Tuhannen tallista Raviliigaan

la 11. huhtikuuta 2015 17.11.00

Tuhannen talli ja Callela Longshot oli pilottihanke suurimmille hevoskimppahankkeille ja myöhemmin perustetulle Raviliigalle. Tuhannen talli antoi tuhannelle raviharrastajalle tai ravi- urheilusta vain kiinnostuneelle, mahdollisuuden hevosenomistamiseen. Hanke oli ainut- laatuinen ja hakee vertaistaan vielä tänäkin päivänä. Callela Longshot eli Sulo ja sen taustajoukot veivät omalla tavallaan kotimaista raviurheilua ison askeleen eteenpäin, siitä heille suuri kiitos. 

Itselläni on tuoreessa muistissa ajat, jolloin Tuhannen tallia suunniteltiin ja mietittiin parhaita tapoja hankkeen toteuttamiseksi. Idean isänä ja suurimman kiitoksen arvoisena voidaan pitää Hippoksen nykyistä tiedottajaa silloista Oulun ravien kilpailuvastaavaa Ilkka Nisulaa. Ilkka laittoi itsensä alusta pitäen täysillä likoon, suurella tunteella ja sydämellä. Kiitoksen ansaitsevat myös Paavo Koivurova, joka valitsi varsan monien joukosta, Marjo Ek, joka hoiti Sulon käytännön asiat suurella tarkkuudella sekä Juhani Korhonen ja Reijo Ylitalo, jotka olivat mukana hankkeessa alusta pitäen. Keskustelimme asiasta myös Pohjolan Hevosystävien hallituksessa ja olimme yhtä mieltä hankkeen kannattavuudesta ja idean hyvyydestä. Sovimme, että Oulun ravirata on tulevan varsan kummi.

Tuhannen tallin suosio oli itse asiassa niin suuri, että osuuksia myytiin jopa yli aiottu tuhat. Olin itse ostanut viisi osuutta eli kaikille perheenjäsenilleni yhden osan unelmaa. Loppujen lopuksi jouduin hankkeessa mukana olevana luopumaan yhdestä osuudesta jonkun toisen Sulon omistajan hyväksi. Tein se hyvällä mielellä, koska tiesin, että varsaosuus tulee ilahduttamaan todennäköisesti jotakin uutta hevosharrastajaa.

Sulon menestys kilparadoilla oli yllätys meille kaikille. Ennen kilpailemisen aloittamista keskustelin Sulon ajajan Janne Sorosen kanssa siitä, millaisena hän näki varsan mahdollisuudet. Janne totesi, että varsa eli silloin jo Sulo vaikuttaa hyvin lahjakkaalta, mutta varmuutta menestyksestä ei tietenkään voinut olla. Janne toivoi, että Sulo voittaisi tulevaisuudessa Oulun paremmissa arkipäivän raveissa jonkun lähdön ja mahdollisimman moni Sulon omistaja olisi näkemässä juoksun. Parivaljakko Katja Melkko ja Janne Soronen onnistuivat Sulon kanssa paljon Jannen toivetta paremmin. Voittoja, arvovoittoja ja arvosijoituksia tuli tiuhaan. Me kaikki Sulon omistajat seurasimme suurella mielenkiinnolla varsan voittokulkua. Kun Sulo välillä kärsi vaivoista, tuntui kuin itseäkin olisi jostakin kolottanut. Sulo muodostui meille rakkaaksi, omaksi hevoseksi, jonka edesottamuksia oli hienoa seurata ja jännittää. Kaikista eniten jännitti hankkeen puuhamies Ilkka Nisula. Sulon Oulu Express-vuonna teimme paljon työtä ravien eteen. Suunnittelimme ja kokosimme oman Oulu Express-lehden, joka levisi 100.000 oululaistalouteen. Järjestimme Vip-teltan ja keksimme kaikkea mukavaa ravien piristeeksi. Kun tein loimituslistaa, halusin palkita Ilkan aherrusta ja laitoin hänet edustamaan Pohjolan Hevosystäviä OEX-lämminverilähdön voittajaseremonioissa. Ilkka kieltäytyi tehtävästä kohteliaasti. Syyksi selvisi se, että kun Sulo oli mukana kyseisessä lähdössä, Ilkka arveli että hän ei kykenisi osallistumaan voittajaseremonioihin. Syy hyväksyttiin ja Ilkka seurasi, tällä kertaa Sulon kannalta epäonnista lähtöä, katsomosta. Ei aina voi voittaa, ei edes joka kerta. Tämän tietävät kaikki raviurheilua seuraavat.

Sulo on tunnustuksensa arvoinen, kuten myös Sulon taustajoukot. Nykyiset valtakunnalliset Raviliigat ovat jatkoa Tuhannen tallille. Sulo toi lajillemme paljon uusia kannattajia ja edelleenkin, kun Sulo juoksee, me Sulon aiemmat omistajat tunnemme ylpeyttä sen puolesta. Kiitoksen antaminen ei raviurheilussa ole tapana. Toisen työn arvostaminen ei ole tavallista. Callela Longshot, meidän Sulomme sekä kaikki hankkeen eteen työtä tehneet, ovat ansainneet suuren kiitoksen. Raviurheilu tarvitsee hyviä tarinoita menestyäkseen. Parhaimmillaan raviurheilu on suurta tunnetta ja iloista ravijuhlaa. Sulo on antanut aihetta moneen juhlaan. Tarina jatkuu nyt myös Oulun omassa raviliigassa. Toivon mukaan näemme ajajamestari Mauri Jaaran ja Sahara Crack it:in pian tositoimissa.

Hyvää alkavaa ravivuotta 2015 kaikille raviurheilun ystäville.

Kari Eriksson