Raviraportti 18.7.2016

19.07.2016

Oulun Äimäraution kausi jatkui aurinkoisena maanantai-iltana kymmenen lähdön voimin. Toto4-avauksessa Hamis Fameraiser jatkoi voittotehtailuaan ja otti kauden kymmenennen täysosuman. Voitto oli sen ohjastajalle Niko Jokelalla illan toinen, kun miehen luotsaama Riivin vei nimiinsä ravien kolmannen lähdön. Toisessa Toto4-kohteessa kengätön Dear Josie hallitsi keulasta tapahtumia perille saakka ja kolmoskohteessa The Jackpot jyräsi johtavan rinnalta Veli-Erkki Paavolan kylmänviileän ajosuorituksen jälkeen ykköseksi. Toto4-kierros päättyi Strait Ironin ja Kaj Sundholmin juhliin. Kovimman kylmäverikoitoksen vei nimiinsä Antti Ala-Rantalan Fjeldstad Goggen. Niko Jokelan lisäksi myös Santtu Raitala ajoi Äimäraution illassa kaksi tolppaa, kun Dear Josien lisäksi myös Svadilfari oli oman lähtönsä paras.

Greytail Eric käynnisti uransa voitolla


Illan avauslähdön paras oli Ville Pohjolan ohjastama Greytail Eric. Se jäi ravaamaan toista rataa ilman vetoapua, missä alkoi hankkia vajaat 400 metriä ennen maalia yliotetta keulahevosesta. Maalisuoralla Greytail Eric vastasi ulkopuolella haastetta heittäneelle ja piti pintansa perille saakka. Kirsi Kosken suojatille voitokas debyytti 19,2ke -noteerauksen kera.

3. sisällä juossut Beaming Chic nousi viimeisellä takasuoralla 3. ulos, mistä jatkoi pian kolmannelle. Se tarjosi lopussa hyvän haasteen voittajalle, mutta ohi ei ollut asiaa. Viimeisen takasuoran alussa 3. ulkoa kolmannelle kohottautunut Wild Fourmotion laskeutui maalisuoralla sisemmille radoille ja punnersi positiivisesti totoon. Etukaarteessa 2. sisältä 2. ulos noussut Cool On Photos seuraili tasaisesti perille. 6. ulkoa viimeisellä takasuoralla reissuun lähtenyt Jimmigration nousi lopussa viidenneksi ja Midnight Rumban viimeisellä takasuoralla 5. ulkoa aloittama kiri kantoi kutosrahoille. Keulassa maltillista vauhtia vetänyt Capricorn Lindy taipui 16,5-lopetuksessa jäännösrahoille. Kaukana 8. ulkona ravannut Ready And Willing tuli taustalta hyvää kyytiä loppumetrit ja riitti yhdeksänneksi ja se kannattaa huomioida jatkossa peleissä.

Armadillo Armour niittasi Johnny Englishin


Toisessa lähdössä Mauri Jaaran valmennustallin Armadillo Armour sai hyvän reissun kärjen tuntumassa 2. ulkona. Se jäi viimeisellä takasuoralla ilman selkää keulapaikan vaihtuessa ja syöksyi loppukaarteessa johtavan kimppuun. Maalisuoralla Armadillo Armour runnoi väkisin ykkösrahoille. Voitto oli Armadillo Armourille toinen uran neljänteen starttiin. Voittotulokseksi kirjattiin 16,4ake, joka on ruunan ennätys. Lupaava 3-vuotias on nyt kahden voiton putkessa ja hakee putkelle jatkoa tulevana maanantaina jälleen Oulun Äimärautiolla.

Armadillo Armourille tarjosi miehekkään vastuksen Niko Jokelan ohjastama Johnny English. Se kiersi 1. takasuoralla kolmatta kohti kärkeä ja pääsi reilut 1400 jäljellä laskeutumaan toisen radan veturiksi. Päätöspuolikkaan käynnistyessä Johnny English mankeloi itsensä keulapaikalle ja kamppaili 16-lopetuksessa oikein vahvasti perille saakka, vaikka toiseksi jäikin. 3. ulkona juossut Surprise Lost jäi viimeisellä takasuoralla 4. ulos. Se hakeutui jatkossa kirikaistoille ja nousi kaukana kärkiparin takana kolmosrahoille. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä 3. ulos vaihtanut Lady Devil nousi loppukaarteeseen tultaessa kolmannelle ja punnersi neljänneksi. 2. sisällä juossut Visionnaire nousi viimeisellä takasuoralla väsyvän takaa toiselle radalle ja jaksoi viimeisille rahoille. Pelihevosista Impossible Bella laukkasi 1. takasuoralla kolmossijalta ja hylättiin pitkästä laukasta.

Riivin jyräsi ykköseksi


Kolmannessa lähdössä kohtasivat suomenhevoset. Ykkösrahat kuittasi Niko Jokelan luotsaama Riivin, jolle voitto oli toinen putkeen. Tamma nousi heti sisäradalta toiselle radalle, mistä jatkoi nopeasti kolmannen kiertoon. 1. takasuoralla se otti hetkeksi tarkkailuasemat parijonon hänniltä, kunnes jatkoi pian uudestaan kolmannen kiertoon ja eteni kohti kärkijoukkoa. Reilu kierros jäljellä Riivin pääsi etenemään toisella radalle ja sai hetkeä myöhemmin vetoavun eteensä. Reilut 600 jäljellä kolmas rata kutsui jälleen ja tamma eteni nopeasti toiselle radalle ilman selkää. Maalisuoralla Riivin runttasi 31-lopetuksessa väkisin ykköseksi ja nappasi kauden sekä samalla koko uransa kolmannen voiton. Vesa Vuorenmaan suojatti noteerasi voittotuloksen 29,3ke, joka jää tamman ennätyksestä vain neljä kymmenystä.

Pitkältä pakilta matkaan lähtenyt Valtroks lähti viimeisellä takasuoralla kaukaa parijonon hänniltä kiriin ja liikkui vauhdikkaasti kohti kärkeä. Hurja loppuveto kantoi kakkoseksi, mutta voittajaa Valtroks ei pystynyt tällä kertaa tosissaan haastamaan. Hieno esitys kuitenkin ja samalla ennätys korjaantui lukemiin 27,8ke. 1. kaarteessa keulaan siirtynyt ja väliajoin 31,5-30,5-29,0 viilettänyt Auran Haaste riitti 31-lopetuksessa pronssille. Pelisuosikki Vivaltsu kiersi 1. kaarteen kolmatta rataa ja laskeutui 1. takasuoralla johtavan rinnalle, missä haki tovin keulapaikkaa, mutta tuloksetta. Takakaarteessa Vivaltsu pudotti 2. sisälle, mistä jaksoi lopussa kohtalaisesti neljänneksi. 4. sisältä takakaarteessa asemat ottanut Seppälän Hilima nousi etusuoralla vetämään toisen radan jonoa. Tamma pudotti viimeisellä takasuoralla sisäradalle ja seuraili viidenneksi uudella ennätystuloksellaan. 2. sisällä aloittanut Topali jäi etusuoralla 3. sisälle, mistä seuraili lopussa kuudenneksi. Taustalla Suviprinssi ja Salaman Suhari punnersivat viimeisille rahoille.

Hamis Fameraiserille jo kauden kymmenes tolppa


Toto4-avauksessa suursuosikki Hamis Fameraiser ei saanut mitään ilmaiseksi, vaan se joutui tekemään alussa runsaasti töitä päästäkseen keulapaikalle asti. Lopulta avauspuolikkaan täyttyessä Niko Jokelan ajokki otti vetovastuun, mutta hinnaksi muodostui 10,0-avaus. Jatkossa tahti kuitenkin rauhoittui ja kierroksen väliajaksi Hamis Fameraiser kellotti 14,5. 3. puolikkaan ruuna kellotti 17,5-lukemiin ja irtosi 14,5-lopetuksessa oikein helppoon voittoon. Kari Lehtosen valmennettava noteerasi tuloksen 15,4ake, joka sivuaa sen ennätystulosta täydeltä matkalta. Mailin ruuna on toki polkenut kovempaakin. Voitto oli hurjavireiselle Citation Lindyn pojalle jo kauden kymmenes. Se on tällä erää kotimaan ratojen voitokkain hevonen. Takana kärkkyvät mm. Siirin Älli 9 voitolla, sekä 8 voiton hevoset Blackened, Downander, Victor Quo Vadis ja Ilon Ari.

Viimeisellä takasuoralla selässä kolmannen radan kiertoon lähtenyt Bessie Bliss jatkoi loppukaarteessa omaan kiriinsä ja lopetti hyvin kakkoseksi, uhkaamatta kuitenkaan voittajaa. Keulapaikkansa 10-avauksen jälkeen pois luovuttanut Frode Saknussen riitti 2. sisältä kolmanneksi. Maalisuoralla 3. sisältä ulos hakeutunut Prince Dean otti nelosrahat. 4. sisällä matkustanut Kinglane Art työntyi kiertelemättä viidenneksi. Etukaarteessa 5. sisältä 2. ulos vaihtanut Park's Bandit palasi viimeisellä takasuoralla sisäradalle. Loppukaarteessa se havitteli toiselle radalle, mutta jatkoi sisärataa, mistä seuraili lopussa tasaisesti viimeisille rahoille. Johtavan rinnalla juossut Irwin Saknussen taipui ulos rahoilta.

Dear Josie piristyi kenkien riisumisesta


Toisessa Toto4-kohteessa Santtu Raitalan ohjastama Dear Josie intoutui ilman kenkiä todella terävään esitykseen. Tamma nousi alussa nopeasti sisäradalta toiselle radalle ja iski 1. kaarteessa keulaan. 13,5-avauksen jälkeen Raitala sai säädellä tempoa mieleisekseen ja kierroksen kohdalla kellot seisahtuivat 16,5-lukemiin. 3. puolikkaan Dear Josie veti 18,5-vauhtia ja piti sen jälkeen 13-lopetuksessa oikein varmasti ykköseksi. Emilia Hirven valmennettavalle voitto oli vasta uran toinen, mutta tällaisena se pystyy ottamaan täysosumia jatkossa lisääkin.

Sahara Hotlady oli johtavan rinnalta sitkeä kakkonen, vaikkei voittajaa pystynytkään tosissaan haastamaan. 3. sisältä loppukaarteessa toiselle noussut Pops' Sunrise löysi hieman myöhään vapaat kiritilat ja lopetti hyvin kolmanneksi. 3. ulkoa reilut 700 jäljellä kiriin lähtenyt pelisuosikki Salama Sea oli kirivaiheessa hieman tasainen ja joutui tyytymään neljänteen sijaan. Viimeiset 700 metriä 13,4, joten ei kuitenkaan tuomita. 2. ulkona ravannut Bluehouse's Power nousi loppukaarteessa kirikaistoille ja tuli kohtalaisesti perille. Aivan omaa vauhtiaan keulaan paiskannut Halfmoon's Hugo luovutti paikkansa 1. kaarteessa ja jatkoi 2. sisälle. Ruuna putosi maalisuoralla keulan kelkasta, mutta sinnitteli viimeisille rahoille.

The Jackpot vahva keulan rinnalta


Toto4-kolmosessa nähtiin tyylikäs ajosuoritus Veli-Erkki Paavolalta kovakuntoisen The Jackpotin rattailla. Ori rymisteli 1. takasuoralla vahvasti kohti kärkeä ja otti takakaarteessa asemat johtavan ulkopuolelta. Paavola tyytyi ajokillaan tasaiseen matkavauhtiin ja tarkkaili tilannetta. Maalisuoralla kuski katseli ympärilleen ja kun vakavin uhka oli umpipussissa sisäradalla, antoi Paavola ajokilleen menoluvan. The Jackpot jyräsi todella vakuuttavasti ykköseksi, varaakin taisi jäädä runsaasti. Hienoon vireeseen noussut Pirjo Miettusen valmentama ori otti tässä kauden toisen voittonsa, uudella volttiennätyksellä 16,5ke.

Keulaan kiihdyttänyt Justine's Joy veti väliajoin 16,0-17,0-17,5 ja kesti 17-lopetuksessa kakkoseksi. Viimeisessä sisällä ravannut Ranch Keen löysi maalisuoran alussa kirikaistat ja lopetti lujaa kolmanneksi. Se kulki viimeiset 400 metriä 14,2-vauhtia. 2. ulkona juossut Wasa Aragorn seuraili voittajan takaa neljänneksi. Pelisuosikki Anaheim Kempin lähtönopeus ei riittänyt alussa keulapaikan puolustamiseen, vaan se jäi 2. sisälle. Jatkossa Mauri Jaaran suojatti ei päivänvaloa nähnyt, vaan juuttui voimissaan umpipakettiin. 4. ulkona juossut Today's Popular pääsi lopussa työntymään kuudenneksi, muttei saanut täyttä mahdollisuutta. Myös Anaheim Kempin takana juossut Hit That jäi vaille mahdollisuuksia. Suurimpien suosikkien takana jonkin verran peliä kerännyt Astaire America laukkasi alussa hylkyyn.

Strait Iron Toto4-päätöksen paras


Toto4-päätöksessä pelisuosikki Strait Iron oli kaiken luottamuksen arvoinen. Kaj Sundholmin ajokki ravasi 2. ulkona, mistä jäi viimeisellä takasuoralla ilman selkää. Loppukaarteessa Strait Iron eteni aivan keulahevosen tuntumaan ja jyräsi tästä maalisuoralla yliotteen. Lopussa ruuna vastaili varmasti ulkoa kirineille ja piti ykköseksi. Voitto oli Strait Ironille kauden kolmas ja koko uran puitteissa komeasti jo 18:s.

4. ulkona matkustanut What's Going On pääsi viimeisellä takasuoralla 3. ulos ja hakeutui maalisuoran avautuessa ulkoradoille kiriin. Jani Hartikaisen ajokki tuli hyvin perille ja riitti kakkoseksi. 3. ulkona juossut Ainur Hoss pääsi viimeisellä takasuoralla 2. ulos, mistä heitti loppukaarteessa kolmannelle ja punnersi lopussa totoon. Keulassa 13-avauksen jälkeen kierroksen väliajaksi 15,5-kellottanut Bone's Quick Girl veti 3. puolikkaan 15-vauhtia ja kesti 17-lopetuksessa neljänneksi, kärkitriolle selvästi häviten. 5. ulkona juossut Forastero lähti etusuoralla reissuun kolmannelle radalle ja jaksoi pitkän kirinsä kohtalaisesti. 1. takasuoralla 2. sisältä johtavan ulkopuolelle noussut Zarrine Kemp ei viimeisellä takasuoralla pysynyt keulan kyydissä ja laskeutui sisäradalle. Se taipui lopussa ulos rahoilta.

Fjeldstad Goggen helppoon voittoon


Illan kovimmassa kylmäverikoitoksessa Antti Ala-Rantalan Fjeldstad Goggen kohtasi perin sopivan vastuksen ja nappasi hallitun voiton. Ori löysi nopeasti paikan 2. ulkoa, mistä se lähti etusuoralla selässä kolmannen kiertoon. Ala-Rantala ei kuitenkaan pitkään selkää katsellut edessään, vaan nosteli Fjeldstad Goggenin etukaarteessa neljännelle radalle. Viimeisellä takasuoralla norjalaisori eteni keulan rinnalle ja lipui maalisuoralla herkällä tyylillä helppoon voittoon. Voitto oli Fjeldstad Goggenille kauden kolmas.

Lähtösuoralla keulaan edennyt Meliisi veti väliajoin 32,0-29,0-26,0 ja kamppaili 25,5-lopetuksessa kakkoseksi. Tamma ei mahtanut mitään voittajalle, mutta oli oikein varmasti toinen. Tohari ravasi toista rataa ilman selkää ja menetti paikkansa viimeisellä takasuoralla. Se sinnitteli kuitenkin jatkossa asiallisesti totoon. 3. sisällä juossut I.P. Sankari riitti kiertelemättä neljänneksi ja lähtösuoralla laukannut Meren Ritari otti taustalla viimeiset rahat. Viimeisellä takasuoralla 2. ulkoa kolmannen kiertoon lähtenyt Mullinmallin laukkasi maalisuoralla kesken pronssitaiston ja hylättiin loppusuoran laukasta.

Svadilfari ylivoimainen


Yhdeksännen lähdön paras oli Svadilfari, jonka rattailla Santtu Raitala narutteli illan toisen voittonsa. 3. ulkona aloittanut ruuna heitti 1. takasuoralla kolmannen kiertoon ja haki nopeasti paikan johtavan ulkopuolelta. Jatkossa Raitala puolusti paikkaansa taitavasti, eikä päästänyt ulkoratoja kiertänyttä kovinta haastajaa eteensä, eikä sen enempää taaksensa 2. ulos. Päätöspuolikkaan käynnistyessä Svadilfari jyräsi keulaan ja karkasi vakuuttavasti ylivoimaiseen voittoon. Eero Matikaisen suojatti on noussut aivan hurjaan iskuun ja voitto olikin sille jo kauden neljäs. Totosijoja tämä kausi on tuottanut Svadilfarille jo kahdeksan kappaletta. Voittotulos 14,9ake on kovaa valuuttaa ja se jääkin vain pari kymmenystä ruunan omasta täyden matkan ennätystuloksesta.

3. sisällä juossut Bebina pääsi viimeisellä takasuoralla nousemaan toiselle ja löysi pian kiriväylät kolmannelle. Tamma syöksyi loppukaarteessa sijalle kaksi ja varjeli asemiaan perille saakka. Last Finnin juoksu meni totaalisen pieleen, kun se juuttui kiertämään kolmatta rataa. Jani Vallin ajokki pääsi laskeutumaan toiselle radalle vasta 500 jäljellä. Tamma tuli kuitenkin umpirehdisti perille saakka ja jatkaa upeassa iskussa. Alun kolmatta kiertänyt Hillbilly Willy pakitteli 1. takasuoran alussa hännille ja jäi pääjoukosta. Marika Parviaisen ajokki eteni viimeisellä takasuoralla mukaan pääryhmään ja hakeutui reilut 400 jäljellä kirikaistoille. Maalisuoralla Hillbilly Willy työntyi sisäkautta positiivisesti neljänneksi. 4. ulkona juossut Glamdring Slim nousi viimeisellä takasuoralla kirikaistoille ja pudotti loppukaarteessa toiselle. Mauri Jaaran ajokki tuli taustalla tasaisesti perille ja sai rahaa. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kirinsä aloittanut Benzin punnersi viimeisille rahoille. Jonkin verran troikkaeuroja osakseen saanut Vasil Victor jäi 2. ulkoa rahasijojen ulkopuolelle.

Global Passion rymisteli ykköseksi


Ilta päättyi Global Passionin voittoon. Henry Ala-Korven ajokki starttasi matkaan piippuhyllyn paikalta ja löysi asemat 4. ulkoa. Tamma aloitti kirinsä etukaarteessa ja ohitti viimeisellä takasuoralla väsyvän vastustajan neljännen radan kautta. Loppukaarteessa Global Passion eteni kärjen ulkopuolelle ja runttasi väkevästi perille, jyräten maalisuoralla ykköseksi. Viimeiset 800 metriä tamma kulki 15,1-vauhtia. Voitto oli Asko Lapin valmennettavalle kauden toinen ja uran kolmas. Voittotulos 16,6ake jää puoli sekuntia Global Passionin omasta ennätyksestä.

3. sisällä taivalta taittanut Easy Vacation löysi myöhään kiritilat ja spurttasi lopussa iloisesti kakkoseksi. Keulassa 13,5-avauksen jälkeen tahtia rauhoittanut Bone's Star jaksoi 18-lopetuksessa kolmanneksi ja Mad Man Blues riitti johtavan ulkopuolelta neljänneksi. Up Sultan jäi pussiin 2. sisälle. Viimeisessä ulkoparissa ravannut Tyrone Steele nousi viimeisellä takasuoralla kolmannen radan jonoon ja kiri taustalla tasaisesti viimeisille rahoille. Pelihevosista Vernaccia laukkasi lähtöön ja pysytteli jatkossa kulisseissa. 1. takasuoralla vahvasti ulkoratoja liidellyt Zoom Kemp laukkasi kesken asemien kohentelun ja juuttui jatkossa kolmannen kiertoon. Se väsyi viimeisellä takasuoralla ja laukkasi uudestaan.

Tähdet:

*** Svadilfari
- Oli johtavan rinnalta täysin murskaava ja noteerasi illan kovimman tuloksen 14,9ake.

** Hamis Fameraiser
- Joutui avaamaan 10,0-vauhtia keulaan päästäkseen. Sai jatkossa rauhoittaa tahtia ja irtosi 14,5-lopetuksessa oikein helppoon voittoon.

* The Jackpot
- Jyräsi johtavan rinnalta eleettömästi ykköseksi.

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto