Heinäpään Herruus 2017

la 19. elokuuta 2017 14.52.00

Äimäraution superviikonloppuna 8.-9.9. kisaillaan jälleen Heinäpään Herruuden merkeissä. Perjantain lounasraveissa ajetaan kolme osalähtöä ja kisan loppuhuipennus nähdään lauantaina ajettavassa osalähdössä. Ohjastajat keräävät osalähdöistä pisteitä sijoitustensa perusteella ( 21 – 16 – 13 – 10 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1p. ). Hylätyistä juoksuista ei kerry pisteitä. Poisjääneen hevosen ohjastaja saa 7 pistettä. Eniten pisteitä kerännyt ohjastaja voittaa kisan. Viime vuonna Heinäpään Herruuden voiton jakoivat Antti Teivainen ja Claes Sjöström. Tänä vuonna kisaillaan teemalla nuoret haastajat. Kisassa ovat mukana Heinäpään kovat konkarit, Äimäraution rataliigan kärkikaartin edustajat, sekä neljä nuorta kuskitalenttia. Heinäpään legendat esitellään ensin, minkä jälkeen haastajat nostetaan esille yksi kerrallaan.

Heinäpään Herroista Jorma Kontio on suomalaisista ohjastajista se kaikkein legendaarisin! 2000-luvun alusta alkaen Ruotsissa komeaa uraa tehnyt Kontio ajoi Pihtiputaalla vuonna 2015 uransa 10 000 voiton, ajokkinaan Antti Ojanperän treenaama Evartti. Euroopassa ainoastaan Heinz Wewering on narutellut enemmän voittoja, kuin Kontio. "Jompen" meriittilista on kokonaisuudessaan mykistävää luokkaa. Kontio on voittanut suurkilpailuja laidasta laitaan ympäri Eurooppaa; Suomessa mies on ajanut lukuisia Kriterium- ja Derbyvoittoja, sekä juhlinut myös Kuninkuusraveissa Jokivarren Kunkun kanssa. Saavutuksista löytyy lisäksi klassisten ikäluokkakisojen sekä suurkilpailujen voittoja länsinaapurista, unohtamatta mm. Ranskaa ja Italiaa, jotka Kontio on myös käynyt valloittamassa lukuisia kertoja. Heinäpään kasvatti on valittu 24 kertaa Urheilutoimittajien liiton äänestyksessä vuoden raviurheilijaksi. Saavutusten hulppeaa listaa voisi jatkaa loputtomiin. Syyskuussa Kontio palaa jälleen kotiseudulleen ja kohtaa ohjastajakisassa muut Heinäpään herrat, sekä joukon muita kovia haastajia.

Heinäpään Herruudesta lähtee kisaamaan myös Pekka ”Kultasormi” Korpi. Nykyään Vihdissä vaikuttava Korpi on ajanut urallaan yli 5 000 voittoa ja omaa myös valmentajana aivan maagiset meriitit. Korven talli vyöryttää tasaiseen tahtiin radoille ikäluokkamenestyjiä, joista moni on jatkanut huippuesityksiä myös aivan ykköstasolle asti. Ohjastajana mies on kolminkertainen Euroopan Mestari, minkä lisäksi vyöltä löytyy MM-kisojen kakkossija vuodelta 1978. Suomessa Korpi on valittu lukuisia kertoja vuoden valmentajaksi ja tallin hevoset ovat ylittäneet peräti neljällä kaudella miljoonan euron vuosiansiot. 1980-luvulla Pekka Korpi ajoi lukuisia yli 200 voiton kausia ja lähenteli parhaina vuosina jopa 300 voiton rajapyykkiä.

1.9. päivitys: Pekka Korven ajokiellon vuoksi kisan täydentää kotiradan konkari Tapio Kalaja! Äimäraution raviradan kupeessa valmennustallia pitävä Kalaja on ajanut pitkällä urallaan lähes 6 000 starttia, joista voittoja on kertynyt komeasti yli 500 ja palkintorahoja yli 850 000 euroa. Kalajan 2000-luvun toistaiseksi paras kausi ajoittui vuodelle 2014, kun oululainen ajoi 23 ykkössijaa. 80-luvulla mies ajoi useita yli 40 voiton kausia. Kalaja on yksi Äimäraution kestomenestyjiä ja onkin narutellut kotiradallaan Hippoksen tilastoinnin puitteissa lähes 70 ykkössijaa.

Heinäpään Herruuden kolmas osallistuja on Pekan veli Ilkka Korpi. Vuonna 1992 Tuhannen voiton klubiin liittynyt ohjastaja on narutellut uransa aikana komeasti jo yli 2 500 voittoa. Ilkka Korpi pitää valmennustallia Ypäjän Hevosopistolla ja on menestynyt hienosti myös treenarina. Viime vuosien kirkkaimmat kohokohdat tulivat Ypäjä Eilan kanssa, kun lahjakas tamma menestyi hienosti suurkilpailuissa ja oli 4-vuotiskaudellaan oman ikäistensä eliittiä. Vuonna 1987 Ilkka Korpi ohjasti Torniossa ravikuninkuuden Vireenin rattailla. Saavustusten laajalta listalta löytyy myös voitot mm. Derbystä, Suomen Mestaruudesta, Tammavaltikasta ja Pikkuprinssistä.


Mitäpä olisi Heinäpään Herruus ilman Antti Teivaista? Ei mitään. Tuhannen voiton klubin tiketin vuonna 1988 lunastanut nurmijärveläinen on Suomen kaikkien aikojen toiseksi voitokkain kuski, heti Jorma Kontion jälkeen. Teivaisen uran voittolukema on kivunnut jo yli 7600 ja mies on ajanut vuodesta 1985 tasaiseen tahtiin joka vuosi yli sata voittoa. Myös tänä vuonna sadan voiton saavuttaminen on vielä mahdollista, mutta vaatii toki täydellistä onnistumista loppuvuoden aikana. Teivainen on valittu peräti neljä kertaa vuoden ohjastajaksi. Viimeisin valinta on peräisin vuodelta 2009. Myös Äimärautiolla Teivainen on tottunut voittamaan, sillä ykkössijoja on kertynyt Oulun kisoista jo lähes 190 kappaletta!

Melkoinen kattaus hurjia Heinäpään herroja!

Seuraavana kisaan liitetään Äimäraution todellinen kestomenestyjä Mauri Jaara! Ei liene yhtään pohjoisen raviurheilun seuraajaa, jolle ei ensimmäisten joukossa tulisi mieleen Jaaran nimi, kun puhutaan Oulun seudun voitokkaimmista ohjastajista. Jaaran dominointi Oulun ohjastajaliigassa on ollut aivan hurjaa, sillä mies on voittanut Äimäraution rataliigan peräti kymmenen kertaa putkeen! Tänä vuonna kotiradan mies on laitettu ahtaalle, mutta kukaan tuskin yllättyy, jos Jaara kipuaa vielä kuskipörssin kärkeen pienestä takamatkastaan huolimatta. Tuhannen voiton klubiin Jaara liittyi vuonna 1996. Koko uransa puitteissa mies on voittanut jo yli 3 300 kisaa, näistä Oulussa vuodesta 1984 lukien lähes 800!

Kuudentena nimenä kisaan julkistettiin Iikka Nurmonen, mutta maaninkalainen lähtee ajamaan samana viikonloppuna Ranskaan, joten kuskikattaukseen tulee pieni muutos. Nurmosen tilallee nousee Jukka-Pekka Kauhanen! Yli 1200 voiton mies liittyi Tuhannen Voiton Klubiin vuonna 2012 ja uran meriittilista on komea, niin ohjastajana, kuin valmentajanakin. Kauhanen on ajanut Santeri Dahlialla kolme ravikuninkuutta, häviämättä yhtään osalähtöä. Lisäksi iisalmelaisen saavutuksista löytyy myös kuningatarkisan voitto, jonka toi Mokomani Porin Kunkkareissa vuonna 2014. Lämminveripuolella Kauhaselle ovat tuoneet menestystä mm. Jexpress Dahlia ja Josef Dahlia. Hippoksen tilastojen mukaan Kauhanen on vuodesta 1984 alkaen ajanut Äimärautiolla lähes 150 ykkössijaa ja lähentelee tällä määrällä top10-paikkaa. Tänä vuonna J-P on ajanut Oulussa jo yhdeksän ykkössijaa, mm. Toto76-voiton hyväntekeväisyysravuri Koskelan Akselilla.

Rataliigan voitosta tiukasti kamppaileva Tuomas Pakkanen, tuo lupsakka mies Savosta, lisätään kisaan seitsemäntenä. Vuonna 2014 Tuhannen voiton klubista paikkansa lunastanut Pakkanen on ajanut urallaan yli 1 200 voittoa ja sisäänajettua rahaa on kertynyt runsaat 3,3 miljoonaa euroa. Pakkasta voi hyvinkin tituleerata Äimäraution tähtikuskiksi, sillä mies kuuluu Hippoksen tilastoinnin mukaan (vuodesta 1984) Oulun kymmenen voitokkaimman kuskin joukkoon lähes 170 voitollaan. 2000-luvulla vain seitsemän kuskia on ajanut Oulussa Pakkasta enemmän täysosumia, joten hurjaa on ollut savolaisen meno.


Nuori Santtu Raitala on vakiinnuttanut paikkansa Oulun ja samalla myös koko Suomen kärkiohjastajien joukossa. Raitala liittyy Heinäpään Herruuteen mukaan kahdeksantena ohjastajana ja täydentää Äimäraution kuskipörssin nelikon. Pihtiputaalainen ylitti taannoin 500 voiton rajan ja kuten Nurmosenkin kohdalla jo voitiin todeta, tällä tahdilla Tuhannen voiton klubiin liittyminen häämöttää vain muutaman vuoden päässä. Raitalan reilut 60 voittoa Oulun kaviouralta on upea saavutus ja sillä irtoaa 2000-luvun puitteissa sijoitus 20 parhaan tuntumassa. Sijoitus on siinäkin mielessä hulppea, että tosimielellä Raitala on ehtinyt ajaa kilpaa vasta 2010-luvun ajan. Raitala pyörittää myös valmennustoimintaa Pihtiputaalla ja on menestynyt hienosti omilla treenattavillaan. 


Nuorten haastajien joukkoon liittyy ensimmäisenä Olli Koivunen! 2010-luvun alkupuolella lupaavia otteita esittänyt Koivunen on noussut viimeisen parin vuoden aikana hurjalla ryminällä aivan kuskien eliittiin. Yli 4 000 voittoa ajaneen Harri Koivusen poika yllätti viime vuonna monta kokeneempaa konkaria ja nousi valtakunnallisessa ajajaliigassa kuudennelle sijalle, naruttelemalla peräti 117 voittoa. Kauden kohokohta ajoittui Solvallan Elitloppet-viikonlopulle, kun Koivunen ohjasti Ratu Royalen SE-tuloksella arvovoittoon. Tänä vuonna nuorempi Koivunen on onnistunut osoittamaan sen, että hieno viime kausi ei missään nimessä ollut sattumaa. Turkulainen on vakiinnuttamassa itsensä yli sadan voiton mieheksi ja nykytahti antaa edellytykset rajan rikkomiseen myös tänä vuonna. Koivusen kohdalla voidaan hyvällä syyllä puhua yhdestä tulevien vuosien kärkiohjastajasta. Nuorissa on tulevaisuus!

Aiemmin kertaalleen Oulussa ajanut Henna Halme edustaa kisan jokavuotista naiskiintiötä! Nuori Halme on ehtinyt urallaan lasketella kilpaa jo yli 700 startin verran ja on ajanut yli 40 ykkössijaa. Halmeelta löytyy myös komea ura ponien puolelta; Startteja kertyi yli 200 ja voittoja puolestaan reilut 30. Yhteensä ykkössijoja on Halmeen uralla kertynyt lähes 80, joten nainen tietää taatusti miten ravilähtö voitetaan ja on valmis haastamaan Heinäpään herrat, rataliigan kovanaamat sekä muut nuoret ohjastajat. Orimattilasta kotoisin oleva Halme vaikuttaa nykyään Ruotsissa, jossa on töissä maineikkaan Veijo Heiskasen valmennustallilla. Halme hakee vauhtia Oulun ohjastajakilpailuun Norjasta saakka, sillä hänet on valittu mukaan kokelasohjastajien EM-kisaan, joka ajetaan syyskuun alkupäivinä Klosterskogenin ja Drammenin radoilla.

Seuraavana kutsun kisaan saa Juho Ihamuotila! Hausjärvellä lähes 20 hevosen tallia pitävä Ihamuotila ajoi 2000-luvun alkupuolella huimat 83 voittoa ponilähdöistä ja on viime vuosina aktivoitunut myös isompien hevosten ohjastamisen suhteen. Viime vuonna Ihamuotila ajoi komeasti 23 ykkössijaa ja on urallaan narutellut kaikkiaan yli 120 täysosumaa, kun ponilähdötkin lasketaan mukaan. Joukkoon mahtuu mm. Toto76-sarjojen voitot Salauksella ja Mass Attackilla. Ihamuotila on ajanut tämän ja viime kauden aikana palkintoeuroja yhteensä yli 130 000 euroa, mikä on varsin vakuuttava saldo starttimäärään suhteutettuna. Tämän kisan myötä mies ajaa Äimäraution kaviouralla kilpaa ensimmäistä kertaa!

Viimeisen paikan kisaan lunastaa Antti Tupamäki! Varmasti koko ravikansan tunteman Risto Tupamäen poika on kokenut tänä vuonna ikimuistoisia hetkiä Polaran rattailla niin Solvallassa, kuin kotimaankin kaviourilla. Tupamäen kauden voittosaldo näyttää lukemaa 21 ja koko uran puitteissa mies on ajanut jo 160 ykkössijaa. Viime vuosina menestys on ollut hienoa, sillä viimeisimmät viisi kautta ovat tuottaneet reilut 120 tolppaa! Tänä vuonna Tupamäki ajoi myös Vermon Kuninkuusraveissa oriiden puolella Välkyn Tuiskua, joten kokemusta löytyy niin Solvallan Elitkampenista, kuin kuninkuuskisastakin. Äimärautiollakin Tupamäki on päässyt voitonmakuun kolmesti. Tuleeko tämän kisan myötä lisää onnistumisia?

 

Heinäpään Herruus 2017 -ohjastajat:

Jorma Kontio
Tapio Kalaja
Ilkka Korpi
Antti Teivainen
Mauri Jaara
Jukka-Pekka Kauhanen
Tuomas Pakkanen
Santtu Raitala
Olli Koivunen
Henna Halme
Juho Ihamuotila
Antti Tupamäki