Suomenhevosten Oulu Express 2018

su 2. syyskuuta 2018 13.49.00

Suomenhevosten Finn-Tack Oulu Express -finaali 2018

Sippimies
Ohjastaja: Teemu Okkolin
Valmentaja: Teemu Okkolin
Omistaja: Talli Sippimiehet
Kasvattaja: Kaisa Valkola

Teemu Okkolinin laittelema Sippimies on esittänyt hyviä vauhtivaroja, mutta laukat ovat hidastaneet hieman tahtia. Jo kolmivuotiaana uransa aloittanut ori käynnisti nelivuotiskautensa voitokkaasti. Biofarm Cupin karsinnassa Lahdessa taakse jäi muun muassa Sirukasson.

Biofarm Cupin finaalissa Sippimies laukkaili. Kaustisen Pikkupelimannissa ori oli kuudes ja Pikkusuurmestaruudessa toinen. Sippimiehen suku kestää vertailun, sillä sen lähisukulaisista löytyvät muun muassa ravikuningatar Marimin ja yli 100 000 euroa tienannut Pyrypolun Dumdum.

Koljanteri
Ohjastaja: Mikko Jokiaho
Valmentaja: Mikko Jokiaho
Omistaja: Keijo Koskinen
Kasvattaja: Janne Pahkala

Kolmivuotiaana uransa yhden startin voimin aloittanut Koljanteri aloitti nelivuotiskautensa kahdella paikallisravivoitolla. Totoravivoitot antavat edelleen odottaa itseään, sillä uran kolmaskin täysosuma irtosi elokuussa paikallisravitasolta.

Mikko Jokiahon valmennettava edustaa varsin tuottoisaa emälinjaa, sillä sen kolmas emä Nynny on jättänyt sekä laadukkaita juoksijoita että periyttäjiä. Kovimpana nimenä voidaan nostaa esiin Terho Rautiaisen tähtiori Suivikas.

Jostois
Ohjastaja: Antti Ojanperä
Valmentaja: Antti Ojanperä
Omistaja: Dimitri Schwartz
Kasvattaja: Heini Kuukka & Maarit Ruokolainen

Antti Ojanperän menestystallista kisaan lähtee ori Jostois. Energia Ossin pojan sukutaustaa on erityisen mielenkiintoinen, sillä sen sisaruksia ovat muun muassa Jonsker, Jottei sekä kahdesti Vincennesin valloittanut Josveis.

Jostois on aloittanut uransa lupaavaan tyylin, sillä se on voittanut viidestä kisastaan neljä. Ori kokeili siipiensä kantavuutta ikäluokan huippuja vastaan Rovaniemen Kuninkuusraveissa, kun se osallistui Pikkuprinssiin. Ojanperän suojatti pinkoi positiivisella otteella ja noteerasi kovassa tehtävässä komean tuloksen 25,4.


Sirukasson
Ohjastaja: Mika Forss
Valmentaja: Ari Viander
Omistaja: Teemu & Väinö Tavaststjerna
Kasvattaja: Teemu & Väinö Tavaststjerna

Ikäluokan ehdottomaan eliittiin kuuluva Sirukasson on voittanut urallaan vain kahdesti, mutta olisi jossain toisessa ikäluokassa voinut olla vaikkapa katraan kovin. Ari Vianderin lahjakkuus on jäänyt Landen Paukun suureen varjoon, mutta on kerännyt silti komean meriittilistan.

Ori on kilpaillut urallaan 12 kertaa ja ollut yhtä monta kertaa mitalisijalla. Junnustartti-finaalissa Sirukasson oli toinen, sama sijoitus irtosi myös Rovaniemellä Pikkuprinssistä, hienolla tuloksella 25,1. Pronssia ori pokkasi Porissa ajetusta Biofarm Cupin finaalista ja Kaustisen Pikkupelimannista.

Aristokraatti
Ohjastaja: Niko Jokela
Valmentaja: Marko Taittonen
Omistaja: Teuvo Mustanoja
Kasvattaja: Sign of -Team

Marko Taittosen treenaama Aristokraatti on keskittynyt alku-uransa starteissa laukkailemaan, mutta on ehtinyt myös kertaalleen voittamaan. Uran ainoa ykkössija tuli kesäkuussa Kauhavan kaviouralta. Huhtikuussa Aristokraatti otti tuntumaa Oulun kaviouraan ja haisteli samalla myös ikäluokkakisan tunnelmia, kun se sijoittui Landen Paukun voittamassa Biofarm Cup -karsinnassa kolmanneksi.

Oriin sukutausta on äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä sen emälinjalta löytyvät muun muassa huippuori Sipori sekä takavuosien Oulu Express -voittaja Juli Pat.

Eskolan Jyräys
Ohjastaja: Henri Bollström
Valmentaja: Pauli Raivio
Omistaja: Team Jyräys
Kasvattaja: Ilse Eskola

Pauli Raivio on tottunut menestymään ikäluokkakisoissa ja pääsi juhlimaan myös Oulu Expressin voittoa vuosina 2016 Ellin Sisun sekä 2011 Tähen Topeliuksen kanssa. Tällä kertaa Raivion tallin värejä edustaa Turon Myrskyn poika Eskolan Jyräys.

Ruuna on kilpaillut urallaan vasta kuudesti, mutta on jo ehtinyt ottaa yhteen ikäluokan absoluuttisten huippujen kanssa. Tämä tapahtui Kaustisen Pikkupelimannin finaalissa, jossa Eskolan Jyräys taisteli kunniakkaasti viidenneksi. Mikkelissä ravatussa Pikkusuurmestaruudessa ruuna oli neljäs. Viime startissaan Teivossa Raivion nelivuotias voitti Nuorten Sarjan.

Wassi
Ohjastaja: Esa Holopainen
Valmentaja: Seppo Suuronen
Omistaja: Wappu Stable
Kasvattaja: Anne Kärkkäinen

Seppo Suurosen virittelemä Wassi on kerännyt seitsemään kilpailuun mukavasti 13 500 euron voittosumman. Tamma on voittanut neljästi, täysosumista kaksi on irronnut 4-vuotiaille tammoille suunnatuista koitoksista. Jyväskylän Derby-sarjasta Wassi kuittasi 5 000 euroa ja Mikkelin Varsakunkku-karsinnasta 3 000 euroa.

Pikkupelimannin finaalissa Wassi polkaisi itsensä tähtiaikaiseksi tuloksella 29,3 ja oli kiven kovien Landen Paukun, Vixelin ja Sirukassonin jälkeen neljäs. Suurosen talli on ennenkin juhlinut menestystä Oulu Expressissä, sillä Taruntuuli oli paras vuonna 2014 ja Artture puolestaan vuonna 2004.

Kevinin Tähti
Ohjastaja: Tuomas Pakkanen
Valmentaja: Antti Ojanperä
Omistaja: Pesiskimppa
Kasvattaja: Suvelan Talli

Antti Ojanperän treenaamalle Kevinin Tähdelle moni nostaa peukut pystyyn, sillä Pesiskimpan lupauksella on suuren suuri omistajajoukko. Ori on aloittanut uransa varsin näpsäkällä tyylillä ja se on päässyt kahdesti myös voiton makuun. Viimeisimmissä kilpailuissa laukat ovat sotkeneet menoa.

Kevinin Tähden suku on silkkaa kultaa. Oriin emälinjalta löytyy aikansa varsatähtiä ja ykkössarjalaisia, Tähti-Vokkerin, Vokkerin Prinssin, Loisto-Vokkerin, Tähen Tuurin ja Tähtihuvin johdolla.

Landen Paukku
Ohjastaja: Jani Suonperä
Valmentaja: Jani Suonperä
Omistaja: Jani Suonperä
Kasvattaja: Jani Suonperä

Jani Suonperän ilmiömäisen Landen Paukun voittoputki jatkuu ja jatkuu. Ori voitti molemmat kolmivuotiskauden kilpailunsa ja on jatkanut myös tänä vuonna vankassa myötätuulessa. Jänkä-Jussin poika on vienyt vakuuttavasti nimiinsä Biofarm Cupin finaalin, Kaustisen Pikkupelimannin sekä Rovaniemen Kuninkuusraveissa ravatun Pikkuprinssin. Tappiota ori ei ole vielä joutunut kokemaan. Sivussa superlahjakkuus on korjaillut myös SE-tuloksia uuteen lukemiin.

Landen Paukun 4-vuotiskauden voittosumma on noussut jo komeasti 40 000 euroon. Ikäluokan arvostetuinta kilpailua ori ei kuitenkaan tule voittamaan, sillä sitä ei ole maksettu Teivon Kriteriumiin. Kyseessä on joka tapauksessa selityksittä tämän hetkinen ikäluokan ykköstykki, jolle voi povata erittäin valoisaa tulevaisuutta.

Vixeli
Ohjastaja: Tapio Perttunen
Valmentaja: Tapio Perttunen
Omistaja: Tuultenpojat Tiimi
Kasvattaja: Anna-Kaisa Tenhunen & Juha-Matti Smolander

Maaliskuussa uransa avannut Vixeli on noussut kauden edetessä vakain askelin kohti ikäluokan kärkikaartia. Uransa kahdeksassa kilpailussa Tapio Perttusen valmennettava on kartuttanut mukavasti 22 000 euron voittosumman ja napannut kaksi täysosumaa. Toinen voitoista oli 5 000 euron arvoinen Pikkusuurmestaruus Mikkelissä.

Biofarm Cupin finaalissa huippusukuinen Vixeli oli toinen Landen Paukun jälkeen. Sama vastustaja osoittautui etevämmäksi myös Pikkupelimannissa, jonka kakkossijasta Vixeli kuittasi 8 000 euroa. Rovaniemen Pikkuprinssissä Vixenin ja Vixuksen pikkuveli oli ennätystuloksellaan neljäs.

Särkän Kake
Ohjastaja: Santtu Raitala
Valmentaja: Paavo Hietala
Omistaja: Paavo Hietala & Markku Kinnunen
Kasvattaja: Seppo Kivimäki

Paavo Hietalan suojatti otti tuntumaa ikäluokan huippuihin heinäkuussa, kun ruuna kilpaili Pikkupelimannin finaalissa. Tuolloin Särkän Kake jäi hännille. 15 kertaa urallaan kisannut ruuna ei ole toistaiseksi päässyt vielä voittokantaan, totosijoja on kertynyt neljä kappaletta.

Särkän Kake aloitti uransa jo kolmivuotiaana ja kohtasi tuolloin muun muassa Sirukassonin. Härmän kolmivuotiaille suunnatussa lähdössä ruuna oli toinen, kun kaksi neljästä osallistujasta hylättiin.

Teksti: Harri Haavisto