Kuninkuusravikuume nousee

la 21. heinäkuuta 2018 11.51.00

Kuninkuusravit ovat vuoden tärkein ravitapahtuma ja samalla ravi- ja hevosväen kansanjuhla. Myös muut kuin hevosihmiset ovat löytäneet kuninkuusravit, mikä ilmenee parhaiten vuosittain kasvavista yleisömääristä. Lähes joka vuosi on lyöty edellisen vuoden ennätykset yleisössä ja muissa mitattavissa suureissa.

Kuninkuusravien historia on suhteellisen pitkä. Ensimmäiset kuninkuusravit ravattiin Lahdessa 1924.  Lahden perinne jatkui muuttumattomana aina vuoteen 1930 asti, jolloin oli Helsingin vuoro. Sotavuosina oli muutamina vuosina paussia, mutta myös 1943 ” hevosten Tauno Palo ” Eri-Aaroni kruunattiin kuninkaaksi, Pohjoiseen ravialueeseen kuuluvalla Seinäjoen raviradalla. Sodanjälkeiset kuninkuuskisat ravattiin Tampereella 1945. Kuninkaana nyt moninkertaisen ravikuninkaan Vieterin emänisänisä Valokas, jota myös kutsuttiin kirjattomaksi kuninkaaksi. Valokas kun ei päässyt kantakirjaan. Syyksi epäiltiin pitkiä valkoisia sukkia (vääräverisyyttä). Tammat pääsivät mukaan omana ryhmänään 1948 Joensuussa. Ensimmäinen ravikuningatar oli tamma Ilo.

Kuninkuusraveihin liittyy hienoja hevosia ja värikkäitä ihmisiä. Moninkertaisia ravikuninkaallisia ovat muun muassa legendaariset oriit Vieteri ja Vekseli. Myös niiden omistajista / valmentajista voi käyttää hyvällä perusteella nimitystä Hevosmies. Ravikuninkaiden käskynhaltija Kaarlo Partanen on voittanut kuninkuuden yhdeksän kertaan ja ollut myös hopealla, mikä ei ole kuninkuuskisassa suinkaan häpeä. Pentti Savolainen, hänkin Hevosmies isolla kirjaimella, on ottanut kuninkuuksia viisi kappaletta ja ollut kuningatarkisan paras kolmasti. Molemmat saavutuksia, joita on vaikea kenenkään tavoittaa.  Tämän vuotisella kuninkuusravi-isännällä Rovaniemellä on kysymyksessä toiset kuninkuusravit. Edelliset onnistuivat hienosti ja ovat monien mielestä edelleen ne yhdet parhaista. Rovaniemen hallitsijapari vuonna 2004 oli oriiden puolella Apassi ja tammojen puolella V.H. Suvitar.

Kuninkuusravit ovat iso ponnistus ja kunnia kuuluu myös järjestäjille. Isojen ravien järjestäminen vaatii paljon raviradalta, talkooväeltä ja koko suurtapahtumaan liittyvältä koneistolta. Rovaniemellä erityinen kiitos ja kunnia kuuluu puheenjohtaja Matti Rajaharjulle. Matti on tehnyt pyyteetöntä työtä Rovaniemen radan hyväksi sen perustamisesta lukien. Nyt jäätyään eläkkeelle, Matti on ollut päätoiminen kuninkuusravien järjestelyjen johtaja ja samalla varmasti sen ahkerin talkoomies. Matista me kaikki hevosihmiset voimme ottaa mallia omaan toimintaamme. Iso kiitos Matille ja koko Rovaniemen kuninkuusravikoneistolle.

Rovaniemi on vilkas kaupunki, jossa vierailee vuosittain suuri määrä ulkomaalaisia turisteja. Rovaniemellä on totuttu palvelemaan ja hoitamaan asioita hyvin. Uskon, että saamme kokea, jälleen kerran unohtumattomat kuninkuusravit ja nähdä draamaa, hienoja kilpailuja ja suuria voittajia. Rovaniemen ravirata-alueen suuri koko takaa myös sen, että me kaikki mahdumme juhlimaan vuoden tärkeintä hevosväen juhlaa. Viihdytään ja nautitaan kuninkuusravien ainutlaatuisesta tunnelmasta.

 

Kari Eriksson