Vihjeet 10.10.2018

09.10.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Niskanen, Vielä rutiinin vähyydestä kärsivä Hilpukka (6) on nostanut tasoaan, ja se on mennyt starteissaan tasaista 32-kyytiä Uskon, että ajan mittaan Hilpukasta kehittyy vielä ihan oikea hevonen.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hilpukka tuntuisi menevän parhaitten keulapaikalta.

LÄHTÖ 2 / T4-1

Mika Jauhola, May Cruisen (8) kanssa käytiin klinikalla, ja hevosella pitäisi olla kaikki kunnossa. Ilmojen jäähtymisestä on vaikuttanut olevan tälle hyötyä. Tamma ei ole voittanut urallaan kuin kerran. Aina tosi hyvin treeneissä menevän May Cruisen pitäisi kuitenkin vielä jossain kohtaa olla toisenkin kerran ensimmäisenä maalissa.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ajoin May Cruisella koko kesän passiivisesti, mutta nyt heti startissa on tarkoitus päästellä eteenpäin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jos rata sallii, niin kengät otetaan pois. Vetolappujen käyttöön ottaminen on vielä harkinnassa.

Jukka-Pekka Niskanen, Blady Saga (10) kesti viimeksi asiallisesti saamansa kovan juoksun. Hevonen oli parempi kuin edelliseen, ja käytös oli nyt selvästi rauhallisempaa. Tämä kisa vaikuttaa Blady Sagan kannalta ihan ajettavalta lähdöltä. Lähtöpaikka olisi saanut olla eturivissä.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Selkäjuoksu tällä kertaa on tulossa. Toivotaan, ettemme ole viimeisessä kaarteessa ihan ulkona, kun sellainen on ollut Blady Sagalle hankalaa.

Henna Korhonen, Kahdessa viimeissään taas hyvin käyttänyt Blady Saga (10) teki Oulun syyskuun puolivälin startissaan vahvan juoksun. Tuon jälkeen hevosta on ajettu normaalisti. Mitään sellaista ei ole ilmennyt, minkä takia pärjäämiseen pitäisi suhtautua epäillen.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Toivotaan, että sisältä päästään jossain vaiheessa vapaille vesille. Kun Blady Sagalla on ollut asiat kohdallaan, niin sillä on voinut ajaa jo matkalla eteenpäin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3 / T4-2

Kari Alapekkala, Goliathille (4) tuli aiemmissa starteissa paljon laukkoja. Nyt hevonen on alkanut ravaamaan, ja viimeksi esitys oli jo aivan kohtuullinen. Startti saattoi viedä vielä ruunaa jonkin verran eteenpäin.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Nopea avaaja on saanut hyvän lähtöpaikan. Jos keulat saadaan, niin sieltä koetetaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman etu kenkiä ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

Mika Jauhola, Tosi vähän aikaa meillä olleella Spicy Dayllä (7) on ajettu vasta pari hiittiä, joten mitään tarkempaa en pysty hevosta ennalta kertomaan. Paikan vaihdokset ovat aiemmin piristäneet Spicy Daytä, ja se on tehnyt tuossa kohtaa alkuun jonkun hyvän esityksen.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovaa lähtevä Spicy Day on aiempien valmentajien mukaan ollut paras keulapaikalta, ja sinne yritetään päästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Usein ilman kenkiä kilpaillut Spicy Day on juossut viime startit rautakengässä. Kengitys kevenee tuosta selvästi, ja tässä sillä ajetaan alumiineilla.

Jukka-Pekka Niskanen, Aiemmin kovasti ailahdellut Sunday's Robertta (9) on tehnyt viimeisissään jo tasaisempia esityksiä. Voltti lähtö toissa kerralla osoittautui hevoselle liian vaikeaksi. Hyvälle avaajalle olisi saanut olla eturivin lähtöpaikka.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hyvänä päivänään Sunday's Robertta kestää kovemmankin matkavauhdin, mutta huonona tilanne on ollut sitten aivan toinen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Sunday's Robertta juoksi viimeksi ilman etukenkiä, mutta en tiedä sitten minkä verran etua siitä hevoselle oli. Olosuhteiden mukaan tämän kerran kengitys varmaan ratkeaa.

Heidi Hämäläinen, Terve ja kunnossa oleva M.T. Justawinner (10) on eturivistä lähtiessään epävarma. Lyhyeen 150 - 200 m kiriin kykenevä hevonen jäi viimeksi startissa aivan turhan kauas kärjestä, ja juoksusta tuli sen kannalta aivan liian vaikea.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: M.T. Justawinner on tarkka juoksustaan. Tämä on muitten imusta kovaa avaavalla hevoselle huippulähtöpaikka. Kaiken onnistuessa se voisi olla vaikka totossa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 4 / T4-4 / PD-1

Hannele Purontakainen, Olin tyytyväinen Blanket Slipperin (5) viime esitykseen. Johtavan takana hieman ohjille painanut ruuna ei ihan ehtinyt loppusuoralla tulleeseen rytminvaihdokseen mukaan. Startista hyvin palautuneella hevosella on ollut tuon kisan jälkeen kaikki hyvin.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Blanket Slipperille keulajuoksu on näyttänyt sopivan hyvin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Blanket Slipper (5) pääsi viimeksi voittaneen Going Above perään. Kun Iikan hevonen avasi loppusuoralla pellit, ei tämä ehtinyt tuohon rytminvaihtoon mukaan. Kakkossijalle olisi pitänyt yltää. Esitys oli kuitenkin ihan asiallinen ja edelliskertojen tasolla, mutta vastus oli vain tuossa kertaa kovempi. Kaustisella vastustaja laukkasi rinnalta loppukaarteessa, ja keulassa juosseen Blanket Slipperin ote hieman herpaantui. Selässä matkasi hyvä hevonen, joka tuli vaivatta ohitse.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Blanket Slipper on oikein hyvä lähtijä, jolle keulapaikka on paras.

Pekka Roth, Erica Field (8) juoksu ei onnistunut Mikkelissä, kun edessä juossut pysähtyi viimeisellä takasuoralla tämän eteen. Tosi nopeasti tuosta kisasta palautunut tamma olisi paremmalla tuurilla saattanut pystyä vaikka viiden sakkiin. Välivuoden jälkeen uransa uudelleen aloittanut Erica Field on periaatteessa vahva menijä. Uskon puute on ajoittain vaivannut hevosta, ja pärjääminen on ollut usein mielialasta kiinni. Viime kisan jälkeen Erica Field on jatkanut treeneissä samalla tasolla.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hulluttelemaan ei aleta. Jos Erica Fieldillä tahtoa riittää tahtoa, niin sille käy myös paikka toisella ilman vetoapua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 5 / T4-4 / PD-2 / Troikka

Jorma Hannus, Bluehouse's Power (1) on ollut mukana kovissa lähdöissä. Juoksutkaan eivät ole aina onnistuneet, joten pärjääminen on ollut vaikeaa. Ruuna on ihan hyvässä kunnossa, ja nämä hieman hitaamman vauhdin vuodenajat passaavat sille mainiosti. Sopivalla reissulla sijoittuminen kolmen sakkiin ei tunnu mahdottomalta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Bluehouse's Power ruukannut päästä ihan kohtuullisesti matkaan. Keuloja se tuskin pystyy kuitenkaan pitämään. Selkäreissu sopii mainiosti. Toivotaan, että matkalla mennään kovaa, ja että sisäradalta lopussa löytyisi tilaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Bluehouse's Poweron ollut arka hevonen, joten sen korvia ei ole uskallettu aukaista. Iän myötä ruunasta on tullut varmemmanoloinen, joten jossain kohta korvien aukaisua varmaan koetetaan.

Heidi Hämäläinen, Bail Out Kempillä (4) ei ole ajettu paljon kärrylähtöjä. Hevonen on hyvä olemassa, mutta ongelmiensa takia se on alisuorittanut starteissaan. Kaustisen huonon esityksen syy löytyi kavioista, joita ruuna arkoi. Treeneissä Bail Out Kemp on parantanut otteitaan.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovaa avaava Bail Out Kemp on tehnyt kärry- ja montelähdöissä parhaat esityksensä keulapaikalta, joten sellaista juoksua nyt lähdetään tavoittelemaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Bail Out Kempillä on ollut starteissa vetolaput. Tähän kisaan silmien eteen vaihdetaan kokolaput, joilla se pääsee kovempaa matkaan.

Mauri Jaara, Sahara Crack Itillä (7) ei kannata sen pikku vaivojen treenata kovaa, ja tuon takia esitysKajaanissa pitkältä tauolta oli vielä aika vaisu. Viime kisaan väli oli lyhyempi, ja suoritus oli selvästi parempi. Nyt ruunaa on päästy ajamaan harjoituksissa ihan mukavasti. Starttirytmi saatiin päälle, ja treenienkin perusteella hyvillä mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Reippaasti koetetaan lähteä ja katsotaan sitten mihin päästään. Tämän kanssa ei tarvitse jäädä alussa muiden jalkoihin. Sahara Crack It on tehnyt hyviä juoksuja keulasta. Jos sinne päästään, niin sieltä kokeillaan myös ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jenkkikärryt laitetaan perään ja vetolaput silmille.

Mika Jauhola, Joidenkin mielestä California (12) on turha hidas hevonen, mutta kyllä vahvalta menijältä vauhtiakin löytyy. Rovaniemellä matkalla mentiin reipasta. Rehellinen menijä sai hyvän reissun, ja voitti. Rata oli kurainen kuten Oulun startin päivänä, jolloin se tuli oikein riskisti loppua. Lyhyestä starttivälistä ei pitäisi olla haittaa paljon treeniä saaneelle hevoselle.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tältä lähtöpaikalta tulee sellainen juoksu kuin tulee.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje

Extralounaitten T4.n kolmeen kohteeseen on aika selvä suosikki. Kun neljännessäkin kaksi osanottajaa tuntuu muita selvästi todennäköisemmältä pärjääjältä, joten yhdellä oikein veikatulla rivillä ei pääse vielä välttämättä ihan juhlatuulelle.

T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokas Keväällä mainiosti pärjännyt Blady Saga (10) ei suorittanut jostain syystä keskikesällä omalla tasollaan. Syyskuun alun kisan esitys oli parempaan suuntaan, ja viimeksi tamma kesti saamansa rankan reissun kunnialla. Vastus vaikuttaa aika sopivalta, ja jos vire on edelliskerran kaltainen, ei voitto tunnu mahdottomalta.

Yllättäjäehdokas: May Cruise (8) ei ole onnistunut voittamaan kuin kerran urallaan. Mika Jauhola aikoi ajaa koko ajan hyvin treeneissä menevällä tammalla rohkeammin. Jos varustemuutosten innostavat hevosta, ei pärjääminen tässä tehtävässä tunnu täysin mahdottomalta asialta Kesän starteissaan laukkojen lomassa puolilupaavasti vauhtia ottanut Baroness Pegasus (11) ei ole sopivasti menneellä juoksulla välttämättä täysin ulkona kuvioista.

Juoksunkulku arvaus: Matalassa sarjassa juoksun ennakoiminen on vielä normaalia hankalampaa, kun joillakin ei ole koskaan satsattu alkuun. Neljän sisimmän radan osanottajat eivät ole olleet ainakaan tähän asti mitään starttiraketteja. Niiden ulkopuolella on sitten taas kolme hyvää avaajaa. Vastaavalta paikalta viimeksi johtoon kiitänyt Too Cool For You (7) voisi singahtaa johtoon. Vastus on viime kertaa kevyemmänoloinen, joten keulasta saatetaan taas koettaa ajaa. Princess Doris (5) oli Jyväskylänkiihdytyksessä nopein. Kuraisissa olosuhteissa tamma puolusti asemiaan avauspuolikkaan ajan, mutta sitten rinnalla juossut työntyi väkisin keulaan. Tämän vuoden ainoa voitto tuli koko matkan johdon perästä Kalajoella, joten vetotyöt saattaisivat kiinnostaa. May Cruisen (8) rattailla Mika Jauhola ei aio alussa jättäytyä, vaan tällä kertaa hänen tarkoitus on ajaa aggressiivisemmin. Ykkössijaa ajatellen selkäreissu saattaisi olla tammalle hieman parempi. Kaiken ollessa kohdillaan Blady Sagalla (10) on kestänyt ajaa jo matkalla eteenpäin, joten tamma voidaan nähdä ensimmäisenä kirikaistoilla.

A: 10 B: 7,8,4,5,11,2,3 C: 1,9

T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokas Tähän hieman sekavannäköiseen otteluun on aika hankala löytää ennalta toimivantuntuista tukipilaria. Sunday's Robertta (9) olisi hyvänä päivänään kelpo merkki yksinään kupongille. Ailahtelevuutensa takia tamman käyttäminen tuossa tehtävässä arveluttaa.

Yllättäjäehdokas: Mika Jauholalta debytoiva Spicy Day (7) on tähän kisaan kaikille melko iso kysymysmerkki. Mauri Jaaran talliin siirtyessään paikanvaihdos innosti kyvykästä hevosta, joka voitti tuolloin ensimmäisen kisan uusista käsistä vakuuttavalla tyylillä. Jos ilmiö toistuu, ei pärjääminen ole mahdotonta.

Juoksunkulku arvaus Monelle kisan osanottajalle haettaneen mahdollisimman nättiä reissua, johtoon pääsevä voi saada tehdä kärjessä pitkään aivan omaa juoksuaan. Asiallisesti avaava Goliath (4) on saanut mainion lähtöpaikan. Sisäpuolelta starttaavat eivät ehtine alussa sen mukaan. Ulkopuoleltakaan ei ole välttämättä tiedossa painetta, joten johtopaikka voisi olla tarjolla. Asemista pidettäneen kiinni, vaikka Goliathin veto Bodenin pistelähdössä johtopaikalta ei kestänytkään aivan perille asti. Ravia matkaan päästessään monella tapaa arvoituksellinen Spicy Day (7) on parhaimmillaan osannut avata tosi terävästi. Tamma on viihtynyt myös vetotöissä. Hyvänä hetkenä Sunday's Robertalle (9) on käynyt monenlaiset reissut, eikä suljettu lähtöpaikka tuhoa tamman pärjäämismahdollisuuksia.

A: 9,4 B: 7,6,3 C: 8,10,2

T4-3/ LÄHTÖ 4 / PD-1

Varmaehdokas Kolmen peräkkäinen tolpan jälkeen himmeämpiin mitaleihin tyytyneelle Blanket Slipperille (5) tämänkertainen tehtävä näyttää päällepäin melkoisen passelilta.

Yllättäjäehdokas Voiton jostain lipsahtaessa kahden eniten pelatun ulkopuolelle on ykkösrahojen nappaajaa vaikea lähteä ennustamaan.

Juoksunkulku arvaus Eturivin parhailla paikoilla on useampi liukas lähtijä. Sunlit Carmela (1) voisi olla nopein ensimetreillä, mutta asemia ei alettane puolustamaan. Unbeaten Striden (2), Prytzygon (3) ja Stanley Good Speedin (4) menestyksen edellytys on yleensä ollut nätti selkäreissu kärjen tuntumassa. Niille kaikille saatetaan tavoitella paikkaa suosikin takaa, ja pahimmassa tapauksessa kiihdytys voi mennä hieman pitkäksi. Räväkästi käynnistyvä Blanket Slipper (5) päässee heti tai sitten varhaisessa kohtaa alkumatkasta keulaan. Erica Field (8) on ollut selvästi parempi vapaalta radalta. Keulaan pääseminen voi olla vaikeaa. Tiedossa voi olla reissu johtavan rinnalla, minkälainen juoksu tammalle on hyvänä päivänä käynyt ihan kivasti.

A: 5 B: 8,4,3,2 C: 6,1,9,7,10

T4-4 / LÄHTÖ 5 / PD-2, Troikka

Varmaehdokas. Ongelmiensa takia Sahara Crack Itiä (7) ei kannata harjoittaa kovilla vauhdeilla. Tuon takia ei ollut tavatonta, että se oli Kajaaniin pitkältä tauolta vielä tukkoinen. Toiseen kisaan meno oli jo selvästi parempaa. Mauri Jaaran mukaan hevosta on päästy nyt treenaamaan mukavasti. Hänen mielestä startit ovat vieneet Sahara Crack Itiä eteenpäin.

Yllättäjäehdokas Tätä kovemmissa seuroissa kilpaillut Bluehouse's Power (1) on viime starttien ja Jorma Hannuksen mukaan hyvässä kunnossa. Hänen mielestä syksyn tuomat hieman hitaammat kelit käyvät ruunalle mainiosti, eikä hän pitänyt pärjäämistä sopivasti sujuneella juoksulla mahdottomana. Keulassa mahdollisesti juokseva, Heidi Hämäläisen mukaan treeneissä parantanut Bail Out Kemp (4) saattaa pystyä pitämään asemansa pitkäänkin.

Juoksunkulku arvaus: Bail Out Kemp (4) saattaisi olla ensiaskelilla vikkelin. Parhaat suoritukset ovat tulleet johtopaikalta, joten sellaista Heidi Hämäläisen mukaan tässä on tarkoitus kokeilla. Nero Doc (5), Sahara Crack It (7) ja Perfect Reverie (8) kykenevätkaikki lähtemään auton takaa reippaasti. Sahara Crack Itin treenit ovat menneet nyt mainiosti, ja Mauri Jaara aikoi ajaa rohkeasti. Like Buljonki (10) on ollut paras läheltä kärkeä, ja sopivassa kohti kisaa saatetaan ajaa jo matkalla eteenpäin. Rovaniemellä sunnuntaina juhlineen Californian (12) rattailla Mika Jauhola toivonee reipasta ylivauhtia, mikä saattaisi antaa vahvalle menijälle pärjäämismahdollisuudet.

A: 7,10,1 B: 12,4,11 C: 9,2,8,6,5

T4-systeemit

S1: 10 (7,8) 9,4,7,6,3 (8,10) 5,8,4,3,2 (6,1) 7,10,1,12,4,11 (9,2) = 150 riviä

S2: 10,7,8,4,5,2,3,11,1,9 (10,7) 9,4,7 (6,3) 5,8 (4,3) 7,10,1,12,4,11 (9,2)= 360 riviä

Lähtö 1

  1. 7. Tähtiliisu – 1. Tuittura – 9.Ekstriimi – 6.Hilpukka – 8.Ruska-Poju – 4.Turena (5.Tuuving)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet