Raviraportti 25.7.2016

26.07.2016

Oulun Äimäraution maanantai-illassa ajettiin helteisissä olosuhteissa kymmenen lähdön Pohjoista Voimaa -ravit. Toto4-peli tarjosi yllätyksiä, joista suurimpana Todays Popular. Ville Pohjolan ajokki piti keulapaikalta varmaan tyyliin suosikki Sivori Effen kurissa ja karsi kuponkeja kovalla kädellä. Kovimmassa lämminverilähdössä Bone's Quick Girlin tulinen kiri puhui lopussa ja Kari Alapekkalan ajokki otti varman voiton. Suomenhevosten Pohjoista Voimaa -cupin karsinnassa Veli-Erkki Paavolan Pilsker polki ykköseksi. Toto4-päätöksessä vuoden voitokkain hevonen Hamis Fameraiser koki tappion, kun Wille Caramell jyräsi ykköseksi. Suurimmat setelit jaettiin lämminveristen Nuorten Sarjassa, jonka paras oli Mauri Jaaran Armadillo Armour. Ohjastajista illan kaksoisvoittajaksi kruunattiin Veli-Erkki Paavola, joka narutteli täysosuman Pilskerin lisäksi myös Siirin Hillalla.

Huom! Maalikameran kuvat päivitetään myöhemmin. Kuvat löytyvät kärkihevosten osalta osoitteesta www.ravimaailma.fi.

Suvukas Lumi-Leija jatkaa kauttaan tappioitta

Ravi-ilta starttasi aloittelevien kylmäveristen koitoksella. Lähdössä nähtiin runsaasti laukkoja, eikä x-merkinnältä säästynyt voittaja Lumi-Leijakaan. Jouni Yypänahon ajokki laukkasi lähtösuoralla, minkä jälkeen se eteni 1. takasuoralla 3. ulos. Etusuoralla Lumi-Leija pääsi 2. ulos ja jatkoi reilut 600 metriä ennen maalia kolmannelle radalle. Tamma liiteli viimeistä takasuoraa aivan omia kyytejään ja eteni hetkessä keulan kupeelle, siirtyen 400 jäljellä kärkeen. Lopussa kaikki oli Lumi-Leijalle oikein helppoa ja se piti selvään voittoon. Viimeiset 600 metriä tamma kulki 29,7-vauhtia. 5-vuotias tamma ei ole vielä tänä vuonna joutunut tappiota kokemaan, vaan kulkee kolmen startin jälkeen puhtaalla saldolla. Esko Törmäkankaan valmennettava noteerasi tässä uuden ennätystuloksensa 32,3ke. Lumi-Leija on huippusukuinen tapaus, sillä Turon tyttären sisaruksia ovat mm. lähes 100 000 euroa tienannut Helmin Roosa ja yli 40 000 euroa radoilta kerännyt Lumi-Aatos.

Keulaan kiihdyttänyt Nietos veti väliajoin 38,0-36,0-30,0 ja menetti paikkansa 400 jäljellä. Mika Seitun ajokki jaksoi 30,5-lopetuksessa asiallisesti kakkoseksi ja petrasi ennätystään muutamalla kymmenyksellä. Etusuoran alussa 6. sisältä toiselle radalle noussut Katajan Kunnari löysi asemat Lumi-Leijan takaa 3. ulkoa ja lähti seuraamaan tätä viimeisellä takasuoralla kolmannelle radalle. Kari Alapekkalan ajokki ei kuitenkaan pysynyt vetoapunsa kelkassa, mutta punnersi loppukaarteessa sijalle kolme ja laskeutui sisäradalle. Lopussa Katajan Kunnari tyytyi seurailemaan totoon, korjaillen kuitenkin reilulla otteella ennätystään. 4. sisällä juossut Aavan Tuuli hakeutui viimeisellä takasuoralla vapaille vesille ja kurkotti loppukaarteessa kolmanneksi, mutta levisi samassa laukalle. Aavan Tuuli jatkoi raville selvittyään asiallisesti perille ja otti nelosrahat, tiputtaen muutaman kymmenyksen ennätystuloksestaan. 3. sisällä juossut Virkkutar menetti viimeisellä takasuoralla asemiaan väsyvän takana ja pääsi vasta loppukaarteessa nousemaan vapaille laduille. Virkkutar puristi lopussa viidenneksi ja paranteli ennätystään sekuntikaupalla. 1. takasuoralla 3. sisältä johtavan rinnalle noussut ja keulaan pyrkinyt Turbo-Tyyne laukkasi reilut 1500 jäljellä ja tippui taustalle. Se eteni jatkossa 2. ulos, mistä jäi etusuoralla ilman vetoapua. Jatkossa Jukka-Pekka Kauhasen ajokki riitti jäännösrahoille ja noteerasi uuden ennätystuloksensa. 2. sisällä juossut Lötens Elina väsyi varhain, mutta sai laukkalähdössä viimeiset rahat. Tamma oli paljon pelattuna selkeä pettymys.

Armadillo Armour jälleen paras

Tasokkaassa lämminveristen Nuorten Sarjassa oli jaossa illan suurimmat setelit, kun voittajaa odotti tikulla 3 000 euroa. Jo viime maanantaina Äimärautiolla juhlinut Mauri Jaaran Armadillo Armour oli jälleen paras. Archduke Kempin poika eteni heti alussa keulaan, missä rauhoitti 17,5-avauksen jälkeen kierroksen väliajaksi 19,0. 3. puolikkaalla Jaara lisäsi tempoa 15-lukemiin, minkä jälkeen Armadillo Armour piti 18,5-lopetuksessa vastustajansa varmoin ottein kurissa ja nuhteessa. Ruunalle voitto oli jo kolmas putkeen ja se irtosi uudella volttiennätyksellä 17,5ke. Lahjakas 3-vuotias on suvultaan varsin mielenkiintoinen tapaus, sillä sen emä Wendy Testaburger muistetaan mm. Kriterium-kolmosena ja Tammakriteriumin voittajana. Tulevaisuus näyttää, onko myös Armadillo Armourissa ainesta ikäluokkalähtöihin.

3. ulkoa reilut 700 jäljellä kolmannelle kohottautunut Wrong Breed jyräsi kirinsä hyvin perille ja kuittasi arvokkaat kakkosrahat. Viimeiset 700 metriä Veli-Erkki Paavolan ajokki kulki 16,3-vauhtia. 2. sisällä juossut Rummenigge seuraili kolmanneksi. Se ei saanut kiritiloja, mutta ei oriilla enää suuremmin ruutia näyttänyt varastossa olevankaan. Neljänneksi sijoittunut Dizebell Gran teki porukan perältä vahvan kirin. Se nousi etukaarteessa 5. ulkoa vetämään kolmannen radan letkaa ja sai jatkossa vetoapua kiriinsä. Loppukaarteessa Ville Pohjola käänteli ajokkinsa neljännelle ja tamma tuli vahvasti perille saakka. Viimeiset 800 metriä 14,3. Mr Money Maker aloitti 3. ulkona, mistä Niko Jokela kierrätti sen 1. takasuoralla kolmannen radan kautta toisen radan veturiksi. Siitä Mr Money Maker jaksoi asiallisesti viidenneksi. Toisella radalla ilman vetoapua aloittanut Renee Journey sai takakaarteessa vetoavun eteensä ja jatkoi 2. ulkona. Se pääsi loppukaarteessa nousemaan kolmannelle ja jatkoi maalisuoralla vapaille kirikaistoille. Loppua Renee Journey tuli kärjen kanssa samaa vauhtia ja oli aivan asiallinen kuudes.

Kankeasti ja haparoiden käynnistynyt Aaron Beyonce löysi paikan 4. ulkoa, mistä se nousi loppukaarteeseen tultaessa kolmannen radan jonoon. Suoralle kaarruttaessa se jatkoi selässä neljännelle ja tuli vauhtinsa pitäen perille saakka. 4. sisältä loppukaarteessa ulos noussut E.V. Hayley oli hieman tasainen ja riitti kahdeksanneksi. Paljon pelattu Absolut Arctica ravasi porukan perällä sisärataa pitkin ja vaihtoi viimeisellä takasuoralla toiselle. Tuomas Pakkasen ajokki ei saanut missään vaiheessa mahdollisuutta, vaan jäi hännille. Tämän startin saa unohtaa.

Jaakko Jylhä & Goofy Goof amatöörilähdön ykköset

Kolmantena lähtönä ajettiin amatööriohjastajien SM-liigaa. Mailin matkalla vauhdikkain oli Jaakko Jylhän ohjastama Goofy Goof. Ruuna tarkkaili tilannetta 11-avauksessa 3. sisällä, mistä havitteli etukaarteessa toiselle. Loppukaarteessa Goofy Goof hankki yliotteen keulahevosesta ja irtosi maalisuoralla hallittuun voittoon 16,5-lopetuksessa. Holiday Creditin pojalle voitto oli kauden toinen ja uran kolmas. Eija Kärkkäisen suojatti noteerasi uuden ennätystuloksensa 14,7aly. Kyseessä oli Goofy Goofin uran ensimmäinen mailin matkalla juostu koitos ja samalla myös Jaakko Jylhän ensituntuma hevoseen.

Toisella radalla ilman selkää, mutta kaukana kärjestä juossut Enter Sand Jam sai etukaarteessa vetoapua eteensä ja jatkoi 3. ulkona. Loppukaarteessa Raimo Niskanen heitti ajokkinsa kolmannen kiertoon ja tamma puristi maalisuoralla mukavasti toiseksi ja meni ennätystuloksensa 15,0aly. 3. ulkona ravannut Zacus Turbo tippui etukaarteessa 5. ulos. Se eteni jatkossa 4. ulos, mistä nousi suoralle kaarruttaessa kirikaistoille. Loppua Zacus Turbo pinkoi positiivisesti ja ehti totoon. 2. sisällä juossut Mystification nousi loppukaarteessa toiselle radalle, mistä jaksoi neljänneksi ja paranteli ennätystään. Keulassa vauhdilla vetänyt ja avauskierroksen 13,5-vauhtia kellottanut Lumilina taipui 16,5-lopetuksessa viidenneksi. Etukaarteessa 4. sisältä 2. ulos kohottautunut Borups Nice nousi loppukaarteessa kolmannelle ja puristi uudella ennätystuloksellaan viimeisille rahoille. Pelihevosista Bajkal Graff laukkasi lähtöön ja Cute Valley jättäytyi alussa. Kumpikaan ei jatkossa taustalta parannellut.

Todays Popular piti suursuosikin kurissa

Toto4-peli starttasi illan neljännestä lähdöstä ja heti kärkeen saatiin yllätys. Ville Pohjolan ohjastama Todays Popular ei ollut alussa aivan nopein, mutta se eteni 1. takasuoran alussa kyselemään keuloja ja nappasikin piikkipaikan haltuunsa. 14-avauksen jälkeen Todays Popular sai rauhoittaa tahtia ja avauskierros kellotettiin 16-lukemiin, suosikki Sivori Effen kiertyessä keulan rinnalle. Jatkossa kisaan saatiin hieman lisää vauhtia ja 3. puolikkaalla kellot seisahtuivat lukemiin 15,5. Päätöspuolikkaalla Sivori Effe antoi painetta Todays Popularille, mutta ei saanut tästä minkäänlaista otetta. 12,5-lopetuksessa Ville Pohjolan ajokki vastaili todella vakuuttavaan voittoon. Viime maanantaina pussiin juuttunut ruuna oli startin alle saatuaan terävänä ja jatkoa seurataan mielenkiinnolla. Asko Myllymäen valmennettava jäi tässä vain muutaman kymmenyksen omasta ennätyksestään, joten maisemanvaihdosta Ruotsista Suomeen näyttää piristäneen.

Sivori Effe tsemppasi asiallisesti kakkoseksi, mutta pelikansa odotti enemmän. Ei silti tuomita, kuntokäyrä osoittaa edelleen oikeaan suuntaan. 1. takasuoralla johtavan rinnalle kolmannen kautta kiertynyt Eastwind Cooper sai etusuoralla vetoapua ja jatkoi 2. ulkona. Petteri Joen ajokki siirtyi maalisuoran alussa johtavan taakse ja seuraili totoon. 4. ulkona juossut Gustav K nousi kiriin vajaat 700 jäljellä ja punnersi lopussa neljänneksi. Se kiri viimeiset 600 metriä 13,0-vauhtia. 5. sisällä juossut Rocky McKinnon nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle. Loppukaarteessa Vesa Jokiniemen ajokki heitti kirikaistoille ja lopetti hyvin viidenneksi. Viimeiset 600 metriä se tuli 12,3-vauhtia. Etusuoralla 2. ulkoa 3. ulos jäänyt Steel Robo nousi maalisuoran alussa kolmannen kiertoon ja riitti viimeisille rahoille. 5. ulkoa viimeisellä takasuoralla kolmannelle noussut Saladino laukkasi loppukaarteessa kesken kirin ja menetti ainakin jäännösrahoja.

Bone's Quick Girl jyräsi ykköseksi

Toisena Toto4-kohteena ajetussa 12,5 ja hitaampien lämminveristen koitoksessa nähtiin vakuuttava kiri Kari Alapekkalan ohjastaman Bone's Quick Girlin toimesta. Tamma sai mukavat asemat 2. ulkoa, mistä se lähti kiriin reilut 700 jäljellä. Loppukaarteessa Bone's Quick Girl kurkotti jo kohti kärkipaikkaa, mutta ei vielä päässyt kääntämään sisäradalle. Maalisuoralla tamma kuitenkin jyräsi vakuuttavasti ykköseksi ja nappasi kisan vähärahaisimpana todella varman voiton. Viimeiset 700 metriä Bone's Quick Girl kulki peräti 10,2-vauhtia ja jäi lopulta vain pari kymmenystä ennätyksestään. Voitto oli Kai Korkiakosken suojatille kauden toinen ja uran 11:s. Tässä iskussa täysosumia tulee taatusti lisääkin!

1. kaarteessa 13-avauksessa keulaan leiskauttanut Volume Hoss rauhoitti kierroksen väliajaksi 16,0, mutta ei 10,5-lopetuksessa mahtanut mitään voittajalle. Jarmo Saarelan ajokki oli kuitenkin asiallinen kakkonen. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä 2. sisälle päässyt Texas Gel sai myöhään kiritilat ja lopetti totoon. Alun varovasti ottanut hännille pakittanut Camiel Kievitshof löysi asemat 3. ulkoa. Se lähti viimeisellä takasuoralla kolmannen kiertoon ja jaksoi asiallisesti neljänneksi. 4. sisältä viimeisellä takasuoralla 3. sisälle edennyt Credicity työntyi lopussa sisärataa pitkin viidenneksi ja sai viimeiset rahat. 4. ulkona ravannut Benjamin Duo pääsi viimeisellä takasuoralla 3. ulos, mistä hakeutui loppukaarteessa kiriin. Santtu Raitalan ajokki piti vauhtinsa perille saakka ja oli asiallinen, vaikkei rahaa saanutkaan. 1. kaarteessa sisältä toisen radan veturiksi noussut Walk A Mile ei jaksanut taistella kärkisijoista. 2. sisältä viimeisellä takasuoralla 2. ulos vaihtanut Ed Rapide virui perille saakka umpipussissa. Kossu Sisu laukkasi 1. kaarteessa ahtaassa tilanteessa ja hylättiin pitkästä laukasta.

Pilsker vahvin Pohjoista Voimaa -cupin karsinnassa

Kylmäveristen Pohjoista Voimaa -cup oli Pilskerin ja Veli-Erkki Paavolan juhlaa. Alun haparoinnista huolimatta ori sai mukavan reissun 2. ulkona pelisuosikki Menoksin takana. Viimeisellä takasuoralla Paavola käänteli ajokkinsa kolmannen kiertoon, kun vetoavulla ei ollut tällä kertaa paras päivänsä. Loppukaarteessa Pilsker eteni keulan ulkopuolelle ja jyräsi tästä yliotteen maalisuoralla. Lopussa Pilsker vastaili ulkoa kirineelle haastajalle ja piti hallitusti ykköseksi. Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alkupuolella lähes voitosta voittoon marssinut ori palasi parin kuukauden paussilta ja oli heti väkevässä iskussa. Jos ravi maistuu jatkossakin ja kunto kohenee entisestään, voi Pilsker nousta hyvää vauhtia sarjoissaan. Lahjoja sillä riittää runsain mitoin.

Loppukaarteessa 2. sisältä 2. ulos vaihtanut Nooran Vili punnersi lopussa voittajan tuntumaan, mutta ohi ei ollut asiaa. 1. kaarteessa ja 1. takasuoralla laukannut Vilma Lyydia ravasi jatkossa toista rataa pitkin porukan perällä. Se paranteli reilu kierros jäljellä asemiaan kolmannen radan kautta, mutta palasi jatkossa parijonoon. Viimeisellä takasuoralla tamma lähti uudestaan kirikaistoille ja rymisteli kahden laukan rasittamana positiivisesti totoon. Keulassa väliajoin 32,5-32,0-29,0-26,0 vetänyt Upea Ursula jaksoi 25,5-lopetuksessa neljänneksi. 3. ulkona juossut Julianne Dahlia pääsi viimeisellä takasuoralla 2. ulos, mistä pudotti jatkossa väsyvän takaa sisäradalle. Loppukaarteessa tamma nousi uudestaan ulos ja lopetti tasaisesti viidenneksi. Tohari nousi reilut kaksi kierrosta ennen maalia porukan perältä kolmannelle ja laskeutui hetkeä myöhemmin 5. ulkoa. Reilut 1200 jäljellä se nousi uudestaan kolmannelle ja haparoi lyhyesti. Etusuoralla Tohari otti paikan 4. ulkoa. Viimeisellä takasuoralla tamma heitti jälleen kirikaistoille, mutta laukkasi loppukaarteessa kesken hyvän kirin. Jatkossa Tohari lopetti vielä hyvin kuudenneksi. 3. sisällä juossut Poika Vauraus jaksoi seitsemänneksi ja sai viimeiset rahat. Suosikki Menoks oli johtavan rinnalta vaisu ja tippui lopulta kymmenenneksi.

Wille Caramell katkaisi Hamis Fameraiserin voittoputken

Toto4-peli päättyi Wille Caramellin voittoon. Arto Laurukaisen ajokki juoksi 3. sisällä, mistä se pääsi viimeisellä takasuoralla etenemään johtavan kantaan. Maalisuoran avautuessa Wille Caramell vaihtoi toiselle ja iski keulahevosen kimppuun. Lopussa ruuna lähestyi johtanutta Hamis Fameraiseria metri metriltä, sentti sentiltä, kunnes lopulta ohitti tämän hieman ennen maalia. Vahva paluu kuukauden paussilta! Voitto oli Wille Caramellille kauden toinen ja uran kymmenes.

Vuoden voitokkain hevonen Hamis Fameraiser latasi vauhdilla matkaan ja otti heti alussa vetovastuun. Se sai pitää keulassa varsin maltillista vauhtia ja yritti loppukaarteessa irtiottoa. 12,5-lopetuksessa se tuli kuitenkin loppumetreillä ohitetuksi ja samalla sen kolmen voiton putki tuli tiensä päähän. Vajaa kaksi kierrosta ennen maalia kolmannen kautta toisen radan veturiksi kiertynyt Aslan L.C. jaksoi asiallisesti totoon. Loppukaarteessa 2. sisältä 2. ulos noussut Zell Memento hakeutui loppukaarteessa kiriin ja riitti neljänneksi. 4. sisältä loppukaarteessa 3. sisälle päässyt Hermes Håleryd seuraili viidenneksi ja reilut 900 jäljellä kirinsä porukan perältä aloittanut Alvena Unn Di riitti viimeisille rahoille.

Siirin Hilla alusta loppuun

Illan kahdeksannessa lähdössä Veli-Erkki Paavola ajoi illan toisen voittonsa, tällä kertaa ajokkinaan Siirin Hilla. Tamma eteni 1. kaarteessa piikkipaikalle ja kellotti avauspuolikkaan 28-vauhtia. Jatkossa tahti hieman kiristyi ja kellot pysähtyivät kierroksen kohdalla 27-lukemiin. 26-lopetuksessa Siirin Hilla hallitsi varmoin ottein perille saakka. Marko Taittosen valmennettava avasi kauden voittosaldon ja otti samalla koko uransa neljännen voiton. Täyosuma irtosi uudella ennätystuloksella 26,1aly.

Toista rataa ilman vetoapua juossut I.P. Riimi oli toinen ja viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa hyökännyt Valtroks kiri kolmanneksi. 3. sisällä juossut Vasker nousi maalisuoralla toiselle radalle ja puristi neljänneksi. 2. ulkona matkustanut Tuuli Pipsa nousi maalisuoralla kolmannelle ja jaksoi viidenneksi. Maalisuoralla johtavan takaa toiselle radalle vaihtanut Karisman Topi taipui loppumetreillä viimeisille rahoille. Menoviskua, Feeniksiä ja hylättyä Merkkausta lukuun ottamatta kaikki lähdön hevoset paransivat ennätyksiään.

Pink Floyd palasi voittokantaan

Yhdeksännessä lähdössä Victor Björkrothin ohjastama Pink Floyd palasi pitkästä aikaa kultakantaan. Ori sai mukavat juoksuasemat 2. ulkoa ja aloitti etukaarteessa kirinsä kolmannella radalla. Reilut 400 jäljellä Pink Floyd latasi keulapaikalle saakka ja karautti maalisuoralla karkuun muilta. Helppo voitto irtosi uudella ennätyksellä 16,3ake. Edellisen kerran Pink Floyd kaarsi voittajaseremonioihin syyskuussa 2014, joten tovi ehti vierähtää viimeisimmästä voitosta.

Mad Man Blues jaksoi johtavan rinnalta kakkoseksi ja 400 jäljellä keulapaikkansa menettänyt Elvira di Quattro tsemppasi pronssille. Etukaarteessa 3. ulkoa kiriin noussut Bone's Star otti nelosrahat ja viimeisellä takasuoralla 2. sisältä toiselle vaihtanut Lucas Gran riitti viidenneksi. Viimeisellä takasuoralla 4. sisältä toiselle noussut Salama Star punnersi viimeisille rahoille. Paljon voittajapelissä euroja kerännyt The Romy's Lindy oli sisäratareissun päätteeksi tasapaksu.

Queen It vakuuttava keulasta

Illan viimeisessä lähdössä nähtiin tyylikäs esitys Queen Itin toimesta. Niko Jokelan ajokki eteni 1. kaarteessa keulaan ja kellotti avauspuolikkaan 12,5-vauhtia. Jatkossa se rauhoitti kierroksen väliajaksi 15,5 ja veti 3. puolikkaan 17,5. Tamma lopetti keulapaikalta 15-vauhtia ja hallitsi varmoin ottein perille saakka. Kari Lehtosen valmennettava löi pöytään tämän sarjan hevoselle kovat voittolukemat 15,8ake.

3. sisällä juossut Quick Diesel pääsi etukaarteessa 2. sisälle ja vaihtoi loppukaarteessa toiselle radalle. Maalisuoralla se ei kuitenkaan pystynyt heittämään haastetta voittajalle. Etukaarteessa 4. sisältä 3. sisälle päässyt Knickerbocker nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja palasi loppukaarteessa sisäradalle. Lopussa Santtu Raitalan ajokki tyytyi seurailemaan totoon. 2. ulkoa viimeisellä takasuoralla kirin aloittanut Princess Doris eteni loppukaarteessa keulan rinnalle, mistä taipui jatkossa neljänneksi. Lähtösuoralla laukanneet Park's Colombo ja Flourlake's Benjam ottivat viimeiset rahat. Park's Colombo nousi viimeisellä takasuoralla porukan perältä kolmannen kiertoon ja jaksoi viidenneksi. Sisärataa pitkin laukkansa jälkeen juossut Flourlake's Benjam nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja haparoi lyhyesti. Se riitti jatkossa taustalla kuudenneksi. Pelisuosikki Uberta Jet otti alun varovasti ja jäi hännille. Se otti 1. takasuoralla taustalla laukan ja menetti pelin.

Tähdet:

*** Queen It
- Veti keulassa kovaa ja voitti komealla tuloksella 15,8ake.

** Bone's Quick Girl
- Täräytti 2. ulkoa viimeiset 700 metriä 10,2-kyytiä ja otti vakuuttavan kirivoiton.

* Todays Popular
- Hallitsi keulasta varmoin ottein tapahtumia ja piti suursuosikin kurissa perille saakka.

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto