Raviurheilun lautasella tarvitaan kaikkia aineksia

to 14. toukokuuta 2015 17.08.00

Julkaistu aiemmin Hevosurheilussa 11.2.2015

Ravintoasiantuntijat opastavat ihmisiä syömään oikein lautasmallilla. Lautaselle on koottu ruoka-aineita niiden terveellisyys ja painoarvo huomioiden. Raviurheilun lautasmalli on erilainen. Siinä ei ole toista tärkeämpää osaa. Kaikkia osapuolia ja osa-alueita tarvitaan, jotta raviurheilu olisi terve ja toimiva.
Pohjoinen ravialue teki ulkomailla syntyneiden hevosten kilpailurajoitusten poistamisesta esityksen, jonka Hippoksen hallitus hyväksyi. Kysymys on periaatteellisesti tärkeästä asiasta, tavoitteena raviurheilun kokonaisetu. Kasvatus on tärkeä osa raviurheilun lautasmallia. Kärsiikö kotimainen kasvatus, jos kilpailurajoitukset poistetaan tai niitä vähennetään? Mikä vaikutus avoimella kansainvälisellä kilpailupolitiikalla on kotimaiselle raviurheilulle? Tärkeitä kysymyksiä, vähintäänkin ajattelemisen arvoisia.

Kasvatus pienessä tai suuressa mitassa perustuu toiveisiin. Ehkä juuri tämä varsa on se suuri voittaja. Toiveen toteuttamiseen liittyvät isot kilpailut, joissa suurvoittoa voi tavoitella. Toisaalta täytyy myös olla pienempiä lähtöjä, jotka mahdollistavat hevosen kehittymisen. Rutiinilähtöjen lopettaminen oli yksi viime vuosien huonoimpia ja kummallisimpia päätöksiä.

Tärkeä osa raviurheilun lautasmallia ovat pelaajat ja raviyleisö. Kaikissa urheilumuodoissa halutaan nähdä huippuja ja jännittäviä kilpailuja. Raviurheilu ei tee poikkeusta. Kansainvälisillä areenoilla pärjäävä huippuhevonen tavallisella hevosenomistajalla olisi parasta, mitä voisimme raviurheilun nykytilanteessa toivoa.
Raviurheiluun kuuluu kansainvälisyys. Kuninkuusravit on leimallisesti kotimaisen rodun kilpailu. Muihin kilpailuihin kansainvälisyys tuo mukanaan oman jännitteensä. Parasta kansainvälisyys on, kun Suomi voittaa, siitä olemme kaikki yhtä mieltä. Eri ravimaiden yhteinen kilpailutoiminta ja avoimuus helpottavat ja mahdollistavat monikansallista yhteistyötä. Uusi sopimus Ruotsin ATG:n kanssa on elintärkeä. Venäjän pelisopimus voi osoittautua kotimaisen raviurheilun suureksi jutuksi.
Kilpailurajoitukset ja esteet, joilla hevoset syntymämaasta riippuen asetetaan erilaiseen asemaan, vaikeuttavat kansainvälistä yhteistyötä. Me pohjoisessa ymmärrämme tämän käytännössä. Toivottavasti myös omat suomenhevosemme saavat pian kilpailuoikeuden Ruotsissa.

Kilpailurajoitusten poistaminen ja kansainvälisyys kehittävät ja lisäävät raviurheilun mielenkiintoisuutta. Niistä hyötyy myös kotimainen kasvatus. Eristäytymisellä ja rajoituksilla ei lisätä vähenevää kasvatusintoa. Pienevät ikäluokat alkavat näkyä kasvattajakilpailujen osanottajamäärien, palkintojen ja tason laskuna. Järkevä hevosten tuonti parantaa kotimaisen lämminverisen tasoa. Nykyisinhän esimerkiksi nuorten suvukkaiden tammojen tuominen Suomeen on kannattamatonta kilpailurajoitusten vuoksi. Nuori hevonen joutuu aloittamaan kilpailu-uransa rutinoituneita kilpatovereita vastaan. Seurauksena on usein uran katkeaminen ennen kuin se on edes kunnolla alkanut.

Raviurheilun lautasmalli edellyttää hyviä kilpailuja, jotka kiinnostavat sekä yleisöä että pelaajia. Hyvät kilpailut ja kunnolliset palkinnot ovat taas välttämättömiä järkevälle kasvatukselle. Eristäytyminen ei johda onneen, ei edes kasvatustoiminnassa. Raviurheilun nykytilanne edellyttää oikeita toimia pienen tekohengityksen sijasta. Pelkällä kivunhoidolla ei paranneta sairasta potilasta.

Kari Eriksson