Raviraportti 9.9.2016

12.09.2016

Äimärautiolla ravattiin Oulu Express -aattona Heinäpää-lounasravit kuuden lähdön voimin. Toto4-kohteissa voittoihin venyivät uransa avausvoiton ottanut Park's Gun, keulasta tyylitelleet tammat Ainur Hoss ja Debra Boko, sekä Heinpään Herruuden 1. osalähdössä ykköseksi kirinyt, ruotsalaisvieras Claes Sjöströmin ohjastama Bluehouse's Power. Ravien avauslähdössä Tovin Lento jyräsi ykköseksi laukasta huolimatta ja päätöslähdössä Glory's Easy avasi uransa voitokkaasti.

Tovin Lento laukasta huolimatta paras


Lounasravit käynnistyivät suomenhevosten taistolla. Lähdön paras oli pitkältä pakilta startannut Tovin Lento. Ori otti lähtösuoralla laukan ja liikahteli sen jälkeen taustalla reippaalla otteella, edeten etusuoran alussa 5. sisälle. Se vaihtoi vajaa kierros ennen maalia toisen radan jonon häntään ja heitti viimeisen takasuoran alussa kolmannen kiertoon. Viimeisellä takasuoralla Tovin Lento liikkui kuin eri sarjan hevonen ja liiteli kärjen kimppuun. Loppukaarteessa Markku Lievosen ajokki siirtyi keulaan ja piti 29,5-lopetuksessa oikein vaivattomasti ykköseksi. Vahva laukanpaikkaus! Ori on kyvykäs, mutta harmillisen epävarma. Voittotulos 30,3ke on sen uusi ennätys, mutta siinäkin lienee vielä runsaasti parantamisen varaa, kunhan hevonen vaan pysyy ravilla. Se on ottanut laukan viimeisimmässä 14 startissaan, joten hyppy on 8-vuotiaalla todella pinnassa.

1. takasuoralla 2. sisältä ulos noussut Virkkutar eteni kierros jäljellä keulapaikalle, mistä jaksoi asiallisesti kakkoseksi. 4. ulkona ravannut Inton Poveri pääsi etenemään loppukaarteessa 2. ulos, mistä heitti suoralle kaarruttaessa kiriin ja lopetti kohtalaisesti totoon. 3. sisällä etusuoralla asemiaan menettänyt Poppi valui lopulta viimeisellä takasuoralla aivan porukan perälle, ennen kuin pääsi nousemaan toiselle radalle. Poppi hakeutui loppukaarteessa kiriin aivan ulos ja lopetti todella hyvällä otteella neljänneksi. 2. ulkona juossut Caro nousi terävän näköisenä kiriin viimeisellä takasuoralla, mutta levisi samalla hetkellä laukalle. Se sai taustalla vielä rahaa, kun edellä tuli loppusuoran laukkoja. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kiriin noussut Aavan Tuuli kadotti raviaan ja laukkasi reilut 500 jäljellä. Se riitti taustajoukoissa jatkossa viimeisille rahoille. Pelisuosikki Neitorilla otti lähtölaukan ja pomppi kulisseissa hylkyyn. Hyvää loppukiriä tehnyt Kultasieppi laukkasi päätösmetreillä lähes varman kakkossijan. Nopsa Palma puolestaan laukkasi reilut 100 metriä ennen maalia tototaistosta, joten näille jäi jossiteltavaa kärkisijojen suhteen.

Park's Gunille uran ensimmäinen voitto


Toto4-peli käynnistyi ravien toisesta lähdöstä ja heti kärkeen saatiin yllätys, kun Harri Vimparin Park's Gun kuittasi ykkösrahat. Se ravasi 4. ulkona, mistä nousi etusuoran päässä kolmannen kiertoon ja eteni viimeisellä takasuoralla 2. ulos. Loppukaarteessa Park's Gun jäi ilman selkää, mutta pokkasi hetkeä myöhemmin keulapaikan hallintaansa kun johtoon siirtynyt hevonen repesi laukalle. Maalisuoralla Park's Gun pinkoi pakoon ja otti 17,5-lopetuksessa oikein vakuuttavan voiton uudella ennätystuloksellaan 16,7ake. Voitto oli ruunalle uran ensimmäinen. Sen kausi jatkuu jo huomenna Heinäpään Herruuden 2. osalähdössä ja rattaille hyppää vahvistukseksi legendaarinen Pekka Korpi.

Viimeisessä ulkona juossut Decamerone kohottautui etusuoran päässä porukan perältä kolmannen kiertoon. Se rymisteli vahvasti perille saakka ja oli hyvä kakkonen. 5. ulkoa etukaarteessa kirinsä aloittanut Sweet Malkin punnersi mukavasti tototrion täydentäjäksi. 3. sisältä viimeisellä takasuoralla toiselle vaihtanut Sally's Secret työntyi lopussa neljänneksi. Keulassa alkumatkasta painetta saanut pelisuosikki Glorious Star jäi vajaat 500 jäljellä alakynteen ja menetti paikkansa. Se jaksoi lopussa taustalla jäännösrahoille. Paljon peliä kerännyt Mum's Kassandra kiersi alun kolmatta rataa ja pakitteli jatkossa sisäradan jonon häntää, mistä ei suurempia parannuksia suorittanut. Etukaarteessa kolmannen radan jonon veturiksi 3. ulkoa kohonnut Circle Star eteni viimeisellä takasuoralla johtavan rinnalle ja hankki tästä otteen päätöspuolikkaan käynnistyessä. Se kuitenkin laukkasi hetkeä myöhemmin ja menetti pelin. Ravilla Circle Star olisi otellut melko varmasti voitosta.

Ainur Hoss toi Janne Isometsälle uran ensimmäisen voiton


Toto4-pelin kakkoskohteessa kyvykäs Ainur Hoss eteni avauspuolikkaan täyttyessä keulapaikalle ja rauhoitti 15,5-avauksen jälkeen tahtia tuntuvasti. 20,5-vauhtisen avauskierroksen jälkeen Janne Isometsä kiristi ajokillaan vauhtiruuvia ja kellotti 3. puolikkaan 15-lukemiin. 11,5-lopetuksessa tamma karkasi omille teilleen ja hienon esityksen myötä ohjastaja Janne Isometsä pääsi tuulettelemaan uransa avausvoittoa. Ainur Hossille voitto ei suinkaan ollut ensimmäinen laatuaan, vaan se kaarsi voittajaseremonioihin jo seitsemättä kertaa. Ainur Hoss valmentaa sen toinen osaomistaja Tapio Kalaja, joka luovutti tällä kertaa ohjat tamman toisen puolikkaan omistajalle.

3. ulkoa kiriin viimeisellä takasuoralla heittänyt Atlas Bibo murjoi vahvasti kakkoseksi ja tuli viimeiset 700 metriä 12,9-vauhtia. 2. sisällä matkustanut You Trust Kemp liftasi kolmanneksi. You Trust Kempin rattailla nähtiin perin harvinainen Oulun-vierailija Olli Koivunen. 4. ulkoa viimeisellä takasuoralla Atlas Biboa seuraamaan lähtenyt Duran's Best kiri asiallisesti neljänneksi, mutta hävisi edellisille selvästi. Bebina jaksoi johtavan rinnalta viidenneksi ja otti viimeiset rahat. 2. ulkona juossut Magical Hannah ei saanut ajoissa kirimahdollisuutta, sille jäi hieman jossiteltavaa.

Claes Sjöström narutteli Bluehouse's Powerin ykköseksi.


Neljännessä lähdössä miteltiin Heinäpään Herruudesta. Voiton narutteli ruotsalaisvieras Claes Sjöström, ajokkinaan Kari Ylipahkalan valmentama Bluehouse's Power. Ruuna taittoi taivalta 3. ulkona, mistä heitti viimeisellä takasuoralla selässä kolmannelle. Se menetti loppukaarteessa vetoapunsa, mutta jatkoi edelleen vahvaa kiriään ja jyräsi maalisuoralla vakuuttavasti ykköseksi. Viimeiset 700 metriä ruuna tuli 15,1-vauhtia. Voitto oli Bluehouse's Powerille toinen putkeen ja samalla uran seitsemäs täysosuma.

3. sisältä loppukaarteessa ulkoradoille noussut Hanna Olofssonin Schakalen kiri pirteästi kakkoseksi. Lähtösuoralla laukannut Hamis Heartbreaker ravasi jatkossa toista rataa pitkin poppoon perällä. Mauri Jaara navigoi ajokkinsa 600 jäljellä kolmannen kiertoon ja ruuna jyräsi hyvin perille. Hamis Heartbreaker kilpailee kovassa vireessä ja ansaitsisi pian onnistumisenkin. 4. sisältä viimeisellä takasuoralla ulos noussut Ilkka Korven Amour Boost ei päässyt lopussa kirimään täysin vapaasti ja sille jäi hieman jossiteltavaakin. Toista rataa ilman selkää taivaltanut Demon Boy jaksoi Pekka Korven ajamana jäännösrahoille. Viimeiset rahat otti Antti Teivaisen ohjastama Lucky Toy Boy. Se ravasi 2. sisältä, mistä pääsi maalisuoralla ulos, muttei saanut lopussa vapaita kirilatuja. Paljon pelattu Iikka Nurmosen ohjastama Salama Sea veti keulassa väliajoin 14,5 - 17,0 - 15,0 ja taipui 17,5-lopetuksessa maalisuoralla taustalle. Pelihevosista Robert Dunderin E.V. Jory laukkasi lähtösuoralla hylkyyn. 2. ulkoa hyvää kiriä tehnyt ja loppukaarteessa keulahevosesta yliotetta hankkinut Ville Pohjolan ohjastama Lenny Dahlia otti maalisuoralla harmittavan laukan ja menetti totosijan.

Debra Boko helppoon keulavoittoon


Toto4-pelin päätöskohteessa Iikka Nurmonen täräytti Debra Bokolla heti alussa pitävään piikkiin. Tamma kellotti avauspuolikkaan 13-vauhtia ja rauhoitti kierroksen väliajaksi 14,5. Se irtosi 12,5-lopetuksessa varmaan voittoon. Täysosuma oli Ossi Nurmosen valmentamalle tammalle ensimmäinen sen uudessa kotimaassaan. Ruotsalaistamman voittotulos 13,6aly on sen uusi ennätys autolähetyksellä. Voltista tamma on polkaissut hieman kovemman tuloksen jo aiemmin.

2. sisällä juossut Global Perfection nousi maalisuoralle kaarruttaessa toiselle radalle ja yritti haastaa, mutta tyytyi lopussa saalistamaan kakkosrahat. Sisärataa kolmantena ravannut Feu De Celeste seuraili kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kolmannen kiertoon noussut Twist Shadow oli neljäs. 2. ulkoa viimeisellä takasuoralla kiriin heittänyt pelisuosikki Berto Vaikko eteni päätöspuolikkaan käynnistyessä johtavan rinnalle, mistä oli lopussa yllättävän vaisu ja taipui jäännösrahoille. Keulan ulkopuolella ravannut Butch Super Tex menetti viimeisellä takasuoralla otettaan kärjestä, mutta taisteli vielä lopussa kulisseissa viimeisille rahoille.

Glory's Easy aloitti uransa voitolla


Lounasravit päättyivät enintään 500 euroa tienanneiden lämminveristen kohtaamiseen. Voitto lähti kohti Keski-Pohjanmaata, kun Jorma Kontio ohjasti ykköseksi Timo Salmelan valmentaman Glory's Easyn. Uransa avannut 3-vuotias ruuna kiihdytti heti keulapaikalle ja veti väliajoin 17,5 - 20,5 - 17,5. 15-lopetuksessa Glory's Easy piti vakuuttavasti ykköseksi ja noteerasi tuloksen 18,3ake. Ruunan ei tarvinnut lopussa antaa edes parastaan ja tämän esityksen perusteella siltä voi jatkossakin odottaa pärjäämistä.

Johtavan peesissä juossut pelisuosikki Millia's Yankee seuraili kakkoseksi ja Tessa's Devil taisteli keulan rinnalta kolmanneksi. 1. takasuoralla ulkoratoja rymistellyt Jefersson pakitteli jatkossa porukan hännille. Se nousi etusuoralla uudestaan kolmannen kiertoon ja eteni loppukaarteessa kärjen tuntumaan. Maalisuoralla laukka yllätti, mutta Jorma Hannuksen ajokki tuskin hypyssään menetti yhtään sijoitusta, sillä ravisävelen löydettyään se piti vielä neljänneksi. 2. ulkona juossut Koskelan Rosita riitti viimeisille rahoille.

Tähdet:

*** Ainur Hoss
- Otti komean keulavoiton ja lopetti puolihuolimattomasti 11,5-vauhtia.

** Debra Boko
- Tyylikäs keulavoitto irtosi uudella ennätystuloksella 13,6aly.

* Tovin Lento
- Lähti matkaan pitkältä pakilta ja antoi vielä lähtösuoran laukan myötä lisää tasoitusta. Rymisteli silti vielä vakuuttavaan voittoon.

Teksti: Harri Haavisto

Arkisto