Kunkkarit Ouluun ja heti

su 24. toukokuuta 2020 11.15.00

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Koko Suomi on pysähdyksissä. Ihmiset ovat etätöissä, ravintolat ovat kiinni, tapahtumat on peruttu eikä liikennekään toimi entiseen tapaan. Oikeastaan kaikki entinen on muuttunut, osa asioista luultavasti lopullisesti. Kätelläänkö enää jatkossa, varmasti halailu ja muut ystävälliset eleet, joihin olemme tottuneet, eivät jatkossa enää ole muodissa.

Suomen historiassa on ollut paljon vaaranpaikkoja. Suomi on joutunut puolustamaan olemassaoloaan sodissa ja sotien ulkopuolella. Suomenhevonen on Suomen itsenäisyyden ja koko ansaitun olemassaolomme symboli. Uskollinen ystävämme on ollut aina apunamme.

Kuninkuusravit täyttää 2024 sata vuotta. Kuninkuusravien historia, siihen liittyvät hienot hevoset ja ihmiset niiden takana ovat perinnettä, joka kuuluu olennaisena osana maamme historiaan. Tämän perinteen arvoa ei voi mitata minkäänlaisilla suureilla. Kuninkuusravit ovat kotimaisen raviurheilun kruununjalokivi  ja samalla suuri kunnianosoitus suomenhevosen lisäksi koko Suomen kansalle, sen sitkeydelle ja ahkeruudelle.

Maatamme kiusaava Koronavirus tulee ottaa vakavasti. Keskusjärjestömme Hippos on ottanut asian ehkä liiankin vakavasti. Suomi on ollut jo yli kaksi kuukautta ravittomassa (= hevosväen kannalta ”ravinnottomassa” tilassa ). Haluamme ajaa raveja ja nähdä hienoja kamppailuja, vaikka vaan televisiossa.

Kuninkuusravit on Suomen Hippoksen järjestämä kilpailu, jonka järjestämisvuorosta nykysääntöjen mukaan päättää Hippoksen valtuuskunta. Kunkkareita järjestävä ravirata on kilpailun haltija ei sen omistaja. Jokainen kuninkuuskilpailu on omanlaisensa ja jokainen kuninkuus- tai kuningatartittelin voittaja on osa elää ravihistoriaa.

Seinäjoen ravirata, joka on Oulun raviradan läheinen yhteistyökumppani  ja ystävyysravirata, ilmoitti julkisesti Hevosurheilun artikkelissa 22.4.2020 (otsikko, Elämän ja kuoleman kysymys ), että se ei halua järjestää kunkkareita ilman raviyleisöä. Seinäjoen ratkaisu on ymmärrettävä. Etelä-Pohjanmaa on perinteistä suomenhevosaluetta ja kuninkuusravit halutaan järjestää lakeuden ihmisten ollessa paikalla.

Me Oulussa kunnioitamme ystävyysratamme ratkaisua, mutta emme voi hyväksyä sitä, että tämä ratkaisu johtaa siihen, että perinteistä Suomen kesään kuuluvaa suurtapahtumaa ei järjestetä lainkaan. Oulu on ollut useaan kertaan kuninkuusravi-isäntänä ja todennäköinen Oulun vuoro olisi kuninkuusravien 100-juhlavuotena 2024 tai  mahdollisten siirtymien vuoksi 2025. Oulun raviväki on ilmoittanut halunsa ja tahtonsa siitä, että me olemme valmiit, järjestämään TV-kunkkarit jo tänä vuonna. Oululla on tähän ammattitaitoa ja – halua luultavasti  enemmän kuin yhdelläkään muulla Suomen raviradalla.

Toivon mukaan saamme myös tänä vuonna nähdä hienojen suomenhevosten kilpailevan kuninkuuksista. Ja mikäli kunniakas kuninkuusravi-isännyys tulee kohdallemme lupaamme järjestää ne kaikkien aikojen Kuninkuusravit. Raviurheilu on urheiluista jalointa, myös televisiosta katsottuna.

Kari Eriksson