Raviraportti 26.11.2017

26.11.2017

Äimärautiolla ravattiin sunnuntaina kymmenen lähdön Lantmännen Agro Oulu & -pikkujouluravit. Toto4-pelin isoimmasta yllätyksestä vastasi Jorma Hannuksen ohjastama Bluehouse's Power, joka jyskytti pitkällä kirilllään väkevästi ykköseksi. Muissa Toto4-kohteissa voitot menivät Dream Creamille, Ypäjä Hereiamille sekä Jonnin Joutavalle. Ohjastajista Hannu Hietasella, Iikka Nurmosella sekä Santtu Raitalalla oli kahden voiton ilta. Kolmikosta Nurmonen ajoi peräti viisi totosijaa.

Xantine Croftille uran avausvoitto

Ravien avauslähdön vei nimiinsä Kristian Aution ohjastama ja valmentama Xantine Croft. Vähäväkisen koitoksen voitontavoittelijoiden määrä hupeni entisestään lähtösuoralla, kun laukkoihin sortuivat keulaan kiihdyttäneen Hot Conceptin lisäksi myös E.V. Lilian ja Lady Charm. Kisassa mentiin koko matka varsin epätasaisissa merkeissä ja voittotaisto käytiin keulassa väliajoin 24,0 - 22,0 - 15,0 kellottaneen Babarazin ja maalisuoralla 2. sisältä ulos hakeutuneen Xantine Croftin välillä. 22-lopetuksessa Xantine Croft puristi parhaiten perille ja hyvän emälinjan omaava tamma otti uransa avausvoiton.

Kakkosrahat vei keulassa juossut Babaraz. Jonossa kolmantena juossut Mythical Legacy otti vähäväkisessä ja heikkotasoisessa koitoksessa uransa ensimmäisen totosijan. Lähtösuoralla laukannut E.V. Lilian otti taustalla nelosrahat. Kaukana kulisseissa Golden Alley oli viides ja laukannut Hot Charm kuudes. Paljon pelatun Hot Conceptin laukka venyi pitkäksi.

Tuuliniemen Bella kiri ykköseksi

Toisen lähdön suurimmat setelit kuittasi Hannu Hietasen ohjastama ja Marko Taittosen valmentama Tuuliniemen Bella. Tamma aloitti keulassa, mutta jatkoi 1. takasuoran alussa 2. sisälle. 500 jäljellä Tuuliniemen Bella nousi toiselle radalle ja eteni loppukaarteessa keulaan. Maalisuoralla I.P. Lennon tytär vastaili varsin helppoon voittoon ja otti uransa toisen ykkössijan. Voittotulos 37,5ke on virallisesti tamman uusi ennätys, mutta Tuuliniemen Bellan meriittilistalta löytyy myös 33,9-vauhtinen koelähtönoteeraus.

3. sisällä juossut Aavan Superi tavoitti viimeisellä takasuoralla kärkiparin ja nousi toiselle radalle. Loppukaarteessa Juho Rahkon ajokki punnersi kakkoseksi ja piti asemansa perille saakka. Vähän Häävimpi oli taustalla sisäratareissun päätteeksi kolmas ja loppukaarteessa keulapaikan menettänyt Lintsari riitti neljänneksi. Etusuoralla kolmossijalta laukannut Mareko nousi jatkossa viidenneksi.

Tromb Access maraton-montén vahvin

Maraton-montéssa Tuuli Kurkisen Tromb Access oli vahvin. Ruuna pysytteli alkumatkan kyttäilyasemissa viimeisessä ulkona, mistä heitti reilut 1100 metriä ennen maalia vauhdikkaaseen kiriinsä. Etukaarteessa Tromb Access eteni sijalle kolme ja siirtyi sisemmille radoille. Reilut 600 jäljellä ruuna nousi uudestaan toiselle radalle ja eteni loppukurvissa keulan rinnalle. Maalisuoralla Tromb Access runnoi väkisin kärkeen ja karkuun. Voitto oli ruotsalaisruunalle toinen uudessa kotimaassa ja samalla koko uran kuudes.

Johtavan rinnalta keulaan viimeisellä takasuoralla marssinut Better Boost oli toinen. Taustalla Be My Hot Stuff kiri asiallisella otteella kolmanneksi, mutta hävisi selvästi kärkiduolle. 1300 jäljellä 3. ulkoa kiriin lähtenyt Blind Maker kierteli neljänneksi. Keulassa juossut Julian Code menetti paikkansa viimeisellä takasuoralla paineen alla ja putosi lopulta ulos rahoilta. Pelihevosiin lukeutunut Forastero laukkasi loppukaarteessa viidenneltä sijalta hylkyyn.

Dream Cream alusta loppuun

Toto4-avauksessa voiton vei Kirsi Mikkosen valmentama Dream Cream. Santtu Raitalan ohjastama ruuna lähti liukkaasti liikkeelle ja otti heti joukon komentoonsa. Dream Cream kellotti keulassa väliajoin 13,0 - 17,0 - 20,0 ja piti 16-lopetuksessa niukkaan voittoon. Ykkössija oli kyvykkäälle 4-vuotiaalle uran neljäs.

Reilut 700 jäljellä viimeisestä ulkoa kirikaistoille heittänyt Pam Hallover eteni loppukaarteessa 2. ulos, mistä heitti maalisuoran avautuessa kiriin ja lopetti terävästi kakkoseksi. Oikein lupaava esitys pitkältä paussilta! 2. sisällä juossut Shadow Leader seuraili kolmanneksi. Etukaarteessa 4. sisältä 3. ulos vaihtanut Soleil Journey hyökkäsi viimeisellä takasuoralla kolmannen kiertoon ja eteni loppukaarteessa johtavan rinnalle. Siitä Tuomas Vasalan ajokki tsemppasi lopussa nelosrahoille. Maalisuoralla 3. sisältä ulos noussut Ranch Penelope lopetti viidenneksi ja otti viimeiset rahat. Taustalla Steel John lopetti ulkoratoja pitkin ihan pirteällä otteella, mutta jäi ulos rahoilta.

Ypäjä Hereiamille kauden seitsemäs täysosuma

Lämminveristen ykkössarjassa paras oli Iikka Nurmosen ohjastama Ypäjä Hereiam. Ruuna meni etusuoralla 3. ulkoa 3. sisälle, mistä nousi 600 jäljellä 2. ulos. Loppukurvissa Ypäjä Hereiam sai kirimerkin ja lopetti maalisuoraa parhaalla otteella, nousten lopulta varsin helppoon voittoon. Ykkössija oli Antti Ojanperän valmennettavalle jo kauden seitsemäs. Ruunan kausi jatkuu maanantaina Oulun Suomi 100 vuotta -juhlaraveissa.

Keulassa väliajoin 11,5 - 15,0 - 15,0 vetänyt Hit That jaksoi 15-lopetuksessa kakkoseksi ja oli jälleen oikein hyvä. Johtavan rinnalla juossut Anaheim Kemp ei mahtanut mitään kärkiparille, mutta saa puhtaat paperit. Kuuden startin mittainen kaksariputki tuli tiensä päähän, nyt vuorossa oli seitsemäs peräkkäinen totosija. 2. sisällä matkustanut Ride Elisa riitti neljänneksi. 2. ulkona juossut Mr Big S ei riittänyt tällä kertaa parhaille, mutta tuli taustalla vauhtinsa pitäen perille saakka.

Jonnin Joutava spurttasi ykköseksi

Kolmannessa Toto4-kohteessa Jonnin Joutava kiitti ohjastaja Hannu Hietasta nappireissusta ja kiri lopussa ykköseksi. Tamma sai mukavat iskuasemat 2. ulkoa, mistä hyökkäsi loppukaarteessa kiriin kolmannelle. Loppumetreillä Jonnin Joutava kurkotti kärkeen ja otti jo kauden viidennen voittonsa. Satu Haaraojan valmennettavan kausi on ollut hieno, sillä se on ottanut peräti 12 totosijaa ja tienestejä on kertynyt yli 17 600 euroa. Hannu Hietaselle voitto oli ravien toinen.

Tauolta palaileva Sasku oli keulajuoksun jälkeen asiallinen kakkonen ja edellisen kupeella taivalta taittanut Myrskyn Tuuli tsemppasi ihan mukavasti kolmanneksi. Loppukaarteessa 2. sisältä ulos noussut R.R. Samu tuli vain tasaisesti loppua ja oli ainakin pelikannatukseensa nähden pettymys. 3. ulkona juossut Lakori seuraili viimeisille rahoille. Alussa jäänyt I.P. Soturi tuli taustalta juosten perille ja oli sijoitustaan parempi. Tasaisessa lähdössä pelihevosiin lukeutunut Menoks laukkasi etusuoralla ja pysytteli jatkossa taustalla. Saketti taipui viimeisellä takasuoralla sisäratareissun päätteeksi ja keskeytti.

Bluehouse's Power järjesti yllätyksen

Toto4-peli päättyi yllätykseen, kun Jorma Hannus kannusti Bluehouse's Powerin ensimmäisenä maalipaalulle. Ruuna juoksi viimeisessä ulkona, mistä se lähti etusuoralla selässä kolmannen kiertoon. 500 jäljellä Bluehouse's Power jäi kirissään ilman vetoapua ja kiertyi loppukaarteessa keulan rinnalle. Kurvissa keulahevonen laukkasi ja Bluehouse's Powerilla oli lopussa helppo työ hallita tapahtumia maaliin saakka. Voitto oli Kari Ylipahkalan valmennettavalle kauden toinen ja uran yhdeksäs.

Etusuoralla 6. sisältä 5. ulos vaihtanut Iris Queen hyökkäsi viimeisellä takasuoralla kolmannen kiertoon ja tuli vahvalla otteella perille saakka. Tamma kilpailee hyvässä iskussa ja ansaitsisi pian voitonkin. 2. sisällä juossut Doni Twice jäi loppukaarteeseen tultaessa väsyvän keulahevosen taakse pussiin ja sai myöhään kiritilat. Loppusuoraa Iikka Nurmosen ajokki pommitti todella lujaa ja ehti kolmanneksi. Paremmalla onnella voitto olisi ollut otettavissa. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kirikaistoille noussut Zelda Gowan punnersi lopussa nelosrahoille. 3. ulkona juosseen Leon Dahlian kiriväylät eivät sujuneet ihan optimaalisesti, Jukka-Pekka Kauhasen ajokki tuli kuitenkin juosten perille ja ehti lopussa viidenneksi. Loppukaarteessa 4. sisältä ulos noussut Chicotte Chic lopetti positiivisella otteella viimeisille rahoille. Paljon pelattu Paradise Leader oli kehno johtavan rinnalta, On Va Voir puolestaan taipui keulasta hännille. Etusuoran alussa 5. ulkoa kiriin lähtenyt Beaming Chic kiertyi viimeisellä takasuoralla johtavan rinnalle ja marssi 400 jäljellä keulaan. 100 metriä myöhemmin Tapio Kalajan ajokki laukkasi ja menetti mahdollisuutensa.

Punta-Pate palasi voittojen tielle

Illan kahdeksannessa lähdössä mentiin alusta loppuun lahjakkaan Punta-Paten komennossa. Jukka-Pekka Niskasen ajokki lähti tuttuun tyyliin liukkaasti liikkeelle ja eteni nopeasti keulaan. Ori kellotti avauspuolikkaan 38,5-vauhtia ja kiristi jatkossa tempoa. 35-vauhtisen avausringin jälkeen Punta-Pate seisautti kellot 3. puolikkaalla 31-lukemiin ja irtosi 27,5-lopetuksessa oikein tyylikkääseen voittoon. Marika Lohilahden valmentamalle oriille voitto oli jo kauden neljäs, eikä Punta-Pate ole tänä vuonna hävinnyt kuin kerran. 7-vuotiaan oriin kausi jatkuu jo ensi viikon maanantaina Oulussa. Mikäli Punta-Pate voittaa seuraavan starttinsa, se nousee Äimäraution suomenhevosliigan jaetulle kärkisijalle Olegin ja Tuulenpojun kanssa.

Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kiriin lähtenyt Hullupoika kiri hyvin kakkoseksi ja Rööperi oli 2. sisältä kolmas. Lähtösuoran päässä laukannut Päälykäinen kierteli jatkossa ulkoratojen kautta toisen radan veturiksi ja oli siitä ihan sitkeä neljäs. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa selässä kolmannen kiertoon lähtenyt Aavan Sisu jatkoi loppukurvissa omaan hyökkäykseensä neljännelle ja tuli ihan mukavasti perille. Uusi-Valtsu kiri viimeisestä ulkoa viimeisille rahoille.

Herrera Boko jyräsi johtavan rinnalta ykköseksi

Yhdeksännessä lähdössä Santtu Raitalan ohjastama ja Katja Melkon valmentama Herrera Boko teki vahvan juoksun johtavan rinnalta. Ruuna jyräsi päätöspuolikkaan alussa keulaan ja vastaili 16-lopetuksessa oikein hallitusti ykköseksi. Ykkössija oli 3-vuotiaalle jo kauden viides. Voittotulos 16,2ake jää ainoastaan kymmenyksen Herrera Bokon omasta ennätysnoteerauksesta. Voitto oli Santtu Raitalalle illan toinen.

2. ulkona juossut Bianca Creek jäi reilut 400 jäljellä ilman vetoapua ja puristi lopussa hyvin toiseksi. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut She Is Cecilia hyökkäsi maalisuoralla kolmannelle radalle ja lopetti troikan alariville. Keulapaikan viimeisellä takasuoralla menettänyt Like Buljonki riitti neljänneksi. Taustalla Diamond Bay ja Always To Excel nousivat tasaisen asiallisilla otteilla viimeisille rahasijoille.

Eco Creekille illan päätöslähtö


Ravien päätöslähtö oli Eija Sorviston tallin näytöstä, kun Eco Creek ja Lovely Easy nappasivat kaksoisvoiton. Ykkösenä maaliin ehti Iikka Nurmosen Eco Creek. Ori nousi etusuoran alussa 4. sisältä 2. ulos, mistä hyökkäsi viimeisellä takasuoralla kolmannelle radalle ja kiertyi loppukurvissa keulan rinnalle. Loppumetreillä Eco Creek jyräsi niukkaan voittoon. Ykkössija oli Dream Vacationin pojalle uran toinen ja samalla myös toinen putkeen. Iikka Nurmoselle ykkössija oli illan toinen. Totosijoja Nurmonen narutteli näissä raveissa peräti viisi.

Eija Sorviston tallin juhlat täydensi keulasta kakkoseksi sijoittunut Lovely Easy. Alun laukassaan tuntuvasti asemiaan menettänyt Rover Broline teki jatkossa vahvan esityksen ja kiri kolmanneksi. Viimeiset 1900 metriä Timo Niemelän ajokki kulki 17-vauhtia. 2. sisällä juossut Comet Alley otti nelosrahat. Johtavan rinnalla taivalta taittanut Make No Mistake taipui lopussa viidenneksi. Alun laukassaan reilusti jäänyt A Nice Officer ei kyennyt jatkossa nousemaan kärkikuvioihin, mutta saa puhtaat paperit.

Tähdet:

*** Ypäjä Hereiam
- Nousi hyvällä kirillä hallittuun voittoon lämminveristen ykkössarjassa.

** Dream Cream
- Hallitsi reippaasta 13-avauksesta huolimatta keulapaikalta maaliin saakka.

* Bluehouse's Power
- Nousi pitkällä kirillä vahvasti ykköseksi ja järjesti Toto4-pelin suurimman yllätyksen.

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto