Joulun aikaa

ma 26. joulukuuta 2016 21.46.00

Joulu on rauhoittumisen ja hiljenemisen aikaa. On hyvä pysähtyä miettimään kulunutta vuotta ja muistamaan vuoden aikana sattuneita hyviä asioita ja tapahtumia. Sanonta, jonka mukaan sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, koskee vain ikäviä asioita. Palaaminen hyviin juttuihin ja mukaviin tapahtumiin, on sallittua ja toivottua.

Kuluneeseen vuoteen liittyy raviurheilun osalta monenlaista. Peliyhtiöasia on ollut koko vuoden suurin asia, tai ehkä paremminkin vuosikymmenten isoin juttu. Yhden ison yhtiön synnyttäminen ei ole ollut helppo tehtävä. Ravipelit poikkeavat muista rahapeleistä. Ravipeleihin ja omaan peliyhtiöön on liittynyt muista peliyhtiöistä poikkeava tuotonjako, joka on ylläpitänyt raviurheilua ja kaikkea siihen liittyvää. Suurin ero on ollut tuotonjakamiseen käytettävä aika. Raviradoille tulevat suoritukset ovat tulleet nopealla temmolla, säännöllisesti ja onneksi aina ajallaan. Ravipeleihin liittyvä laskusuunta on näkynyt raviratojen ahdinkona ja sitä kautta pienempinä palkintoina ja yleisesti tiukkana taloudenpitona.

Hyvänä muistettavana asiana on se, että kiireestä huolimatta, olemme saaneet peliyhtiöasian selvitetyksi kunnialla. Kaikki tarvittavat toimet on tehty ajallaan, ja raviratojen avustushakemukset tulevaa kautta varten ovat nyt käsiteltävänä maa- ja metsätalousministeriössä. Toivon mukaan erilaisten tuotonjakojärjestelmien yhteensovittaminen onnistuu hyvin ja raviurheilu saa mahdollisuuden aloittaa uuden paremman aikakauden.

Oikein hyvänä asiana on pidettävä myös sitä, että raviväki on löytänyt vaikeissa asioissa yksimielisyyden. Olemme osittain olleet eri mieltä peliyhtiökysymyksen suhteen, mutta kun on tullut päätöksenteon aika, olemme pystyneet yhdenmukaisiin ja järkeviin ratkaisuihin. Ja mikä vielä parempaa, se puoli jonka kanta ei ole jäänyt voitolle, on ollut tehdyn päätöksen ja sen tukijoiden takana. Näinhän hommat pitää hoitaa, asiaa käsitellään ja ollaan eri mieltäkin, mutta kun päätös on tehty, siitä pidetään kiinni. Vain näin toimimalla saamme raviurheilun kannalta tärkeitä asioita läpi ja voimme odottaa hyvää lopputulosta.

Itselleni jäi hyvä olo ja mukava muisto vuoden monista hyvistä raveista. Oulussa pystyimme järjestämään hyviä kilpailuja. Niihin ongelmiin, joita aina joskus on esiintynyt, on löydetty ratkaisut. Tornion 76-ravit onnistuivat hyvin, Seinäjoki-Race oli hieno kisa, Vieremän ensimmäiset Toto 76-ravit olivat todellinen suurkilpailu. Syksyinen Helsingin Derby oli hieno tapahtuma, erityisesti meille pohjois-suomalaisille. Toiveet siitä, että Elian Webb ottaa vielä harppauksen eteenpäin ja valtaa toukokuussa Sollvallan, ovat suuret. Suurta tunnelmaa oli myös Virpiniemen ponikunkkareissa. Ja hienoa on se, että jatkossa myös isot radat ovat mukana ponikunkkareiden järjestämisessä. Jyväskylä ja Kuopio aloittavat pian ponikuninkuusurakkansa. Vuoden tärkein ja varmasti pysyvästi mieleenpainuvin ravitapahtuma oli kuitenkin Turun kuninkuusravit. Järjestelyt, kilpailut ja tunnelma olivat sellaista, että hyvin voidaan puhua kaikkien aikojen kuninkuusraveista.

Ravikilpailut ovat raviurheilun juhlaa. Itselläni vuosi on ollut kiireinen, mutta olen nauttinut niistä hetkistä, kun olen ehtinyt itse treenaamaan hevosiani tai siitä mukavasta tunteesta, kun menee aikaisin aamulla talliin ja kuulee tutun hörisevän tervehdyksen. Myös se, kun tuttujen, joiden tiedän tehneen paljon työtä ja kärsineen vastoinkäymisestä, hevonen voittaa tai sijoittuu. Ravikilpailuissa voitto on aina ansaittu ja sille tulee antaa asianmukainen tunnustus.

Haluan kiittää Oulun raviradan kaikkia työntekijöitä ja toimihenkilöitä sekä Kiinteistöhuolto Anssi Wiikiä ja taitavaa ratamestaria Antti Jaaraa. Raveihin liittyvät yhteistyökumppanit ovat meille tärkeitä ja annamme suuren arvon tuellenne. Oulussa on runsas ja tunteikas raviyleisö, suuri kiitos myös Teille. Ravikilpailuja emme voisi ravikilpailuja järjestää ilman hevosenomistajia, valmentajia, hoitajia ja ohjastajia. Kiitos vuoden jokaisesta ravipäivästä. Hippoksen hallituskollegat ja – valtuuskunnan jäsenet ovat tänä vuonna erityiskiitoksen arvoiset. Pohjoinen ravialue on vahvistunut ja olemme paremman ajan myötä pääsemässä eteenpäin rakentavassa yhteistyössä. Kiitos Pohjoisen radoille ja erityisesti toimintaa ohjanneelle Ylivieskan puheenjohtaja Ilkka Soroselle. Vaikea vuosi on pian takanapäin ja olemme selvinneet aika lailla hyvin. Kaikille toivon uutta tulosrikasta sekä hyvää ravivuotta 2017.

Kari Eriksson