Tuomas Enbuske ja moni muukin tarvitsee hevosen

su 1. lokakuuta 2017 18.27.00

Raviurheilu on kuluneen vuoden aikana kokenut suuren myllerryksen. Omaa peliyhtiötä ei enää ole ja ravipelit ovat siirtyneet yhteen yhteiseen peliyhtiöön. Valtion taholta kysymys on pyrkimyksestä säilyttää pelimonopoli ja peleistä saatava hyöty omassa maassa. Raviurheilun ja hevostalouden kannalta koettiin muutos positiivisena ja päätös yhteisessä rintamassa olemisesta oli loppujen lopuksi selvä.

Ennen suurta päätöstä asiasta neuvoteltiin yhdessä peliyhtiön ja valtion edustajien kanssa. Kullekin edunsaajaryhmälle asiasta koituvat edut ja mahdolliset haitat selvitettiin ja lopputulos kirjattiin yhdessä laadittuun ja hyväksyttyyn yhteisymmärrysasiakirjaan. Tämä asiakirja oli taas pohjana laadittaessa uutta arpajaislakia. Yhteisen valmistelun ja päätöksenteon pohja tuli näin varmistetuksi lain kirjaimeen.

Alkuvuosi on osoittanut, että ratkaisu on ollut oikea. Yhteistyö ison peliyhtiön kanssa on sujunut hyvin ja ravipelit ovat kääntyneet nousuun. Raviurheilusta vastaava maa- ja metsätalousministeriö on osoittanut ymmärrystä raviurheilua kohtaan ja vaikeistakin asioista, tärkeimpänä raviratojen tuotonjaosta on kyetty keskustelemaan ja päättämään hyvässä hengessä.

Historiallisesti hevosen merkitys Suomelle ja sen historialle on äärimmäisen suuri. Ilman 110-vuotiasta suomenhevosta taistelu talvi- ja jatkosodassa olisi ollut mahdotonta. Kun maata jälleenrakennettiin, maa tarvitsi jälleen suomenhevosta. Kun sitten luotiin suhteita entiseen viholliseen, hyvät suhteet siunattiin ensimmäisten lämminveristen Suosikin ja Kaunottaren lahjoituksella presidentti Kekkoselle. Varsin hyvillä perusteilla voidaan sanoa, että hevonen on ollut mukana kaikissa Suomen historian tärkeissä solmukohdissa.

Selvää on se, että hevosen historiallinen merkitys ja raviurheilun moninainen merkitys yhteiskunnalle ja erityisesti maaseudulle, ei voi olla kaikille selvä. Läntisissä sivistysmaissa, kuten Ranskassa raviurheilu ja hevonen ovat korkeassa kurssissa. Myös länsinaapureissamme Ruotsissa ja Norjassa raviurheilu on arvostettua urheilua ja hyvänä pidettyä ajanvietettä. Huonoja esimerkkejä ovat Tanska ja Saksa, joissa raviurheilu on taantunut pienen ryhmän marginaali-ilmiöksi. Syyt ovat yleisesti tiedossa. Me pyrimme välttämään samoja virheitä.

Ikävä kyllä Suomessa moni asia perustuu kateuteen ja tietämättömyyteen. Totuuden ja tosiasiat voi unohtaa, ja keskittyä päivittelemään ja puhumaan asioista, joiden tietää koskettavan ainakin osaa kansalaisista. Viime aikoina twitterissä virinnyt keskustelu raviurheilulle tulevasta peliyhtiötuotosta edustaa tätä puhtaimmillaan. Henkilöt, jotka eivät asiaa tunne ja joilla ei ole tietämystä asiasta arvostelevat heille vierasta asiaa. Ehkä tiedossa ei ole se, mihin tuotto raviurheilussa käytetään ja mikä työ on edeltänyt varsinaista lainsäätämistä. Me ravi-ihmiset haluamme uskoa, että kysymys on tässä tapauksessa enemmän tiedon puutteesta kuin ilkeydestä ja kateudesta. Emme ehkä ole kyenneet kertomaan tarpeeksi hyvin hienosta lajistamme ja jostakin syystä ikävät uutiset saavat hyviä enemmän julkisuutta. Me Oulun raviradalla pyrimme pieneltä osalta helpottamaan tiedonsaantia raviurheilusta.

Käydyssä twitter-keskustelussa hyvin aktiivisesti esiintynyt julkisuuden henkilö, oululaislähtöinen Tuomas Enbuske on yksi tietoa tarvitsevista. Hyvä tapa tutustua raviurheiluun on omistaa hevonen tai osa siitä. Hyvässä hengessä ja toiveikkaana lahjoitamme Tuomakselle osuuden Oulun raviradan ja Oulun Kärppien raviliigahevosesta Mercedes Matchista eli Mersusta. Raviliiga on yksi niistä asioista, joilla pyrimme tuomaan raviurheilun ja nyt nimenomaan hevosen omistamisen jokaisen ulottuville. Tänä vuonna Raviliiga toteutetaan yhdessä Jääkiekon SM-liigan kanssa. Oulun raviradan aisaparina on koko Pohjois-Suomen menestysseura Oulun Kärpät.  Onnea Tuomakselle ja tervetuloa raviurheilun ihmeelliseen maailmaan.

Kari Eriksson
Oulun ravit