Raviraportti 27.1.2017

31.01.2017

Oulussa ajettiin Toto76-karnevaalien aattona viiden lähdön lounasravit. Iltapäivän ohjastajahahmo oli Mika Jauhola, joka ajoi kaksi komeaa voittoa. Ensimmäisen voiton toi miehen oma valmennettava Live It Up, joka oli keulasta täysin vailla vastusta. Toisen voiton Jauhola ajoi Miia Pulkkasen valmentamalla Anna's Boylla, joka kiitti lopussa kärkihevosten hurjastelusta. Muissa Toto4-kohteissa voittoihin ylsivät Tuomas Pakkasen ohjastama suvukas Freddie De Veluwe, sekä keulasta hallinnut Janne Lukkarin luotsaama Spitfire Effe. Ravien ainoassa suomenhevoslähdössä Valtrauksen Tähkä palasi 1,5 vuoden tauolta komeassa iskussa.

Valtrauksen Tähkä palasi vahvassa vireessä tauolta


Ravien avauslähdössä kaikki oli helppoa 1,5 vuoden paussilta palanneelle lahjakkaalle Valtrauksen Tähkälle. Santtu Raitalan ajokki pääsi laukkojen myötä etukaarteessa jo 2. ulos, mistä heitti viimeisellä takasuoralla kirikaistoille ja eteni nopeasti keulapaikalle saakka. Viimeiset 600 metriä ruuna liikkui 29,7-vauhtia ja oli lopussa täysin vailla vastusta. Voitto oli Valtrauksen pojalle uran seitsemäs ja tämän myötä Markku Kiljalan suojatti on voittanut puolet starteistaan. Ruunan voittosumma kipusi hieman yli 6 000 euroon, mutta terveyden salliessa Valtrauksen Tähkässä on ainesta paljon pidemmällekin.

Keulassa väliajoin 37,5 - 34,0 - 32,5 vetänyt Aikapiika menetti paikkansa päätöspuolikkaan käynnistyessä, mutta tsemppasi lopussa ihan mukavasti kakkoseksi. Etusuoralla toisen radan veturiksi jäänyt Hullupoika laukkasi etukaarteessa ja jäi kymmeniä metrejä kärkiporukasta. Se latoi loppua vahvalla otteella ja kiri kolmanneksi. Ilman laukkaa se olisi melko suurella todennäköisyydellä ollut ainakin toinen. Lähtöön laukannut Tähti-Pekko otti uuden hypyn porukan perällä takakaarteessa. Se tavoitti pääjoukon loppukaarteessa ja hakeutui maalisuoralla kirikaistoille. Loppua ruuna tuli hyvällä otteella ja vaikuttaa olevan tauluaan terävämmässä tällissä. 2. sisällä juossut Vilkkaan Tuuri oli vain tasainen ja jäi lopussa viidenneksi. Johtavan rinnalla juossut Kalevatar menetti mahdollisuutensa etusuoran alun laukkaan.

Live It Upille uran ensimmäinen ykkössija


Toisessa lähdössä, Toto4-avauksessa Mika Jauholan ohjastama ja valmentama Live It Up kiertyi 1. takasuoralla piikkipaikalle, missä se kellotutti väliajoiksi 15,5 - 17,5 - 17,0. Tamma irtosi 18-lopetuksessa oikein vakuuttavasti uransa avausvoittoon. Vastus ei toki ollut tällä kertaa kovin tasokasta sorttia, mutta tällaisilla esityksillä hyväsukuinen Live It Up voi menestyä jatkossakin. Voittotulokseksi kirjattiin asiallinen noteeraus 17,4ake.

5. ulkona juossut lähdön niukka pelisuosikki Afrodite Lloyd hyökkäsi viimeisellä takasuoralla kolmannelle radalle ja jatkoi maalisuoran avautuessa omaan kiriinsä neljännelle. Se lopetti asiallisesti kakkoseksi. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kolmannen radan veturiksi kohonnut Lucky Lacrosse punnersi lopussa kolmanneksi ja paranteli ennätystään. 4. sisältä viimeisellä takasuoralla toiselle radalle vaihtanut Mary's Lily löysi hieman myöhään vapaat kiritilat ja lopetti asiallisella otteella neljänneksi. Väsyvän takana loppukaarteessa asemiaan menettänyt Park's Final Touch heitti maalisuoralla jyrkästi kirikaistoille ja lopetti positiivisesti viidenneksi. Oikein asiallinen paluu paussilta. 2. ulkona juossut Ames Charisma meni maalisuoralla sisäradalle, mitä pitkin punnersi tasaisesti viimeisille rahoille. Johtavan rinnalla juossut Forceberg tippui viime metreillä ulos rahataistosta. Pelihevosiin lukeutunut Aaron Beyonce otti pahan laukan lähtösuoralla ja menetti sitä myöten mahdollisuutensa.

Freddie De Veluwe kiri ykköseksi


Toto4-pelin kakkoskohde oli suvukkaan Freddie De Veluwen heiniä. Se eteni kiihdytyksessä keulaan, mutta jatkoi 1. takasuoralla johtavan taakse. Maalisuoran alussa Tuomas Pakkanen käänsi ajokkinsa keulahevosen kimppuun ja hankki tästä lopussa varmaan tyyliin yliotteen. Toisen kerran Mika Kurkisen käsistä kilpaillut ruuna palasi pitkästä aikaa voittokantaan, sillä edelliset voitot olivat peräisin keväältä 2015, mutta eivät mistä tahansa, vaan peräti Solvallan kaviouralta. Ruunan sukutaulua kelpaa esitellä, sillä sieltä löytyy hyvin läheltä mm. Target Hossin, Up-Date Hossin, Inspiration Riden ja Ride The Nightin kaltaisia huippunimiä. Myös Freddie De Veluwessa on ainesta huomattavasti lounasravitasoa korkeammalle, jos kaikki palaset loksahtelevat paikoilleen.

1. takasuoralla 13,5-avauksessa keulaan edennyt King Journey oli 17-lopetuksessa ihan hyvä kakkonen. Pelisuosikki Hiphop Highlight ei saanut parhaita tehoja irti kiihdytysvaiheessa ja pakitteli jatkossa aivan hännille. Se nousi etusuoralla 6. ulkoa kolmannen kiertoon ja sai jatkossa vetoavun eteensä. Loppukaarteessa Vesa Jokiniemen ajokki jatkoi neljännelle ja kiri asiallisesti kolmanneksi. Tehtävästä muodostui takapareista melko hankala. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä 2. ulos vaihtanut Jaro's Domaine juuttui loppukaarteessa väsyvän taakse pussiin. Se hakeutui maalisuoralla ulkoradoille ja lopetti hyvin neljänneksi. Kierros jäljellä 3. ulkoa kirikaistoille noussut Seachocolate punnersi viidenneksi ja viimeisellä takasuoralla 4. sisältä 3. sisälle päässyt Bid Or Star seuraili lopussa vapaata sisärataa pitkin viimeisille rahoille. Alkuun laukannut Silveriina ei saanut tämän takaa mahdollisuutta, mutta vaikea sanoa olisiko voimiakaan ollut liiemmin jäljellä. Pelihevosiin kuulunut Papa Gallon taipui johtavan rinnalta loppukaarteessa ja jäi hännille.

Anna's Boy hyödynsi hurjan matkavauhdin


Ravien neljäs lähtö, Toto4-pelin kolmas kohde oli Mika Jauholan ohjastaman ja Miia Pulkkasen valmentaman Anna's Boyn juhlaa. Se jäi alussa häntäjoukkoihin ja juoksi lopulta viimeisessä ulkoparissa. Ruuna sai kuitenkin vaikeista asemista mahdollisuutensa, sillä kärjessä paineltiin matkalla isolla liekillä ja kenttä kääntyi lopussa. Viimeisellä takasuoralla Anna's Boy hakeutui hänniltä kirikaistoille ja kurkotti loppukaarteessa neljättä rataa pitkin jo sijalle viisi. Maalisuoralla kärkihevoset olivat työnsä tehneet ja Anna's Boy lipui 21-lopetuksessa vakuuttavasti ykköseksi. Päätöskierroksen se liikahteli 16,1-vauhtia. Voitto oli ruunalle uran kuudes ja irtosi tuloksella 17,4ake. Mika Jauholalle voitto oli iltapäivän toinen.

Kentän kääntymisen hyödynsi myös 5. ulkona juossut Wasa Winner, joka nousi viimeisen takasuoran alussa kirikaistoille ja puristi lopussa hyvin kakkoseksi. Etukaarteessa 2. sisältä 3. sisälle jäänyt Iris Queen vaihtoi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja navigoi jatkossa kolmannelle. Se tuli ihan kelpo otteella perille saakka ja riitti kolmanneksi. Etukaarteessa 3. ulkoa 2. ulos päässyt Sunrise Sign meni viimeisellä takasuoralla sisäradalle, mistä nousi maalisuoran avautuessa toiselle radalle. Loppumetrit olivat hieman työläitä ja Sunrise Sign jäi neljänneksi. 2. ulkona etukaarteessa vetoapunsa menettänyt Finish Them jaksoi viidenneksi ja onnistui lopussa jäämään hetkeksi pussiinkin. Jossiteltavaa ei kuitenkaan sijoituksen suhteen tainnut suuremmin jäädä. 5. sisältä viimeisen takasuoran alussa toiselle noussut Big Lebowski jatkoi loppukaarteessa porukan perältä kirikaistoille ja lopetti kohtalaisesti viimeisille rahoille. Keulassa 15-avauksen jälkeen tahtia rauhoittanut suosikki Odette Brodda kellotti kierroksen 17,5-lukemiin ja menetti paikkansa prässin alla etukaarteeseen tultaessa. Viimeisellä takasuoralla Mauri Jaaran ajokki alkoi menettää asemiaan ja jäi lopussa hännille. Etukaarteessa keulaan itsensä prässännyt Bewitch Boy kellotti 3. puolikkaan hurjasti 13-vauhtia, mutta maalisuora oli työläs ja pudotti ruunan viimeiseksi. Viimeiset 300 metriä se tuli n. 32-vauhtia.

Spitfire Effe kirkasti hopean kullaksi


Viimeksi Suomen debyytissään lupaavasti esiintynyt ja kakkoseksi sijoittunut Spitfire Effe oli Toto4-päätöksen paras. Janne Lukkarin ajokki kiersi 1. kaarteen ulkoratoja ja jyräsi 15,5-avauksessa keulapaikalle. Se rauhoitti kierroksen väliajaksi 20,0, minkä jälkeen vauhtiruuvi kiristyi 3. puolikkaalla 15,5-lukemiin. 16-lopetuksessa Spitfire Effe vastaili varmoin ottein ykköseksi. Hannu Koistisen valmennettavalle voitto oli uran 11:s ja ensimmäinen sen uudessa kotimaassa.

Drinks Please nousi etukaarteessa 4. ulkoa kirikaistoille ja lopetti vahvalla otteella kakkoseksi. Timo Salmelan suojatti polki päätöskierroksen 15,8-vauhtia ja lienee pian voittovuorossakin. 2. sisällä juossut Amazing Goal nousi maalisuoralla toiselle radalle ja puristi asiallisesti kolmanneksi, kelvollinen aloitus pienen tauon jälkeen. Etukaarteessa 5. ulkoa Drinks Pleasen puseroon liimautunut Hit That nousi suoralle kaarruttaessa omaan kiriinsä ja tuli tasaisesti loppua. Takakaarteessa johtavan rinnalle kiertynyt For Approval jaksoi viidenneksi. Toista rataa ilman selkää aloittanut Elit Enrico sai takakaarteessa vetoavun eteensä. Se jatkoi maalisuoralla kiriin, muttei pystynyt lopussa ohituksiin, vaan tuli vauhtinsa pitäen perille ja kuittasi viimeiset rahat.

Tähdet:

*** Live It Up
- Piti yllä varsin reipasta tempoa ja irtosi 18-lopetuksessa todella helppoon voittoon.

** Valtrauksen Tähkä
- Teki vahvan paluun 1,5 vuoden tauolta ja kiri 2. ulkoa vakuuttavasti ykköseksi.

* Anna's Boy
- Kiri kaukaa taustalta hyvällä tyylillä perille saakka. Kärkihevosten hurjastelu tasoitti tietä, mutta esitys oli joka tapauksessa mainio. Päätöskierroksen ruuna tuli 16,1-vauhtia.

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto