Suomenhevosten Oulu Express -finalistit 2019

ma 2. syyskuuta 2019 10.02.00

Toivotuli
Omistaja: Salmela, Ahti & Kari
Valmentaja: Ahti Salmela
Ohjastaja: Jukka-Pekka Niskanen
Kasvattaja: Reijonen Jenna & Joonas & Juuli

Meri-Lapista menestyksen perässä Äimärautiolle saapuu Ahti Salmelan treenaama Toivotuli. Maaliskuussa Torniossa kakkossijalla debytoinut ruuna on marssinut viime kisoissaan voitosta voittoon. Viimeksi Rovaniemellä Toivotuli voitti jo viidennen kerran putkeen. Ruuna kokeilee nyt mihin saakka sen rahkeet riittävät ikäluokkatasolla.

Viisori
Omistaja: Monto J. & Morelius T. & Mäkelä M.
Valmentaja: Mika Mäkelä
Ohjastaja: Ari Moilanen
Kasvattaja: Säteri Heli & Matti

Mika Mäkelän laatutallista saapuva Viisori on kehittynyt mukavin harppauksin. Ori aloitti uransa huhtikuussa voitolla ja jatkoi Jokimaan SHKL Cup -karsinnassa kakkossijalla. Finaalissa laukka yllätti ja Kaustisen Pikkupelimannin karsinnoista Viisori joutui jäämään pois. Jokimaan Kuninkuusraveissa Viisori oli Pikkuprinssissä hienosti neljäs ja kartutti voittosummaansa 2 000 eurolla.

Lucas
Omistaja: Team Lucas
Valmentaja: Katja Melkko
Ohjastaja: Santtu Raitala
Kasvattaja: Heikki Mikkonen

Katja Melkon valmentama Lucas on viime starteissa parannellut tasaiseen tahtiin ennätystään, vaikkei olekaan pystynyt ihan voitosta taistelemaan. Kaustisella Pikkupelimannin karsinnassa Lucas oli neljäs ja sijoittui finaalissa seitsemänneksi. Viimeksi Pikkuprinssissä Lucas oli hyvä kolmas, kiven kovien Parvelan Retun ja Suven Sametin jälkeen. Huippusukuisen oriin taustavoimat tietävät miten tässä kisassa menestytään, sillä Vixus voitti Oulu Expressin kaksi vuotta sitten.

Landen Reino
Omistaja: Tiainen Tarmo & Tupamäki Antti
Omistusoikeuden vuokraaja: Antti Tupamäki
Valmentaja: Antti Tupamäki
Ohjastaja: Antti Tupamäki
Kasvattaja: Jani Suonperä

Viime vuonna Oulu Expressin voittaneen, edelleen tappiottoman Landen Paukun veli Landen Reino ei ole vielä yltänyt isoveljensä kaltaisiin urotekoihin. Ori on kuitenkin kuulunut koko ajan ikäluokkalähtöjen vakiokalustoon, jo kolmivuotiaskaudesta alkaen. Viime kaudella Antti Tupamäen treenattava oli Junnustartti-finaalissa toinen Parvelan Retun jälkeen. Kuluvan kauden toistaiseksi kirkkain meriitti on Pikkupelimannin nelossija.

Vauhti Teppo
Omistaja: Teija Paananen
Valmentaja: Teija Paananen
Ohjastaja: Tero Lahtinen
Kasvattaja: Teija Paananen

Vauhti Teppo on nimensä mukaisesti nopea aloittelija, joka on ehtinyt tehdä lyhyen uransa aikana hyvän vaikutuksen. Kuudesta kisastaan Vauhti Teppo on ottanut kaksi voittoa ja yhteensä viisi totosijaa. Viime kisoissaan Teija Paanasen suojatti on kokeillut siipien kantavuutta ikäluokan kärkinimiä vastaan. Mikkelin Pikkusuurmestaruudessa Vauhti Teppo oli Suven Sametin jälkeen toinen, Pikkuprinssissä laukka vesitti ruunan mahdollisuudet.

Säihkeen Sähinä
Omistaja: Sähinä Talli
Valmentaja: Jukka-Pekka Kauhanen
Ohjastaja: Jukka-Pekka Kauhanen
Kasvattaja: Me Palvelut Oy

SHKL Cupin karsinnoista kolmossijan ja voiton napannut Säihkeen Sähinä jatkoi vahvoja esityksiään myös finaalissa, eikä hävinnyt kuin kovalle Parvelan Retulle. Pikkupelimannin karsinnassa Jukka-Pekka Kauhasen suojatti otti varman voiton, mutta finaalissa se laukkasi loppukaarteessa kärjen tuntumasta. Pikkuprinssissä ravi maistui jälleen ja ori otti viidennet rahat. Säihkeen Sähinän emän veli Säihkeen Säpinä laukkasi vuoden 2014 Oulu Expressissä, mutta on tienannut urallaan yli 110 000 euroa, joten J-P Kauhasen valmennettavan sukutausta on kunnossa.

Passin Liinu
Omistaja: Olavi Sarajärvi
Valmentaja: Mika Jauhola
Ohjastaja: Mika Jauhola
Kasvattaja: Olavi Sarajärvi

Maaliskuussa voitokkaasti uransa kotiradallaan avannut Passin Liinu on kerännyt ahkeraan tahtiin totosijoja pienemmissä ympyröissä. Viimeksi Kaukosessa voittokantaan palannut tamma kohtaa tällä kertaa uransa kovimman vastuksen, ja onkin mielenkiintoista seurata, mihin saakka Mika Jauholan suojatti tässä haastavassa tehtävässä venyy.

Parvelan Retu
Omistaja: Lakos Team Ay
Valmentaja: Petri Laine
Ohjastaja: Hannu Torvinen
Kasvattaja: Marjo Vanninen

Huippulahjakas Parvelan Retu hakee Oulu Express -finaalissa voittoputkelleen jatkoa. Ori on hävinnyt urallaan ainoastaan kerran, tappio tuli uran avauskilpailussa. 11 voittoa putkeen ravanneen talentin meriittilista on komeaa luettavaa, sillä se on hakenut ykkösrahat jo muun muassa Junnustartin, Varsakunkun, SHKL Cupin ja Pikkuprinssin finaaleista. Lahden Kuninkuusraveissa Parvelan Retu vei Pikkuprinssin nimiinsä murskaavaan tyyliin. Petri Laineen valmennettava on kerännyt urallaan jo lähes 53 000 euron tienestit. Parvelan Ratu lähtee finaaliin selvänä suosikkina.

Ajatustenlukija
Omistaja: Ylitalo Suvi & Toni
Valmentaja: Toni Ylitalo
Ohjastaja: Toni Ylitalo
Kasvattaja: Laura Lindroos

Jämijärveltä kisaan saapuva Ajatustenlukija aloitti uransa jo kolmivuotiaana. Ruuna ei ole ottanut vielä yhtään totosijaa, mutta se on kuulunut käytännössä koko uransa ajan ikäluokkalähtöjen vakiokalustoon. Rahallisesti Ajatustenlukijan parhaita meriittejä ovat Pikkusuurmestaruuden nelossija sekä Pikkuprinssin kuudes sija. Ruunalla on moneen vastustajaan verrattuna reilusti enemmän rutiinia kovista lähdöistä, joten siltä pohjalta esitystä on varsin mielenkiintoista seurata.

Hipsun Poju
Omistaja: Savon Syndikaatti-talli
Valmentaja: Heikki Mikkonen
Ohjastaja: Heikki Mikkonen
Kasvattaja: Suhonen Maija & Pentti

Vielä varsin vähäisellä rutiinilla varustettu Hipsun Poju on aloittanut uransa lupaavalla tyylillä. Uran avauskisassa Suonenjoella Heikki Mikkosen valmennettava oli murskaava. Toisessa kisassa Lieksassa Hipsun Poju paikkasi vahvasti laukkansa ja kiri kakkoseksi. Viimeksi Nuorten Sarjassa ori otti kolmosrahat. Ennätys on parantunut joka kisaan ja siinä lienee edelleen ilmaa. Tehtävä on nyt luonnollisestikin uran toistaiseksi kovin.

Suven Sametti
Omistaja: Perttuset & Nea ja Pekka
Valmentaja: Tapio Perttunen
Ohjastaja: Tapio Perttunen
Kasvattaja: Team 4 Tenoria

Tapio Perttusen tallista kisaan saapuva Suven Sametti on tottunut menestymään. Sen uran 12 starttia pitää sisällään kaksi voittoa, peräti seitsemän kakkossijaa sekä kaksi kolmossijaa. Ainoastaan kerran tamma on tipahtanut mitalisijojen ulkopuolelle. Tuolloinkin se oli hyvä neljäs, kovatasoisessa SHKL Cup -finaalissa. Tamma on menestynyt hyvin myös muissa ikäluokkalähdöissä. Siitä osoituksena muun muassa kakkossija Pikkuprinssissä ja kolmossija Pikkupelimannin finaalissa.

Teksti: Harri Haavisto