Äimäraution päättyneen ravikauden tunnelmia

la 30. joulukuuta 2017 18.12.00

Äimäraution 32 ravipäivää sisältänyt kausi 2017 käynnistyi tammikuun 9. päivä Annamari Heikkilän ohjastaman My Dream Anywayn voitolla ja päättyi 28. joulukuuta Mauri Jaaran luotsaaman Ranch Penelopen ykkössijaan. Näiden lähtöjen väliin mahtui 299 tuimaa taistoa ykkösrahoista. Lisäksi kausi piti sisällään yli 30 ponilähtöä ja yhdet kokonaiset poniravit. Draamaa, jännitystä, suuria tunteita ja sykähdyttäviä esityksiä. Tappion karvasta kalkkia sekä kitkeriä pettymyksiä. Äimäraution ravivuosi tarjosi koko tunteiden kirjon. Tässä kertauksena joitain ravivuoden parhaita paloja.

Ranch Kellylle uusi rataennätys

Ravikausi piti tuttuun tyyliin sisällään tukun tasokkaita Toto76-päiviä ja perinteisiä suurkilpailuja. Tammikuun Toto76-päivänä kotiradan Mauri Jaara teki tuhoisaa & tuottoisaa jälkeä. Miehen valmennettavista Tessa's Devil ja Also Starring voittivat omat lähtönsä, Miss Gladiator ja Tag The Gel ottivat kakkosrahat ja huippupäivän täydensivät Armadillo Armourin kolmossija sekä Anaheim Kempin nelossija. Yhteensä Jaaran suojatit kuittasivat lähes 10 000 euroa palkintorahoja.

Toto76-lähdöissä nähtiin tuttuun tyyliin myös huipputalentteja, kun Midnight Hourin ja Wilhelm Nash saapuivat valloittamaan Äimäraution. Suomenhevosten kovimman lähdön voitti Koivikon Kalle, jonka ohjastaja Tuomas Pakkanen ajoi tammikuussa yhteensä kuusi voittoa Oulussa. Ravipäivän tunteikkain hetki koettiin Harmimatic Tinkerin voittaessa Toto76-lähdön. Kanuunakuntoon kohonneen ruunan täysosuma omistettiin sen entiselle valmentajalle ja osaomistajalle Markku J Miettiselle, joka oli hävinnyt pari viikkoa aiemmin pitkän taistelunsa syöpää vastaan.

Toukokuisissa Toto76-karkeloissa Äimäraution uusi rataennätys näki päivänvalon, kun Iikka Nurmosen ohjastama ja Anne Luttisen valmentama Ranch Kelly pommitti Number Onessa mailin matkalla tuloksen 11,2. Aiempi rataennätys oli Air Gunnerin nimissä ja kirjattiin lukemiin 11,7. Samoissa raveissa nähtiin jälleen myös Midnight Hourin upea näytös. Ruuna noteerasi täyden matkan tuloksen 12,4ake ja oli täysin ylivoimainen. Iikka Nurmosen lisäksi myös Hannu Hietanen voitti kaksi Toto76-lähtöä, ajokkeinaan Tuulenpoju ja Heady Hunter. Hietasen tavoin Tapani Salojensaarella oli upea päivä, kun Toto76-yllättäjä Julienne Canen lisäksi myös Black Tribe voitti oman lähtönsä. K-Maatalous Stayer Cupin finaalissa Aleksi Kytölän Wasa Thunder ja Sunbird Chelsea ottivat kaksoisvoiton. Suomenhevosten ykkössarjan voittaja Koskelan Akseli puolestaan ilahdutti monia, sillä sen palkintorahat kartuttivat nuorisoravitoiminnan hyväntekeväisyyspottia.

Oulu Expressin voitto jäi kotiradalle

Syyskuun Toto76-kierroksen yhteydessä ajettiin perinteiset Oulu Express -finaalit. Suomenhevosten osalta nähtiin hienot kotiradan juhlat, kun Katja Melkon valmentama ja Janne Sorosen ohjastama ikäluokkatähti Vixus hoiti homman kotiin. Taustavoimat tekivät voiton tiimoilta hyvää, sillä palkintona kuitatut palkintokärryt myytiin eteenpäin ja tuotto lahjoitettiin Pohjois-Suomen syöpälapsiperheille. Lämminveristen Oulu Expressin sankari oli tänä vuonna Ari-Pekka Pakkasen treenaama ja Mika Forssin luotsaama Hotshot Luca, joka laittoi kilpailuennätyksen uusiin lukemiin. Rotujen ykkössarjoissa juhlivat T.Rex sekä A.T. Visku. Hotshot Lucan ja T.Rexin lisäksi Mika Forss ajoi voiton myös Robin Roofilla, joten hattutemppu oli tosiasia. A.T. Viskun ohjastaja Juha Länsimäelle ja treenari Pasi Teinille Oulun visiitti oli menestyksekäs, sillä myös Newyorker Li toi kaksikolle arvovoiton.

Toto76-viikonlopun yhteydessä kisailtiin myös Heinäpään Herruudesta. Osalähtöjen voitot menivät Erehykselle & Ilkka Korvelle, Case Closedille & Tuomas Pakkaselle, Andermannille & Jorma Kontiolle sekä Disco Diandralle & Olli Koivuselle. Kokonaiskisassa voiton vei Tuomas Pakkanen. Viikonlopun tunteikkaimpia hetkiä koettiin Paluu juurille -kävelyn yhteydessä. Jorma Kontio ja muut Heinäpään pojat johdattivat kaikki halukkaat vierailijat Heinätorin puiston ja koulun ympäristöön muistelemaan menneitä. Mukana oli myös Oulun oma Iiro.

Vuoden viimeinen Toto76-kierros ravattiin hulppean palkintotason tehostamana. Jokaisessa päivän lähdössä jaettiin vähintään 5 000 euron ykköspalkinto. Päivän hahmoiksi nousivat Tapio Mäki-Tulokas sekä Mika Forss. Kaksikon yhteistyö kantoi hedelmää kolmessa lähdössä, kun Fakir Victory, T.Rex ja Grainfield Fanny ottivat voitot ja keräsivät yhteensä 31 000 euroa palkintorahoja. Suomenhevosten ykkössarjassa Elitkampen-sankari Polara piti ykköseksi ja kuittasi 13 000 euroa. Veho Mercedes-Benz ohjastajakisan voiton myötä Jukka Torvinen pääsi hyppäämään Mersun rattiin.

Yksi Toto76-päivän hienoista voittajista oli Jeppas Pointer, jonka ykkössija oli jo 11. putkeen. Valitettavasti voitto jäi lahjakkuuden viimeiseksi, sillä sen ura ja elämä päättyi tapaturmaisesti liian varhain. Jälleen ikävä esimerkki siitä, miten lyhyt matka ilosta suruun voi olla tämänkin lajin parissa. Ja samalla muistutus myös siitä, että jokaisesta ilon hetkestä kannattaa nauttia täysin rinnoin.

Last Finn palasi parrasvaloihin

Hienoja esityksiä nähtiin pitkin vuotta myös tavallisemmissa raveissa. Koska tarinat ovat lajin suola, esille pitää nostaa erityisesti tapaus Last Finn. Jani ja Heikki Vallin tamma palasi lokakuussa pitkästä aikaa voittokantaan. Ykkössijan tunnearvoa lisäsi se, että edellisellä Oulun vierailullaan Last Finn oli lähtötilanteessa kolarissa ja pääsi karkuun, kiertäen radan yli 20 kertaa. Ohjastaja Jani Valli loukkaantui tilannessa, eikä hevonenkaan selvinnyt vaurioitta.  Puolta vuotta myöhemmin Last Finn teki paluun Ouluun ja otti todella ansaitun ykkössijan! Voitto oli ohjastajan mukaan huhtikuisten tapahtumien jälkeen erityisen tärkeä henkisellä puolella.

Myös lounasravit voivat parhaimmillaan tarjota suuria tunteja. Tästä oivana esimerkkinä Amazone d'Invernen voitto elokuussa. Kyseessä oli 83-vuotiaan Erkki Heikkilän valmentamalle kotiradan tammalle jo upeasti kolmas voitto putkeen. Samalla Amazone d'Inverne päätti pitkän voitottoman putken kärrylähtöjen osalta.

Kesäkuun Oulun Päivät -raveissa jättiyllätyksen järjestänyt Miss Southwind oli yksi Äimäraution kesäkauden tarinoista. Hevosen valmentaja Reijo Salmela oli ennen starttia sanonut ohjastaja Kari Alapekkalalla, että ajaa omistaja Milla Salmelalle syntymäpäivälahjan. Luotettava kuski tekee yleensä mitä pyydetään ja näin toimi myös Alapekkala!

Rataliigoissa juhlivat kotiradan hevoset

Vuoden voitokkaimpien hevosten tittelit menivät kotiradan hevosille. Lisäksi molemmat voittajat ovat taustavoimiensa omia kasvatteja, mikä lisää varmasti saavutuksen arvoa entisestään.

Lämminveristen puolella Hit That oli viidellä voitollaan vakuuttava ykkönen. Pirkko Sangin kasvattama, omistama ja valmentama ruuna nousi vuoden 2017 aikana aivan uudelle tasolle ja voitti koko kauden aikana yhteensä kuusi kertaa. Kova meriitti, kun ottaa huomioon sen, että edellisellä kaudella ruunan 16 starttia tuotti ainoastaan yhden mitalisijan. Oulun voitoista kaksi ajoi Mika Jauhola, Veli-Erkki Paavolan onnistuessa kolmesti. Hit That oli samalla myös kauden ahkerin kisaaja Äimärautiolla 27 starttinsa myötä. Ruuna kilpaili siis lähes jokaisissa Oulun raveissa.

Hit Thatin takana voittotilastossa oli tasaista, sillä kolmeen voittoon ylsivät Classical Dream, Freddie De Veluwe, Global Solidarity, Last Finn, M.T. Illustrious, Quiet Leader sekä Tessa's Devil.

Suomenhevosten rataliigan voittoa saatiin jännittää aivan loppumetreille saakka ja lopullinen sinetti saatiinkin vasta vuoden viimeisten ravien kahdeksannessa lähdössä. Vuoden voitokkaimmaksi suomenhevoseksi nousi Marika Lohilahden kasvattama, omistama ja valmentama Punta-Pate. Ori kilpaili tänä vuonna ensimmäistä kertaa Oulussa vasta lokakuussa, mutta ehti silti nousta vielä vuoden voitokkaimmaksi. Viisi starttia tuotti komeasti neljä voittoa. Ainoan tappionsa Punta-Pate koki huipputasokkaassa Toto76-lähdössä. Tauluun tuli Oulun starteista pelkkiä ykkösiä, sillä tappiostartissaan Turon poika oli 11:s.

Suomenhevosten osalta taisto oli siis tasainen. Tuulenpoju oli pitkään kiinni voitokkaimman hevosen tittelissä kakkossijojensa turvin, mutta hävisi lopulta Punta-Patelle yhdellä voitolla. Tuulenpojun lisäksi myös Oleg otti Oulusta kolme ykkössijaa.

Santtu Raitala voitokkain ohjastaja

Vuoden voitokkaimman ohjastajan osalta taisto kävi tiukkana loppuun saakka, eikä vuodesta 2006 alkaen liigaa dominoinut Mauri Jaara myynyt nahkaansa helpolla. Kauden viimeisiin raveihin Jaara lähti neljä voittoa perässä kärkipaikkaa pitänyttä Santtu Raitalaa ja nousi kolmella ykkössijallaan voiton päähän. Kärkinelikko oli kokonaisuutena todella tasainen, sillä Santtu Raitala ajoi 23 voittoa, Mauri Jaara 22, Tuomas Pakkanen 21 ja Iikka Nurmonen 20. Ohjastajien rahatilaston kärkeen nousi Mauri Jaara, joka ajoi Oulusta palkintorahoja yli 85 000 euroa.

Valmentajista voitokkain oli Marko Hakkarainen 16 voitollaan, Mauri Jaara sijoittui kakkoseksi 13 täysosumalla. Jaara oli rahatilaston kingi myös valmentajan ominaisuudessa, joskin ero kakkoseksi sijoittuneeseen Marko Hakkaraiseen oli vain muutamia tonneja. Maininnan arvoinen nimi on myös kolmanneksi sijoittunut Tapio Mäki-Tulokas, jonka hevoset juoksivat kauden aikana kahdeksaan kisaan lähes 43 000 euroa!

Kauden aikana kisailtiin myös kolmiosaisessa valmentajaliigassa. Jaksojen voitot menivät Mauri Jaaralle, Aleksi Kytölälle sekä Marko Hakkaraiselle. Myös taustatöiden tekijöitä nostettiin kauden aikana esille ja Kultajousi Hoitajaliigassa voiton vei Sanni Komulainen.

Kiitos päättyneestä kaudesta kilpailijoille sekä myös jokaiselle pohjoisen raviurheilun ystävälle! Kaudella 2018 kirjoitetaan jälleen uusia tarinoita. Äimäraution ravikausi käynnistyy 16. tammikuuta!

Teksti: Harri Haavisto