Raviraportti 27.1.2018

27.01.2018

Äimärautiolla ravattiin lauantaina huipputasokkaat Oulun Hevosklinikka Toto76-ravit. Toto76-kohteissa nähtiin komeita esityksiä niin kotiradan hevosilta, kuin kaukaisemmiltakin vierailta. Suomenhevosten kovimmasta lähdöstä ykkösrahat matkasivat Juvalle Diktaattorin matkassa. Lämminveristen Hopeadivisioonassa Ypäjä Hereiam karkasi keulapaikalta vakuuttavaan voittoon. Pronssidivarissa puolestaan kotiradan Don Juan Sisu toi taustavoimilleen mainetta ja mammonaa, kun Mauri Jaara karautti oriilla keulasta karkuun. Muissa Toto76-kohteissa voitot menivät Santtu Raitalan ohjastamalle Pikku-Rytille, Tuomas Pakkasen ajamalle George Birdlandille, Ari Moilasen Heidi Alelle ja Veli-Erkki Paavolan Valtroksille. Ohjastajista illan tuplavoittajia olivat Ari Moilanen ja Tuomas Pakkanen.

Iltapäivä käynnistyi Mar Blinkin voitolla

Toto76-päivän avauslähdössä kohtasivat enintään 2 200 euroa tienanneet lämminveriset. Pisimmän korren veti Tuomas Pakkasen ohjastama ja valmentama Mar Blink. Ruuna liittyi etusuoralla toisen radan jonon hännästä kolmannen radan letkaan, mutta palasi jatkossa vielä toviksi toiselle radalle. Viimeisellä takasuoralla Mar Blink siirtyi uudestaan kolmannen radan jonoon ja eteni loppukaarteeseen tultaessa 2. ulos. Maalisuoran avautuessa ruuna heitti jälleen kirikaistoille ja nousi lopussa varmaan voittoon. Ykkössija oli Mar Blinkille uran ensimmäinen ja irtosi ennätystuloksella 18,7ake.

Etusuoralla 2. ulkoa kolmannen kiertoon lähtenyt Can Conor eteni 600 jäljellä toisen radan veturisi ja tsemppasi siitä lopussa toiseksi. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut Cube Harry lopetti asiallisella otteella kolmanneksi. Keulassa 14-avauksen jälkeen tahtia rauhoittanut Moon Eagle putosi 19-lopetuksessa neljänneksi, Jefersson seuraili tämän takaa viidenneksi. 4. sisällä juossut Quastella löysi loppukaarteessa kiritilat ja lopetti ihan asiallisella otteella viimeisille rahoille. Suosikki Metaforan peli pilaantui pahaan lähtölaukkaan. Pelihevosista Space Cake laukkasi viimeisellä takasuoralla kolmannelta radalta aivan kärjen kupeelta ja menetti pelin. Ilman laukkaa se olisi osallistunut voittomatsiin.

Feetteri järjesti yllätyksen

Toiseen lähtöön saatiin yllätysvoittaja, kun Martti Aikion ohjastama Feetteri nappasi ykkösrahat. Ruuna juoksi 2. ulkona, mistä se menetti 700 jäljellä vetoapunsa. 34-lopetuksessa Feetteri runnoi maalisuoralla varmasti yliotteen keulahevosesta ja piti samalla ulkoa kirineen haastajan perille saakka vain tuntumassa. Voitto oli Feetterille uran viides. Ruuna on pilannut urallaan useasti laukkoihin ja onkin voittanut puolet niistä kisoista, missä on mennyt koko matkan ravia.

Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut Kopran Taisto nousi loppukaarteessa kolmannen kiertoon ja jyräsi lopussa asiallisesti kakkoseksi. Keulassa väliajoin 35,5 - 34,0 - 31,0 kellottanut Lahjottu oli 34-lopetuksessa kolmas. Suosikki Siron Peli laukkasi lähtösuoralla ja teki jatkossa vaikeista asemista positiivisen esityksen, nousten lopussa neljänneksi. Etusuoralla 4. sisältä 3. ulos vaihtanut Mandan Mainio siirtyi viimeisellä takasuoralla takaisin sisäradalle ja seuraili lopussa tasaisesti viidenneksi. Taustalla Taifun punnersi kuudenneksi, Hennylän Tähti oli seitsemäs ja Kumiukko kuittasi viimeiset rahat. Lähtö oli varsin epätasainen ja laukkojen sävyttämä. Laukkoihin pilasivat pelinsä myös suosikkeihin lukeutuneet Puulan Poika ja Ellin Karamelli. Puulan Poika otti ensimmäisen laukkansa lähtösuoran päässä keulapaikalta. Uusi laukka kakkossijalta viimeisellä takasuoralla. Kolmas laukka tuli maalisuoran alussa. Vauhdit riittävät edelleen, mutta laukat ovat jälleen astuneet kuvioihin. Ellin Karamelli putosi 1. kaarteen laukkansa myötä taustalle ja hylättiin jatkossa liioista laukoista.

Eco Creek lähti keulasta karkumatkalle

Iltapäivän kolmas koitos mentiin Eco Creekin ja Iikka Nurmosen komennossa. Ori haki 1. takasuoralla 17-avauksessa keulapaikan haltuunsa ja jatkoi kierroksen väliajaksi 18,0. Viimeisellä takasuoralla Eco Creek pysäytti kellot 3. puolikkaan merkiksi 15,5-lukemiin ja karkasi 19,5-lopetuksessa ylivoimaiseen voittoon. Ykkössija oli Eco Creekille uran neljäs ja samalla toinen putkeen. Voittotulos 17,5ake sivuaa Eco Creekin omaa ennätystä.

3. sisällä juossut Texas Joe pääsi loppukaarteessa 2. sisälle, mistä seuraili lopussa kakkoseksi. Etusuoran avautuessa 3. ulkoa kiriin lähtenyt A Nice Officer joutui taivaltamaan pitkään kolmatta rataa ja pääsi vasta vajaat 600 jäljellä pudottamaan keulan rinnalle. Tuomas Pakkasen ajokki teki sitkeän esityksen ja kamppaili lopussa hyvin kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kirikaistoille hakeutunut Gracelyn jyräsi neljänneksi. 1. takasuoralla keulapaikalta 2. sisälle jatkanut Lovely Easy nousi loppukaarteessa toiselle radalle ja jäi lopussa pussiin. Toista rataa ilman selkää ravannut Dayzee Beyonce menetti paikkansa viimeisellä takasuoralla ja seuraili jatkossa viimeisille rahoille. 4. ulkoa loppukaarteessa ulos noussut Kice lopetti seitsemänneksi. Suosikeista Twist Villaggio ei parannellut hänniltä ja Luna De Paris laukkasi alussa hylkyyn.

Leon Dahlia kiri ruudikkaasti

Neljännessä lähdössä parasta osaamista esitti Jukka-Pekka Kauhasen ohjastama ja valmentama Leon Dahlia. Ruuna juoksi 3. ulkona, mistä se kohottautui viimeisen takasuoran alussa kolmannen kiertoon. 600 jäljellä Leon Dahlia eteni keulan rinnalle ja jyräsi loppukaarteessa keulapaikalle saakka. 14,5-lopetuksessa Leon Dahlia oli täysin ylivoimainen ja otti uransa kymmenennen voiton. Vuosi on alkanut Leon Dahlian osalta varsin valoisissa merkeissä, sillä kolmen startin jälkeen saldona on kaksi voittoa ja yksi kakkossija.

Viimeisen takasuoran alussa 5. ulkoa kiriin lähtenyt Amos Shadow jyräsi rehdisti perille ja oli ylivoimavoittajan takana hyvä toinen. Bajkal Graff kiri viimeisestä ulkoa hyvin kolmanneksi. Viimeisen takasuoran avautuessa 4. ulkoa kiriin noussut Lionize punnersi nelosrahoille. 3. sisällä juossut Global Resource nousi loppukaarteessa ulos ja lopetti ihan positiivisesti viidenneksi. Keulassa väliajoin 13,0 - 17,5 - 19,0 kellottanut Bewitch Boy menetti paikkansa loppukaarteessa ja putosi lopulta viimeisille rahoille. Suosikki Minto's Don Juan menetti mahdollisuutensa jo ennen lähtölinjaa tulleeseen laukkaan. Vire vaikuttaa edelleen olevan kohdillaan, sillä Henri Bollströmin ajokki tuli taustalta vielä vahvalla otteella perille ja oli seitsemäs. Caraway Runnerille jäi jossiteltavaa, sillä se löysi kiritilat sisäradalta vasta loppukaarteessa ja juuttui loppumetreillä uudestaan pussiin. Myös Raipe Kronos jäi lopussa vaille kiritiloja. Pelihevosiin lukeutunut Citadiction oli keulan rinnalta pehmeä.

George Birdland kirivaiheessa pitelemätön

Toto76-avauksena ravatussa Nousijadivisioonan karsinnassa vahvimmin loppua jyräsi Tuomas Pakkasen ohjastama George Birdland. Ruuna juoksi sisäradan jonossa neljäntenä, mistä nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja eteni 3. ulos. Loppusuoralla George Birdland löysi kiritilat ja lopetti lujaa ykköseksi. Voitto oli Pasi Väisäsen suojatille uran viides ja tämän kauden toinen. Ruunan kausi on lähtenyt hienosti käyntiin, sillä se on tienannut kolmeen kisaansa lähes 6 000 euroa. Voittotulos 14,9aly on George Birdlandin uusi ennätys.

4. ulkoa etukaarteessa kiriin lähtenyt Mountain Hooligan kiertyi loppukaarteessa keulan rinnalle ja marssi suoran avautuessa kärkeen. Lopussa Mountain Hooligan joutui tyytymään kakkossijaan, mutta esitys oli joka tapauksessa todella hyvä. Hataar The Brave siirtyi maalisuoralla 2. ulkoa sisäradalle ja pujotteli lopussa kolmanneksi. Viimeisestä ulkoa etukaarteessa kiriin heittänyt Anni Sue punnersi mukavalla otteella neljänneksi. 3. sisällä ravannut Jimmy Ray menetti viimeisellä takasuoralla asemiaan ja tehtävästä muodostui voiton suhteen mahdoton. Niko Jokelan ajokki kiri kuitenkin vahvasti loppua ja otti viidennet rahat. Lähtöön laukannut Son's Line teki alun erheensä jälkeen poppoon perältä näpsäkän esityksen ja kiri lopussa viimeisille rahoille. Kunto pitää. Etukaarteessa 2. ulkoa kiriin lähtenyt Rose's Nella eteni loppukaarteessa keulaan, mutta taipui jatkossa taustalle. Kuumimpiin suosikkeihin lukeutunut Diesel Degato oli viimeisellä takasuoralla tukalissa asemissa 2. sisällä, kun keulassa juossut Julle Boy hyytyi eteen. Laukka sinetöi hetkeä myöhemmin Mika Forssin ajokin pelin. Ocu puolestaan laukkasi 1. kaarteessa ulkoradoilta hylkyyn.

Don Juan Sisu toi taustavoimilleen mainetta ja mammonaa

Toisessa Toto76-kohteessa kotiradan Don Juan Sisu teki pitkästä aikaa paluun voittokantaan. Mauri Jaaran ajokki nousi heti alussa sisäradalta toiselle ja pääsi etusuoralle kaarruttaessa etenemään keulapaikalle. Jatkossa Don Juan Sisu piti yllä varsin reipasta matkavauhtia ja karkasi lopussa todella tyylikkääseen voittoon. Ykkössija oli 5-vuotiaalle ensimmäinen sitten toukokuun 2017, mutta tällä tyylillä mainetta ja mammonaa ropisee hevoselle ja sen taustavoimille tulevaisuudessakin.

Toista rataa ilman selkää juossut suosikki Minto's Daisy Star oli sinnikäs kakkonen, mutta voittotaistoon sillä ei ollut mitään asiaa. Quiet Leader oli johtavan takaa kolmas. Loppukaarteessa ihan pääporukan hänniltä kirikaistoille heittänyt Sivori Effe lopetti hyvin neljänneksi ja alkaa olla hiljalleen valmis voittamaankin sopivan tehtävän kohdalle sattuessa. 3. sisällä juosseelle Onboard Brolinelle jäi kiriruutia varastoon, se ei saanut lopussa täyttä mahdollisuutta. Edellisen takana 4. sisällä ravannut Gustav K. työntyi lopussa viimeisille rahoille. Etusuoran päässä taustalta kolmannen radan jonoon liittynyt Tarabuso Jet tuli pitkän kirinsä hyväksyttävästi perille ja oli seitsemäs. Etusuoran alussa 3. ulkoa hyökännyt Valnes How Lovely oli kirivaiheessa tasainen ja sijoittui kahdeksanneksi. Saul laukkasi 1. kaarteessa keulapaikalta ja hylättiin jatkossa liioista laukoista. Charexcel laukkasi loppukaarteeseen tultaessa ulkoradoilta, se oli ennen laukkaansa neljäntenä ja edelleen mukana tototaistossa.

Pikku-Ryti jatkoi siitä mihin joulukuussa jäi

Suomenhevosten Huippu- vastaan Haastajadivisioonassa Pikku-Ryti jatkoi menestyskulkuaan Oulun Toto76-raveissa. Joulukuussa 10 000 euron arvoisen Toto76-voiton isona yllättäjänä ottanut ruuna ei ollut nyt aivan yhtä iso yllätys, vaan lukeutui tällä kertaa pelihevosiin. Santtu Raitalan ajokki eteni etusuoran alussa 4. ulkoa 3. ulos ja jatkoi vajaa kierros jäljellä selässä kolmannen kiertoon. Viimeisellä takasuoralla Pikku-Ryti menetti vetoapunsa ja eteni kolmatta rataa pitkin ensimmäisenä. Maalisuoralla Jouko Kankaan suojatti jyräsi sitkeästi ykköseksi. Huippuiskuun noussut ruuna on tienannut kahteen viimeisimpään kisaansa komeasti 14 500 euroa! Voittotulokseksi kirjattiin mainio noteeraus 27,4ke.

Keulassa väliajoin 27,0 - 28,0 - 28,0 kellottanut Lintikka otti 28-lopetuksessa kakkosrahat. 2. ulkoa etusuoralla kolmannen kiertoon noussut Carmikas vyöryi viimeisellä takasuoralla johtavan rinnalle, mistä jaksoi lopussa kolmanneksi. Etusuoralla 4. ulkoa kolmannen radan letkaan liittynyt Turtilo kiri ihan asiallisella otteella neljänneksi, viimeisellä takasuoralla 3. sisältä 2. ulos noussut Taiga Tuulia oli viides. Kuudenneksi sijoittuneella Almuksella meni kaikki pieleen. Se lähti kovin kankeasti liikkeelle ja jäi alussa entisestään. Jatkossa Antti Teivaisen ajokki eteni toisen radan jonon häntään ja oli tovin onnekas, kun pääsi etenemään etukaarteessa 2. ulos. Viimeisellä takasuoralla vetoapu kuitenkin pysähtyi eteen ja Almus putosi ihan hännille ja laukkasi. Loppua Almus pinkoi positiivisella otteella ja sai vielä rahaa. Maalisuoran alussa johtavan takaa laukannut Ruhvanan Urho selvitti jatkossa raville ja otti 
viimeiset rahat. Takakaarteessa 3. ulkoa kiriin lähtenyt Ekon Kava laukkasi etusuoralla hylkyyn.


Heidi Ale jatkaa kauttaan tappioitta

Toto76-pelin neloskohteena ajetussa tammalähdössä terävin oli Ari Moilasen ohjastama Heidi Ale. Tamma nousi etusuoralla porukan perältä 6. ulkoa kolmannen kiertoon ja eteni loppukaarteeseen tultaessa 3. ulos. Suoralle kaarruttaessa Heidi Ale hakeutui aivan ulos kirikaistoille ja tykitti maalisuoralla lujaa ykköseksi. Voitto oli Tiina Koskisen valmentamalle SE-tammalle uran 16:s. Tänä vuonna Heidi Ale ei ole vielä tappiota kokenut, sillä se aloitti kautensa viime viikolla Seinäjoella ykkössijan merkeissä ja jatkoi tässä voittoputkeaan.

Loppukaarteessa 2. sisältä ulos noussut Snowline Cherry havitteli lopussa jättiyllätystä, mutta joutui tyytymään kakkossijaan. Keulassa väliajoin 17,0 - 17,5 - 15,0 kellottanut She Is Cecilia jaksoi 19-lopetuksessa kolmanneksi. Vajaa kierros jäljellä 2. ulkoa kiriin lähtenyt suursuosikki Rio Crowe eteni viimeisellä takasuoralla keulan rinnalle, mutta oli lopussa voittomatsin suhteen aseeton. Tamma tuli kyllä ihan asiallisesti perille saakka, mutta kierroksen pankkina se on laskettava nelossijastaan huolimatta pettymysten listalle. Etusuoran alussa 5. ulkoa kiriin lähtenyt Global Lizzie oli asiallinen viides. Viimeisellä takasuoralla 2. ulkona väsyvän takana asemiaan menettänyt Alfas Finans punnersi jatkossa kohtalaisesti kuudenneksi ja sai rahaa. Chicotte Chic ylitti maalilinjan seitsemäntenä. Emma Boko, Iris Queen ja Dilba Sisu kävivät tasaisen taiston seuraavista sijoista.

Diktaattori jatkaa kanuunaiskussa

Ravien kovimmassa suomenhevoskoitoksessa Esa Holopaisen ohjastama Diktaattori sai vihdoin ansaitun onnistumisen. Jatkuvasti aivan kärjen tuntumaan sijoittunut ruuna löysi juoksuasemat 3. ulkoa, mistä se hyökkäsi viimeisellä takasuoralla vauhdikkaaseen kiriinsä. Loppukaarteessa Diktaattori eteni keulapaikalle saakka ja piti reippaassa 22,5-lopetuksessa varmasti ykköseksi. Kari Seilosen valmennettavalla on käynnissä rahakas talvikausi, nyt voittosumma karttui 7 000 eurolla. Tänä vuonna Diktaattori on kisannut kolmesti ja ollut joka kerta totossa. Vuoden voittosumma kipusi jo 12 600 euroon ja nykykunnossa lisää on tulossa!

Keulassa väliajoin 28,0 - 28,0 - 25,0 kellottanut Tee Wee Paroni menetti paikkansa loppukaarteessa, mutta nousi maalisuoralla vielä uudestaan voittotaistoon. Tällä kertaa vuorossa oli kuitenkin kakkossija, joten pitkä voittoputki tuli tiensä päähän. Mitään moittimista esityksessä ei ollut tälläkään kertaa. Tähen Toivomus kiri 5. ulkoa mukavasti kolmanneksi. Varhaisessa vaiheessa ulkoratojen kautta toisen radan veturiksi kiertynyt Polara ei tällä kertaa kyennyt taistelemaan kärkisijoista, vaan oli kohtalainen neljäs. 3. sisällä juossut Siirin Älli oli viides ja loppukaarteessa 2. ulkoa laukannut Korven Tinnitus otti taustalla viimeiset rahat. Maalisuoralla 2. sisältä ulos noussut A.T. Eka laukkasi 100 jäljellä tototaistosta.

Valtroks jyräsi johtavan rinnalta ykköseksi

Suomenhevosten Nousijadivisioonan karsinnassa Valtroks oli vakuuttava voittaja. Ruuna jäi ravaamaan toista rataa ilman vetoapua ja alkoi viimeisellä takasuoralla antaa painetta keulahevoselle. 28-vauhtisen kolmannen puolikkaan täyttyessä Valtroks kävi jo puoli mittaa keulahevosen edellä, mutta isku ei vielä tuottanut lopullista tulosta. Maalisuoralla Valtroks antoi voimiensa puhua ja lipui varmasti kärkeen. Veli-Erkki Paavolan ajokki kilpailee todella vahvassa vireessä, eikä ole pitkän taukonsa jälkeen jäänyt vielä ulos totosta. Kati Pekkalan valmennettava on kilpaillut urallaan 18 kertaa ja ollut aina ravatessaan totosijoilla. Lahjakkaalle ruunalle voi povata valoisaa tulevaisuutta, mikäli terveystilanne pysyy mallillaan.

Keulassa aloittanut Camassi otti 1. takasuoran alussa paikan johtavan takaa. Viimeisellä takasuoralla Esa Holopaisen ajokki nousi 2. ulos, mistä hyökkäsi maalisuoran alussa kolmannen kiertoon ja lopetti hyvin kakkoseksi. 1. takasuoran alussa keulapaikalle edennyt Punta-Pate joutui avaamaan 25,5-vauhtia, minkä jälkeen rauhoitti kierroksen väliajaksi 32,5. Viimeisellä takasuoralla ori sai painetta ja veti 3. puolikkaan 28-vauhtia. 29,5-lopetuksessa Jukka-Pekka Niskasen ajokki jäi kolmanneksi, hieman turhan reipas alkuvauhti saattoi painaa jaloissa. Asiallinen esitys kuitenkin. 2. ulkona juossut Nopsa Palma jäi viimeisellä takasuoralla 3. ulos. Maalisuoralla Maarit Takalon ajokki suoritti ihan mukavan lopetuksen ja otti neljännet rahat. 3. sisällä juossut Svartsjöfax pääsi viimeisellä takasuoralla 2. sisälle ja seuraili lopussa toista rataa pitkin ihan pirteästi viidenneksi. Loppumetreillä kiritilat olivat rajalliset. Tutun Impi jyräsi porukan perältä hyvällä otteella maaliin saakka, mutta jäi rahasijojen ulkopuolelle. Kunto pitää edelleen.

Ypäjä Hereiam leikitteli Hopeadivarissa


Toto76-kierros huipentui lämminveristen Hopeadivisioonan karsintaan. Lähdön paras oli Ari Moilasen ohjastama Ypäjä Hereiam. Ruuna jäi aluksi ravaamaan toista rataa ilman vetoapua, mutta pääsi Finally Famousin laukatessa etusuoralla keulapaikalle. Jatkossa Antti Ojanperän valmennettava latasi päätöskierroksen 14-vauhtia ja oli lopussa oikein vakuuttava. Varaakin taisi jäädä. Voitto oli ruunalle toinen putkeen ja kartutti voittosummaa 7 000 eurolla. Ypäjä Hereiamin vuosi on lähtenyt lennokkaasti käyntiin, sillä neljä starttia on tuottanut peräti kolme voittoa. Ruunan kohdalla voidaan puhua melkoisesta Oulun kestomenestyjästä. Se on kilpaillut Äimärautiolla kahdeksan kertaa, voittanut viidesti ja ollut kerran toinen sekä kertaalleen kolmas. Rahaa Oulun kisoista on kertynyt peräti 25 400 euroa!

Etusuoralla 2. ulkoa toisen radan veturiksi jäänyt Protector oli mainio kakkonen, Tir Du Caux pinkoi 2. ulkoa kolmanneksi. Loppukaarteessa 4. ulkoa kiriin lähtenyt Sahara Rouge kiri hyvin neljänneksi ja Elliot Boko otti 3. ulkoa viidennet rahat. 1. kaarteessa keulasta laukannut Mr Hot Shot teki taustalta lennokkaan kirin ja ehti vielä viimeisille rahoille. Alunperinkin hankalista asemista matkaan lähtenyt Valle Streamline ei ollut kirivaiheessa onnekas ja lopettikin myöhään tilat saatuaan varsin pirteällä otteella seitsemänneksi. Mr Looba Looba suoritti viimeisetä ulkoa ihan asiallisen kirin, vaikka kahdeksanneksi jäikin. Merry Broline ei saanut sisäradan jonosta mahdollisuutta. Finally Famous laukkasi etusuoran alussa keulapaikalta hylkyyn.

Äimän Tähdet (julkistetaan FB-äänestyksen päätyttyä):

Harri Haavisto: Don Juan Sisu
Teemu Hyvönen: Ypäjä Hereiam
Antti Pylkkänen: Diktaattori
Facebook-äänestys: Don Juan Sisu

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto