Lämminveristen Oulu Express -finalistit 2019

ma 2. syyskuuta 2019 09.48.00

Marschall Match
Omistaja: Raviliiga Tappara
Valmentaja: Tuija Irri
Ohjastaja: Hannu Torvinen
Kasvattaja: Punkarin Hevostalli Ky & Rantala Katri

Mää ja Tapparan mies! Vermossa komeaan karsintavoittoon ravanneen "Sheriffin" puolesta jännittää iso omistajaporukka, sillä kyseessä on Raviliiga Tapparan silmäterä. Karsintalähdössä kaikki oli Marschall Matchille oikein helppoa, eikä se ollut keulapaikalta lyötävissä. Päätöspuolikkaan ruuna pinkoi peräti 12,5-vauhtia. Neljästi urallaan voittanut Tuija Irrin suojatti on kerännyt reilun 10 000 euron voittosumman, mutta kehityksen jatkuessa tämä lienee vasta alkusoittoa. Onko Tappara terästä myös Oulu Expressin finaalissa?

Raskolnikov Frido
Omistaja: Trading-Steiner Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
Ohjastaja: Santtu Raitala
Kasvattaja: Trading-Steiner Oy

Raskolnikov Frido palasi Oulu Express -karsintaan tauolta, mutta oli heti valmis voittamaan. Ykkössija irtosi vahvan kirin päätteeksi ja startin alle saatuaan Markku Niemisen suojatti on finaalissa taatusti entistäkin terävämpi. Lahjakas ori esitti väkeviä otteita jo kaksivuotiaana. Vaikka voittoja tuli vain yksi, tienestit kipusivat yli 13 000 euroon. Meriittilistalle kirjattiin muun muassa Kasvattajakruunun kolmossija sekä Hevosenomistajapokaalin nelossija. Tällä kaudella Raskolnikov Frido on päässyt voiton makuun kolmesti.

Vaya Con Dios
Omistaja: Hijos De Dios Establo
Valmentaja: Kari Lehtonen
Ohjastaja: Jorma Kontio
Kasvattaja: Kai Peussa

Sähäkästi matkaan pääsevä Vaya Con Dios esitteli nopeuttaan Oulun karsinnassa. Ori latasi keulapaikalle, missä sai rauhoittaa matkalla tahtia mieleisekseen. Lopussa Vaya Con Dios ei ollut ohitettavissa, vaikka ajautuikin hieman ulospäin maalin lähestyessä. Voitto oli Kari Lehtosen valmennettavalle kauden ensimmäinen, mutta muita mitalisijoja se on kerännyt hyvään tahtiin, länsinaapurin kaviouria myöten. Vauhdikas avaaja tuo mielenkiintoista lisäväriä myös finaaliin, eikä hevosen lopullisia pohjia ole taatusti vielä nähty.

Callela Ikaros
Omistaja: Joona Laakkonen
Valmentaja: Jere Taulio
Ohjastaja: Olli Koivunen
Kasvattaja: Hannu Nivola

Callela Ikaros riitti karsintalähdössä keulapaikalta kakkoseksi, kun Raskolnikov Frido vyöryi lopussa vääjäämättä edelle. Heinäkuussa Vermossa Callela Ikaros kilpaili tasokkaassa Kolmivuotispokaalissa, missä sijoittui hienosti kolmanneksi Battle Jackin ja Sahara Peyoten jälkeen. Ruuna osaa myös voittaa. Siitä osoituksena statistiikka, joka pitää sisällään seitsemän starttia ja neljä voittoa. Jere Taulion jatkuvasti kehittyvä lupaus on jäänyt urallaan vain kerran mitalisijojen ulkopuolelle.

Sahara Peyote
Omistaja: Fincumet Group Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
Ohjastaja: Ari Moilanen
Kasvattaja: Halonen Tiia & Huhti Petra

Ikäluokan eniten tienanneisiin hevosiin lukeutuva Sahara Peyote nousi Vermon karsinnassa etusuoran alussa johtavan rinnalle, mistä tsemppasi sinnikkäästi kakkoseksi. Vaikka Markku Niemisen valmennettava onkin voittanut tänä vuonna vain kerran, kausi on ollut menestys. Ruuna on hakenut euroja Ruotsin puolelta, mutta menestynyt hienosti myös kotimaassaan. Meriittilistalta löytyy muun muassa Kolmivuotispokaalin ja Hambon kakkossijat. Viime kaudella Sahara Peyote voitti Kasvattajakruunun finaalin.

Samurai Comery
Omistaja: Korhonen Heikki & Riina
Valmentaja: Heikki Korhonen
Ohjastaja: Iikka Nurmonen
Kasvattaja: Isto Mäki-Tulokas

Karsintalähdössä tasapääkakkoseksi kirinyt Samurai Comery on kehittyvä aloittelija. Se otti uransa toistaiseksi ainoan voiton toukokuussa Oulussa, mutta on mennyt sen jälkeen suurin harppauksin eteenpäin, vaikkei ykkössijoja olekaan kertynyt. Ikäluokkakisoissa menestymään tottuneen Heikki Korhosen suojatti on kilpaillut pääasiassa tasokkaissa kolmivuotislähdöissä. Hambossa Samurai Comery oli kolmas Battle Jackin ja Sahara Peyoten jälkeen. SHKL Cup -finaalissa ja Kolmivuotispokaalissa Samurai Comery ei riittänyt totosijoille, mutta meni kovat 14-alkuiset tulokset.

Club Nord Yankee
Omistaja: Suomalainen R & H Ay
Valmentaja: Reijo Suomalainen
Ohjastaja: Jarmo Saarela
Kasvattaja: Hilkka Suomalainen

Vermon karsinnassa johtavan takaa neljänneksi seuraillut ja viimeisen finaalitiketin lunastanut Club Nord Yankee saapuu kisaan Reijo Suomalaisen tallista. Tamma on porukan vähiten tienannut, mutta täyttää taatusti hyvin paikkansa. Lapin tamma kokeili siipiensä kantavuutta jo Tammakriteriumin karsinnassa. Finaalipaikkaa ei tuolloin irronnut, mutta kokemuksen lisäksi matkaan tarttui ennätystulos 15,3.

Take Home Message
Omistaja: Siniluoto Pentti & Liisa
Valmentaja: Pentti Siniluoto
Ohjastaja: Ville Pohjola
Kasvattaja: Rajalan Talli

Kotiradan Take Home Message aloitti uransa jo kaksivuotiaana. Tuolloin Riina Rekilän käsissä valmentautunut tamma ei riittänyt tasokkaissa varsalähdöissä parhaille ja tienestit jäivät varsin laihoiksi. Kuluvan kauden Take Home Message aloitti Rekilän valmennuksesta kolmella totosijalla, mutta siirtyi jatkossa Pentti Siniluodon valmennukseen. Debyyttikisassa kotiradallaan tamma pinkoi voittoon, minkä jälkeen menestys on kiertänyt. Oulu Express -karsinnassa Muscle Massin tytär kuitenkin paransi otteitaan ja järjesti yllätyksen lunastamalla viimeisen finaalipaikan.

Bobby Blue Frido
Omistaja: Trading-Steiner Oy
Kilpailuoikeuden vuokraaja: AKS-Talli
Valmentaja: Markku Nieminen
Ohjastaja: Markku Nieminen
Kasvattaja: Trading-Steiner Oy

Markku Niemisen tallilla on tuttuun tyyliin vahva edustus, kun kisaillaan ikäluokkalähdössä suurista seteleistä. Finaaliin osallistuvan kolmikon täydentää karsintalähdössä keulan kupeelta sinnikkäästi taistellut Bobby Blue Frido. Maaliskuussa uransa kahdella voitolla aloittanut ori kulki jo neljännessä kisassaan 14-vauhteja, kun se sijoittui neljänneksi SHKL Cupin finaalissa Kuopiossa. Kesäkuussa ori palasi Teivossa parin hutistartin jälkeen kultakantaan, kun se oli keulasta ohittamaton kovassa 12,5-lopetuksessa.

Main Stage
Omistaja: Heikki Korhonen
Valmentaja: Jukka-Pekka Kauhanen
Ohjastaja: Jukka-Pekka Kauhanen
Kasvattaja: Sipilän Tila

Uransa avauskisassa laukan jälkeen neljänneksi sijoittunut Main Stage ei ole vielä ravilla jäänyt ulos totokolmikosta. Kaikki uran voitot ovat irronneet vakuuttavaan tyyliin, ja taakse on jäänyt laadukkaita hevosia tässäkin mukana olevan Samurai Comeryn johdolla. Karsintalähdössä Main Stagen voimat jäivät varastoon, kun se ei saanut johtavan takaa lopussa mitään mahdollisuutta. Finaaliin Jukka-Pekka Kauhasen suojatti lähtee taatusti revanssihengellä.

Sahara True Lies
Omistaja: Talli Alatorin Inkkarit
Valmentaja: Timo Korvenheimo
Ohjastaja: Henri Bollström
Kasvattaja: Petra Huhti

Urallaan vain kerran voittanut, mutta silti hulppeasti yli 33 000 euroa tienannut Sahara True Lies on 19 startillaan kisan rutinoitunein. Timo Korvenheimon treenaama tamma on ollut peräti kymmenen kertaa kolmen parhaan joukossa. Tammakriteriumin finaalissa se sijoittui komeasti kolmanneksi ja hävisi vain hurjille Edwina Ordenille sekä First Class Ladylle. Oulu Express -karsintaan tamma osallistui Vermossa. Keulasta voittaneen Marschall Matchin takaa irtosi kolmossija.

Mercedes Match
Omistaja: Raviliiga Oulun Kärpät
Valmentaja: Katja Melkko
Ohjastaja: Janne Soronen
Kasvattaja: Punkarin Hevostalli Ky

Onko Kärpät rautaa? Raviliiga Oulun Kärppien supertamma sijoittui omassa karsintalähdössään neljänneksi. Mercedes Match ravasi toista rataa ilman vetoapua, mistä kamppaili kunniakkaasti perille saakka. Tamman alku-ura oli haastava, eikä ravi tahtonut sille maistua. Voittovireeseen päästyään "Mersu" kaasutteli kolmeen peräkkäiseen voittoon, joista viimeisin oli Tammakriteriumin karsinta. Finaalissa tamma sortui perisyntiinsä ja menetti mahdollisuutensa toivottomaan alkulaukkaan.

Teksti: Harri Haavisto