Raviraportti 8.12.2018

08.12.2018

Äimäraution Toto76-lauantai tarjoili jälleen huipputasokasta raviurheilua. Äimän Cupin finaalissa Janne Sorosen ohjastama Cool On Photos teki johtavan rinnalta häikäisevän esityksen ja karkasi ylivoimaiseen voittoon. Lämminveristen Kultadivarissa Tir Du Caux vastaili haastajilleen varmaan tyyliin ja otti kauden kuudennen voiton. Suomenhevosten ykkössarjassa superlahjakas Ellin Sisu oli keulapaikalta pitelemätön. Oikean Toto76-rivin täydensivät Mauri Jaaran kaksikko Willy Wingston & Diablo Sisu, Nousijadivisioonan sankari Valtori sekä Tammalähdössä voittoon tykittänyt Luna De Paris.

Sinnikäs Blue Moon Stella jyräsi lopussa kärkeen

Toto76-ravien avauslähdössä vahvin oli Jukka-Pekka Niskasen ohjastama Blue Moon Stella. Tamma jäi ravaamaan toista rataa ilman vetoapua, mistä teki umpirehdin esityksen ja marssi loppumetreillä ohi kovasta keulahevosesta. Huippuiskuun kohonneelle Sonja Piiroisen valmennettavalle voitto oli kauden ja samalla myös koko uran toinen. Voittotulokseksi kirjattiin mukava noteeraus 17,9ake.

Reippaassa 13-avauksessa keulaan edennyt Backward's Boy sai jatkossa rauhoittaa tahtia ja oli 15,5-lopetuksessa hyvä kakkonen. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä toiselle radalle noussut Maybe Maybe Not siirtyi loppukaarteessa 2. sisälle. Maalisuoralla Petteri Joen ajokki nousi toiselle radalle ja lopetti tasaisesti kolmanneksi. Platinum Pete kiri 4. ulkoa hyvin neljänneksi. Viimeisellä takasuoralla sisäradan jonon hänniltä toiselle radalle vaihtanut Gerianne meni maalisuoran alussa sisäradalle ja seuraili viidenneksi. Casper Frost otti tasaisen esityksen jälkeen 2. ulkoa viimeiset rahat.

Vincent Lax selätti Jullen Ekon

Toisessa lähdössä Ville Pohjolan ohjastama Vincent Lax yllätti selväksi suosikiksi luotetun Jullen Ekon. Ruuna eteni ensimmäisellä takasuoralla keulaan ja luovutti etusuoralla vetovastuun pelisuosikille. Loppukaarteessa Vincent Lax nousi toiselle radalle ja jyräsi loppumetreillä hallitusti ykköseksi. Voitto oli Lea Sinkkosen hyvävireiselle suojatille kauden toinen ja uran kuudes. Samalla ruunasta tuli uusi tähtijuoksija voittotuloksella 29,0ake.

Etusuoralla keulaan marssinut Jullen Eko kuittasi kakkosrahat, muut jäivät kauas taustalle kamppailemaan himmeimmästä mitalisijasta. Kolmosrahat otti kärkiparia seuraillut Jojotar. Etusuoralla toisen radan veturiksi jäänyt Kuuraparta kamppaili nelosrahoille. Metsärinteen Sisu jäi Jojottaren taakse sisäradalle pussiin ja otti viidennet rahat. Hyvityksen Pyry nousi edellisen takaa loppumetreillä toiselle radalle ja kuittasi viimeisen rahasijan. Paljon pelattu Päälykäinen otti alkulaukan, eikä jatkossa pystynyt suuremmin parantelemaan enää asemiaan. Edellisen tapaan pelieuroja kerännyt Aavan Superi taipui loppukaarteeseen tultaessa 2. ulkoa ja jäi ihan hännille.

Roberto Diver jatkoi vakuuttavaa menoaan

Kolmannen lähdön vakuuttava voittaja oli Iikka Nurmosen ohjastama Roberto Diver. Ruuna lähti ensimmäisellä takasuoralla toisen radan jonon hänniltä vauhdikkaaseen kiriin ja täräytti takakaarteeseen tultaessa keulapaikalle saakka. Kierroksen väliajaksi Roberto Diver kellotti 18,0 ja jatkoi kolmannen puolikkaan 19,5-lukemiin. 15,5-lopetuksessa Ossi Nurmosen valmennettava irtosi hienolla tyylillä helppoon voittoon. Lupaava 5-vuotias on löytänyt loppuvuoden aikana vahvan vireen ja voitto oli sille jo kuudes vajaan kahden kuukauden sisään.

Kierros jäljellä 5. ulkoa kiriin lähtenyt Amorcito nousi loppukaarteessa selästä neljännelle ja lopetti hyvin toiseksi. Etukaarteessa 3. ulkoa kirinsä aloittanut Forgetmenot Sisu vyöryi maalisuoran avautuessa toiselle radalle ilman selkää ja kamppaili hyvin kolmanneksi. Maalisuoralla 3. sisältä ulos noussut Soleil Journey lopetti neljänneksi. Verkkaisesti sisäradalta matkaan lähtenyt Ditchback Duke teki aivan porukan hänniltä asiallisen kirin ja nousi lopussa viidenneksi. Alun johtanut Silbern Oliver riitti 2. sisältä viimeisille rahoille. Edellisenä päivänä lounasraveissa juhlinut Ranch Penelope jäi johtavan rinnalle, mistä ei jaksanut kamppailla rahasijoista.

Kukan Tutu alusta loppuun

Vähäväkisessä suomenhevosten Huippudivisioonakarsinnassa voiton vei Terho Rautiaisen ohjastama ja valmentama Kukan Tutu. Ruuna avasi keulapaikalle, missä veti väliajoin 29,0 - 30,0 - 30,5 ja oli 28-lopetuksessa oikein vakuuttava. Täysosuma oli Kukan Tutulle kauden neljäs ja nosti uran tienestit yli 70 000 euroon.

Maalisuoran alussa 2. ulkoa kirinsä aloittanut Virin Eko lopetti kakkoseksi, Tuulenpoju seuraili 2. sisältä kolmanneksi. 3. sisällä juossut Ponnen Aatos nousi maalisuoran avautuessa ulkoradoille ja lopetti neljänneksi. Suosikki Veeran Poika taipui johtavan rinnalta pienessä lähdössä viimeiseksi.

Ellin Sisu dominoi tapahtumia alusta loppuun

Toto76-avaus oli Pauli Raivion valmentaman Ellin Sisun heiniä. 6-vuotias superlahjakkuus leiskautti vauhdilla matkaan ja kellotti keulapaikalla väliajoin 24,5 - 25,5 - 24,0. Maalisuoralla homma oli täysin Henri Bollströmin ajokin hallinnassa ja ori irtosi 25,5-lopetuksessa varmaan voittoon. Ellin Sisun ura käsittää 26 starttia ja niistä komeasti 18 voittoa. Uran tienestit kipusivat jo yli 164 000 euroon.

Josveis kiri 2. ulkoa hyvin kakkoseksi ja Polara seuraili 2. sisältä kolmanneksi. Johtavan rinnalla taivalta taittanut Tähti Kepu oli kovassa sakissa kunniakkaasti neljäs. Koivikon Kalle oli 3. sisältä viides ja Tuikun Poju ei viimeiseltä sijalta ohitellut.

Willy Wingstonille viides voitto putkeen

Pronssidivisioonakarsinnassa voittoon ravasi Mauri Jaaran ohjastama ja treenaama Willy Wingston. Ruuna lähti hyvin matkaan ja valtasi ensimmäisessä kaarteessa keulapaikan. Kovakuntoinen ruuna kellotti piikkipaikalla väliajoin 14,0 - 15,5 - 14,0 ja otti 13-lopetuksessa helpon voiton. Ykkössija oli Willy Wingstonille jo viides putkeen.

Quiet Leader kiri 2. ulkoa asiallisesti kakkoseksi ja maalisuoralla 3. sisältä 2. sisälle päässyt Bear A Title otti kolmosrahat. Maalisuoran alussa 2. sisältä ulos noussut Walk A Mile riitti neljänneksi. 4. sisällä juossut Going Ville pääsi maalisuoran alussa 3. sisälle, mistä nousi jatkossa toiselle radalle ja seuraili viidenneksi. Aivan vapaasti Timo Niemelän ajokki ei päässyt maaliin saakka etenemään, joten pientä jossiteltavaakin jäi.

3. ulkona juosseen Tromb Accessin kirivaihe ei mennyt nappiin, kun se kohtasi loppukaarteessa vetämättömän selän. Maalisuoran alussa Petteri Joen ajokki siirtyi sisäradalle, mistä seuraili tasaisesti kuudenneksi. Toista rataa ilman vetoapua juossut Ukebell Jet taipui loppukaarteessa ja jäi lopulta kahdeksanneksi.

Valtori laukkojen sävyttämän koitoksen terävin

Suomenhevosten Nousijadivisioonakarsinnassa nähtiin lukuisia laukkoja. Tuomas Pakkasen ohjastama Valtori puolestaan ravasi koko matkan ja nappasi voiton. Ruuna juoksi toista rataa ilman vetoapua, mistä pääsi viimeisen takasuoran alussa johtoon, kun keulahevonen repesi laukalle. Jatkossa kaikki oli Valtorille oikein helppoa ja se hallitsi 29,5-lopetuksessa tapahtumia vakuuttavaan tyyliin. Ykkössija oli Soile Kansannivan valmennettavalle kauden kolmas ja uran yhdeksäs.

Pitkää ja vahvaa kiriä porukan perältä tehnyt Vienan Myrsky laskeutui loppukaarteessa johtavan rinnalle ja oli lopussa oikein varma kakkonen. Viimeisen takasuoran alussa 2. sisältä lyhyen laukan ottanut Ekon Kava piti raville selvittyään asemansa ja seuraili lopussa kolmanneksi. 3. sisältä maalisuoralla toiselle noussut Heikkalan Pehtoor lopetti neljänneksi. 4. ulkona juossut Oleg kiri viidenneksi ja loppukaarteessa 4. sisältä ulos noussut Tähti-Pekko kiri viimeisille rahoille.

Hyvin avannut Vinhatuuri laukkasi lähtösuoralla kärkirintamasta. Se juoksi jatkossa 3. ulkona, mistä ei riittänyt rahoille. Varhain kiriin lähtenyt Corinna laukkasi etukaarteessa kolmannelta radalta, eikä jatkossa pystynyt enää kamppailemaan rahasijoista. Ruhvanan Urho puolestaan laukkasi viimeisen takasuoran alussa johtopaikalta.

Luna De Paris tykitti maalisuoraa parhaiten

Lämminveristen Tammalähdön paras oli Hannu Hietasen ohjastama Luna De Paris. Tamma liittyi vajaa kierros jäljellä 5. ulkoa kolmannen radan jonoon ja jatkoi loppukaarteeseen tultaessa neljännelle radalle. Maalisuoralla Maria Vinkan valmennettavalla oli paras vauhti ja se tykitti hallitusti ykköseksi. Voitto oli Luna Paris'lle toinen putkeen ja samalla koko uran viides.

4. ulkona juossut Milla Sonik lähti viimeisellä takasuoralla kirikaistoille ja heitti loppukaarteessa viidennelle radalle. Maalisuoraa Jukka-Pekka Niskasen ajokki pisteli hyvällä otteella ja nousi kakkoseksi. Takakaarteessa 2. ulkoa kolmannelle noussut Elzar Creek eteni kierros jäljellä toisen radan veturiksi ja tsemppasi lopussa mukavasti kolmanneksi. Keulassa väliajoin 15,0 - 18,5 - 20,0 kellottanut Elaiza Camto jaksoi 17-lopetuksessa neljänneksi.

Takakaarteessa aivan hänniltä kolmannen radan letkaan liittynyt A Nice Officer oli loppukaarteessa pussissa ja löysi lopulta maalisuoralla vapaat väylät. Asiallinen loppuveto nosti Riku Lindgrenin ajokin viidenneksi. Loppusuoralla 2. sisältä ulos noussut Conchita otti viimeiset rahat. Lyhyen lähtölaukan ottanut Diamond Bay tuli terävästi loppua ja oli seitsemäs maalissa. Sannu Mustang ja Lilla Longleg jäivät sisäradalle pussiin. Paljon pelatun Kiss Sånnan pitkä kiri ei kantanut kärkitaistoon. Paljon pelattu Tequila Croft jäi 3. ulkoa viimeiseksi.

Diablo Sisu kiri johtavan takaa voittoon

Lämminveristen Haastajadivisioonakarsinta meni Diablo Sisun nimiin. Ruuna juoksi 2. sisällä, mistä se sai maalisuoralle kaarruttaessa kiritilat ja spurttasi lopulta selvään voittoon. Täysosuma oli Diablo Sisulle jo kauden viides ja nosti vuosiansiot yli 15 000 euroon. Mauri Jaaralle voitto oli ravien toinen, sekä ohjastajana että valmentajana.

10,5-avauksessa keulat pitänyt Rapid Leader rauhoitti jatkossa tahtia ja jaksoi 15-lopetuksessa toiseksi. Loppukaarteessa 3. sisältä ulos noussut Pinewood Man kiri kolmanneksi ja Amazone d'Inverne otti 4. sisältä kiertelemättä nelosrahat. Etusuoralla 5. ulkoa kiriin lähtenyt Valnes How Lovely tuli pitkän kirinsä ihan hyväksyttävästi perille ja oli viides. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa sisäradalle siirtynyt Tuffetto Jet hakeutui maalisuoralla kirikaistoille ja spurttasi loppumetrit ihan terävästi. Hannu Torvisen ajokille viimeiset rahat. Johtavan rinnalla juossut suosikki Ambrogio laukkasi maalisuoran avautuessa, muttei olisi otellut ravillakaan voitosta.

Cool On Photos hurmasi Äimän Cup -finaalissa

Äimän Cup -finaalissa juhlivat Janne Soronen ja Cool On Photos. Huippukuntoinen ruuna jäi ravaamaan toista rataa ilman vetoapua, missä laittoi ison vaihteen päälle viimeisellä takasuoralla ja prässäsi loppukaarteeseen tultaessa keulaan. Lopussa Cool On Photos lähti karkumatkalle ja oli häikäisevän esityksen päätteeksi täysin vailla vastusta. Katja Melkon valmennuksessa hurjaan iskuun kohonnut ruuna otti tässä jo kauden seitsemännen voittonsa ja vuositienestit kipusivat yli 20 000 euroon. Samalla syntyi myös uusi volttiennätys 15,5.

2. sisällä juossut Mountain Hooligan jäi loppukurviin tultaessa 3. sisälle. Maalisuoran avautuessa Petteri Joen ajokki hakeutui kirikaistoille ja lopetti hyvin kakkoseksi. Loppukaarteessa 2. ulkoa kiriin iskenyt Alfas Finans lopetti kolmanneksi. 5. sisällä ravannut Arctic Ile pääsi loppukaarteessa etenemään vapaata sisärataa pitkin ja vaihtoi maalisuoralla toiselle radalle. Terävä loppuveto nosti Mauri Jaaran ajokin neljänneksi. Keulassa juossut Bunker Shot jäi 12,5-vauhtisella kolmannella puolikkaalla Cool On Photosin jyrän alle ja sinnitteli jatkossa viidenneksi. Bewitch Boy kiri taustalla tasaisesti viimeisille rahoille. Suosikkeihin lukeutuneen Artie B.Zetin alkulaukka venyi pitkäksi.

Tir Du Caux juhli Kultadivisioonassa

Toto76-kierros lyötiin pakettiin lämminveristen Kultadivisioonakarsinnan merkeissä. Voiton vei Santtu Raitalan ohjastama Tir Du Caux. Ranskalaisruuna kiersi alun ulkoratoja ja marssi ensimmäisellä takasuoralla päättäväisesti kohti kärkeä. 1500 jäljellä Tir Du Caux marssi keulaan ja kellotti kierroksen väliajaksi 16,5. 13-vauhtisen kolmannen puolikkaan jälkeen Antti Ojanperän valmennettava vastaili 13-lopetuksessa niukkaan voittoon. Ykkössija oli huippukautta tekevälle ruunalle vuoden kuudes. Tir Du Caux'n voittosumma on karttunut tänä vuonna jo yli 65 000 eurolla.

Takakaarteessa 4. ulkoa hyökännyt Big Headache kiertyi etusuoralla toisen radan veturiksi ja oli siitä oikein sitkeä kakkonen. Maalisuoralla 2. sisältä ulos noussut Regent Zet seuraili kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kolmannen radan jonoon liittynyt Callela Leonard jatkoi loppukaarteessa omaan kiriinsä ja lopetti hyvin neljänneksi. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kirinsä aloittanut Victory Bonsai jaksoi viidenneksi. 4. sisällä juossut Tapiro Jet nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle, mutta ajautui vetämättömään selkään. Loppukaarteessa kirikaistat aukesivat ja Tapiro Jet lopetti taustalla hyvin kuudenneksi. Augustus F. tuli kohtalaisesti perille ja riitti seitsemänneksi.

Äimän Tähdet (julkaistaan FB-äänestyksen päätyttyä):

Harri Haavisto: Cool On Photos
Teemu Hyvönen: Cool On Photos
Antti Pylkkänen: Cool On Photos
Facebook-äänestys: Willy Wingston

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto