Heinäpään ravisankarit esillä Oulussa

ke 4. syyskuuta 2019 18.36.00

Heinäpään ravisankarit esillä Oulussa! Heinäpään kaupunginosassa varttuneet Jorma Kontio ja Pekka Korpi osallistuvat Heinäpään herruus -ajajakilpailuun Superviikonlopun raveissa. Kontio, Pekka Korpi sekä hänen pikkuveljensä Ilkka Korpi ovat perjantain lounasravien jälkeen 6.9. kello 16.00 haastateltavana Suomalaisessa kirjakaupassa kauppakeskus Valkeassa. Esillä on uusi kirja Heinäpään ravisankarit.

Heinäpään ravisankarit -kirjan kirjoittajalla Erkki Hujasella on myös kirjan myyntiesittely lauantaina 7. syyskuuta Äimäraution raviradalla, aamupäivällä Ookkonää hevostellu -tapahtumassa sekä iltapäivällä ravien ajan totohallissa. 


Heinäpään kaupunginosassa Oulussa kasvoi harvinaisen monta raviurheilun tähteä. Jorma Kontion isä Mikko Kontio oli hevoskauppias, joka välitti eläessään kymmenentuhatta hevosta. Isä luotti poikaansa ja Jorma sai touhuta hevosten kanssa alle 10-vuotiaasta lähtien, jolloin hän oppi erottamaan hyvän hevosen. Liki 11 000 ravilähtöä voittanut ”Jomppe” kertoo tuntevansa satoja hevosia pelkästään niiden tavasta juosta silloin, kun hän istuu menevän ravurin rattaille. Samanlainen hevosmuisti on tuttua Antti Teivaiselle.

Pekka Korpi valmensi vähän yli 10-vuotiaana isänsä Allan ”Aku” Korven ohjeiden mukaan Oulussa merenrannalla Puhemiestä, joka voitti ravikuninkuuden 1965. Pieni poika ei irrottanut ohjaksista silloinkaan, kun kärry oli kaatua kiveen ja Pekka putosi mereen. Viimeksi Pekka Korpi löysi varsahuutokaupasta HIFK:n jääkiekkojoukkueelle liigahevosen ”Massin” eli Mascate Matchin, jonka Pekka on huomannut valmennuksessaan sekä ohjaksissaan kilparadoilla poikkeuslahjakkuudeksi.

Ensimmäinen kansainvälisen tason kilpahevonen Suomessa oli Heikki Korven ohjastama Charme Asserdal, jolla ajosilmältään taitava Heikki nosti itsensä maailmanluokan kuskiksi vähän yli 20-vuotiaana. Nyt Heikki Korpi muistelee, miten Charme oli voittovuosinaan ”kaikkea sitä mitä hevonen vain voi olla”.

Heinäpään ravisankarit oppivat jo poikasina Aku Korven perusopin miten pitää toimia, kun eteen sattuu juoksuhaluinen hevonen: ”Ohjat ovat päästämistä, ei pitämistä varten”. Aku hoiti Oulussa ajurina hevoskuljetuksia, kunnes kilvanajosta tuli hänelle uusi ammatti, ja hän muutti perheineen etelän raviratojen äärelle. Raviammattilaisen valtatielle Oulun Heinäpäästä suuntautuivat 1970-luvulla isänsä mukana Pekka, Heikki ja Ilkka sekä Jorma Kontio ja Antti Teivainen. Pekka ja Heikki ovat menestyneet myös kansainvälisesti, ja Jorma on ollut jo 20 vuotta yksi Ruotsin voitokkaimmista ohjastajista.

Heinäpään ravisankarit kertovat kirjassa, millaista elämää he ovat eläneet, jotta menestys kotimaan ja ulkomaiden raviradoilla on ollut mahdollista. Mitä voitot ja tappiot ovat tuoneet heille? Kirjaan on myös haastateltu miehet hyvin tuntevia ravialan ammattilaisia sekä läheisiä kuten Korven kolmatta sukupolvea raviurheilussa. Kirjassa on noin 120 kuvaa, joista osa ennen julkaisemattomia.