Ei aivan niin yksinkertaista

su 9. lokakuuta 2016 23.24.00

Julkaistu Hevosurheilussa 7.10.2016

Viitaten mm. Pia Blom-Johanssonin ja Päivi Lehtosen haastatteluun Hevosurheilussa 30.9.2016.

Kulunut vuosi on ollut raviurheilussa suurten muutosten aikaa. Olemme tehneet yksimielisen päätöksen peliyhtiöasiassa. Valmisteluita, neuvotteluita ja ylipäätään työtä on tehty, jotta pysyttäisin uudelle peliyhtiölle asetetussa tiukassa aikataulussa. Tämän vuoden osalta palkintopottia on kasvatettu 10 % ja radoille on laadittu laaja tukipaketti. Toimia on tehty sekä nykytilaa että tulevaisuutta varten.

Ehkä suurin yksittäinen kysymys on ollut raviurheilun uusi tuotonjako. Tuotonjakoesityksestä maa- ja metsätalousministeriölle päättää Suomen Hippoksen hallitus. Hippoksen varsinaiselle kokoukselle syksyllä esiteltävän sääntöuudistusesityksen mukaan tulevina vuosina Hippoksen valtuuskunta ottaa budjetin ohella lopullisen kannan tuotonjakoesitykseen.

Suomen Hippoksen valtuuskunta on aiemmassa valtuuskunnan kokouksessa nimennyt työryhmän peliyhtiövalmistelua ja mm. tuotonjakoasiaa varten. Työryhmän puheenjohtajana on aluksi toiminut Erkki Ala-Risku ja myöhemmin Juha Lyytinen. Työryhmä on kokoontunut useita kertoja ja tuonut arvokkaita näkökantoja tuotonjakoa koskevaan harkintaan.

Suomen Hippoksen hallitus on halunnut kuulla suoraan raviratoja ja kentän kantoja. Tätä varten on nimetty työryhmä, jossa puheenjohtajana on toiminut Hippoksen hallituksen jäsen Vesa Mäkinen. Jäseninä työryhmässä ovat olleet erikseen nimetyt raviratojen johtajat, mm. Pia Blom-Johansson ja Päivi Lehtonen. Työryhmän kanta ei juurikaan ole poikennut siitä, mitä valtuuskunnan edustus on tuotonjaosta esittänyt. Lopullisen päätöksen tuotonjaosta tekee maa- ja metsätalousministeriö.

Hevosurheilun artikkelissa puhuttiin muutosjohtamisesta ja muutosjohtajista. Kun jotakin arvostelee, tarvitaan myös vaihtoehtoja ja esityksiä siitä, miten asiat voitaisiin hoitaa paremmin. Kymmenen suurinta ravirataa saa tällä hetkellä 75 % Fintoton tuista. Jäljellä olevan tuen siirtäminen suurille radoille ei ratkaisisi niiden tai yleensäkään raviurheilun ongelmia. Toinen puoli tulonsiirtoa olisi kymmenen maakuntaradan ja kesäratojen lopettaminen. Muutosjohtajien kotiratojen, Helsingin ja Tampereen osalta voidaan puhua erityisasemasta vakituisten ravipäivien ja Helsingin osalta tv-näkyvyyden suhteen. Onko erityisasema näkynyt yhteistyökumppanien hankinnassa ? Aiemmassa Talouselämä-lehden nettiversion haastattelussa Pia Blom-Johansson kertoi Vermon liikevaihdosta 97 % tulevan pelimyynnistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 4000 asukkaan Kaustinen ajaa sponsorimyynnissä reilusti pääradan edelle. Molemmat nimetyt muutosjohtajat ovat omien ratojensa toimitusjohtajia. Heillä on mahdollisuus hankkia rahoitusta, laatia suunnitelmia, uudistaa käytäntöjä ja tehdä kaikkia niitä asioita, mihin toimitusjohtaja-asema heidät oikeuttaa. Hevosurheilun otsikko ” Muutosjohtajat ilman välineitä ” on pahasti virheellinen. Muutoksia ja työtä voi tehdä myös omalla tontilla. Toimitusjohtajan tehtävät eivät koostu vain lisätuen odottelusta.

Suomen raviurheilu perustuu pääosin innokkaisiin raviharrastajiin. Hevosen omistaminen on jakautunut laajalti läpi koko Suomen. Tämän vuoden Derbyvoittaja Elian Webb valmentautuu Oulun kupeessa Lumijoella. Ravikuningas Jokivarren Kunkun omistajat ovat kotoisin Torniosta ja kuninkaan menestyvä valmentaja Antti Ojanperä laittaa hevosia huippukuntoon Pihtiputaalla. Myös ammattivalmentajien valmennettavat tulevat pääosin harrastajaomistajilta. Tosiasioita, jotka edellä nimettyjen muutosjohtajienkin kannattaisi pitää mielessä.

Raviurheilu tulee säilyttää elävänä koko Suomessa. Raviratojen kausiajattelua ja yhteistyötä ravialueiden välillä tulee kehittää, mutta raviratoja ei saa vähentää. Ravirata on alueellisen raviharrastuksen keskus. Meillä ei ole varaa menettää yhtään raviharrastajaa. Raviratoja ja raviharrastajia ei ole Suomessa liikaa.

Kari Eriksson