Ei aina voi voittaa...

ke 27. maaliskuuta 2019 15.13.00

Elämä koostuu hyvistä ja huonoista asioista. Voittaminen on mukavaa, mutta yhtä lailla häviöistä voi oppia. Ennen sanottiin, että hevonen pitää huolen siitä, että isäntä ei pääse ylpistymään liikaa. Yleensä tappio tulee aina eteen, olipa kyseessä minkälainen hevonen hyvänsä. Tämän tosiasian tietävät kaikki ravi-ihmiset.

Me Mersun omistajat olemme odottaneet innolla varsan ensistarttia. Huolta on aiheuttanut, nyt jo onneksi ohimennyt, kurkunpäätulehdus. Meitä Raviradan toimijoita huolestutti eilisten ravien aattona vaihtelevat säät ja radan kunto. Onneksi ratamestarimme Antti "Iceman" Jaaralla on hyvät hermot ja tarkka käsitys siitä, miten rata laitetaan ajokelpoiseksi vaikeissa olosuhteissa.

Ymmärrän hyvin Mersun valmentajaa ja sen lähellä olevia taustajoukkoja. Paine ja odotukset ovat kovat. Hevonen elää jokapäiväistä elämäänsä tietämättä omistajien toiveita. Kaikki normaalirutiinista poikkeava aiheuttaa hevoselle päänvaivaa. Varikon vieraat hevoset, kovat äänet ja kotioloista poikkeavat olosuhteet antavat oman haasteensa koitokselle. Uusia asioita on paljon, erityisesti uraa aloittavalle ravurille, jota Mersukin on.

Me ihmiset osaamme kilpailla. Ja jos emme osaa, meidät ohjataan siihen erilaisilla pakotteilla tai painostuksilla. Me emme ole samalla viivalla, vaan osa meistä syntyy ja/tai kasvaa olosuhteissa, joissa hevostermeillä sanottuna takamatka on liian pitkä. Ikävä kyllä, myös jotkut omasta väestämme jäävät kokonaan kilpailujen ulkopuolelle. Ihmiselämässä ei tunneta koelähtöä, jonka avulla voisi palata mukaan normaaliin elämään. Raviurheilussa asiat on hoidettu paremmin. Pääkysymys on kuitenkin sama, elämästä / kilpailusta selviäminen.

Eilen ei ollut Mersun päivä. Toivon mukaan Mersu, kuten mekin, toivumme pian tappiosta. Mersun valmentajalle ja läheisille toivon malttia. Ei aina voi voittaa, ei edes joka kerta.  Ja jos voittaminen ei onnistu, ei elämä silti ole turhaa. Meille raviradan edustajille voittaja ja viimeiseksi maaliin tullut on yhtä tärkeä.  Ja kun Mersu jatkossa voittaa, muistetaan tätä päivää hyvänä opetuksena. Voitot ja häviöt kuuluvat elämään. Näin ihmisten ja hevosten maailmassa.

Kari Eriksson