Rakentamisen kesä Äimärautiolla

la 23. kesäkuuta 2018 13.01.00

Helmikuinen ravikatsomon tulipalo on enää ikävä muisto. Kilpailutoimintaa jatkettiin onnettomuudesta huolimatta. Aluksi naapuriratamme Ylivieskan avustuksella ja pian jo omalla kotiradalla. Minusta jo tämä on kiitoksen arvoinen saavutus.

Ikävillä asioilla on aina toinen puolensa. Meitä Oulun raviväkeä koettelemus yhdisti ja näytti, kuinka puhalletaan yhteiseen hiileen. Tämä tärkeä taito tahtoo unohtua, jos elämä on liian tasapaksua. Itselleni on jäänyt elävästi mieleen tulipalon jälkeinen aamu ja palaveri työntekijöiden kanssa tallikahviossa. Sanat luovuttaminen tai alakulo eivät esiintyneet käydyssä keskustelussa. Uutta suunniteltiin suurella innolla ja sitä, miten raviradan tärkein tehtävä eli kilpailutoiminta voitiin turvata. Kysymys ei ollut millään muotoa kriisipalaverista, vaan järkevästä ja rauhallisesta neuvottelusta, jossa päätettiin yhdessä tulevasta.


Meillä Oulussa on ollut suuri onni saada hyvät työntekijät ja varmasti Suomen parhaat toimihenkilöt. Sama periksiantamattomuus, joka esiintyi ensimmäisessä palaverissamme tulipalon jälkeen, on näkynyt myös varsinaisessa toiminnassa. En usko, että tiukinkaan ravikriitikko voi moittia toimintaamme onnettomuuden jälkeen. Vaikka katsomosta on ollut käytössä vain puolet, raviyleisöä on palkittu hyvin ja laadukkaasti. Varikon toiminta on aina ollut huipputasoa, kuten myös rata ja sen hoito. Näin myös onnettomuuden jälkeen. Suuri kiitos kaikille Oulun ravien työntekijöille ja toimihenkilöille.

Olemme kevään aikana selvittäneet vahinkojen laajuutta. Palosyyntutkinta ja monet muut asiat ovat vieneet paljon aikaa. Kaikki on kuitenkin ollut välttämätöntä ja kiire sisimmässä on täytynyt pitää kurissa. Kiirehtivän askel vie harhaan, sanotaan jo Raamatun sananlaskuissa. Tarvittavat tutkimukset on tehty ja merkitykselliset asiat selvitetty, nyt olemme valmiita aloittamaan rakennustyön. Iso kiitos asioiden hyvästä hoidosta kuuluu toimitusjohtajallemme Sirkka Huopanalle. En tiedä, miten olisimme selvinneet ilman Sirkkaa. Hallituksemme varapuheenjohtaja Reijo Ylitalo omaa rautaisen kokemuksen kiinteistöalalta ja hänen panoksensa on ollut meille hyvin tärkeä. Vahinkoa ja tulevaa on selvittänyt apunamme Procomo Oy ja Harri Peipinen, mistä suuri kiitos. Vakuutusyhtiömme LähiTapiola ja riskipäällikkö Jukka Ronkainen on kohdellut meitä reilusti ja kaikki on sujunut vakuutusyhtiön kanssa kiitettävällä tavalla.

Oulun ravikatsomo ei ole Suomen näyttävin, mutta tunnelmaltaan se on aina ollut yksi parhaista. Pyrimme säilyttämään Oulun ainutlaatuisen hengen myös jatkossa ja tekemään vain muutoksia, jotka ovat tarpeen. Toimisto-, tuomari- ja lehdistötilat rakennetaan ja järjestetään erilliseen tornirakennukseen. Malli toiminnalle tulee historiasta, vanhasta Äimärautiosta. Vanhaa kunnioittaen ja uutta etsien, siihen me pyrimme.

Varikolla tulemme uusimaan vierastallien ja tallikahvion katot sekä tekemään muutenkin tarvittavia uudistustöitä. Jo nyt alkukesän aikana innokkaat talkoolaisemme ovat tehneet maalaus- ja parannustöitä varikon ehostamiseksi. Tämäkin toimintaa, jota harvoin tapaa näin isolta radalta. Hyvä yhteishenki näkyy myös tällä tavalla.

Kaiken sen, minkä me Oulussa teemme, tulemme tekemään yhdessä. Yhdessä olemme vahvoja ja saamme paljon aikaan. Omalla Oulun porukalla, laajemmin Pohjoisten raviratojen kesken ja vielä, kun opimme yhteistyötä valtakunnallisesti, hevosväki olisi vahvoilla. Yhteistyö ja yhdessä tekeminen on avain menestykseen. Nyt rakennamme rennosti, emme pakerra. Teemme kovasti töitä ja järjestämme jatkossakin hienoja raveja ja unohtumattomia kokemuksia. Sen me Oulussa osaamme. Yli sadan ravivuoden tuomalla kokemuksella, mutta edelleen nuoruuden innolla.

Kari Eriksson