Veikkaus ja raviurheilu

ke 22. heinäkuuta 2020 10.55.00

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Hevosurheilu-lehdessä.

Suomalainen raviurheilu on viimeisenä kolmena vuonna muuttunut tulonmuodostuksen, talouden ja päätöksenteon osalta. Hevosväellä ei ole enää omaa peliyhtiötä.  Hevospelit ovat siirtyneet osaksi Veikkauksen pelimaailmaa. Hevostalouteen liittyvä päätöksenteko on taas osa valtiontaloutta ja hevostaloudelle tuleva tuotto-osuuteen sovelletaan samoja säännöksiä kuin yleensä valtionapuun.

Iltasanomien perusteellisessa artikkelissa 4.7.2020 käsiteltiin Veikkauksen nykytilannetta. Uutiset olivat pääosin arvattavia. Veikkauksen tilanne on kriisiytynyt. Syitä ahdingolle on monia, mutta peruslähtökohta on selvä.  Veikkauksen monopolin oikeutus perustuu pelihaittojen estämiseen. Samaan aikaan Veikkauksen pitäisi tehdä tulosta sekä hankkia tuloja edunsaajille. Aika mahdoton yhtälö.

Veikkauksen ongelmat alkoivat purkautua erittäin onnistuneesta ravipeleihin liittyvästä mainoksesta. Asiasta nousi kohu ja mainos poistettiin. Samaan aikaan myös muu Veikkauksen toiminta joutui suurennuslasin alle. Peliautomaatit koettiin uhaksi, jotka piti poistaa tai joita piti ainakin merkittävästi vähentää. Moni tavallinen ihminen menetti samalla sen ainoan jännityksen aiheen elämässään.  Veikkaukselle kerrotut asiat tarkoittivat voimakasta tuoton laskua. Meille edunsaajille yhtä lailla huonoja asioita.

Koronavirus muutti Suomea, ehkä pysyvästi. Hippoksen johto päätti keväällä oma-aloitteisesti ravikilpailujen keskeytyksestä. Reiluun kahteen kuukauteen Suomessa ei ravattu. Ravipelien pelaajat siirtyivät pelaamaan Ruotsin ravipelejä. Osa heistä on menetetty pysyvästi.  Veikkauskin on huomioinut asian.  Kotimaan ravipelit ovat nyt sivuroolissa.

Kaikki tämä vaikuttaa hevostalouteen ja sen hyvinvointiin. Hevoskasvatuksen ja hevosurheilun osuus Veikkauksen tuotosta on arpajaislaissa säädetty olevan  4 %. Nykyisellään noin miljardista hevostalouden osuus on näin 40 miljoonaa euroa. Nyt esille tulleiden ennusteiden mukaan Veikkauksen tuotto tullenee laskemaan jo tulevana vuonna 20 – 40 %.  Jokainen voi arvioida, mitä tämä tarkoittaa hevostaloudelle.

Mikäli Veikkauksen asema muuttuu ja monopoli murtuu ei lisenssijärjestelmäkään takaa hevostaloudelle muutosta parempaan. Kukaan ei myöskään tiedä sitä, mitä uusi valmisteilla oleva arpajaislaki tulee sisältämään ja miten se suhtautuu hevostalouteen ja sen osuuteen pelituotoista Uusi laki pitäisi olla valmis marraskuussa ja voimassa jo heinäkuussa 2021. Avoimia kysymyksiä lainvalmisteluun liittyenkin on paljon.

Kun ravipelit vuonna 2017 siirtyivät  yhden peliyhtiön järjestelmään, saimme paljon lupauksia. Yhdessä valmistellun yhteisymmärrysasiakirjan todettiin olevan lainsäädäntöön suoraan vaikuttava asiakirja, jolla taattiin hevosväen oikeuksien säilyminen. Viesti oli valtiovallan taholta suora ja selvä. Nyt olisi  aika pitää näistä lupauksista kiinni. 

Raviurheilu on yhteiskunnallista urheilua. Ala työllistää ja pitää osaltaan maaseudun elävänä. Raviurheilu ja hevostalous on myös merkittävä työllistäjä. Välillisesti puhutaan suuresta määrästä ihmisiä, joiden elinkeino on riippuvainen  tästä alasta. Hevostalous ei saa kärsiä Veikkauksen vaikeuksien vuoksi. Kysymys on liian tärkeästä asiasta. Nyt tarvitaan tervettä maalaisjärkeä. Osa nykyisistä päättäjistä  on  halunnut kieltää diesel-autoilla ajamisen, maidon juonnin, lihan syönnin ja tietenkin lentämisen.  Kieltojen ja holhoamisen tie tulee pidemmän päälle kalliiksi.  Annetaan Veikkaukselle mahdollisuus toimia ja pärjätä.  Ja sille naapurin mummolle ilo pelata kolikkopelejä lähikaupassa. Hänellä ei ehkä ole mahdollisuutta matkustaa kasinolle pelaamaan.  Ja tietenkin tärkeimpänä annetaan raviurheilulle ja hevostaloudelle mahdollisuus selvitä.  Holhoaminen ja turha sääntely johtaa pelin valumiseen markkinoille, joilta puuttuu valvonta. Näiden pimeiden pelien tuotoilla ei myöskään tehdä yhteiskunnallisesti hyviä asioita.  Tekopyhällä hymistelyllä lopetetaan oma peliyhtiö, saadaan aikaan sääntelemätön tilanne ja samalla estetään yhteiskunnallisesti tärkeän hevostalouden ja raviurheilun menestyminen.

Eläköön raviurheilu!

Kari Eriksson