Tavallisen hyvä hevonen

la 9. helmikuuta 2019 09.46.00

Harvalla hyvää hevosta… tavattiin ennen sanoa. Sanonnalla kuvattiin sekä menestyneen hevosen omistamiseen liittyvää ylpeyttä ja samalla sitä arvostusta, mitä hevosen omistajalle haluttiin antaa.  Asian ymmärtää parhaiten, kun ajattelee hevosen merkitystä lähihistorian Suomessa. Hevonen oli aiemmin omistajalleen traktori, auto, urheilukumppani ja ystävä, jolle pystyi estoitta kertomaan ilot ja surut. Yleisen käsityksen mukaan hevonen, ehkä vielä paremmin suomenhevonen, on edelleen erityisen hyvä kuuntelija ja terapeutti. Ystävä, jolle voi kertoa syvimmät tunnot ja salaisuudet ilman nykyaikaan liittyvää pelkoa siitä, että kertomukset löytyvät nettien keskustelupalstoilta.

Hevosen omistaminen ja sillä kilpaileminen oli aiempina vuosina erittäin arvostettua. Hevonen ja ravit korvasivat golf-kentän ja siellä tapahtuvan verkostoitumisen. Erityisesti monet menestyneet autoliikkeiden omistajat olivat merkittäviä hevosenomistajia. Hyvä hevonen oli omistajalleen kunnia-asia ja sen tavallisenkin omistaminen kuului asiaan. Tuolloinkaan kukaan ei voinut tietää, milloin tähti syttyisi ja mitä tuleva vuosi voisi tuoda tullessaan. Ja joka tapauksessa hevonen oli mukana kaikissa arjen toimissa.

Maailma on muuttunut vuosisatojen, - kymmenten ja vuosien aikana todella paljon. Itse asiassa viimeiset vuosikymmenet ovat olleet niiden suurten muutosten aikaa. Ihmiset eivät enää käy toistensa luona kylässä tai välttämättä ystävälle ei edes soiteta. Kirjeet ja kortit ovat olleet historiaa jo pitkään. Somemaailma on nykypäivää ja siihen kuuluvana mahdollisuus tehdä parannuksia omaan elämään. Jos ei käytännössä, niin ainakin siinä suhteessa, miten muut sen näkevät.

Hevoset eivät ole muuttuneet, vaikka vauhdit ovat kasvaneet. Myös hevosten kanssa tehtävä työ on säilynyt samana. Kengitys on tehtävä epämiellyttävässä asennossa ja se on todella raskasta. Hevosen koti, karsina, tulee edelleen puhdistaa perinteisellä menetelmällä. Lapio ja kärryt on paras tapa pitää hevosen koti puhtaana. Mikäli hevonen halutaan pestä hyvin, siihen käytetään harjaa ja aikaa. Pelkkä kasteleminen letkuvedellä ei tuo samaa tulosta. Ja lopuksi, hevoset ovat aitoja. Ne eivät tunne somemaailmaa tai toimia, joilla me omaa oloamme parannamme ja saamme arvostusta ystäväpiirissämme.

Mikä on sitten hyvä hevonen? Onko se suurin ja kaunein, joka voittaa isoja kilpailuja. Miltä tuntuu vaihtoehto, rauhallisesta kotikasvatista, joka kyllä joskus voittaa, mutta ei ole se ykköstason ravuri. Vastikkeena nopeudesta ja äärimmäisestä kilpailuasenteesta on hyvä asenne omistajia kohtaan. Entä onko hyvä hevonen se, joka odottaa omistajaansa kotiin töistä, jotta päästään maastolenkille, kilpailussa yritetään parasta ja joskus saatetaan pärjätäkin, mikäli päivä, asenne ja juoksupaikka sattuu kohdalleen.

Ihmisten ja hevosten maailma on paljolti samanlainen. Arvoja ja arvostuksia voi olla monenlaisia ja hevosen hyvyys voidaan mitata monella tavalla. Tärkeää on muistaa se, että jokainen on hevonen on oma yksilönsä ja pelkästään hevosenakin meille tärkeä ja hyvä ystävämme. Hevonen tarjoaa meille kokemuksia ja unohtumattomia hetkiä. Mikäli itse hoidamme hevostamme, päivittäiset toistuvat hoitorutiinit muodostuvat meille yhtä tärkeiksi kuin hevoselle.

Hevosen aitous ja rehellisyys voi myös toimia mallina meille ihmisille. Hevonen ei katso ihmisen taloudellista tilaa tai ihonväriä. Hevonen ei osaa laskelmoida tai pelata ikäviä pelejä. Hevonen elää luonnollista ja rikasta elämää, johon ikävät asiat eivät kuulu. Hevonen muistaa hyvän hoidon ja kohtelun ja palkitsee sen omalla tavallaan. Nämä kaikki ovat asioita, joista me voisimme ottaa oppia hevoselta. Opin vastaanottaminen riippuu meistä itsestämme. Asenne ja nöyryys täytyy löytyä meistä itsestämme. Kaikki kunnia jokaiselle hevoselle ja erityisesti sille omallemme, sille tavalliselle ainutlaatuiselle hevoselle.

Kari Eriksson