Maaottelun opetuksia

pe 13. tammikuuta 2017 22.27.00

Oulu sai kunnian toimia 29.12.2016 Pohjoismaisen Toto75-kierroksen isäntänä. Ilman ” Oululasejakin ” selvisimme tehtävästä hyvin. Hyvät työntekijämme ja toimihenkilömme osaavat ravien järjestämisen. Tosin näihin raveihin olimme panostaneet suunnittelun ja valmistelun osalta tavanomaista enemmän. Kysymys oli suuresta ravijuhlassa, jossa halusimme onnistua. Hyvästäkin voi parantaa ja oppia jo tehdystä. Mitä nämä ravit antoivat uusia tulevia raveja ja laajemmin koko raviurheilua varten.

Korkeatasoiset lähdöt ovat ravien pääasia. Ravit ovat hevoskilpailu, jossa arvostetaan voittajaa ja urheita esityksiä. Oheisohjelmalla ei voida korvata huonoja lähtöjä. Hyvät lähdöt myös varmistavat pelin onnistumisen. Vajaat lähdöt, joissa juoksee eri tason hevosia, eivät ole hyviä pelikohteita. Tämä tosiasia kannattaa muistaa myös nyt, kun pelit ovat siirtyneet yhteen peliyhtiöön. Kasvatus, kotimaisen ravurin tukeminen tai mikään muukaan seikka ei saa olla perusteena huonoille lähdöille. Myös hevosenomistajilla on vastuu hyvien lähtöjen luomisessa. Oma hevonen tulisi ilmoittaa sille sopivaan sarjaan. Ylisarja ei palvele kilpailunjärjestäjää, ei paranna lähdön tasoa eikä luonnollisestikaan kehitä hevosta.

Ravien ohjelmallisuus nousee uudessa tilanteessa arvoonsa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että raveihin lisättäisiin sinne kuulumattomia aineksia. Ravit ovat tapahtuma, jossa hevoset ovat pääosissa. Oheistapahtumat ja oheisohjelma tulisi palvella itse pääasiaa, ravikilpailua. Raveihin liittyvä ravintola- ja muu yleisötarjonta pitää taas sovittaa ravitapahtumaan kuuluvaksi.

Tiedottaminen ja markkinointi on raviurheilussa alue, joka on jäänyt kaikista eniten jälkeen nykyajasta. Viestintä on heikkoa omassa piirissä, mutta vielä heikompaa raviurheilun ja muun maailman välillä. Raviväki lukee mielellään juoksuselostuksia ja unohtaa sen, että nämä jutut eivät innosta asiaan vihkiytymätöntä tahoa. Mikäli uutinen kertoo varsan syntymästä, mielenkiintoisen tuhkimotarinan nyt menestyvästä hevosesta tai ihmisestä hevosen takana, kiinnostus raviurheiluun voi syntyä. Ikävä kyllä raviurheilun saama julkisuus liittyy usein ikäviin asioihin. Tiedottamisessa tulisi luoda alueellinen verkosto, jossa paikalliset tiedottajat huolehtisivat yhteydestä alueen mediaan ja siitä, että raviurheilu saisi osakseen hyvää julkisuutta. Meillä raviurheilijoilla on taas vastuu siitä, että hoidamme oman sarkamme hyvin sekä valmennustoiminnan että kilpailutilanteen suhteen. Tämä tarkoittaa sekä hevosen kohtelua että omaa käytöstä ja puheita. Voittajaesittely ei ole paikka, missä luetellaan omat ja naapurin murheet tai haukutaan rataa ja yleensä raviurheilua. Positiivinen asenne on tärkeää raviurheilun julkisuuskuvan kannalta.

Markkinointi voi yhdistyä moneen asiaan ja sitä voi tehdä monella tavalla. Some-maailma tavoittaa nopeasti ja varmasti suuren määrän ihmisiä. Se ei kuitenkaan ole yksinomainen ratkaisu markkinoinnin kehittämisessä. Välillä hihat täytyy kääriä ja laittaa itsensä peliin. Oulun ravinuorille hankittu oma hevonen Impossible Joe alias Iiro on, yhdessä hevosen vastuuhenkilön Viena Kaupin kanssa, tehnyt raviurheilua lyhyen ajan sisällä tunnetuksi hienolla tavalla. Iiro ja Viena ovat vierailleet Prisma-marketin pihalla perjantairuuhka-aikaan ja olleet Oulun Rotuaarilla kertomassa ihmisille siitä, kuinka hieno laji raviurheilu on. Toto75-raveissamme Iiro veti hienolla tyylillä esittelyt ja tarjosi monelle tandemkärryn kyytiin nousseelle unohtumattoman elämyksen raviurheilusta. Kosketus hevoseen ja sen voimaan on yleensä unohtumaton kokemus.

Viime vuosina kotimainen raviurheilu ei ole saanut nauttia kansainvälisistä tähdistä. Toivottavasti oma pohjoinen Elian Webbimme on hevonen, joka muuttaa kehityksen. Kansainvälisyys on joka tapauksessa asia, joka kiinnostaa ihmisiä, olipa kysymys mistä urheilumuodosta hyvänsä. Oulun Toto75-kierroksen kaltaiset ravit antavat meille kuvan siitä, mitä raviurheilu voisi parhaimmillaan olla.

Kansainvälisyyteen kuuluu kilpailun salliminen. Pohjoinen ravialue on saanut erioikeuden poistaa kilpailurajoituksia lämminveripuolella. Pyrkimyksenä vapaa kilpailuoikeus ja vastavuoroisuus länsinaapurin toiminnan osalta. Suomessa on edelleen voimassa pakkostarttisummat, jotka tulisi pikimmiten poistaa. Joka haluaa ja pystyy tänä aikana tuomaan meren takaa ravurin, se hänelle sallittakoon. Kotimainen kasvatus ei tästä kärsisi, paremminkin päinvastoin.

Itselläni on usko ja käsitys siitä, että raviurheilu lähtee alkaneena vuonna nousuun. Uusi peliyhtiö on, alkutuntuman perusteella, ottanut raviurheilun säilyttämisen ja kehittämisen todesta. Mutta tässäkin suhteessa meidän on tehtävä osuutemme. Edellä kerrotut opetukset ovat asioita, joita ei sovi unohtaa. Hyvät ratkaisut tuovat mukanaan hyvää koko lajille, virheisiin ei enää ole varaa.

Hyvää alkavaa ravivuotta 2017 Oulun ravien ystäville ja kaikille raviurheilijoille.

Kari Eriksson