Milloin taas ravataan?

pe 17. huhtikuuta 2020 09.34.00

Oulun ravirata sai kyseenalaisen kunnian toimia Suomen toistaiseksi viimeisten ravien  järjestäjänä. Historialliset ravit ajettiin turvallisuusteemalla 17.3.2020. Raveissa ei ollut yleisöä, mutta tunnelma varikolla oli entisenlainen eli välitön ja rento. Ihmiset olivat rajoituksista huolimatta hyvällä tuulella. Kuulumiset vaihdettiin reilun matkan päästä, voittajaesittelyjä / - haastatteluja ei kuultu jne. jne. Turvallisuuden eteen tehtiin paljon töitä. Eräs raviemme vakiovieras totesi olevansa paremmassa turvassa Oulun raveissa kuin kauppareissulla marketiin tai omalla työpaikallaan. Uskoin, että me onnistuimme hyvin myös näissä poikkeusolosuhteissa.

Päätös ravien keskeyttämisestä ansaitsee oman huomionsa. Kun maan hallitus kertoi kokoontumisrajoituksista, niin vain puoli tuntia tämän jälkeen saimme tiedon Hippoksen päätöksestä keskeyttää ravien ajaminen. Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen perusteli päätöstä kuulumisella yhteen muiden yhteiskunnan osa-alueiden kanssa, Raviurheilu ei voi olla yhteiskunnasta erillinen saareke. Luonnollisestikaan ikävä päätös ei sisältänyt ravien ajamista puoltavia seikkoja. Ravikenttää kummastutti myös omituinen tieto siitä, että Hippoksen hallitus ei ollut tehnyt asiasta päätöstä, vaan ratkaisu oli synnytetty pienessä piirissä.

Ruotsi on jatkanut ravien ajamista ilman keskeytyksiä. Ruotsi on korostanut ravien olevan ulkoilmassa tapahtuva tilaisuus sekä edelleen sitä, että kysymyksessä on ihmisten työpaikka. Turvallisuudesta on huomioitu muun muassa sillä, että yleisön ja ylimääräisten ihmisten ei sallita osallistua ravitapahtumaan. Turvallisuusseikat ovat kuullun mukaan itse työpaikalla eli varikolla hyvällä tasolla. Pelivaihdot ovat olleet huomattavat ja raviurheilijat, mukaan lukien raviyleisö ( = tv-yleisö ) ovat olleet tyytyväisiä tällaisiinkin raveihin. Ikävää, mutta ymmärrettävää on se, että monet omat raviammattilaisemme ovat siirtyneet tai vähintäänkin siirtymässä länsinaapurimme ravimarkkinoille. 

Myös Norjan ja Tanskan raviurheilu on ollut keskeytyksissä. Tosin siellä ravipäättäjät eivät ole osoittaneet samaa innokkuutta ravien keskeyttämiseen kuin omat vastaavamme. Saadun tiedon mukaan Norja aloittaa ravien ajamisen sunnuntaina 19.4.20 ja Tanska maanantaina 20.2.20. Molemmat erityisjärjestelyin. Me Suomen raviväki toivomme, että seuraisimme pian perässä. Ongelmia ajatuksessa on tosin naapureitamme enemmän. Norjan ravijohto on ollut hyvin aktiivinen ravien aloittamisen suhteen. Sama koskee Tanskaa. Meillähän tilanne on ollut pitkälti päinvastainen. Ravien keskeyttäminen on meistä itsestämme lähtöisin ja huonon päätöksen jälkeen on päätetty lisäehtoja, joilla kiperä tilanne on naulattu vieläkin hankalammaksi.  Tärkeimpänä näistä kummallisista ratkaisuista mainittakoon raviratojen toiminnanjohtajien palaveri 26.3.2020 ja muistio, joka on toimitettu tiedoksi myös Hippoksen hallitukselle. Tässä kannanotossa on todettu, että Ravitoiminnan jatkaminen tulee kyseeseen sitten, kun kokoontumisrajoituksia helpotetaan  ja ravien järjestäminen koetetaan yhteisesti hyväksyttäväksi. Kauniisti sanottu, mutta ei raviurheilun kannalta kovin viisaasti. Miten perustelemme ravien aloittamisen, jos epidemia on pidemmällä kuin maaliskuussa keskeytyspäätöksen aikaan. Entä se tosiasia, että keskeytyspäätöstä päätöksen tekemisen jälkeen kokoontumisrajoituksen ovat paljon silloista tiukemmat.  Eräs hallituspuolehan on myös esittänyt, että kokoontumisrajoituksia tulisi nykyisestäkin huomattavasti tiukentaa.

Ja näin voi jatkua pitkään. Uskoisin, että meiltä tullaan kysymään, miten ravien ajaminen on nyt muuttunut turvalliseksi, vaikka yleinen tilanne on heikennyt. Päätökset, huonot ja hyvät, tulisi aina pystyä perustelemaan jollakin tavalla. Tätä ei Hippos tai ratojen toiminnanjohtajat ole ajatelleet.

Oulun ravit ja varmasti kaikki Suomen raviradat haluavat päästä tositoimiin. Ravit ovat parasta paikan päällä. Tilanteeseen sopivasti toteamme, että ei se ole hassumpaa televisiostakaan. Urheilevalle raviväelle lupaamme, että järjestämme ravit turvallisiksi ja otamme meitä vielä ahdistavan uhan vakavasti, kunhan vain pääsemme näyttämään, miten homma taas tehdään. Oulussa ajamme raveja turvallisesti, yli sadan vuoden kokemuksella, mutta edelleen nuoruuden innolla.

Kari Eriksson