Lapsenuskoa ja joulumieltä

la 23. joulukuuta 2017 10.43.00

Meillä kaikilla on oma joulumuistomme tai asia, josta mukavat muistot tulevat mieleen. Tällainen muistia virkistävä asia voi olla hyasintin tuoksu, piparkakkujen leipominen tai vaeltaminen joulumusiikkia soivassa tavaratalossa.  Yleensä ne mukavimmat muistot liittyvät lapsuuteen, asioihin ja tunteisiin, joita aikuisena on vaikea saavuttaa. Puhutaan lapsenuskosta, jolla yleensä tarkoitetaan vilpittömyyttä ja ehkä hieman sinisilmäistä ajattelua ja uskoa asioihin ja niiden toteutumiseen. Aikuisten maailma ei aina, ikävä kyllä, ole vilpitön. Jouluna on aikaa miettiä lapsuuden hyviä muistoja, muistaa lähimmäisiä ja palauttaa mieleen lapsenuskoa ja siihen liittyviä hyviä asioita.

Raviurheiluun liittyy paljon uskoa ja tunnetta. Kasvatustyöhön sisältyy toiveita tulevan varsan menestyksestä. Myös kilpailutoiminnassa tarvitaan uskoa. Menestyminen raviurheilussa vaatii työn ja taidon lisäksi onnea. Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta…  Huonoina päivinä tarvitaan uskoa paremmasta, olisiko se sitä lapsenuskoa. Hevonen itsessään antaa paljon hyviä asioita ja on aina omistajalleen ja hoitajalleen iso juttu. Hevoselle voi kertoa huolensa ja se jaksaa kuunnella. Hevonen myös palkitsee hyvän hoidon ja kohtelun. Se ei tee jakoa ihmisten suhteen ihonvärin tai varallisuuden mukaan. Hevosista jää yleensä vain hyviä muistoja.

Viime vuosina raviurheilu on kokenut paljon muutoksia. Oma peliyhtiömme on vaihtunut yhdeksi isoksi peliyhtiöksi. Raviurheilulle tuleva tuotto tulee yhtä lailla Lotosta ja Jokerista kuin omista ravipeleistämme. Emme myöskään tee päätöksiä lajistamme yksin. Maa- ja metsätalousministeriö on mukana raviurheilun tuotonjaossa.  Toimiamme ja toimintaamme tarkastellaan ja myös valvotaan toisella tavalla kuin ennen. Tämä asettaa raviurheilulle aikaisempaa tiukemmat vaatimukset.

Raviurheilun ja raviurheilijoiden on pystyttävä elämään uuden ajan mukaan. Tärkeintä on pysyä yhtenäisinä. Välistävedot erityisesti raveihin liittyvässä valtakunnan tason päätöksenteossa ei tuota hyvää tulosta, ainakaan pidemmän päälle. Raviurheilijoiden on käsitettävä paikkansa järjestelmässä. Raviurheilu ei ole olemassa pelkästään raviurheilijoita varten, vaikka niin voisikin ajatella. Mikäli haluamme nauttia hyvistä kilpailuista ja paremmista palkinnoista, meidän on tehtävä asioita ja kompromisseja näiden tavoitteiden vuoksi. Muun muassa keskustelu ravien alkamisajoista osoittaa, että tätä asiaa ei vielä ole sisäistetty. Emme voi mitoittaa ravien alkamista sen mukaan, mikä kilpailijoista tuntuisi parhaalta ja miten työpäivä päättyisi mahdollisimman aikaisin. Pelaava raviyleisö on otettava huomioon.  Jääkiekossa ja muissa urheilulajeissa kilpailujen alkaminen on osattu ajoittaa lajin menestymisen kannalta optimaalisesti. Sama koskee muitakin ravikilpailutoimintaan liittyviä asioita.  Edut vaativat aina uhrauksia. Mikään hyvä ei tule helpolla.

Joulumuistot, joulumieli ja lapsenusko ovat kaikki tärkeitä asioita. Hyviä muistoja voi pitää mielessään ja niistä saada iloa muulloinkin kuin jouluna. Joulumieli tarkoittanee hyvää ja rauhaisaa tunnetta sekä levollista oloa.  Lapsenusko taas kertoo ajattelusta ja uskosta hyvyyteen ja vilpittömyyteen. Nämä kaikki kolme ovat tärkeitä asioita ja niiden tulisi olla enemmän mukana arkisessa elämässämme ja raviurheilussa. Juhlantunteen voi saavuttaa muuallakin kuin kuninkuusraveissa ja hyvä mieli taas voi liittyä moneen raviurheilun ja hevosten maailmaan liittyvään asiaan. Lapsenuskoa tarvitsemme kaikessa toiminnassamme. Vilpittömyys ja keskinäinen luottamus antaa mahdollisuuden tehdä hyviä päätöksiä ja ymmärtää asioita, jotka eivät ensikuulemalta ole meille mieluisia, mutta jotka ovat tarpeen yhteisen asian eteenpäin viemiseksi.

Joulun sanomassa kerrotaan lapsen syntymästä, ja siitä että tälle lapselle oli annettu suuri tehtävä koko maailman kannalta. Lapsi syntyi vaatimattomissa oloissa, mutta tämä ei estänyt tulevaa suuruutta. Viisaat tietäjät tiesivät jo lapsen syntymähetkellä, että nyt oli tapahtunut jotakin todella erikoista. Oliko heillä lapsenuskoa vai viisautta. Loppujen lopuksi kysymys taitaa olla samasta asiasta.

Hyvää joulua ja menestysrikasta ravivuotta 2018 Oulun ravien ja kaikille raviurheilun ystäville.

 

Kari Eriksson