Oulun radan uudet kasvot

ma 22. heinäkuuta 2019 16.31.00

Puolitoistavuotta on kulunut Oulun ravikatsomon tulipalosta. Oulun ensimmäiset Magic Monday-ravit saivat ikävän jatkon yöllisestä tulipalosta. Jos onnettomuudelle haluaisi valita sopivaa säätä, niin yöllinen kova pakkanen ei sitä ainakaan ollut. Urheat palomiehet yrittivät pelastaa sen, mitä oli pelastettavissa. Vesiletkut jäätyivät ja eikä mikään tuntunut helpolta. Työtä jatkettiin ja paljon saatiin pelastettua, vaikka paljon myös menetettiin. Joskus kohtalolla on sormensa pelissä. Vähän ennen tulipaloa valokuvaajamme Jari Piirala digitoi Oulun valokuva-arkiston. Hienot valokuvat ja niiden mukana kauniit muistot säilyivät tulipalosta huolimatta.

Kun aamulla katselin palon aikaansaannoksia, tilanne näytti lohduttomalta. Savuavat rauniot, jäätyneet vesipilarit ja jälkisammutustöitä tekevät palomiehet kertoivat siitä, mitä oli yöllä tapahtunut. Jatkoimme asian käsittelyä yhdessä työntekijöiden ja toimihenkilöiden kanssa tallikahviossa. Kaikesta ikävästä huolimatta periksiantamista tai siihen liittyviä tunteita ei ollut havaittavissa. Oulussa on totuttu tekemään työtä ja selviämään vaikeistakin asioista.

Sanotaan, että hädän hetkellä ystävä tunnetaan. Naapuriratamme Ylivieska tarjosi meille mahdollisuuden ajaa Oulun raveja Keskisen ravikeskuksessa. Näin me teimmekin. Kahdet Oulun ravit järjestettiin Ylivieskan Keskisessä. Pian siirryimme takaisin kotiradallamme. Kaikki olivat valmiita tinkimään omasta olostaan ja mukavuudestaan tärkeän asian vuoksi. Tarkoitus oli tehdä työtä ja palvella raviurheilua sekä  hevosenomistajia onnettomuudesta huolimatta. Yksiäkään Oulun raveja ei peruttu tulipalon vuoksi!

Katsomorakennuksen osalta  päätimme asettaa vaatimustason pelkkää korjaamista korkeammalle. Katsomo valmistui nykykuntoonsa jo loppuvuodesta 2018. Ilman omakehua voimme sanoa, että jos Oulun ravikatsomo ei ole Suomen hienoin, on se ainakin toimivin ja monipuolisin. Uuden katsomon myötä olemme saaneet raviradalle  uutta moninaiskäyttöä. Oululaiset yritykset ovat huomanneet Oulun ravikatsomon moninaiskäyttömahdollisuudet teema- ja koulutuspäivien järjestämisessä.  Suuret koiranäyttelyt ja ulkoilmatapahtumat Oulussa järjestetään jo perinteisesti hyvin.

Ravikatsomon palaneet toimisto- ja tuomaritilat on  siirretty uuteen tuomaritorniin. Mielestäni hyvin toimivaan ja ajanmukaiseen. Uudella ratkaisulla olemme lisäksi pystyneet pidentämään Oulun lyhyttä loppusuoraa ja näin parantamaan sekä lisäämään kilpailujen jännittävyyttä ja yllätyksellisyyttä. Tuomaritornin ja tekniikan toimivuutta on testattu  vastikään pidetyissä paikallisraveissa. Silloin kaikki toimi hyvin. Mikäli ongelmia ilmenee,  pyrimme ratkaisemaan ne mahdollisimman pian.

Kuluneen vuoden aikana olemme kunnostaneet myös raviradan varikkoa. Vierastallien ja tallikahvion katot on uusittu ja ovat nyt valmiita kestämään syksyn sateita. Paljon on tehty ja paljon on tapahtunut. Joskus huonostakin asiasta voi seurata paljon hyvää.

Pohjolan Hevosystävät kiittää kaikkia Oulun ravien ystäviä myötätunnosta ja pitkämielisyydestä rakennusprojektiamme kohtaan. Pyrimme palvelemaan hevosenomistajia ja raviyleisöä edelleen hyvin ja innokkaasti. Nyt puitteemme ovat kunnossa ja mahdollistavat menestymisen. Oulun ravirata on uudistunut ja valmis vastaanottamaan tulevat haasteet. Työntekijöidemme ja toimihenkilöidemme osaltahan olemme aina olleet Suomen ravihuippua. Työ kotimaisen raviurheilun ja erityisesti pohjoisen raviurheilun hyväksi jatkuu.

Kari Eriksson