Oikea Hevosmies

to 1. toukokuuta 2014 21.05.00

Nykyisin hevosmies-ilmaisua käytetään varsin väljästi. Aiemmin Hevosmies oli kunnianimitys, joka kertoi paljon sen kantajasta. Tarvittiin menestystä ja näyttöä hevosmiestaidoista. Itselläni oli ilo ja kunnia tuntea yksi suurimmista hevosmiehistä, legendaarinen ravikuninkaitten käskynhaltija Kaarlo Partanen. Omaan ajatteluuni hevosista ja raviurheilusta Partanen on vaikuttanut eniten.

Partasen menestyksestä ja menestysajokeista olisi paljon kirjoitettavaa. Yhdeksän ravikuninkuutta,lukuisia hopeakuninkuuksia ja mittaamaton määrä suurkilpailuvoittoja. Näistä hänet tunnetaan. Menestyksen lisäksi on myös paljon muuta. Partanen kunnioitti hevosia yli kaiken. Kun hän kävi luennoimassa hevosen valmennuksesta, hän sanoi tekevänsä sen hevosen ei hevosia omistavien ihmisten vuoksi.

Partanen sääli hevosta jota ” kiusattiin juoksuttamalla ”. Hän jopa kirjoitti hevosurheiluun jutun, jossa hän esitti ” hiitti-sanan ” poistamisesta suomenkielestä. Hevosen treenaus oli hänelle hevosen sydämen ja ominaisuuksien kehittämistä siten, että hevonen ei edes itse huomannut, että kysymys oli valmentamisesta. Yksitoikkoinen radan kiertäminen sai häneltä armottoman tuomion. Hevosen hyvä hoito oli hänelle sydämen asia.

Kuvaava esimerkki hänen tavastaan toimia oli Vieterin hoito helteisenä Pohjola Grand Prix –päivänä Oulussa 1974. Tallinpitäjä, jolla Vieteri ja Partanen yöpyivät, kertoi Partasen aamupäivän sujuneen Vieteriä pesten. Partanen oli pessyt ajokkinsa ennen kilpailua kolme kertaa. Pesussa käytettiin juuriharjaa, lämmintä vettä ja Hellä mietonen-shampoota. Partasesta pelkkä suihkun käyttö oli ” vain hevosen kastelua ”.

Selvää on, että kaikki eivät pitäneet voimakkaista mielipiteistä. Vastustajia ärsytti hänen tapansa kertoa asiat suoraan ja yleensä nokkelalla tavalla. Partanen saattoi myös kirjoittaa mielipiteensä lehteen, mikä ei ollut kovin yleistä hevosväelle. Näistä kirjoituksista on sittemmin koottu Hevosurheilu-lehden toimesta oikea kirja.

Raviurheilun puolestapuhujana Partanen kiersi ympäri Suomea, Ravirenkaan, Hippoksen edeltäjän edustajana. Partanen oli myös yksi niistä hevosmiehistä, jotka Ravirenkaan myötä vaikuttivat suomenhevosten Suurmestaruus-ravien aikaan saamiseen. Kilpailuissa maksettiin ennätyssuuri-palkinto ja saatiin aikaan hieno kilpailu, ja tietenkin paljon hyvää mainosta raviurheilulle. Myöhemmin Partanen keräsi värikkäillä puheillaan ja menestyksellään raviyleisöä raviareenoiden äärelle. Nykyisin raviurheilussa on tapana asettua johonkin ryhmään ja ryhmään kuulumisen myötä vastustaa jotakin muuta raviurheiluun kuuluvaa asiaa tai ryhmää. Partasen ryhmänä oli koko raviurheilu. Vaikka hän menestyi suomenhevosilla, hän kilpaili myös lämminverisillä. Suomen ensimmäinen lämminveristen suomenennätys on hänen ajamansa. Partanen myös kannatti pohjoismaisen kylmäverirodun luomista. Kansainvälinen kilpailu tekisi hyvää raviurheilulle, näin ajatteli omana aikanaan ennakkoluuloton ravi- urheilun kannattaja. Suomenhevosmies, lämminverimies – oikea hevosmies!

Raviurheilumme elää nyt heikompaa aikaa. Tämä kuuluu kaikkeen elämään, hyvä ja huono vaihtelevat, ja kaikella on tarkoituksensa. Ehkä me nykyiset ravi-ihmiset opimme tästä ajasta hyvää hevosmieshenkeä ja oppia siitä, että erilaisuus ja mielipiteet tulee hyväksyä, silloin kun ne liittyvät yhteisen asian kehittämiseen. Hevosta voi treenata monella tavalla hyvin. Ja hyviin tuloksiin voi päästä eri tavoin.

Ravikuninkaitten käskynhaltijan sanoin: ” Raviurheilu on urheiluista jalointa ”. Yritetään muistaa tämä tänään ja huomenna. Ehkä meistäkin kehittyy hyviä hevosmiehiä ja -naisia.

Kari Eriksson