Raviurheilun ohjeet

su 31. toukokuuta 2015 17.06.00

Raviurheilun hyvinvointi liittyy kiinteästi valtakunnan yleiseen taloustilanteeseen. Raviurheilu on noussut ja laskenut talouskehityksen myötä. Raviurheilun vertaaminen muuhun talouteen on vaikeaa. Raviurheilu on kokonaisuus, jossa kaikki osa-alueet ovat tärkeitä toisilleen. Ehkä tärkein ja tulevaan kehitykseen eniten vaikuttavin osa on hevoskasvatus. Kasvatus taas riippuu niistä toiveista, mitä varsaan ja sen tulevaisuuteen kilpa-areenoilla asetetaan. Loppujen lopuksi kaikki kiertyy siihen, mikä on ravikilpailujen - ja yleisesti kilpailujen taso. Jotta raviurheilu voisi menestyä, se tarvitsee onnistumisia kaikilla rintamilla.

Kun puhutaan isoista asioista ja tulevaisuuteen liittyvistä linjoista, voi olo tuntua voimattomalta. Talouden yleiseen kehitykseen emme voi juurikaan vaikuttaa. Entä itse raviurheilu, mitä yksittäinen hevosmies tai – nainen voi tehdä kotimaisen raviurheilun hyvinvoinnin edistämiseksi ? Voitaisiinko laatia ohjeet, miten toimimalla raviurheilun hyvinvointi voitaisiin taata. Seuraavassa joitakin tärkeitä asioita / ohjeita, joka tapauksessa sellaisia, että niitä noudattamalla ei ainakaan aiheuta omalle lajille vahinkoa.

1) Uskollisuus

Raviurheilu on oma lajimme ja sitä tulee kohdella uskollisuudella ja kunnioituksella. Jos haluamme, että raviurheilu saa uusia kannattajia ja raviurheilua arvostetaan, kunnioitus on hankittava. Voittajahaastattelut ovat iloitsemista, ei moittimista varten. Kun sataa vettä, räntää ja myrskyää, olosuhteet ovat heikot. Rata vastaa vallitsevia olosuhteita ja on kaikille sama. Nykyisin eletään netti- ja some-aikaa. Tieto, hyvät ja huonot uutiset liikkuvat nopeasti. Keskustelupalstoilla on mahdollisuus käydä kovaakin keskustelua ja esittää arvostelua. Varmasti jokainen muistaa sen, että näitä kirjoituksia lukevat muutkin kuin varsinaiset ravi-ihmiset.

2) Käytös

Ravikilpailut ovat raviurheilun juhlaa sekä hevosen että kaikkien hevoseen liittyvien ihmisten kannalta. Juhlaan, myös ravijuhlaan tulee suhtautua asianmukaisella tavalla. Tämä koskee sekä siihen varustautumista että itse tapahtumaa. Käytännössä tämä tarkoittaa asianmukaisia ja siistejä varusteita sekä hevosen kunnioittavaa kohtelua. Silloinkin, kun hevoselle sattuu huono päivä tai kaikki ei mene odotetusti, hevosta tulee kohdella hyvin. Myös puheissa hevosen arvostuksen täytyy näkyä. Kilpatallin hevoset ovat hevosia, ei kalustoa. Hevosen päivänkunnosta voidaan kertoa monisanaisesti. Viittaus hiittiin, ei aina ole tällaista. Kun Ruotsissa sanotaan, että hän ( hevonen ) on pirteä ja iloinen, tahtoo meillä sanonta kuulua, että se oli hyvä hiitissä. Molemmat tavat antavat tietoa itse asiasta. Jokainen voi päätellä kumpi tapa on parempi ja miltä ne kuulostavat raviyleisön korvissa.

3) Toiveikkuus / iloisuus

Asioiden voi aina suhtautua kahdella tavalla. Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä. Tämä riippuu siitä, miten asia halutaan nähdä. Raviurheilu tarvitsee nyt, enemmän kuin koskaan toiveikkuutta ja iloista asennetta. Asiat on pyrittävä näkemään valoisasta näkökulmasta. Erityisen tärkeää tämä on, kun asioita esitetään ulkopuolisille. Yksikään sponsori / mainostaja ei halua tukea ikävää lajia tai riitelevää yhteisöä.

4) Yhteis- / hyvä hevoshenki

Suomi on historiansa aikana selvinnyt vaikeista ajoista. Sodat, maan jälleenrakentaminen, vaikeat vuodet ja monet muut hankalat ja ikävät asiat ovat koetelleet vuosikymmenten aikana kotimaatamme.

Talvisodan aikana syntyi käsite Talvisodan henki. Sillä tarkoitettiin sitä yhteenkuuluvuutta, joka yhdisti kansalaissodassa rikki menneen kansan taistelemaan ylivoimaista vihollista vastaan. Ilman tätä yhteistä tunnetta, olisimme saattaneet elää muutaman vuosikymmenen muussa kuin itsenäisessä Suomessa.

Kun aiempia historiallisia tapahtumia vertaa nykyaikaan, nämä meidän ongelmat tuntuvat pieniltä. Itse asiassa kaikki raviurheiluun liittyvät asiat olisi ollut helposti ratkaistavissa pidemmän aikaa, siis jos yhteishenkeä olisi löytynyt. Ikävä kyllä raviväki on ollut riitaista ja eri suuntiin asioita vetävää. Ei ole löytynyt sellaista yhteistä tahtoa, hyvää hevoshenkeä, jolla vaikeat asiat olisi voitu ratkaista yhdessä. Luottamus hevosväen välillä on kadonnut. Nyt olisi aika ottaa käyttöön hyvää yhteishenkeä koskeva ohje.

Hyviä ohjeita on helpompaa keksiä kuin niitä noudattaa. Kun kysymys on yhteisestä, meille kaikille tärkeästä asiasta, pitää yrittää ja ponnistella. Hyviä tuloksia ei saada ilman yhteistyötä ja yhteisiä pelisääntöjä. Raviurheilun tuleva nousu ja menestyminen edellyttää työtä meiltä kaikilta. Nyt olisi aika ryhtyä todella hommiin.

Kari Eriksson