Raviraportti 3.8.2016

08.08.2016

Äimärautiolla ravattiin keskiviikkona lounasravit viiden lähdön voimin. Päivän ainoassa suomenhevoslähdössä Upea Ursula oli täysin vailla vastusta. Toto4-avauksessa Park's Colombo ravasi ensimmäistä kertaa urallaan koko matkan ja nappasi heti voiton. Toisen kohteen voittaja Titan As oli väkevä johtavan rinnalta ja kolmoskohteessa Ramona Win debytoi voitokkaasti Suomessa, johtamalla koko matkan. Toto4-peli päättyi Zell Mementon ruudikkaaseen kirivoittoon.

Ylivoimainen Upea Ursula


Päivän avauslähdössä Jukka-Pekka Niskasen ohjastama Upea Ursula oli täysin vailla vastusta. Se lähti matkaan 60 metrin takamatkalta, mutta aktiivisen ajosuorituksen seurauksensa tamma pommitti jo 1. takasuoralla kohti kärkeä ja siirtyi reilut 1500 jäljellä keulaan. Jatkossa se kiihdytti piikkipaikalla vauhtia ja hyvästeli muut 26-lopetuksessa. Tamma otti kauden ensimmäisen voittonsa täysin ylivoimaiseen tyyliin tuloksella 28,8ke. Maarit Kauppisen valmennettava on voittanut uransa 22 startista seitsemän ja sijoittunut totoon peräti 14 kertaa. Reilut 8 000 euroa tienanneella tammalla on varmasti kykyjä nousta korkeammallekin tasolle. Upea Ursulan emä Tähtimerkki osallistui urallaan pariinkin otteeseen kuningatarkisaan, joten siinä on oivaa tavoitetta myös jälkikasvulle.

Yksin paalulta matkaan lähtenyt Kalevatar pokkasi alussa piikkipaikan ja jatkoi 1. takasuoralla 2. sisälle. Se ei matkalla pitänyt välitöntä tuntumaa keulahevoseen, mutta tavoitti tätä uudestaan 600 jäljellä ja nousi kakkoseksi. Kalevatar kuitenkin putosi keulan kelkasta päätöspuolikkaalla, kun vauhti kiihtyi tuntuvasti. Tamma piti taustalla varmasti kakkoseksi, mutta marginaali voittajaan nähden venyi kymmeniin metreihin. 1. takasuoralla kolmannen kiertoon noussut Hennylän Tähti eteni takakaarteessa toisen radan veturiksi ja jaksoi siitä totoon. 1400 metriä ennen maalia kuudennelta sijalta laukannut Mäen Eino tippui laukkansa myötä porukan perälle. Se otti etusuoralla asemat toisen radan letkan hännästä ja nousi etusuoran päässä kolmannen kiertoon, mutta otti pian uuden laukan. Ori liikkui jatkossa taustalla asiallisesti ja heitti loppukaarteessa ulkoradoille. Maalisuoralla Mäen Eino seuraili neljänneksi. Lähtösuoralla laukannut Ryynänen jäi hyppynsä myötä kauas kulisseihin. Se eteni takakaarteessa 5. sisälle, mistä pääsi etusuoralla 4. sisälle. Viimeisellä takasuoralla Ryynänen vaihtoi toiselle radalle ja tyytyi lopussa seurailemaan viidenneksi. 2. ulkona juossut Topali meni viimeisellä takasuoralla 3. sisälle, mutta repesi hetkeä myöhemmin laukalle. Laukkaan paloi mahdollinen rahasija.

Park's Colombolle uran avausvoitto


Toto4-pelin avauksessa paras oli Tuomas Pakkasen ohjastama Park's Colombo. Tähän mennessä uransa kaikissa 14 startissa laukkaan sortunut ruuna malttoi vihdoin keskittyä olennaiseen ja tulos oli heti sen mukaista. Pakkanen otti ajokillaan alussa asemat 2. sisältä, mistä se pääsi 700 jäljellä nousemaan toiselle radalle. Reilut 500 jäljellä Park's Colombo siirtyi keulaan ja kaasutteli jatkossa aivan ylivoimaiseen voittoon. Viimeiset 800 metriä ruuna kulki 15,5-vauhtia. Heikki Suutarin valmennettavan uran alkutaival on ollut karikkoinen, sillä avausstarteissa hylkytuomiot seurasivat toisiaan ja Park's Colombo oli melkoisessa koelähtökierteessä. Nyt tunnelissa näkyy valoa, sillä viime startissa ruuna otti laukasta huolimatta uransa ensimmäiset eurot ja noteerasi tuloksen 17,0ake. Nyt oli uran avausvoiton vuoro ja ennätys koheni jälleen kymmenyksen verran. Jos Park's Colombo pysyy jatkossakin raiteillaan, se voi hyvinkin jatkaa menestyskulkuaan. 600 euron voittosumma ei kerro koko totuutta kyvyistä.

2. ulkona ravannut pelisuosikki Flourlake's Benjam nousi viimeisellä takasuoralla kolmannen kiertoon ja pudotti jatkossa toiselle radalle. Ruuna punnersi vajaat 400 jäljellä toista rataa pitkin kolmanneksi, mutta haparoi hieman loppukaarteessa ja menetti metrejä. Maalisuoralla Mauri Jaaran ajokki pinkoi kakkoseksi, häviten kuitenkin selvästi voittajalle. Lähtöön laukannut Kaimook menetti alussa tuntuvasti asemiaan. Se eteni 1. takasuoralla sisäradan jonon hännille, mistä vaihtoi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle. Kaimook siirtyi jatkossa takaisin sisäradalle, mitä pitkin pääsi etenemään mukavasti lähemmäs kärkeä. Loppukaarteessa se löysi kiritilat ja lopetti asiallisesti totoon. Oikein mukava laukanpaikkaus! Avauspuolikkaan keulassa reippaasti 13-kyytiä tuulettanut Tramp rauhoitti kierroksen väliajaksi 19,0. Viimeisellä takasuoralla se kuitenkin menetti paikkansa ja tippui hetkeä myöhemmin kärjen kyydistä. Ori sinnitteli jatkossa taustalla neljänneksi. 3. sisältä 400 jäljellä toiselle noussut Flash Credit punnersi lopussa viidenneksi. Toista rataa ilman vetoapua juossut Club Nord Chip tippui viimeisellä takasuoralla kärjen kyydistä ja meni loppukaarteessa sisäradalle. Tamma jaksoi lopussa viimeisille rahoille. Pelihevosiin lukeutunut Raison Si Si tykitti alussa ulkoratoja pitkin kohti kärkeä, muttei löytänyt paikkaa parijonosta, vaan joutui pakittelemaan hännille. Viimeisen takasuoran alussa askel alkoi painaa ja tamma keskeytti kulisseissa.

Titan As tyylitteli johtavan rinnalta ykköseksi


Toisen Toto4-kohteen vakuuttava voittaja oli Jonny Länsimäen ohjastama Titan As. Se nousi 1. takasuoralla 2. ulkoa kolmannen kiertoon ja eteni pian vetämään toisen radan jonoa. Matkavauhti pysyi koko matkan tasaisen reippaana. Päätössatasella Titan As lipui eleettömästi kärkeen ja otti todella hallitun voiton, oikein tyylikäs esitys! Aino Vaaraniemen suojatti kirjautti samalla uuden ennätystuloksensa, joka on nyt 16,4ake. Varaakin näytti jäävän runsaasti, joten Titan As voi aivan hyvin nousta nopeastikin sarjoissaan. Se kilpailee toistaiseksi varsin vaatimattomalla, alle 5 000 euron voittosummalla. Voitto oli ruunalle uran kolmas.

3. sisällä juossut Zefyr Six nousi viimeisellä takasuoralla 3. ulos ja jatkoi reilut 500 jäljellä kolmannen kiertoon. Tuomas Pakkasen ajokki kiri lopussa varmaan tyyliin kakkoseksi. Keulassa väliajoin 14,5-16,5-16,0 vetänyt Unbelievable Story jaksoi 16,5-lopetuksessa kolmanneksi. 2. sisällä juossut Jaro's Domaine ei saanut lopussa täyttä mahdollisuutta ja oli neljäs. 4. sisällä juossut Ditchback Dear pääsi viimeisellä takasuoralla 3. sisälle ja hakeutui loppukaarteessa kirikaistoille. Kohtalainen lopetus kantoi viidennelle sijalle. 5. ulkoa viimeisellä takasuoralla selässä kiriin noussut Hollywood Hills ohitti lopulta vetoapunsa neljännen radan kautta ja eteni loppukaarteessa sijalle seitsemän. Se ei enää jatkossa pystynyt ohituksiin, mutta nousi rahoille kun kärkikuusikosta yksi vastustaja otti lopussa laukan. Laukannut hevonen oli 2. ulkona juossut Salama Star, jonka hyppyyn maalisuoralla paloi korkeintaan nelossija.

Ramona Win debytoi voitokkaasti Suomessa


Toto4-pelin kolmannessa kohteessa Hanna Rannan ohjastama ja valmentama Ramona Win debytoi voitokkaasti uudessa kotimaassaan. Se kiihdytti alussa keulapaikalle ja sai 1. takasuoralla haasteen paikastaan. Tamma kuitenkin puolusti asemiaan ja veti keulassa väliajoin 17,0-18,0-17,0. Ramona Win piti 16,5-lopetuksessa varmoin ottein ykköseksi ja palasi hyvässä iskussa yli viiden kuukauden tauolta. Voittotulokseksi kirjattiin 17,6ake ja koko uran puitteissa täysosuma oli Ramona Winille neljäs.

4. sisällä juossut Pietrosin pääsi viimeisellä takasuoralla 3. sisälle ja nousi loppukaarteessa toiselle. Maalisuoralla Ville Pohjolan ajokki eteni johtavan kantaan, minne jäi lopulta kaikki voimat tallella pakettiin. 1. takasuoralla 5. ulkoa kolmannelle noussut Be My Hot Stuff eteni etusuoralla toiselle radalle ilman selkää. Se kamppaili siitä asiallisesti kolmanneksi, muttei lopussa pystynyt heittämään voittajalle vakavaa haastetta. 5. ulkona juossut Blue Finn nousi viimeisellä takasuoralla kolmannen radan jonoon ja jatkoi loppukaarteessa omaan kiriinsä ulkoradoille. Ruuna latoi ulkoratoja pitkin todella terävällä otteella perille ja ehti neljänneksi. Päätöskierros 16,0. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kolmannelle noussut Big Lebowski jatkoi loppukaarteessa neljännelle ja lopetti ihan asiallisesti viidenneksi. 3. sisällä juossut Ettan nousi viimeisellä takasuoralla 2. ulos ja jatkoi loppukaarteessa kiriin kolmannelle. Pentti Rantalan ajokki jaksoi viimeisille rahoille. Pelisuosikki Ganador laukkasi alussa hylkyyn.

Zell Mementon terävä kiri kantoi perille saakka


Viimeisessä Toto5-kohteessa ja samalla koko ravien päätöslähdössä nähtiin alkumatkasta rajua kilvanajoa. Keulaan kiihdyttänyt Kari Alapekkalan Glamdring Slim sai 1. takasuoralla järjetöntä prässiä statisteihin lukeutuneelta Like For Likelta ja avauspuolikas paineltiin 11-vauhtia. Veli-Matti Kangasluoman ajokki oli varhain vaikeuksissa ja tämän vetoavusta 2. ulkona nauttinut Zell Memento syöksyi viimeisen takasuoran alussa kolmannen kiertoon ja vajaat 600 jäljellä keulaan asti. Jatkossa Mauri Jaaran ajokki karautti maisemiin ja hyvästeli muut 16-lopetuksessa. Viimeiset 800 metriä se kulki 13,1-vauhtia. Déjà-vu toukokuisiin Äimäraution lounaisiin, sillä myös tuolloin ravit päättyivät Zell Mementon ja Mauri Jaaran ylivoimaiseen voittoon. Näiden starttien välissä Erkki Paason valmennettava on tehnyt kelpo jälkeä, mutta ei ole päässyt voitonmakuun. Täysosuma oli Zell Mementolle uran viides ja noteeraus 15,7ake on sen uran paras täydeltä matkalta.

Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä ulos noussut Irwin Saknussen palasi yhden hevosen ohitettuaan jälleen sisäradalle ja lähti tavoittamaan kärkeä. Loppukaarteessa toinen rata kutsui jälleen ja Mika Jauholan ajokki nousi maalisuoran alussa kakkoseksi, pitäen asemansa perille saakka. Etusuoralla 5. ulkoa kolmannen kiertoon kohottautunut Charexcel jaksoi kolmanneksi. 4. sisältä viimeisellä takasuoralla toiselle noussut ja väsyvän ohittanut Park's Bandit jatkoi loppukaarteeseen tultaessa sisäradalle. Se nousi maalisuoralla toiselle ja seuraili neljänneksi. Etusuoran päässä 6. ulkoa kolmannen kiertoon noussut Bluehouse's Power punnersi viidenneksi. 5. sisällä matkustanut Hillbilly Willy nousi etusuoran päässä toisen radan jonon häntään, mistä pudotti jatkossa välillä sisäradalle ja jatkoi loppukaarteeseen tultaessa jälleen toiselle. Ruuna jaksoi taustalla kuudenneksi. Keulasta taipunut Glamdring Slim sinnitteli avaukseen nähden kelvollisesti seitsemänneksi ja parantanee edelleen starttien myötä. Lähdön pelisuosikille kävi kuten edellisessäkin kohteessa, kun Goofy Sunrise laukkasi heti alussa hylkyyn.

Tähdet:

*** Titan As
- Lipui johtavan rinnalta oikein tyylikkäästi ykköseksi hyvällä tuloksella 16,4ake. Voimiakin taisi jäädä varastoon vielä runsaasti.

** Park's Colombo
- Malttoi tällä kertaa ravata koko matkan ja otti ylivoimaisen voiton 16,9ake on kova noteeraus hevoselta, joka lähti kisaan 100 euron voittosummalla.

* Zell Memento
- Kiri 2. ulkoa viimeiset 800 metriä 13,1-vauhtia ja oli ylivoimainen.

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto