Hyvät hevoset palaavat takaisin...

ti 20. helmikuuta 2018 23.01.00

Oulussa ravattiin 19.2.2018 Äimäraution historian toiset Magic Monday -ravit. Emme tarvitse omakehua, jos sanomme, että nämä(kin) ravit sujuivat Oulun puolesta loistavasti. Viimeinen työntekijämme poistui työpaikaltaan katsomorakennuksesta myöhään ravien jälkeen. Näin aina, kuten ennenkin. Ikävä kyllä seuraava aamu ei sujunut totutulla tavalla. Kassoja ei laskettu, eikä arvioitu yhdessä edellisen illan onnistumista. Nyt oli kyseessä toisenlainen aamu ja päivä. Me muistamme tämän päivän ja sen tunteen.

Saimme yöllä ikävän herätyksen. Oulun katsomorakennus oli tulessa. Palo levisi nopeasti ja pakkanen vaikeutti sammutustöitä. Näin on helppo sanoa. Palomiehille, jotka yrittivät pelastaa rakasta ravikatsomoamme, se tarkoitti jäätyneitä vesiletkuja, piinaavaa pakkasta ja vaarallista, henkeä uhkaavaa tulipaloa. Kaikki tekivät parhaansa. Pelastusyksiköt toimivat hankalissa olosuhteissa, vaarallisessa tehtävässä. Me ravi-ihmiset annamme suuren kiitoksen heidän työlleen. Vain hyvät ihmiset asettavat itsensä vaaraan toisten ihmisten tai heidän omaisuutensa puolesta.

Kun päivä valkeni, me saatoimme katsoa ja ymmärtää sitä, mitä oli tapahtunut. Se yläkerran VIP-tila, josta olimme olleet ylpeitä, oli nyt poissa. Samoin seinällä oleva komea taulu kauniista hevosista juoksi enää vain muistoissamme. Arkistot ja asiat niiden mukana, se kaikki entinen, oli meidän käsiemme ulottumattomissa. Tulessa, jossa kaikki katoaa.

Pidimme aamulla, ymmärrettävästi ikävissä tunnelmissa, palaveria tallikahviossa. Sanotaan, että suuret urheilijat unohtavat tappionsa ja hyvät hevoset palaavat aina takaisin. Luulen, että Oulun ravirata kaikkine toimijoineen on suuri kilpailija ja se hyvä hevonen, joka ei välitä pienestä kivusta tai isommastakaan vammasta. Yön ikävästä yllätyksestä ja kaikesta siitä mitä se voisi tuoda mukanaan ei ollut puhetta. Ei surkuteltu tai voivoteltu. Oulun raviväki on tottunut toimimaan ja ratkaisemaan asioita. Taustapeiliin tuijottelemalla ja mennyttä miettimällä ei voida rakentaa uutta. Tämän me Oulussa tiedämme ja toimimme sen mukaisesti. Nopeassa palaverissa ratkaistiin ja päätettiin polttavat kysymykset.  Oikeinko, sitä ei kukaan tiedä, mutta ainakin oikeassa hevoshengessä. Hyvällä joukkueella kaikki on mahdollista.

Me Oulun ravien toimijat olemme kiitollisia siitä suuresta myötätunnosta, mitä olemme saaneet kaikkialta Suomesta ja oman väkemme parista. Yritämme olla tämän positiivisen palautteen arvoisia ja palata mahdollisimman pian arkeen, uuden ravikatsomon ja hyvien Oulun ravien muodossa.Olemme myös kiitollisia yhteistyöradallemme Ylivieskan Keskiselle sekä sen raviväelle. Vuosia jatkunut yhteistyö on lujittanut ja vahvistanut keskinäistä luottamustamme.  Kiitämme myös muita Pohjoisen ravialueen ratoja niistä avuntarjouksista, joita olemme saaneet. Tätä varmasti tarkoittaa hyvä ystävyys. Tästä kaikesta olemme todella kiitollisia.

Hyvät hevoset palaavat takaisin loukkaantumisten jälkeen. Pienet kolhut eivät lannista voimakasta. ”Pikku vikoja, helppo korjata ”, sanoisi Joni Skiftesvikin Viltteri. Pieniä tai isoja, Oulun ravirata tulee hoitamaan asiat kuntoon ja palaamaan takaisin entistä vahvempana. Jos hyvät hevoset palaavat takaisin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä näin tekevät hyvät raviradat. Meillä Oulussa on pohjoista sisua ja Heinäpään hevoskorttelin taikaa. Meillä on myös uskoa ja yhteishenkeä, sitä menestys edellyttää.

 

Kari Eriksson