Heinäpään ravisankareista tehdään kirja

to 6. joulukuuta 2018 09.44.00

Heinäpään kaupunginosassa Oulun ydinkeskustassa varttui useita raviurheilun sankareita. Jorma Kontio, Heikki Korpi, Ilkka Korpi, Pekka Korpi ja Antti Teivainen ovat heistä tunnetuimpia raviammattilaisia, jotka kasvoivat 1950- ja 1960-luvulla hevostallien suojissa Oulun ruutukaava-alueella.

Jorma Kontio on Pohjoismaissa eniten voittoja saavuttanut raviohjastaja. Vuonna 1967 alkaneella kilpaurallaan hän on ajanut 11 000 voittoa. Kotimaan suurkilpailujen ohella hän on menestynyt ulkomailla ja ohjastaa edelleen liki päivittäin Ruotsin raviradoilla. Pekka Korpi tunnetaan lempinimestään "Kultasormi". Hän on suomalaisista ohjastajista kerännyt eniten ykkössijoja Euroopan sekä Pohjois-Amerikan suurkilpailuissa, muun muassa ohjastajien kolme EM-kultaa. Pekka Korven veli Heikki Korpi ohjasti Suomen kaikkien aikojen tunnetuinta ravihevosta Charme Asserdalia. Antti Teivainen toimi sen hoitajana Amerikan kiertueella. Teivainen on Jorma Kontion jälkeen toiseksi menestyksekkäin raviohjastaja Suomessa.

Nyt Heinäpään raviurheilun sankareista tehdään kirja. Kirja kertoo, miten nämä nuorukaiset nousivat pohjoisen kaupungista raviurheilun huipuiksi ulkomaita myöten. Heidän lapsuuteen, nuoruuteen ja aikuisiän menestysvuosiin liittyy paljon yhteistä. Jorma Kontion isä Mikko Kontio kauppasi ja välitti elinaikanaan noin 10 000 hevosta, pääasiassa pohjoisen savotoille työhevosiksi. Samassa korttelissa asunut Allan "Aku" Korpi oli aikansa yksi arvostetuimmista ravivalmentajista ja ohjastajista, joka ajoi Puhemiehen ravikuninkaaksi vuonna 1965.

Kirjassa kuvataan kuinka nämä nuorukaiset innostuivat raviurheilusta, vaikka Oulussa poikia houkuttelivat muutkin urheilulajit kuten jääpallo, jalkapallo ja jääkiekko. Mitä he tekivät ja miten he toimivat, jotta pääsivät murtautumaan lajinsa kärkijoukkoon? Miten voitot ja tappiot ovat näkyneet heidän elämässään? Mikä heidän suhteensa on hevoseen, tuohon ainutlaatuiseen eläimeen, jota ravivalmentajan ja ohjastajan on käsiteltävä taiten? Millaisena he näkevät raviurheilun tulevaisuuden?

Kirjan tekee toimittaja ja tietokirjailija Erkki Hujanen Oulusta. Häneltä ilmestyi viime kesänä Simo Kattilakosken kanssa Ravilegenda Tapsa Perttusen tarina -kirja. Uuden kirjan kustantaa Perttusen kirjan tapaan jyväskyläläinen Docendo ja se ilmestyy ensi kesänä 2019.