Betset Number One 2018 osallistujien esittelyt

su 6. toukokuuta 2018 15.24.00Omistaja: Minna Piironen
Valmentaja: Minna Piironen
Ohjastaja: Kari Alapekkala

Minna Piirosen tallista kisaan saapuu teräsruuna Minto’s Romeo. 12-vuotias konkari on kilpaillut urallaan jo 229 kertaa ja kasvattanut voittosummansa jo yli 200 000 euroon. Ruunan kohdalla voidaan puhua tasaisen luotettavasta suorittajasta, sillä se on tienannut 3-vuotiskaudestaan alkaen joka vuosi vähintään 15 000 euroa palkintorahoja. Tänä vuonna Minto’s Romeo on ollut kaikissa starteissaan rahoilla, mutta voittotili on toistaiseksi avaamatta.

Minto’s Romeo on voittanut urallaan 3-vuotiaiden Kasvattajakruunun ja sijoittunut Midnight Cupissa kolmanneksi, sekä Kuopio Stakesissa neljänneksi. Lisäksi meriittilistalta löytyy lukuisia kärkisijoituksia lämminveristen avoimista koitoksista. Vuoden 2015 Number Onessa Minto’s Romeo sijoittui toiseksi Callela Longshotin jälkeen. Vaikka Minto’s Romeon kotirata on Oulun näkövinkkelistä katsottuna varsin kaukainen Joensuun Linnunlahti, on ruuna ollut tuttu näky Äimärautiolla. Se on kilpaillut Oulussa jo peräti 54 kertaa.
Omistaja: Stable Fiftyseven & ToW Stable
Valmentaja: Juuso Holttinen
Ohjastaja: Hannu Torvinen

Vuosi sitten Reijo Liljendahlilta Juuso Holttiselle siirtynyt Top Of The World suoritti kesäkuussa tyylikkään debyytin uusista käsistä, kun se voitti Killerin Eliitin. Ruuna selätti tuolloin Workout Wonderin ja Jonesyn kaltaisia nimiä ja kuittasi 20 000 euroa hurjalla 10,7-noteerauksellaan. Suur-Hollolan finaalissa Top Of The World oli seitsemäs ja Vermossa ajetussa Suomen Mestaruudessa kolmas. Syksyllä ruuna otti kaksi tyylikästä Kultadivisioonan voittoa. Vuosi 2018 käynnistyi Kultaloimen nelossijalla.

Urallaan lähes 200 000 euroa tienannut Top Of The World tunnetaan voitokkaana hevosena. Sen 63 starttia käsittävä ura pitää sisällään 22 ykkössijaa. Ouluun ruuna saapuu nyt ensimmäistä kertaa. Valmentaja Juuso Holttinen ei ole vielä Oulussa tappiota kokenut, sillä saldona on toistaiseksi yksi kisa ja yksi voitto. Täysosuman toi vuonna 2016 Kyvyt Esiin -divisioonafinaalin voittanut Whole Lotta Love.
Omistaja: Star-Racing Oy & Stoeterij Merett
Valmentaja: Pekka Korpi
Ohjastaja: Pekka Korpi

8-vuotiaaksi varttuneen Express Duon meriittilista on tyylikästä luettavaa. Ori on voittanut urallaan muun muassa lämminveristen Suur-Hollola-ajon, Kriteriumin, Kymenlaakso-ajon, Kuopio Stakesin, sekä 2- ja 3-vuotiaiden Kasvattajakruunut. 3- ja 4-vuotiskausillaan Express Duo kävi hakemassa isoa rahaa myös länsinaapurista.

Vaikkei Pekka Korven suojatti olekaan aikuisiällä dominoinut varsavuosien tapaan, se on silti tehnyt upeaa uraa avoimissa sarjoissa. Vuosittaiset tienestit ovat nousseet tasaiseen tahtiin yli 50 000 euron ja koko uran voittosumma on jo yli 630 000 euroa. Vain kymmenen Suomessa syntynyttä lämminveristä on pystynyt urallaan keräämään suuremman potin kaviourilta. Ennätystuloksensa 10,8aly Express Duo ravasi vuoden 2016 St Michelissä, jonka voiton vei Un Mec d’Heripre.

Oulussa Express Duo on kilpaillut kahdesti. Se oli viime vuonna OP Oulu Grand Prix’ssä kolmas T.Rexin ja Special Promisen jälkeen, Number Onessa Korven tallin ori jäi seitsemänneksi.
Omistaja: Jalohepo Oy
Valmentaja: Timo Hulkkonen
Ohjastaja: Heikki Mikkonen

Vuoden 2013 Kriteriumissa Express Duon ja Greenleaf Slimin jälkeen kolmanneksi sijoittunut Big Headache saapuu kisaan Timo Hulkkosen tallista. Viimeisimmässä kisassaan 200 000 euron rajapyykin rikkonut ruuna teki viime vuonna uransa parhaan kauden. Alkuvuodesta nousujohteisesti esiintynyt E L Mikon poika pääsi kesäkuussa osallistumaan Kymi Grand Prix’hin, missä se pinkoi mukavasti viidenneksi. Jatkossa tie vei Ranskaan ja Philippe Daugeardin hoiviin.

Puolisen vuotta kestänyt rahakas Ranskan visiitti päättyi joulukuussa ja Big Headache palasi takaisin Hulkkosen treeniin. Vuoden 2017 kisat kartuttivat ruunan voittosummaa komeasti 86 000 eurolla. Big Headachen historia pitää sisällään menestystä myös Äimäraution kaviouralta. Syyskuussa 2013 se sijoittui Oulu Expressin karsinnassa kolmanneksi ja riitti Harmi’s Fridon voittamassa finaalissa viidenneksi.
Omistaja: Team Ojanperä
Valmentaja: Antti Ojanperä
Ohjastaja: Jorma Kontio

Syksyllä 2016 Harri Koivusen talliin muuttanut Ypäjä Hereiam puhkesi uusissa käsissä kukkaan ja marssi syyskaudella voitosta voittoon. Kausi huipentui Oulun joulukuisella yhteispohjoismaisella Toto75-kierroksella, kun ruuna kuittasi 10 500 euron ykkösrahat. Ypäjä Hereiamin ja Koivusten yhteistyö päättyi kesällä 2017. Ruuna ehti tienata 20 kilpailuun yli 34 000 euroa.

Tahti on jatkunut hurjana myös Antti Ojanperän valmennuksessa. Ypäjä Hereiamin voittosumma on kivunnut jo lähes 100 000 euroon. Huhtikuun lopulla ruuna polkaisi Forssassa pitkän matkan SE-tuloksen. Ypäjä Hereiamin ura on hieno tarina, sillä ruuna on kehittynyt upeasti hieman arkisesta iltaravihevosesta ykkössarjojen menijäksi.
Omistaja: Tmi Hilmi
Valmentaja: Jouni Hillbom
Ohjastaja: Teemu Keskitalo

Jouni Hillbomin laittelema Mr Looba Looba on tienannut valtaosan voittosummastaan Ranskan sekä Ruotsin kilpailuista ja on menestynyt hienosti erityisesti pidemmillä matkoilla. Suurimmat setelit ovat peräisin Marseillen ja Färjestadin kaviourilta. Suomessa Mr Looba Looban menestys on ollut tasaisempaa. Toistaiseksi sen uran kovin meriitti synnyinmaan baanoilta on Kouvola-ajon kakkossija vuodelta 2013. Ennätystuloksena 11,4aly Mr Looba Looba polkaisi Solvallan Elitloppet-viikonloppuna 2014. Tuolloin se sijoittui Öystein Tjomslandin ohjastamana toiseksi.

Number Onessa Mr Looba Looban rattaille hyppää amatööriohjastajien Euroopan mestaruuden vuonna 2015 narutellut Teemu Keskitalo. Viimeksi Keskitalo otti ensituntumaa ruunaan ja ohjasti sen Kouvolassa kakkoseksi. Voiton vei kovaluokkainen Bret Boko.
Omistaja: Markku Kivelä & Arto Mikkola
Valmentaja: Tommi Kylliäinen
Ohjastaja: Tommi Kylliäinen

Tommi Kylliäisen treenaama Ranch Newman muistetaan vuoden 2015 Derby-nelosena. Ruuna hävisi tuolloin vain Fabrice Duolle, Araw Hossille sekä Incredible Ironmanille ja kuittasi 20 000 euroa. Pari kuukautta myöhemmin Ranch Newman vei voiton 4-vuotiaiden Kasvattajakruunussa. Ikäluokkamenestystä irtosi myös 3-vuotiskaudella. Tuolloin Ranch Newman oli Kymenlaakso-ajon finaalissa kolmas Speed Sniperin ja Victory Pilotin jälkeen.

Kirikykyinen ruuna on viime vuosina voittanut harvakseltaan, mutta tehnyt tasaisen luotettavaa jälkeä. Uran voittosumma on kivunnut jo yli 137 000 euroon. Kova ennätystulos 12,0ake syntyi Vermon Hopeadivisioonassa vuonna 2016. Tuolloin voittoon ravasi SE-tuloksen tykittänyt Victory Bonsai.
Omistaja: Bite The Dust Stable
Valmentaja: Petteri Joki
Ohjastaja: Petteri Joki

Pohjoiseen muuttanut vuoden 2016 Kriterium-voittaja Callela Leonard on aloittanut mukavalla tyylillä Petteri Joen tallista käsin. Ruuna otti ensimmäiset voittonsa pohjoisessa tammi-helmikuussa, kun se voitti Oulussa ja Uumajassa. Tämän jälkeen Callela Leonard on kilpaillut kolmesti, mutta voittoihin asti se ei ole yltänyt. Viimeksi Skellefteåssa S.J.’s Photon poika sijoittui kolmanneksi.

Kriterium-voiton lisäksi ruunan meriittilistalta löytyy lukuisia kärkipään sijoituksia kovista ikäluokkakoitoksista. Mitalisijat Callela Leonard otti Seppeleajosta sekä 2-vuotiaiden Kasvattajakruunusta, Suuressa Suomalaisessa Derbyssä se sijoittui kuudenneksi. Olosuhteiden salliessa Callela Leonardilla on hyvä mahdollisuus korjailla ennätystulostaan Number Onessa, sillä ruunan nykyinen ennätys 13,5 on peräisin täydeltä matkalta.

Omistaja: Team Look The Winners
Valmentaja: Timo Hulkkonen
Ohjastaja: Jukka Torvinen

Ennakkoon kisan kiehtovin nimi on Timo Hulkkosen treenaama 5-vuotislahjakkuus Next Direction. Ruunan 3-vuotiskausi herätti suuria lupauksia ja huipentui 10 500 euron arvoiseen voittoon Oulussa. 4-vuotiaana Next Direction räjäytti kunnolla pankin ja nousi ryminällä ravikansan tietoisuuteen. Ruuna voitti Kuopio Stakesin, Einari Vidgrénin muistoajon sekä Kasvattajakruunun. Suuren Suomalaisen Derbyn finaalissa Next Direction oli toinen Benjamin Evon jälkeen. 4-vuotiskausi kartutti lahjakkuuden voittosummaa lähes 200 000 eurolla.

5-vuotiskausi on saanut sähäkän startin. Kaustisen Toto76-raveissa Next Direction selätti muun muassa Workout Wonderin ja Regent Zetin, kuitaten samalla tiketin kansainväliseen suurkilpailuun, Seinäjoki Raceen. Seinäjoella Jukka Torvisen ajokki oli upeasti neljäs Call Me Keeperin, Peace Of Mindin ja Pastore Bobin jälkeen. Samalla se oli selityksittä kisan paras suomalaisedustaja. Suurin harppauksin kehittyneen ruunan edesottamuksia seurataan valtavalla mielenkiinnolla.


Teksti & ulkoasu: Harri Haavisto