastaman Electric Eye Amin voittoon. Antti Ojanperän valmennettava eteni ensimmäisessä kaarteessa keulaan ja veti väliajoin 12,5 - 13,0. 15-lopetuksessa Electric Eye Am irtosi oikein helppoon voittoon. Uran toinen ykkössija irtosi niin hienolla tyylillä, että lisämenestystä lienee luvassa tulevaisuudessa.

Maalisuoralla 2. sisältä ulos noussut Stanley Good Speed seuraili kakkoseksi, loppukaarteessa 2. ulkoa kiriin lähtenyt Snowline Ace lopetti kolmanneksi. 3. sisällä juossut Jolly Jane riitti neljänneksi. Etusuoran päässä 2. ulkoa 4. sisälle siirtynyt Amiraal Victor nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle. Lopussa Jukka-Pekka Kauhasen ajokki punnersi viidenneksi. Andermann seuraili sisäratareissulla viimeisille rahoille. Pelihevosista Pelihevosista Elzar Creek laukkasi lähtöön ja riitti jatkossa seitsemänneksi. A Nice Officer puolestaan keskeytti alun laukkansa jälkeen.

Äimän Tähdet (julkistetaan FB-äänestyksen päätyttyä):

Harri Haavisto: Special Present
Teemu Hyvönen: Electric Eye Am
Antti Pylkkänen: Special Present
FB-äänestys: Zell Memento

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto