Raviraportti 2.10.2017

02.10.2017

Oulun maanantai-illassa kisailtiin Lumijoki-ravien merkeissä. Suurimmat setelit lähtivät Petäjävedelle, kun Antti Tupamäen Vinha-Topi hallitsi Auraus-ajoa lähes alusta loppuun. Illan ohjastajahahmo oli Hannu Torvinen, joka ajoi voitot Shiny Bossilla, uusista käsistä debytoineella Big Sky Hurricanella sekä lähes kolmen vuoden voitottoman putken päättäneellä Toharilla. Toto4-rivin päätöskohteessa Hit That oli jälleen vakuuttava ja otti toisen peräkkäisen voittonsa.

Arthure kiri parhaiten loppua

Ravi-illan avauslähdössä parhaan loppuvedon esitti Arto Niskasen Arthure. Ruuna juoksi 3. ulkona, mistä se löysi kiriluukun reilut 600 jäljellä. Jatkossa Arthure sai hyvää vetoapua Greytail Ericiltä, kunnes jatkoi loppukaarteessa omaan hyökkäykseensä neljännelle radalle. Maalisuoralla Arthurella oli paras vauhti ja se kiri hallitusti ykköseksi. Voittotulokseksi kirjattiin hyvä noteeraus 16,6ake. Ykkössija oli tällä kaudella hienoon iskuun nousseelle ruunalle vuoden kolmas. Arthure on tänä vuonna jäänyt ainoastaan kerran ulos totosta.

Etusuoralla porukan hänniltä ulkoradoille lähtenyt Greytail Eric punnersi pitkän kirinsä vahvalla otteella maaliin saakka ja oli toinen. Johtavan rinnalla juossut Classical Dream tsemppasi mukavasti kolmanneksi ja 2. sisällä juossut Amaranth Artist lopetti ihan asiallisesti neljänneksi. Keulassa väliajoin 11,0 - 15,5 - 19,5 vetänyt Like A Vittoria jaksoi 15-lopetuksessa viidenneksi, 4. sisällä juossut Vic Afeidas puolestaan kiri lopussa kohtalaisella otteella viimeisille rahoille. Paljon peliä keränneen Lily Labourin etusuoralla aloittama kiri katkesi varhain ja tamma jäi hännille.

Decameronelle vuoden viides voitto

Illan toisessa lähdössä voittoon jyräsi Tapio Kuivaksen valmentama ja Jukka-Pekka Niskasen ohjastama Decamerone. Hyvin liikkeelle päässyt ruuna eteni 1. takasuoralla jo 2. sisälle ja pystyi jatkossa ainoana seuraamaan karkumatkalla ollutta keulahevosta. 500 jäljellä Decamerone vaihtoi toiselle radalle ja runttasi maalisuoralla väkisin kärkeen. Voitto oli hienoa kautta tekevälle ruunalle vuoden viides ja samalla toinen täysosuma putkeen. Decameronen kauden ansiot lähentelevät jo 10 000 euroa.

Keulassa väliajoin 13,0 - 16,5 - 18,0 kellottanut Rim Bay Quebec ei mahtanut 16,5-lopetuksessa mitään voittajalle, mutta oli oikein varma kakkonen. Viimeisellä takasuoralla kaukaa taustalta 3. ulkoa kiriin lähtenyt Bluehouse's Power punnersi mukavasti kolmanneksi ja 3. sisällä juossut Soleil Journey oli neljäs. 1. kaarteessa lyhyesti laukannut Snowline Ace juoksi jatkossa 5. sisällä. Se vaihtoi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja nousi loppukaarteessa kirikaistoille, lopettaen viidenneksi. 4. sisällä matkustanut Rainbow Giant pääsi maalisuoralla nousemaan toiselle radalle ja lopetti tasaisella otteella kuudenneksi. Toista rataa ilman vetoapua kaukana kärjestä juossut Firetail Avenger riitti seitsemänneksi ja otti viimeiset rahat.

Last Finnille onnekas, mutta ansaittu onnistuminen

Kolmannessa lähdössä nähtiin mystisiä tapahtumia ja onnekkaiden vaiheiden jälkeen Jani Vallin Last Finn nappasi ylivoimaisen voiton. Tamma oli viimeisellä takasuoralla 3. sisällä tiiviissä paketissa, mutta sitten tapahtui kummia; Vetoapu nousi toiselle radalle ja Last Finn pääsi etenemään 2. sisälle, mutta olikin hetkeä myöhemmin kurkottamassa jo keulaan, kun johtopaikalla ravannut Hamilton Racer ajautui radan verran ulospäin. Maalisuoralla Last Finn karkasi ylivoimaiseen voittoon. Ykkössija oli sille todella ansaittu, sillä edellisestä voitosta ehti vierähtää jo lähes vuosi. Edellisellä Oulun vierailullaan Last Finn pääsi kolarin seurauksena karkuun, tilanteessa loukkaantuivat sekä hevonen, että kuski. Nyt, puoli vuotta myöhemmin Last Finn palasi Ouluun ja Heikki Vallin valmennettava teki samalla myös paluun voittokantaan.

Viimeisellä takasuoralla 2. ulkoa kolmannen radan kiertoon lähtenyt Cousin Evert hyökkäsi loppukaarteessa jo neljännelle ja lopetti hyvin kakkoseksi. 4. ulkona juossut Zacus Turbo lopetti ihan ulkoa hyvällä otteella kolmosrahoille. Lähes koko alkumatkan ulkoratoja kierrellyt Lionize eteni viimeisellä takasuoralla johtavan rinnalle, mutta ei aivan päässyt keulaan saakka. Janita Luttusen ajokki kamppaili raskaan reissun päätteeksi hyvin perille ja oli neljäs. 2. sisältä viimeisellä takasuoralla ulos noussut Iris Queen tuikkasi lopussa kolmannen radan kautta viidenneksi. Etusuoran alussa keulaan edennyt Hamilton Racer ajautui päätöspuolikkaan käynnistyessä toiselle radalle ja menetti paikkansa. Ruuna jaksoi lopussa viimeisille rahoille. Paljon pelattu Maana's Black Rose ei lopussa pystynyt taustalta isompiin parannuksiin ja tuli loppua sisärataa pitkin tasaisesti seuraillen perille. Tauko näkyi otteissa.

Shiny Boss ylivoimainen

Toto4-avauksessa suosikki Shiny Boss oli murskaava. Hannu Torvisen ajokki juoksi 4. ulkona, mistä se pääsi etusuoralla 2. ulos. Suoran päässä Shiny Boss liittyi kolmannen radan letkaan ja heitti viimeisellä takasuoralla jo neljännelle. 500 jäljellä ori eteni keulapaikalle saakka ja karkasi jatkossa 14-lopetuksessa aivan ylivoimaiseen voittoon. Ykkössija oli Jari Hietalan suojatille uran viides. Shiny Boss on menestynyt käytännössä aina, kun on pysynyt askelillaan. Laukattomien starttien statistiikka kirjataan tällä hetkellä muotoon 17. 5 - 6 - 2, joten vahvaa on ollut meno ravin maistuessa!

Keulassa juossut Steam Arthur menetti paikkansa päätöspuolikkaan käynnistyessä, mutta tsemppasi jatkossa ylivoimavoittajan takana hyvin kakkoseksi. Etusuoralla 3. ulos päässyt ja pian kolmannen radan jonoon liittynyt Honorary Consul jaksoi kolmanneksi. Etusuoralla 3. ulkoa kirinsä aloittanut Las Glider laskeutui loppukaarteessa toiselle radalle ja puristi lopussa neljänneksi. 3. sisällä juossut Purple's Pippi nousi loppukaarteessa ulos ja lopetti tasaisesti viidenneksi. 5. sisällä matkustanut Park's Bandit lopetti kiertelemättä kuudenneksi ja viimeisellä takasuoralla 4. sisältä ulos noussut Emma Boko kuittasi viimeiset rahat. Pelihevosista Bianca Creek otti pahan lähtölaukan ja keskeytti.

Big Sky Hurricane lasketteli helppoon voittoon

Toisessa Toto4-kohteessa Kati Lindsbergin valmennuksesta käsin debytoinut Big Sky Hurricane oli vailla vastusta. Hannu Torvisen ohjastama ruuna eteni 1. takasuoralla keulapaikalle ja sai 12-avauksen jälkeen rauhoittaa tuntuvasti tahtia. Kierroksen väliajaksi kellotettiin tämän tason hevosille varsin vaatimaton 17,0. Päätösringillä kisaan tuli lisää vauhtia ja 3. puolikaan Big Sky Hurricane kellotti 14,5-lukemiin, minkä jälkeen se irtosi 13-lopetuksessa oikein varmaan voittoon, tuoden Hannu Torviselle illan toisen ykkössijan. Voitto oli ruunalle kauden kolmas ja startti vei sitä varmasti eteenpäin, joten seuraavalla kerralla Big Sky Hurricane lienee valmis menestymään jo tätä kovemmassakin tehtävässä.

2. sisällä juossut Benjamin Duo seuraili varmoin ottein kakkoseksi ja Niccolo' Lavec kiri 2. ulkoa kolmanneksi. Etusuoralla 4. sisältä toisen radan veturiksi noussut Here To Rock F tsemppasi neljänneksi, Credicity riitti 3. sisältä viidenneksi. 4. sisällä juossut Boztheman oli kuudes, 4. ulkona ravannut Baretta Boko seitsemäs ja 5. ulkona matkustanut Protector kahdeksas. Hamtaro S laukkasi 3. ulkoa loppukaarteessa, Handsome Knightin lähtölaukka puolestaan venyi pitkäksi.

Auraus-ajo Vinha-Topin nimiin

4 000 euron ykköspalkinnolla ajetun Auraus-ajon ykköseksi venyi Antti Tupamäen ohjastama ja valmentama Vinha-Topi. Ruuna lasketteli lähtösuoralla keulaan, kun koko paalun kolmikko repesi laukalle. Vinha-Topi kellotti keulassa väliajoin 36,0 - 32,5 - 26,5 ja vastaili 30,5-lopetuksessa sitkeästi ykköseksi. Viime kaudella lupaavia otteita esittänyt ruuna vetäytyi loppuvuodesta tauolle ja palasi kaviourille vasta tämän vuoden heinäkuussa. Kauden ensimmäiset startit eivät sujuneet mitenkään loistokkaissa merkeissä, mutta tähän kisaan ruuna paransi merkittävästi otti arvovoiton hyvällä tuloksella 29,8ke. Voitto oli Vinha-Topille uran neljäs.

Viimeisellä takasuoralla 3. ulos edennyt Vinksahti nousi reilut 500 jäljellä kolmannelle radalle ja jyräsi lopussa vahvasti kakkoseksi. 2. ulkona juossut Sarinan Sisu haparoi viimeisellä takasuoralla ja putosi kärkiryhmän hännille. Jatkossa Hannu Hietasen ajokki sai uudelleen juonesta kiinni ja lopetti vahvalla otteella kolmanneksi. Ilman haparointiaan se olisi todennäköisesti osallistunut voittomatsiin. 3. sisällä juossut Ruhvanan Urho pääsi loppukaarteessa etenemään johtavan kantaan, mistä seuraili neljänneksi. Johtavan rinnalla juossut Mikimani menetti loppukaarteessa otteen voittomatsista ja riitti lopussa viidenneksi. 2. sisällä juossut suosikki Erehys nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle, muttei enää maalisuoralla esittänyt mitään, vaan hävisi selvästi kärkiviisikolle. Enemmän tai vähemmän pelihevosiin lukeutuneista Perhon Liito, Metsärinteen Sisu ja Wilman Pehtoori pilasivat laukkoihin.

Hit Thatille toinen tolppa putkeen

Toto4-päätöksessä Mika Jauholan ohjastama Hit That jatkoi vahvaa menoaan. Ruuna aloitti toisella radalla ilman vetoapua, mistä se eteni etusuoran päässä keulapaikalle. Jatkossa kaikki oli Hit Thatille todella helppoa ja se lasketteli 15-lopetuksessa oikein helppoon voittoon. Ykkössija oli Pirkko Sangin valmennettavalle jo kauden viides. Se on ottanut Äimäraution kaviouralta kuluvan vuoden voitoistaan neljä ja johtaa lämminveristen rataliigaa.

Keulassa aloittanut Tres Bien Ås jatkoi etusuoran päässä 2. sisälle, mistä seuraili lopussa kakkoseksi. Cousin Bowl oli johtavan rinnalta sitkeä kolmas. 3. sisällä juossut Bessie Bliss ei saanut mahdollisuutta lopussa ja Mauri Jaaran ajokki joutui tyytymään neljänteen sijaan. Bold Choice oli edellisen takaa viides ja myös sille jäi voimia runsaasti varastoon. 5. sisältä maalisuoran alussa ulos noussut Kennet Sisu lopetti lujaa ja sai viimeiset rahat. Ruuna voisi jatkossa sopivassa tehtävässä olla yllätysvalmis. Bebina jäi lopussa sisäradalle pussiin ja sekin päätyy jossitteluosastolle. Vaille mahdollisuuksia jäi edellisen tapaan myös Denver Brodde. Loppukaarteessa porukan perältä kiriin hakeutunut Flying Heel laukkasi maalisuoran avautuessa.

Senator Case terävin lopussa

Ravien kahdeksannessa lähdössä voittoon kiri Petri Kopsalan Senator Case. Ori meni loppukaarteessa 2. ulkoa 2. sisälle, mistä löysi reilut 100 jäljellä kiriluukun ja lopetti terävästi ykköseksi. Ykkössija oli Senator Caselle toinen putkeen ja se on voittanut uransa 14 kilpailusta viisi. Voittotulos 16,8ake jää vain kymmenyksen oriin omasta ennätysnoteerauksesta.

Etusuoralla johtavan rinnalta keulaan edennyt Classic Soul jaksoi lopussa kakkoseksi. 3. ulkona juossut Andermann pääsi loppukaarteessa 2. ulos, mistä nousi maalisuoralla ulos ja lopetti asiallisesti totoon. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut Mountain Delight meni loppukaarteessa uudestaan 3. sisälle, mistä sai vapaan ladun eteensä varsin myöhään. Jossiteltavaakin jäi. Etusuoralla 2. ulkoa ilman vetoapua jäänyt Salama Star sinnitteli viidenneksi ja Vanilla Price otti viimeiset rahat, selvästi kärkiviisikolle hävinneenä. Paljon pelattu The Chief Of Rome laukkasi loppukaarteessa kesken vahvan kirin. Se oli kurkottamassa jo kärkeen, kun laukka yllätti, joten hyppyyn paloi todennäköinen kärkisijoitus. Alussa laukannut Explosive Prayer hylättiin kulisseissa liioista laukoista.

Shadow Leader hallitsi keulapaikalta

Illan yhdeksännessä lähdössä Hannu Hietasen ohjastama Shadow Leader latasi lujaa liikkeelle ja eteni keulaan. Se veti piikkipaikalla väliajoin 13,5 - 17,5 - 16,0 ja otti 17,5-lopetuksessa vakuuttavan voiton. Kisan kriittisimmät hetket olivat käsillä viimeiselle takasuoralle kaarruttaessa, kun Shadow Leader haki raviaan ja kampesi hieman ulospäin. Petri Klemolan suojatti pysyi kuitenkin raiteillaan ja hallitsi lopussa varmoin ottein tapahtumia. Shadow Leader on voittanut uransa neljästä kilpailustaan kaksi ja jatkaa seuraavaksi Ilkka-ajon karsinnoissa Seinäjoella.

Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kiriin noussut Miss Caperina eteni loppukaarteessa toisen radan vetojuhdaksi ja tsemppasi lopussa kakkoseksi. Veikko Tolkkisen ohjastama Steel John laskeutui viimeisellä takasuoralla 2. ulkoa 3. sisälle, mistä löysi myöhään kiritilat ja lopetti hyvin kolmanneksi. 4. ulkona juossut Make It Allright kiri neljänneksi ja Spartan Fury riitti 2. sisältä viidenneksi. Paljon pelattu Mister Cannon lähti porukan perältä kierros jäljellä kolmannen kiertoon ja meni loppukaarteessa sisemmille radoille. Mauri Jaaran ajokki tuli vaikeista asemista kelvollisesti perille ja sai viimeiset rahat. Paljon peliä kerännyt May Cruise taipui johtavan rinnalta varhain ja pahoin.

Torviselle hattutemppu, Toharin korpivaellus päättyi


Illan viimeisessä lähdössä Hannu Torvinen viimeisteli hattutempun, mutta onneakin oli matkassa. Torvisen ohjastama Tohari vaihtoi etusuoralla 3. sisältä 2. ulos ja nousi loppukaarteessa kolmannelle radalle. Maalisuoraa Tohari pisteli hyvällä otteella ja nousi mukaan kärkitaistoon, minkä käänsi lopulta varmaan tyyliin edukseen, kun keulassa juossut Vaarin Vappu laukkasi. Voitto oli Toharille kauden ensimmäinen ja samalla päättyi tamman todella pitkä kuiva kausi. Teemu Petäjävuoren suojatti juhli viimeksi täysosumaa joulukuussa 2014, juurikin Oulussa. Voitto oli tuolloin kolmas putkeen, mutta sitä seurasi yli 50 starttia ilman onnistumista.

2. sisällä juossut Sirkan Samu oli toinen. Äimäraution kestomenestyjä Tähti Kepu kamppaili johtavan rinnalta kolmanneksi ja suoritti positiivisen paluun paussilta. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut Villihuuma oli taustalla neljäs, häviten kuitenkin selvästi kärkitriolle. Keulassa väliajoin 33,5 - 32,0 - 23,0 vetänyt Vaarin Vappu laukkasi maalisuoralla voittotaistosta.

Tähdet:

*** Hit That
- Eteni etusuoran päässä johtavan rinnalta keulaan, mistä oli lopussa vakuuttava.

** Shiny Boss
- Kiertyi päätöspuolikkaan käynnistyessä keulapaikalle ja karkasi lopussa ylivoimaiseen voittoon.

* Vinha-Topi
- Johti Auraus-ajoa lähes alusta loppuun ja kuittasi 4 000 euroa.

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto