Peliyhtiöhanke etenee – ajankohtaista ja tulevaa

ma 6. kesäkuuta 2016 09.31.00

Ravipelien tulevaisuus on uudessa peliyhtiössä. Kysymys on Suomen mittakaavassa suuresta yrityksestä. Hankkeen pääasiallinen tarkoitus on turvata kansallinen pelimonopoli ja säilyttää peleistä tuleva tuotto kotimaamme tärkeiden asioiden hyödyksi. Tämän hetkisen pelituoton perusteella arvioituna kysymys on miljardista eli hyvin suuret arvot ovat pelissä, kun uutta peliyhtiötä rakennetaan. 

Uuden yhtiön perustaminen on edennyt vauhdilla. Peliyhtiön hallitukseen on jo valittu neljä jäsentä ja loput valinnat tehdään syksyn aikana. Hallituksen puheenjohtajaksi tulee Olli-Pekka Kallasvuo, tunnettu yritysjohtaja ja onneksemme myös innokas ravimies. Toimitusjohtajan haku uudelle yhtiölle on käynnissä ja valinta tapahtunee kuluvan kesäkuun aikana. Muutoinkin uuden yhtiön perustaminen on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Kuitenkin tehtävää on vielä paljon.

Meitä raviväkeä kiinnostaa, miten raviurheilun erilainen asema turvataan uudessa toimintaympäristössä. Meillä Suomessa raviurheilu toimii pitkälti harrastuspohjalta. Hevoskasvatus, kilpailutoiminta ja käytännössä koko raviurheilu pyörii innokkaiden ja ahkerien hevosharrastajien voimalla. Into tulee säilyttää ja sitä tulee lisätä. Meillä ei ole varaa menettää yhtään hevosenomistajaa ja raviharrastajaa.

Uuteen peliyhtiöön liittyy paljon haasteita, tämä nimenomaan raviurheilun kannalta. Lähes kymmenen vuotta kestänyt taloudellinen lama on heikentänyt raviratojen taloutta. Investointitarve on kaikilla raviradoilla suuri ja pelkkä kilpailutoiminnan pyörittäminen vaatii radoilta paljon. Onneksemme, kuten meillä Oulussa työntekijämme ja toimihenkilömme ovat uskollisia ja vannoutuneita hevosihmisiä. Ilman heitä raviurheilu ei voisi toimia.

Ehkä suurin tulevaisuuden haaste on tuotonjako ja sen käytännön toteutus. Nythän raviratojen tulot perustuvat peliin ja sen avulla laskettaviin suureisiin. Jatkossa näin ei tule olemaan. Tuotonjaon tulisi olla motivoivaa. Ravipelien menestyminen taas takaa sen, että hevostaloudelle luvattu tuotto säilyy jatkossakin. Meillä kaikilla on tuoreessa muistissa Tanskan tilanne ja se, mihin liika passiivisuus voi johtaa. Näihin virheisiin me emme saa sortua.

Suomen Hippoksessa tulevaa tuotonjakoa tutkitaan ja valmistellaan usealla eri taholla. Aikataulu on tiukka. Tuotonjakoesitys on oltava maa- ja metsätalousministeriössä tämän vuoden elokuussa. Jatkossa sama ministeriö huolehtii myös raviurheilulle tulevasta tuotonjaosta. Vielä luonnoksen asteella oleva tuotonjakomalli on selväpiirteinen ja taannee radoille varmemman ja tasaisemman talouden kuin nyt voimassa oleva malli. Toivon mukaan pysymme aikataulussa ja säilytämme tässä merkityksellisessä ja vaikeassakin asiassa yksimielisyyden. Ylipäätään raviurheiluun ja sitä koskevaan päätöksentekoon tarvitaan uudenlaista ajattelua ja yhteishenkeä. Ravipelit ovat pieni osa uutta peliyhtiötä, mutta raviurheilu ja hevostalous iso ja merkityksellinen osa yhteiskuntaa. Tämä on hyvä muistaa ja käyttäytyä sen mukaisesti. Yhdessä olemme vahvoja. Riitaisina heikkoja ja haavoittuvia. Näin erityisesti nyt, kun joudumme toimimaan yhdessä muiden edunsaajatahojen kanssa.

Kari Eriksson