Raviraportti 10.9.2016

12.09.2016

Oulun syyskauden ykkösravit kisattiin lauantaina. Oulu Express -ravit saivat hyvää potkua ennen raveja järjestetystä Kalevan Ookkonää Hevostellu -tapahtumasta, joka keräsi sankoin joukoin perheitä paikalle tutustumaan hevosiin. Myös itse raveissa oli varsin mukavasti yleisöä paikalla. Ravit ravattiin pilvisessä, tuulisessa ja hieman koleassa syyskelissä, mutta mikä tärkeintä, vettä ei tullut pisaraakaan. Suomenhevosten Oulu Express -finaalissa Pauli Raivion valmentama Ellin Sisu hurmasi SE-tuloksella ja otti selvän voiton. Lämminveristen paras Pekka Mäkelän valmentama MAS Archie. Voittajien rattailla nähtiin oululaista osaamista, kun voitokkaina ohjastajina toimivat Oulusta lähtöisin olevat Jorma Kontio ja Antti Teivainen. Lämminveristen OP Oulu Grand Prix'n voitti upealla tyylillä Mika Forssin ohjastama ja Heikki Korhosen valmentama Victory Bonsai. Forss oli ilmiliekeissä koko ravipäivän ajan, sillä mies voitti peräti viisi lähtöä. Suomenhevosten OP Oulu Grand Prix'n paras oli Antti Ojanperän tallin Jokivarren Kunkku.

Lumisukka punnersi rehdisti ykköseksi


Ravien avauksena ajettiin ennakkoon todella tasainen suomenhevosten volttilähtö. Koitoksen paras oli Jukka-Pekka Niskasen ohjastama Lumisukka. Se ravasi 4. ulkona, mistä nousi vajaat 700 metriä ennen maalia kolmannen radan kiertolaiseksi ja jatkoi pian neljännelle. Loppukaarteessa Lumisukka laskeutui toiselle radalle ja runttasi siitä sitkeästi niukkaan voittoon. Viimeiset 700 metriä Lumisukka tuuppasi hieman alle 28-vauhtia ja voittotulokseksi kirjattiin 28,2ke. Takavuosien voittokoneelle täysosuma oli kauden toinen ja koko uran puitteissa jo hienosti 18:s. Oriin valmentaja Ahti Salmela on tuttu nimi myös vuosituhannen alun tolppakoneen Rahtarin takaa.

3. ulkona viimeisellä takasuoralla kiriin noussut Svartsjöfax eteni loppukaarteessa keulaan ja vastaili lopussa sitkeästi Lumisukalle, mutta jäi lopulta niukasti toiseksi. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä vaihtanut Komento oli toiselle vaihdettuaan tovin tukalissa asemissa, mutta pääsi jatkamaan pian kolmannen kiertoon. Loppukaarteessa Komento löysi vapaat kirikaistat ja hakeutui aivan ulos, lopettaen hyvin totoon. Loppumetrit Juha Länsimäen ajokki tuli todella lujaa. Keulassa aloittanut Grekor jatkoi takakaarteessa 2. sisälle, mistä nousi viimeisellä takasuoralla toiselle. Se seuraili hyvin perille ja jäi loppumetreillä vielä hieman kiinni. Keisun Roopen viimeisellä takasuoralla 5. ulkoa aloittama kiri kantoi viidenneksi. 4. sisällä juossut Faija pääsi viimeisellä takasuoralla etenemään 2. sisälle, mistä jatkoi loppukaarteeseen tultaessa toiselle. Loppua Hannu Torvisen ohjastettava tuli aivan asiallisella otteella ja mikä tärkeintä, se kulki koko matkan ravia. Tasaisessa lähdössä paljon peliä keränneen Yön Aavistuksen kiri 6. ulkoa kantoi seitsemänneksi. Johtavan rinnalla juossut N.P. Turbo oli loppukaarteeseen tultaessa hankkimassa yliottetta johtavasta, mutta levisi harmittavasti laukalle. Ravilla se olisi aivan hyvin saattanut otella jopa voitosta.

Listas Rafiki kiri vahvasti


Ravien toisen lähdön piti olla Anaheim Kempin näytöstä. Kaikki lähtikin sen osalta mallikkaasti liikkeelle, kun Mauri Jaara eteni ajokillaan 1. takasuoran alussa keulapaikalle. Se sai kellottaa keulassa kierroksen väliajaksi 18,0 ja tehtävä näytti vastustajien osalta lähestulkoon mahdottomalta. Asiasta oli kuitenkin täysin eri mieltä Mika Forssin ohjastama Listas Rafiki. Se syöksyi 3. ulkoa kierros jäljellä kiriin ja runnoi päätöspuolikkaan käynnistyessä johtavan rinnalle. Maalisuoralla Listas Rafiki hankki yllättäen yliotteen johtavasta ja purjehti lopussa varmaan voittoon. Kirilenkin Jyri Koukkarin valmennettava tuli komeasti 11,3-vauhtia. Hurjan väkevä esitys yli kuukauden paussilta palanneelta ruunalta. Voitto oli Listas Rafikille ensimmäinen sen uudessa kotimaassa.

Keulaan alussa kiihdyttänyt Texas Gel luopui paikastaan 1. takasuoran alussa. Se nousi loppukaarteessa kirikaistoille ja lopetti pirteästi kakkoseksi. Viimeiset 400 metriä se tuli 10,5-vauhtia. Anaheim Kemp jaksoi keulasta kolmanneksi. Sitä on vaikea lähteä suuremmin moittimaan, vaikka suosikkina pettikin. Mauri Jaaran suojatti tuli kuitenkin päätösringin hieman alle 12-kyytiä. 3. sisällä juossut Tricky Hope pääsi loppukurvissa 2. sisälle ja seuraili kovassa lopetuksessa hyvin neljänneksi. Briso Herman riitti johtavan rinnalta viidenneksi ja sai viimeiset rahat, muiden jäädessä kauas kulisseihin. Pelihevosista Road To Victory laukkasi 1. takasuoralla hylkyyn.

Antti Teivainen ja Claes Sjöström Heinäpään Herroiksi


Kolmantena lähtönä ajettiin Heinäpään Herruuden toinen osakisa. Ohjastajien lauantainen taisto vesittyi harmittavasti poisjääntien myötä ja Jorma Kontio, Hanna Olofsson, perjantaina voiton ajanut Claes Sjöström sekä Leif Eriksson eivät päässeet lainkaan ajotehtäviin. Nelikko kuittasi kuitenkin poisjäänneistään lohdutuspisteitä kisaan. Lähdön paras oli Antti Teivaisen ohjastama Arwen Hoss. Se otti epätasaisessa kiihdytyksessä keulapaikan haltuunsa, mutta jatkoi 1. takasuoralla 2. sisälle, Park's Gunin edetessä keulaan. Loppukaarteessa Arwen Hoss nousi toiselle radalla ja työntyi loppumetreillä oikein hallitusti ykköseksi. Voitto oli Eija Sorviston valmentamalle Arwen Hossille uran kolmas ja noteeraus 16,5ake kirjataan tamman ennätykseksi. Voiton myötä Antti Teivainen nousi Heinäpään Herraksi, mutta joutui jakamaan tittelin perjantaina Bluehouse's Powerilla voittaneen Claes Sjöströmin kanssa.

Pekka Korven ohjastama Park's Gun ei pystynyt jatkamaan perjantaina alkanutta orastavaa voittoputkea, mutta oli keulasta hyvä kakkonen, tismalleen samalla ajalla, kuin perjantaina. Tasaisen laadukasta työtä. Selkeä pelisuosikki Little Donnie sai mukavan reissun 2. ulkona, mutta reissun mukavuusaste tippui viimeisellä takasuoralla, kun vetoapu ei ollut enää vauhdin kiihtyessä voimissaan. Mauri Jaara joutui aloittamaan Little Donniella kirinsä hieman kauempaa, kuin olisi toivonut. Loppukaarteessa ruuna kurkotti sijalle kolme, muttei enää kyennyt heittämään lopussa haastetta kärkiparille. Esitys oli kuitenkin aivan hyvä, viimeiset 800 metriä Little Donnie tuli 13,3-vauhtia. Valtaosan matkasta johtavan rinnalla juossut Amex riitti taustalla neljänneksi. Porukan perällä juossut Amortentia kiri lopussa aivan edellisen tuntumaan, mutta jäi viidenneksi. Laukka tai menestys -mentaliteetilla kulkeva Park's Colombo oli jälleen laukkatuulella.

Josveis palasi kultakantaan


Toto76-kierros käynnistyi Josveisin ja Jorma Kontion tahdissa. Kontio löysi ajokillaan asemat 3. ulkoa, mistä se hakeutui päätöspuolikkaan käynnistyessä kolmannen kiertoon. Se runnoi kirinsä sitkeästi perille saakka ja jyräsi lopussa muut kumoon, kurkottaen ykköseksi. Viime vuonna peräti yhdeksän kertaa voittaneelle ruunalle tolppa oli vasta kauden toinen, mutta esitys oli lupauksia herättävä. Tähtidivisioonafinaalin voiton myötä Antti Ojanperän suojatin voittosumma kasvoi peräti 8 000 eurolla.

Suosikki Juntti-Jussi jäi 1. takasuoralla ravaamaan toista rataa ilman selkää. Se teki siitä todella sitkeän esityksen ja hankki loppukaarteessa yliotteen johtavasta. Antti Kinnusen ajokki taisteli voitosta ihan loppumetreille saakka, mutta haparoi hieman ennen maalia ja jäi niukasti kakkoseksi. Vahva esitys tappiosta huolimatta. 2. ulkona hyvän reissun saanut Lilin Jytky pudotti maalisuoralla vapaalle sisäradalle ja työntyi lopussa terävästi kolmanneksi. Takarivistä alussa keulaan pujotellut Koskelan Akseli jäi 1. takasuoralla prässin alla 2. sisälle. Se hakeutui loppukaarteessa ulkoradoille ja lopetti ihan hyvin neljänneksi. Kupori prässäsi itsensä 1. takasuoralla keulaan, mutta johtopaikan hinta oli 20-vauhtinen avauspuolikas. Jatkossa Kupori sai hengähtää, mutta alkurevitys painoi jaloissa ja Ari Moilasen ajokki jäi loppukaarteessa alakynteen. Se sinnitteli jatkossa viidenneksi ja sai viimeiset rahat. 4. sisällä ravannut R.R. Ruskariina nousi maalisuoralla toiselle ja tuli loppua ihan hyvällä otteella, riittäen kuudenneksi. Pelihevosiin lukeutunut Mikko Mania oli koko matkan ajan oikein epävireisen oloinen ja jäikin viimeiseksi. Se sai myös ansaitusti passituksen koelähtöön, kaikki ei voinut olla kunnossa.

Madrid vailla vastusta


Lämminveristen Haastajadivisioonafinaali oli odotetusti Madridin näytöstä. Mika Forssin ajokki kiersi alun kolmatta rataa ja siirtyi jatkossa 3. ulos tarkkailemaan kärjen kinastelua. Etusuoran päässä Mika Forss navigoi ajokillaan kolmannen kiertoon ja rymisteli päätöspuolikkaan käynnistyessä hetkeä aiemmin keulaan siirtyneen Wheelie Awaken rinnalle. Loppukaarteessa Madrid antoi kovaa painetta keulahevoselle ja hankki tästä maalisuoran alussa leikittelevän helppoon tyyliin yliotteen. Lopussa Madrid karkasi ylivoimaiseen voittoon. Tapio Mäki-Tulokkaan suojatti kilpailee toistaiseksi aivan väärissä sarjoissa. 13,8ake voittotuloksen noteerannut jenkkiori on hävinnyt Suomessa vain kahdesti ja voittoja on kertynyt peräti kahdeksan. 8 000 euron arvoinen ykköspalkinto nosti Madridin voittosumman reiluun 33 000 euroon, mutta tilillä on vielä roppakaupalla tilaa.

Toiseksi sijoittunut Wheelie Awake oli myös oikein hyvä. Se joutui tekemään työtä raskaamman kautta ja runnoi johtavan rinnalta keulaan viimeisellä takasuoralla. Madridille se ei yksinkertaisesti mahtanut mitään, mutta oli tosi hyvä kakkonen ja kuittasi uuden ennätystuloksensa 14,4ake. 5. sisällä juossut Zell Memento väläytteli taas hurjaa kirikykyään. Se hakeutui reilut 500 jäljellä porukan perältä kirikaistoille ja ohitti lopussa kahta lukuun ottamatta koko joukkion. Hieno kiri, viimeiset 500 metriä Zell Memento tuli 13,2-vauhtia. Samalla se tekaisi uuden täyden matkan ennätystuloksensa. Etukaarteessa 4. sisältä 3. ulos vaihtanut Johnny Dahlia laskeutui 400 jäljellä sisäradalle ja seuraili hyvin neljänneksi, korjaillen ennätystään. 2. ulkona juossut Loaded I jaksoi viidenneksi. Maryland Rose nousi etusuoralla viimeisestä ulkoa kolmannen radan jonoon ja punnersi hyvin viimeisille rahoille, jakaen viidennen sijan edellisen kanssa. 1. kaarteessa toiselle radalle noussut Rim Bay Goliath juoksi 4. ulkona, mistä se vaihtoi etusuoran päässä kolmannen radan jonoon. Janne Lukkarin ajokki menetti loppukaarteessa vetoapunsa ja jaksoi asiallisesti seitsemänneksi. Muutakaan porukkaa ei kovatasoisessa lähdössä pääse moittimaan, tulostaso oli hyvä. Selvästi viimeiseksi jäänyt Hamis Fameraiser kangistui ymmärrettävästi rajun 08,5-avauksen rasittamana.

Ellin Sisu laittoi SE-tuloksen uusiksi


Jos oli Madrid ylivoimainen, niin sitä oli myös suomenhevosten Oulu Expressin voittanut Ellin Sisu. Jorma Kontio latasi Pauli Raivion suojatilla heti alussa pitävään piikkiin. Se piti yllä koko matkan hyvää kyytiä ja kellotti väliajoiksi 24,0 - 25,5 - 23,0. Loppuun Ellin Sisulta irtosi vielä 26-vauhtinen päätöspuolikas, eikä haastajia näkynyt, vaan Visulin poika karkasi aivan murskaavaan voittoon. Superlahjakkuus polkaisi vakuuttavan voiton lisäksi myös uudet SE-lukemat 25,0ake. Karsinnassa ori sivusi Koivikon Kallen SE-tulosta, mutta nyt oli aika lyödä pöytään kokonaan uudet lukemat. Jorma Kontiolle kyseessä oli ensimmäinen suomenhevosten Oulu Express -voitto. Valmentaja Pauli Raivio sen sijaan on juhlinut voittoa jo Tähen Topeliuksen kanssa. Kahdeksan kertaa urallaan voittanut Ellin Sisu voisi aivan hyvin olla edelleen tappiotonkin. Kaustisella kuitenkin laukka yllätti Pikkupelimannin finaalissa ja siihen paloi varmalta tuntunut voitto. Luokaltaan Ellin Sisu on ikäluokan ylivoimainen ykkönen ja Pauli Raivion suojatista kuullaan taatusti jatkossakin. Seuraava kristallin kirkas tähtäin on ikäluokan tärkein kisa, Teivon Kriterium.

Toista rataa ilman vetoapua matkustanut Ypäjä Jallu teki sitkeän esityksen. Se eteni loppukaarteessa kakkoseksi ja piti kaukana taustalla asemansa perille saakka. Jarmo Hietaniemen valmennettava tekaisi samalla uuden ennätystuloksensa. Ypäjä Jallua 2. ulkona seurannut Uljas Suomalainen nousi maalisuoran alussa kiriin, mutta tyytyi lopussa varmistelemaan kolmosrahoja. 4. sisällä vetämättömässä selässä asemiaan menettänyt Råger nousi viimeisellä takasuoralla porukan perällä toiselle radalle ja puristi taustalla mukavasti neljänneksi. Herra Hopo jaksoi 2. sisältä viidenneksi. 3. sisältä varhain seuraamisvaikeuksissa ollut Ypäjä Julmuri sai lopussa juonesta kiinni, mutta ui sisäradalla loppumetreillä pussiin ja oli kuudes. Suosikin takana eniten peliä kerännyt Arvon Herra oli 3. ulkoa pettymys ja jäi hännille. Arvon Herra, sekä laukannut Kotorinnan Topi olivat ainoat hevoset, jotka eivät kisassa parannelleet ennätystään. Lumi-Masin pyörä ei porukan perällä pyörinyt ja se päätyi keskeytykseen.

Whole Lotta Love tasaisen Kyvyt Esiin -divarin terävin


Kyvyt Esiin -divisioona oli ainakin valtaosalle pelikansasta kierroksen kiharaisin kohde. Sen paras oli lopulta Tommi Kylliäisen Whole Lotta Love. Se kohottautui 1100 metriä ennen maalia 5. ulkoa kolmannen kiertoon ja jatkoi viimeisellä takasuoralla jo neljännelle. Juuso Holttisen valmentama ori vyöryi lopussa väkisin ykköseksi ja piti kurissa ulkoa kirineen tiukan haastajan. Voitto oli Whole Lotta Lovelle uran neljäs ja se on voittanut puolet starteistaan. 7 000 euron arvoiset ykkösrahat kartuttivat oriin voittotiliä yli 11 000 euroon.

Reilu kierros jäljellä 6. ulkoa kolmannen radan jonoon liittynyt Titan As syöksyi lopussa vahvan kirin päätteeksi kakkoseksi, eikä hävinnyt paljoa voittajalle. 7. ulkoa etusuoralla kirinsä selissä aloittanut New Grove Storm nousi loppukaarteessa aivan ulos ja rymisteli vahvasti kolmanneksi. Alkumatkan kolmatta kiertänyt Without Doubt kiertyi takakaarteeseen tultaessa toisen radan veturiksi ja teki siitä umpirehdin esityksen, riittäen neljänneksi. Keulassa 11-avauksen jälkeen tahtia rauhoittanut Real Steel jaksoi 15-lopetuksessa viidenneksi. Viimeisellä takasuoralla 4. sisältä vapaille vesille hakeutunut Ramrod Nevil punnersi positiivisesti viimeisille rahoille. Suosikki Watanabe aloitti kierros jäljellä kirinsä 3. ulkoa. Sen veto ei kuitenkaan kantanut perille saakka, vaan Mika Forssin ajokki menetti otteen kärjestä varsin varhaisessa vaiheessa. Paljon pelattu Living Soul laukkaili hylkyyn. 3. sisällä väsyvän selän kohdannut ja viimeisellä takasuoralla toiselle vaihtanut Absolut Arctica meni loppukaarteessa takaisin sisäradalle, minne juuttui lopussa umpipakettiin.

Jokivarren Kunkku keulasta vakuuttava


Suomenhevosten OP Oulu Grand Prix'n paras oli Jorma Kontion ohjastama Jokivarren Kunkku. Se ei toistanut kevään Oulun erhettään, vaan lasketteli tällä kertaa varmasti ravilla matkaan ja pokkasi heti piikkipaikan. 20-avauksen jälkeen Kontio pääsi säätelemään tahtia mieleisekseen ja Jokivarren Kunkku hallitsi 24-lopetuksessa tapahtumia varmasti perille saakka. Voitto oli Jokivarren Kunkulle kauden kuudes ja uran 30:s. Sillä oli alla ennen tätä starttia sille harvinainen parin kuukauden kuiva kausi, mutta nyt oli jälleen vuorossa paluu kultakantaan.

Lähtösuoran päässä porukan hännillä lyhyesti laukannut A.T. Visku oli hyvä kakkonen. Se nousi etusuoralla viimeisestä sisältä 4. ulos ja jatkoi viimeisellä takasuoralla kolmannen kiertoon. Loppukaarteessa se syöksyi neljännelle ja lopetti vahvasti kakkoseksi. Päätöskierroksen A.T. Visku tuli 22,4-vauhtia. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kolmannelle noussut Siirin Älli pudotti loppukaarteeseen tultaessa 2. ulos. Se jatkoi päätössatasella uudestaan kiriin ja lopetti hyvin totoon. 3. ulkoa takakaarteessa kolmannelle heittänyt Suivikas kiertyi etusuoralla toisen radan vetojuhdaksi ja jaksoi siitä neljänneksi. Vektorin Maine vaihtoi etusuoran päässä sisäradan jonon hänniltä toiselle ja nousi jatkossa kolmannen kiertoon. Se tuli ulkoa juosten perille ja oli hyvä viides. Viimeiset 600 metriä Jukka-Pekka Kauhasen ajokki tuli 22,3-kyytiä. 2. sisällä juossut Virin Camilla sinnitteli viimeisille rahoille. Aki-Vei kiilaa jossitteluosaston kärkeen. Se nousi viimeisellä takasuoralla sisäradalta väsyvän taakse, eikä kirivaihe mennyt maalisuorallakaan optimaalisesti, voimia jäi reserviin. 3. sisällä juossut Rikelme nousi loppukaarteessa ulos ja tuikkasi lopussa sisärataa pitkin ihan positiivisesti perille. Tammanousukas Akaasia väsyi liian pitkäksi muodostuneen kirin päätteeksi. Suosikkeihin lukeutunut Virijori laukkasi alussa hylkyyn.

Victory Bonsai täysin omaa luokkaansa


Lämminveristen OP Oulu Grand Prix'ssa Victory Bonsai oli täysin omaa luokkaansa. Mika Forssin ajokki aloitti 2. ulkona, mistä se nousi 1. takasuoralla kolmannen kiertoon ja tykitti takakaarteessa keulapaikalle. 11-avauksen jälkeen tahti rauhoittui 13,5-lukemiin, mutta päätöskierroksella tempoa tuli jälleen lisää. Victory Bonsai kellotti viimeiset 1000 metriä 12,4-lukemiin ja irtosi täysin suvereeniin voittoon. Heikki Korhosen valmennettava on noussut jälleen aivan huippuiskuun ja voitto oli sille toinen putkeen. Voittotulokseksi kirjattiin mukava täyden matkan noteeraus 13,1. Victory Bonsain koko alku-ura on ollut upeaa katseltavaa, se on voittanut yli puolet starteistaan ja on edelleen kehittyvä hevonen.

Kari Lähdekorven osaomistamat hevoset ottivat lähdössä kaksoisvoiton, kun keulassa aloittanut ja takakaarteessa paikan 2. sisältä ottanut Prey Frontline seuraili toiseksi. Johtavan rinnalla juossut Maffioso Face teki rehdin juoksun ja oli kolmas. Maffioso Facen kolmossijan myötä Antti Ojanperän tallin lauantai-iltapäivän tienestit kipusivat jo yli 20 000 euroon. Alussa laukannut I Won't Dance otti jatkossa asemat 4. ulkoa. Se nousi etukaarteessa kolmannelle ja kiri lopussa asiallisesti neljänneksi. Lähtösuoralla hypyn ottanut Minto's Romeo nousi etusuoralla 6. sisältä 5. ulos. Kari Alapekkalan ajokki jatkoi viimeisellä takasuoralla kirikaistoille ja pinkoi ihan asiallisesti viidenneksi. Orlando Croft jaksoi 3. sisältä viimeisille rahoille. Viimeisen takasuoran alussa 2. ulkoa kiriin noussut Twigs Voici ei ollut tällä kertaa aivan terävimmillään, vaan sen kiri katkesi yllättävänkin nopeasti.

MAS Archie jatkoi suosikkien voittokulkua


Lämminveristen Oulu Express -finaalissa Vermon karsintavoittaja MAS Archie jatkoi voittokulkuaan. Antti Teivaisen ajokki aloitti 3. ulkona, mistä pääsi 1. takasuoran alussa 2. ulos. 1. takasuoralla MAS Archie kiertyi toisen radan veturiksi, mistä otti takakaarteessa porukan komentoonsa. 11,5-avauksen jälkeen tahti rauhoittui 15-lukemiin. 3. puolikkaan MAS Archie veti 16-vauhtia ja piti 13,5-lopetuksessa todella vakuuttavasti ykköseksi. Pekka Mäkelän valmennettavan voittosumma kipusi täysosuman myötä jo lähes 70 000 euroon. Oulu Express -voitto oli jo kolmas kaksikolle Pekka Mäkelä - Antti Teivainen, sillä 2008 he juhlivat Dundeella ja 2010 Weimarilla. Teivaisella on näiden lisäksi lämminveristen Oulu Express -voitot myös Midnight Rockyn, Bluehill's Dragonin ja Surprise Lordin rattailta. MAS Archien seuraava tähtäin on Kriterium, jossa jaossa onkin hieman isompaa rahaa.

Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä toiselle radalle noussut Minto's Daisy Star punnersi rehellisesti perille saakka ja otti arvokkaat kakkosrahat. Keulassa aloittanut Little Easy jäi pussiin johtavan taakse. Viimeisellä takasuoralla 5. sisältä 3. sisälle päässyt Benjamin Evo ei saanut lopussa kiritiloja. 4. sisällä matkustanut Por Nie Rock nousi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ja seuraili mukavasti viidenneksi. Viimeisellä takasuoralla 2. ulkona väsyvän takana asemiaan menettänyt Arctic Lord hakeutui jatkossa hänniltä kirikaistoille, mistä palasi kuitenkin pian toiselle radalle. Pekka Korven ajokki tuli tasaisesti perille ja oli kuudes. Paljon pelattu Golda Paris laukkasi lähtöön. Se ravasi jatkossa 4. ulkona, mistä suoritti kohtalaisen kirin. Pelihevosiin jollain tapaa lukeutunut Obrigado laukkasi 1. kaarteessa hylkyyn. Karsinnassa suosikiksi pelattu ja kolmanneksi sijoittunut Easy Ride oli tällä kertaa täysin hengetön ja jäi viimeiseksi.

Upea Ursula toi Forssille neljännen voiton


Suomenhevosten Nousija- vastaan Haastajadivisioona oli lähtökohtaisesti tasainen lähtö, mitä se ei kuitenkaan lopulta ollut. Mika Forssin ohjastama Upea Ursula hakeutui 1. takasuoralla keulapaikalle, missä veti avauskierroksen 28,5-vauhtia. Forss kiristi tammalla tahtia päätöskierroksella tuntuvasti ja 3. puolikkaalla kellot pysähtyivät 25-lukemiin. 26-lopetuksessa Maarit Kauppisen valmennettava rullasi varmaan tyyliin alta pois ja otti todella helpon voiton. Täysosuma oli Upea Ursulan uran kahdeksas ja tämän kauden osalta toinen. Volttiennätys korjaantui lukemiin 26,7ke. Mika Forssille voitto oli näiden kisojen neljäs.

Loppukaarteessa 3. sisältä kiritilat löytänyt Koveri lopetti lujaa kakkoseksi. Kierros jäljellä 3. ulkoa kolmannelle noussut R.R. Samu eteni viimeisellä takasuoralla johtavan rinnalle, mistä oli hyvä kolmas. 4. sisällä juossut I.P. Muskotti pääsi loppusuoralla etenemään vapaata sisärataa pitkin neljänneksi. Alussa haparoinut Jepulis piti keulapaikan hallinnassaan, kunnes jatkoi 1. takasuoralla 2. sisälle. Maalisuoran alussa se nousi kirikaistoille, mutta haparoi hieman ja tyytyi lopussa seurailemaan viidenneksi. 6. ulkoa etusuoralla kiriin noussut Mysteerio teki jälleen rehdin esityksen ja punnersi kuudenneksi. 1. takasuoralla laukannut Kobardi teki porukan perältä suuremmin kiertelemättä ihan asiallisen esityksen. Lähtöön laukannut Setä Satuli nousi viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kirikaistoille ja otti kohtalaisen esityksen päätteeksi viimeiset rahat. 3. ulkoa viimeisellä takasuoralla kiriin havitellut pelihevosiin lukeutunut Villieko laukkasi loppukaarteeseen tultaessa ja menetti pelin. Etusuoralla 5. ulkoa kolmannelle noussut Viehko Venla laukkasi 400 jäljellä kesken kirin. Se olisi kovassa kunnossa, muttei tahdo pysyä askelillaan. Hissun Aarre oli epäonninen. Se pääsi takamatkalta hyvin liikkeelle, mutta koki 1. kaarteessa ikävän häiriön ja laukkasi pudoten hännille. Tuomas Pakkasen ajokki ei jatkossa taustalta innostunut parantelemaan.

Mika Forssille viides voitto


Ravien päätöslähtöön saatiin tuttu voittaja, kun Mika Forss ajoi jo kisojen viidennen voittonsa. Tällä kertaa homma ei mennyt helpoimman kautta, kun miehen ohjastama Heidi Ale lähti aivan saappaat jalassa matkaan ja vajosi alussa ihan porukan hännille. Sen juoksupaikaksi muodostui 5. ulkona, mistä tamma kohottautui etusuoran päässä kolmannelle. Se jatkoi päätöspuolikkaan käynnistyessä jo neljännelle ja ehti kuin ehtikin vielä lopussa niukkaan voittoon. Päätöskierroksen Heidi Ale liikahteli 13-vauhteja. Tapio Mäki-Tulokkaan valmennustallille voitto oli ravien toinen. Heidi Ale on ollut voitokkaassa vireessä tänä vuonna, sillä se on ottanut 15 startista peräti seitsemän voittoa. Totosijojen ulkopuolelle se on erehtynyt vain kolmesti, ravilla vain kertaalleen.

2. ulkoa loppukaarteessa kiriin heittänyt In Ice Princess oli toinen ja keulassa 11-avauksen jälkeen tahtia rauhoittanut Bone's Quick Girl jaksoi kolmanneksi. Wim's Wild Rose jäi johtavan taakse pussiin ja oli neljäs. 1. kaarteen ulkoratoja kiertänyt Baby Field eteni 1. takasuoralla johtavan rinnalle, mistä tsemppasi kohtalaisesti vitosrahoille. 4. sisällä juossut Crystal Eye pääsi loppukaarteessa 3. sisälle, mutta kiritilat eivät koskaan avautuneet. Saman kohtalon koki Mary Valentine. Pelihevosiin lukeutunut Si See Sea laukkasi 1. kaarteessa hylkyyn.

Tähdet:

*** Ellin Sisu
- Otti keulapaikalta komeaan tyyliin arvovoiton ja laittoi SE-tuloksen uuteen uskoon.

** Listas Rafiki
- Teki 3. ulkoa todella väkevän kirin ja jyräsi varmaan voittoon kovavauhtisella kirikierroksella.

* Victory Bonsai
- Oli keulapaikalta täysin omaa luokkaansa ja voitti hienolla tyylillä.

Teksti: Harri Haavisto

10.05.2016

11.1.2016, Toto4-ravit

25.1.2016, Toto4-ravit

8.2.2016, Toto4-ravit

27.2.2016, Toto76-ravit

14.3.2016, Toto4-ravit

1.4.2016, Toto4-ravit

8.4.2016, Lounasravit

18.4.2016, Toto4-ravit

17.05.2016

Äimäraution raviraportti 13.5.2016

Äimäraution raviraportti 14.5.2016

31.05.2016

Äimäraution raviraportti 23.5.2016

09.06.2016

Äimäraution raviraportti 6.6.2016

28.06.2016

Äimäraution raviraportti 20.6.2016

19.07.2016

Raviraportti 18.7.2016

26.07.2016

Raviraportti 25.7.2016

08.08.2016

Raviraportti 3.8.2016

09.08.2016

Raviraportti 8.8.2016

26.08.2016

Raviraportti 19.8.2016

31.08.2016

Raviraportti 29.8.2016

12.09.2016

Raviraportti 9.9.2016

Raviraportti 10.9.2016

21.09.2016

Raviraportti 19.9.2016

04.10.2016

Raviraportti 3.10.2016

18.10.2016

Raviraportti 17.10.2016

02.11.2016

Raviraportti 31.10.2016

15.11.2016

Raviraportti 14.11.2016

29.11.2016

Raviraportti 28.11.2016

03.12.2016

Raviraportti 2.12.2016

12.12.2016

Raviraportti 10.12.2016

01.01.2017

Raviraportti 29.12.2016

10.01.2017

Raviraportti 9.1.2017

31.01.2017

Raviraportti 27.1.2017

Raviraportti 28.1.2017

09.02.2017

Raviraportti 7.2.2017

22.02.2017

Raviraportti 19.2.2017

08.03.2017

Raviraportti 6.3.2017

24.03.2017

Raviraportti 20.3.2017

05.04.2017

Raviraportti 3.4.2017

03.05.2017

Äimäraution raviraportti 24.4.2017

16.05.2017

Raviraportti 12.5.2017

17.05.2017

Raviraportti 13.5.2017

26.05.2017

Raviraportti 22.5.2017

01.06.2017

Raviraportti 29.5.2017

16.06.2017

Raviraportti 8.6.2017

19.06.2017

Raviraportti 18.6.2017

17.07.2017

Raviraportti 17.7.2017

24.07.2017

Raviraportti 24.7.2017

12.08.2017

Raviraportti 11.8.2017

22.08.2017

Raviraportti 21.8.2017

28.08.2017

Raviraportti 28.8.2017