Vihjeet 10.6.2018

09.06.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Janne Soronen, Sannu Mustangin (1) koelähdössä mentiin ekapuolikas vain 27-vauhtia. Viimeinen 1500 m tultiin sitten ihan juosten. Tamma juoksi loppusuoran omista haluistaan mainiosti maaliin asti. Olin oikein tyytyväinen positiivisen kuvan itsestään antaneen hevosen esitykseen tuossa lähdössä. Startti vei todennäköisesti eteenpäin. Kokeen päätöskierroksen perusteella aika ravivarman ja toimivantuntuinen Sannu Mustang voisi kyetä tässä 17-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Meille vasta keväällä tullutta Sannu Mustangia kasvattaja treenasi paljon yksin, joten porukassa juokseminen ei ole sille vielä välttämättä ihan helppoa. Tamma jätti kokeessa selässä matkatessaan hieman väliä edellä menevään, joten tässä vaiheessa keulasta saattaisi olla helpompaa ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Koelähdössä raskaalla treenikengällä juosseen Sannu Mustangin kengitys hieman kevennetään. Se menee kuitenkin yhä välipohjat ja rautakengät alla.

Jorma Hannus, Hyvin kokeessa suorittanut Yanru (3) on kehityskelpoisen oloinen varsa, jolla pitäisi olla tässä mahdollisuuksia kolmen sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei isompia toiveita vielä tähän kohtaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla perusvarusteilla kuin kokeessa nytkin mennään.

Timo Niemelä, Oil Hassanilla (6) on ollut ongelmia. Hevosella olisi jonkin verran kykyjä, mutta epävarmuus haittaa. 19-alkavaan aikaan kykenevä ruuna ei ole vielä ihan huippuhyvän tuntuinen. Starttien myötä sitä yritetään saada paremmaksi. Loppukaarteessa tässä voi olla ongelmia ravin kanssa. Matalalla profiililla vielä tähän kisaan lähdetään ja korotettuja rahoja tavoitellaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjä juoksu olisi tähän kohtaa hyvä saada.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla varusteilla mennään kuin viime vuoden kisoissa.

Mauri Jaara, Short In Notes (7) pääsee ja jaksaa, joten se ei ole olemassa huono hevonen. Ruuna on kuitenkin melkoisen herkkä häiriöille, eikä ravilla menemistä uskalla ennalta luvata.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Short In Notes ravaisi koko matkan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Jotta Short In Notes meni varmemmin ravia, niin pientä viritystä varusteisiin kokeillaan tehdä.

LÄHTÖ 3

Esko Falin, Jo pitempään kunnossa ollut Jorge Saknussen (2) rokotettiin ja hammashuollettiin viime startin jälkeen. Kevyemmällä olleella hevosella on tähän kisaan vain yksi hiitti, joten se ei välttämättä ole heti ihan terävimmillään. Jorge Saknussenille käy myös lyhyt matka

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mailin matkalla hyvältä lähtöpaikalta starttaavalle Jorge Saknussenille käy aika tavalla kaikki juoksupaikat.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Henna Romsi, Hyvässä kunnossa oleva Bid Or Star (7) on nopea hevonen, jolle maili passaa. Tällä pärjääminen on eniten huumorista kiinni. Hyvänä päivänään Bid Or Star voisi pystyä tässäkin menestymään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa liikkeelle pääsevälle Bid Or Starille selkäreissu olisi paras.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Miika Tenhunen, Mikkelin maililla radalta 12 on vaikea pärjätä. Pääsin ajamaan Hamilton Racerilla (11) sisältä. Hyvän juoksun tehnyt hevonen tuli lopun porukan kovinta vauhtia ja nousi rahoille. Vaikka lähtöpaikka on jälleen ikävä, niin juoksun onnistuessa Hamilton Racer ei ole nytkään ihan ulkona.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eturivin paikalta kovaa avaavalla Hamilton Racerilla olisi voinut ajaa vaikka keulasta. Ruuna ei pysty mihinkään kilometriin kiriin ilman selkää, mutta vetoapua saadessaan sillä voi lähteä kuitenkin jo kohtuullisen ajoissa ulkoradoille. Lähtöpaikan takia ylivauhtinen reissu oli toiveissa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman etukenkiä jatkava Hamilton Racer juoksee samoilla varusteilla kuin aiemminkin.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Mainioita juoksuja tekevä Mucho Macho Man (1) oli viimeksi takapareista hieman tasapaksu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin lähtevällä Mucho Macho Manillä voisi ajaa myös keulasta.

Tuomas Pakkanen, Vieremällä A Nice Officer (5) ei ollut oma itsensä, kun happi ei jostain syystä kiertänyt kunnolla. Pasi Väisänen oli ajanut hevosella viikolla hiittiä, ja se oli mennyt niissä ihan mukavantuntuisesti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alkuun yritetään mennä ravia, ja katsotaan sitten mihinkä juoksupaikkaan päästään.

Kengitys- ja varustemuutokset: A Nice Officer jatkanee samoilla varusteilla.

Esko Falin, Viime vuonna meille tullut Juss Tooma (4) oli alkuun iso pettymys. Treenitalvi oli mainio, ja ruuna paransi tämän kauden startteihin tosi paljon. Viime kisan jälkeen hevonen rokotettiin ja hampaat hoidettiin. Helpommalla olleella Juss Toomalla on nyt vain yksi hiitti alla, joten vire tähän ekastarttiin on itsellenikin pieni arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juss Toomalla on ollut tosi huonoja lähtöpaikkoja, eikä alkuun ole satsattu. Kuski saa päättää lopullisen taktiikan, mutta nelosradalta ei ryhdyttäne jarruttelemaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Juss Tooma jatkaa ilman sekkiä ja muutenkin samoilla varusteilla.

Mauri Julkunen, Kuukauden nesteytyspaussilta palaava Digital Passport (8) on ollut löysemmällä ohjelmalla, mikä hieman näkyi keskiviikon hiittiravien esityksessä. Perjantaina ajetuissa treeneissä ruuna oli jo paremman tuntuinen. Kaikki herkkyys ei ole välttämättä heti ihan kohdallaan, mutta siitä huolimatta pärjäämistä lähdetään yrittämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa tehdä ratkaisunsa mieltymyksensä ja tilanteen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Raskaalla balanssilla jatkavalle Digital Passportille jää yhä myös putsit jalkoihin.

Mauri Jaara, Kolmivuotiaalle Kivarin Raindancelle (12) ei ole ollut tarjolla sopivia lähtöjä, joten se ilmoitettiin tähän mukaan. Tamma on mennyt treeneissä aivan normaalisti. Varsalla ei lähdetä tähän tehtävään ihan verenmaku suussa ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos eturiviin tulee startissa aukkoja, niin hyvin avaavalla Kivarin Raindancella saatetaan kokeilla ajaa heti jonkin verran eteenpäin. Tälle käy myös selkäjuoksu.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Timo Niemelä, Ennätyskunnossaolevan Metsärinteen Sisun (1) luulisi nyt pystyvän startti alla pikkaisen nipistämään viime kerran ajajastaan. Totosija on haarukassa, ja kaiken mennessä nappiin, ruuna voi vaikka tapella voitosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Metsärinteen Sisu lähtee hyvin voltista. Jos keulaan päästään, niin sieltä yritetään myös ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Niskanen, Viimeksi normaalina lämmitykseen ja pruuveihin olleelta Kojamolta (9) lensi kisan alussa kenkä. Erikoista kenkää käyttävälle ruunalle tuo oli hankalaa, eikä ravaamisesta tullut tuon jälkeen mitään. Pieni epävarmuus on yhä olemassa. Sopivalta lähtöpaikalta starttaava Kojamo voisi ehyellä juoksulla olla tämän tasaisen kisan yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Omaan juoksuun kykenevällä Kojamolla koleillaan ajaa ravia.

Jorma Hannus, Mukavassa kunnossa kilpailevalla Myrsky-Rallilla (13) on tässä paljon kierrettävää. Viimeisen ohittaminen tuntuu olevan tälle hieman hankalaa, mutta juoksunkulun suosiessa jonkinlainen pärjääminen täältäkin voi olla mahdollista.

Henna Romsi, Huoltotauon aikana Suvi Prinssin (14) jalkoja hieman hoidettiin. Tälle ei ole ollut tarjolla oikein sopivia lähtöjä. Jossakin oli pakko ajaa, joten ori ilmoitettiin mukaan 80 m takamatkalle. Kiinniotettava voi olla liikaa, mutta paljon on myös juoksunkulusta kiinni.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Rehti Suvi Prinssi jaksaa kiertää. Täysillä lähdetään ajamaan ja katsotaan sitten mihin hevonen riittää.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Janne Soronen, Pitkään hyvässä kunnossa ollut Uberta Jet (3) on saanut sopivan lähtöpaikan, joten tosi luottavaisina kisaan tullaan. Vermossa ruuna painoi johtavan takana niin kovasti ohjille, etten pystynyt kääntämään sitä ajoissa toisella radalle. Voitto siinä ei mennyt, mutta aika varma kakkossija. Ravilla matkaan päästessään Uberta Jetin pitäisi olla tässä aika lähellä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Uberta Jet on ollut aiemmin hidas alussa. Vermossa kovaa matkaan päässyt ruuna otti alussa keulat. Eteenpäin heti ajetaan, kun Uberta Jetille käy myös paikka johtavan rinnalla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Vermossa kengät alla kilpaillut Uberta Jet jatkaa samoilla varusteilla.

Marko Hakkarainen, Tauolta palaava Take Me With You (7) on joutunut huonolle lähtöpaikalle, joten varovaisin odotuksin kisaan tullaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Take Me With You ei ole kovin nopea lähtijä, joten paikka tälle vähän turhan ulkona. Tilanteen mukaan kokeillaan ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan, eli kengät alla ja laput päässä.

Mauri Jaara, Jälleen huonon lähtöpaikan saanut Sahara Crack It (8) meni startin ansiosta eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältäkin puolireippaasti avaavalla Sahara Crack Itillä on ajettava alussa jonkin matkaan eteenpäin. Katsotaan sitten mihin juoksupaikkaan päästään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Arto Komulainen, Blue For You (9) teki ennen taukoa oikein hyviä esityksiä. Vaikka se ei ole varmaa heti ihan huippuiskussa, niin valmentajan mukaan ruunan pitäisi olla kuitenkin ihan asiallisessa vireessä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Blue For You on ollut parhaimmillaan keulasta, joten tällainen lähtöpaikka ei ole sille ihan paras mahdollinen. Toisaalta näin paussilta sen ei tarvitse revitellä alussa, vaan startissa saa ajaa nätisti liikaa. Pärjätäkseen Blue For You on yleensä tarvinnut asemat läheltä kärkeä. Jos hevosella on ollut kaikki kunnossa, niin paikka johtavan rinnallakaan ei ollut sille mikään katastrofi.

Kengitys- ja varustemuutokset: Jotta askel saataisiin hieman pidemmäksi, niin eteen saatetaan lisätä välipohjat. Muuten samoilla jatkettaneen.

Miika Tenhunen, Classic Emotionia (11) hoidettiin heti meille tulon jälkeen ja kengitystä vaihdettiin. Yhdet harjoitusravit olen sillä ajanut. Hyvänoloinen ori kulki matkan 16,5-vauhtia läpi. Viimeisen tuhannen se tuli istumalla 15-kyytiä ja loppupuolikkaan 14-vauhtia. Tuon esityksen perusteella Classic Emotion vaikuttaa mainiolta hevoselta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Harjoitusravien perusteella hyvin avaavalla Classic Emotionilla voisi tarvittaessa ajaa vaikka johtavan rinnalta. Nyt tuota ei koeteta, vaan tämä tutustumisstartti otetaan vielä aika nätisti. Mahdollisuus hevoselle lopussa on kuitenkin tarkoitus antaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Harjoitusraveissa käytetyt varusteet tuntuivat toimivan hyvin, ja niillä jatketaan.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Jukka-Pekka Niskanen, Toistensa kaltaisilla juoksuilla kaksi voittoa ottanut ja hyvää kuntoa osoittanut Kennet Sisu (1) oli viimeksi lämmitykseen notkeampi ja muutenkin positiivisemman oloinen kuin edellisellä kerralla.Juoksun onnistuessa Kennet Sisu voi pystyä taas pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vastaavalta lähtöpaikalta viime vuonna Torniossa Kennet Sisu vei minua viime vuonna puolikierrosta kiitolaukkaa. Vaikka ruuna osaa avata ihan reippaasti, niin pitkien liikkeiden takia alku täytyy ottaa hieman varman päälle. Selkäreissua tästä on tulossa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Janne Lukkari, Vieremällä pussiinjuuttuneella Ambrogiolla (4) jäi Kajaanissa voimia käyttämättä, kun kiritilaa tuli aivan liian myöhään. En ajanut tällä itse viikon treenejä, mutta vierestä katsottuna meno näytti samanlaiselta kuin mitä se on viime aikoina ollut. Starttiväli on Ambrogiolle sopiva, ja toiveikkain mielin matkaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ambrogio on osoittanut pystyvänsä pärjäämään kaikenlaisilla reissuilla. Hyvin hevosen tunteva kuski saa ajaa, kuten hän parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ambrogio on kilpaillut kaksi viime starttia ilman kenkiä, mikä tälle optimibalanssi. Nyt hevonen juoksee kengät alla. Voittaminen ei pitäisi tuohon asiaan kaatua, sillä useimmat ykkösensä Ambrogio on ottanut kengät alla.

Mauri Jaara, Vieremällä pussiin jääneellä Ambrogio (4) minun olisi Kajaanissa pitänyt uskaltaa lähteä ajoissa kiriin, nyt voimia jäi käyttämättä. Viime starttien perusteella hevonen on noussut hyvään kuntoon.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nyt hevoselle annettaan mahdollisuudet. Eteenpäin heti päästellään. Jos keulapaikalle ei ole mahdollisuuksia, niin sitten ajetaan vaikka johtavan rinnalta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kenkien poisottamisesta olisi Ambrogiolle hyötyä.

Janne Soronen, Titan Rain (6) tuli Bodenissa viimeisen tuhannen kiertelemällä 13,1-vauhtia, mutta kovassa lopetuksessaruuna oli pärjäämisen suhteen mahdottoman tehtävän edessä. Tämä on jostain syystä ollut aina kesäaikaan huonompi, joten mitään varmaa ennalta ei uskalla alkaa lupaamaan. Jos hevonen on huono perjantaina Torniossa, niin se lähtee heti laitumelle viettämään kesälomaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtönopeutta lisää saaneella Titan Rainilla suunnataan eteenpäin. Jos keulaan pääsy sattuisi onnistumaan, niin sieltä saatetaan kokeilla ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteet katsotaan Tornion perjantain startin jälkeen.

Kari Lehtonen, Seinäjoella Västerboyellowdirt (9) ravasi ja suorittihyvin. Vahvasti loppua tulevalla hevosella on tässäkin juoksun onnistuessa pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aika kovaa lähtevälle Västerboyellowdirtille eturivi olisi ollut parempi. Selkäjuoksu käy, joten ei tämäkään lähtöpaikka ole hevoselle huono.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Timo Lahti, Hyvän juoksun Harper Hannover Loppissatehneelle Hollywood Hillsille (10) jäi tuossa kisaa hieman jossiteltavaakin. Loppukaarteessa se hieman juuttui huonoon selkään, missä saattoi mennä rahasija. Hyvin reissun ottanut ori sai levätä viikon. Pari harjoitustaon tuon jälkeen otettu, joissa se on ollut ihan ok. Perjantain viimeistelyinä ajettiin neljä vetoa, joissa omana itsenään ollut hevonen oli normaalin letkeänä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos matkavauhti menee turhan verkkaiseksi, niin eteenpäin lähdetään ajamaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteisiin ei ole tarvetta tehdä muutoksia.

Kaj Sundholm, Liona (12) on ollut asiallinen tämän vuoden startteihin. Paljon kilpailleeksi tammaksi sillä on nyt riittänyt mukavasti yritystäkin. Viimeksi kaviot olivat sen verran kuluneet, että laukkoja tuli. Tältä lähtöpaikalta rahasija olisi hyvä saavutus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan, mihin paikkaan täältä joudutaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Katsotaan ovatko kaviot kasvaneet riittävästi, jotta voitaisiin ajaa ilman kenkiä. Muuten samoilla jatketaan.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Kaj Sundholm, Strait Iron (2) oli viimeksi erikoisen tuntuinen esittelyn ja startin välissä. Lähtöön tuli sitten hyppy. Syytä tuohon ei ole keksitty. Ruuna sai levätä tuon perästä viikon verran. Nyt hevonen on ollut taas kotona oikein pirteä oma itsensä. Maili ei ole tämän mielimatka.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime vuonna jonkin kerran aika kovaa matkan päässyt Strait Iron jaksaa mennä reipasta hyvin. Juoksupaikalla ei ole tälle isoa merkitystä

Kengitys- ja varustemuutokset: Todennäköisesti kisa ajetaan kevyet alumiinit alla. Etukenkien poisottaminenkin mahdollista, mutta ei kovin todennäköistä. Tuolla asialla ei ole Strait Ironille isoa merkitystä.

Jarmo Mänty, Norjan startissa Rocking Love (3) juoksi takana. Lähdimme viimeisellä takasuoralla selässä kiriin. Vetoapu loppui kaarteeseen mentäessä, kun edessä juossut pääsi johtavan rinnalle. Loppusuoralla ruuna puristi korvat kiinni ja laput silmillä neljännen kautta vahvasti ykköseksi. Tuon esityksen perusteella hevonen tuntuisi olevan oikealla mallilla. Luottavaisin mielin kisaan lähdetään ja ainakin korotettua rahaa tavoitellaan. Vaikka Rocking Lovella on tässä kovia vastassa, niin sopivalta lähtöpaikalta voittoonkin voisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Edellisellä valmentajalla Rocking Love oli parras keulasta. Jos hyvällä avaajalla johtoon päästään, niin sieltä kokeillaan myös ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Bodössä kengät jalassa kilpaillut Rockin Love juoksee nyt ilman kenkiä, mistä on tälle hevoselle apua.

Mauri Jaara, Vieremällä Wilda Tigern Jack (5) oli mukana 76-hopeadivisiiona karsinnassa. Alku kisassa mentiin tämän kannalta vähän turhan kovaa, ja väsy tuli. Tuo startti saattoi aukaista hevosen henkiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti avaavalla Wilda Tigern Jackilla voi ajaa keulastakin.

Janne Lukkari, Torniossa lopussa täysin ilman mahdollisuuksia toiseen ulos jäänyt Riordan Kronos (6) ei Kajaanissa päässyt liikkeelle eikä ravannut. Tuohon kisaan siltä otettiin kengät pois, mikä on tämän hetkisen käsityksemme mukaan todennäköinen syy epäonnistumiseen. Viikolla kengät laitettiin alle, ja hevonen oli taas ihan normaali harjoituksissa. Sijoitusta en osaa lähteä arvailemaan. Vaikka lähtöpaikka olisi saanut olla hieman sisempänä, niin ihan luottavaisina kisaan kuitenkin lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Minulla on sellainen tunne, että Riordan Kronos olisi selkäjuoksulla parempi. Hevonen on kuskille tuttu, ja hän saa päättää taktiikasta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Kajaanin hevoselle lisättiin pikku laput silmille, mutta niiden vaikutusta suoritukseen ei päästy näkemään.

Jukka-Pekka Niskanen, Ajamissani starteissapari kolmosta ottanut Tristan Toro (7) ei ole noissa vauhtijuoksuissa pystynyt lopussa ohittelemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Puolireippaasti avaavalla Tristan Torolla pitää ajaa täältäkin hieman eteenpäin. Selkäreissua tavoitellaan.

Jari Hassinen, Samassa kunnossa edelleen jatkava Driller Man (8) teki Oulussa ihan ok-esityksen. Viimeksi ruuna joutui yrittämään itselleen liian pitkää kiriä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa tehdä omat ratkaisunsa taktiikan suhteen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Muuten samat, mutta nyt hevosella on kengät takana.

Mauri Jaara, Driller Man (8) teki ajamassani Oulun 76-lähdössä hyvän esityksen, ja ainakin tuossa vaiheessa kunto tuntu olevan kohdallaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jyväskylän ja Oulun 76:n kakkossijat tulivat selkäreissuilla, joten hyvälle lähtijälle saatetaan kokeilla hankkia taas sellainen juoksu.

Marko Hakkarainen, Lago Negro (11) oli Kajaanissa hirmuhyväoloinen, mutta homma pilaantui omaan virheeseen. Ajoin hevosen jalan vastustajan kärryn pyörään. Paikka mailin ryhmään on huono. Lago Negro on kuitenkin hyvä hevonen tällaiseen lähtöön, eikä se ole juoksun onnistuessa nytkään ihan ulkona kisasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kova matkavauhti auttaisi meitä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tuomas Pakkanen, Viimeksi mukavan esityksentehneellä Mandy Laday (2) voisi olla hyvältä lähtöpaikalta onnistuneella juoksulla mahdollisuuksia totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkka reissu ja yksi spurtti olisi Mandy Ladaylle parasta.

Petri Korkiakoski, Veerin (8) viimeistelyt tehtiin edellisellä kerralla kahta päivää ennen. Jotta hevonen olisi hieman terävämpi, niin ajoin nyt viimeisen kerran vasta päivää ennen kisaa. Tamma oli noissa kahdessa 40-vauhtia otetussa vedossa hyväntuntuinen. Kengityskin hieman vaihtuu. On vähän vaikea sanoa, että mikä noiden parin muutoksen vaikutus suoritukseen on. Jos juoksu näyttää jostain syystä menevän turhan vaikeaksi, niin aivan verenmaku suussa voitosta ei lähdetä tappelemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suhteellisen nättiä reissua vielä lähdetään tavoittelemaan. Alussa ajetaan vähän hieman eteenpäin, ja tuon jälkeen taktiikka katsotaan sitten tilanteen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Veer oli viimeksi lopussa hieman toisella ohjalla. Tuon takia se juoksee nyt samalla päärynäkengällä kuin mikä sillä oli viime syksynä alla. Etupään meno niillä pitäisi olla hieman notkeampaa. Balanssin sopivuutta testataan vielä lämmityksessä.

Janne Lukkari, Kajaanissa Artie B. Zetillä (9) ei ollut startissa rataa, ja laukka tuli. Lähtö olisi pitänyt palauttaa. Hyväntuntuinen hevonen on ollut harjoituksissa paljon parempi kuin talvella. Viime vuonna tälle tuli laukkoja, joihin ei löytynyt mitään selvää syytä. Oulussa helmikuussa tulleeseen hyppyyn oli syynsä. Treeniotteiden perusteella Artie B. Zet on onnistuessaan kisan yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nätisti täältä yritetään liikkeelle päästä. Takarivistä on apua ravilla lähtemiseen. Artie B. Zet juoksee rennommin vapaalta radalta, joten jos vauhti menee turhan hiljaiseksi, niin jo matkalla voidaan ajaa eteenpäin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Artie B. Zetille löydettiin hyvät varusteet. Ne ovat toimineet mainiosti harjoituksissa, ja niillä tässäkin kisassa jatketaan.

Marko Hakkarainen, Unite Gamsin (11) esitys Vieremällä oli hirveä pettymys. Hevonen ei ravannut eikä henki kulkenut. Unite Gams on minulle tähän kisaan tosi iso arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetetaan tehdä parempi juoksu kuin viimeksi.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät otetaan pois ja lappuja muutellaan.

LÄHTÖ 10

Tuomas Pakkanen, Jos Yrjänän Mohikaani (8) pystyy selvittämään ensimmäiset 300 m ravilla, niin tällaisessa tehtävässä sillä pitäisi olla pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jouhevasti matkaan pitää yrittää lähteä ja välttää ahtaita paikkoja.

Tuomas Pakkanen, Viimeksi tosi vaisun esityksen tehneen Tuurin Helmen (9) pärjäämiseen on tuon esityksen perusteella tässäkin vaikea uskoa.

T5-vihje

Hienoon kuntoon nousseen Uberta Jetin voitto näyttää ennalta erittäin todennäköiseltä. Hieman tasavauhtisena se on kuitenkin aina hieman haavoittuvainen, joten aamun peliprosenttien valossa hevonen ei ole erityisen maistuva varma.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Kivarin Raindancella (12) on ennen tätä koitosta kolme vakuuttavaa voittoa johtopaikalta. Koko ajan parantaneella tammalla on nyt erilainen tehtävä, kun se joutuu lähtemään matkaan takarivin uloimmalta lähtöpaikalta. Kisa ei ole kolmivuotiaan lupaavanoloisen tamman kauden tärkeimpien joukossa. Jos juoksunkulku menee pahasti vastaiseksi, ei hevosella lähdettäne ihan hampaat irvessä 1000 euron ykkösestä tappelemaan. Juoksutapahtumien suosiessa ykkösputken jatkumiselle on mainiot mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokas Viimeisissään mukavasti suorittanut Cradled In Love (3) on saanut kahteen suosikkiin verrattuna merkittävästi paremman lähtöpaikan. Takana on nyt selvästi rutinoidumpi kuski, minkä ei uskoisi ainakaan heikentävän tamman pärjäämismahdollisuuksia.

Arvoitukset Kevään starteissaan viime vuoteen verrattuna aivan eritasolla kilpaillut Digital Passport (7) ei ole ollut arvotakoneen suosiossa. Hyvä avaajan juoksun onnistumiseen on seiskaradasta huolimatta mahdollisuudet. Mauri Julkusen mukaan alla olevan kuukauden helpompi jakso näkyi keskiviikon Oulun hiittiravien esityksessä. Vaikka ruuna oli jo parempi perjantain treeneissä, on vire ennalta jonkinlainen kysymysmerkki. Rokotus- ja hampaidenhoitopaussilta palaava kevään starteissaan hyvin suorittanut Juss Tooma (4) on sekin ollut kevyemmällä treenillä. Kun tähän kisaan on alla vain yksi hiitti, niin heti tähän ensimmäiseen kisaan Esko Falin ei voinut olla varma hevosen suoritusterävyydestä.

Juoksunkulku arvaus Mucho Macho Man (1) voi olla alussa nopein. Asemista saatetaan kokeilla pitää kiinni. Asiallisesti autoa seuraava Cradled In Love (3) saanee kivat asemat läheltä kärkeä eikä keulaan pääseminenkään ole ihan poissuljettua. Digital Passportilla (7) saatetaan ajaa johtopaikka mielestä heti startista eteenpäin. Vahvan kirin osaavat Joana's Roadrunner (2) ja Juss Tooma (4) eivät ehtine alussa nopeimpien mukaan. Mauri Jaara kääntänee Kivarin Raindancen (12) tilanteen mukaan jossain sopivassa kohdassa reissuun. Tuo voi tapahtua jo aika varhaisessa vaiheessa, jos matkavauhtia uhkaa mennä turhan verkkaiseksi.

A: 12,7,3,1 B: 4,2 C: 5,10,8,11

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Yhtäkään osanottajaa en osaa lähteä kovin vakuuttavin perustein lähteä tähän koitokseen ankkuriksi ehdottelemaan. Viimeksi kengän tippumisen takia pelinsä menettänyt Kojamo (9) on Jukka-Pekka Niskasen mielestä nyt sopivalta lähtöpaikalta. Voittamisen osaava ruuna voisi pystyä työntymään ensimmäisenä maaliin.

Yllättäjäehdokkaat Tämä matalaa kylmäveristen aikatasoituksen porukka näyttää tosi tasaiselta, enkä kykene ennalta ehdottamaan yhtään yksittäistä hevosta potin nostajaksi.

Juoksunkulku arvaus Kaikille paalun osanottajille keulapaikka on todennäköisesti mieleen. Metsärinteen Sisu (1) on niistä se, joka kilpaillut tänä vuonna. Ruunan uran ainoa voitto tuli kokomatkan johdon perästä. Käytännössä vajaan kahden vuoden tauolta tässä aloittavan Virkaleenkin (3) ykkössija on keulareissulla. Mauri Jaaran taakseen saava Marvertti (2) eteni tolppajuoksussaan pääosin vapaata rataa pitkin. Toisen paalun hevosista Bella Minillä (8) saatettaisiin ajaa eteenpäin. Startin onnistuessa Kojamo (9) voi päästä heti hyviin iskuasemiin. 40 m takamatkan Hullupoika (11) osaa joskus lähteä voltista aika terävästi. Neljän pakin Suviprinssi (14) on vahva kiertäjä, jolla voi suunnata jo aikaisessa vaiheessa ulkoradoille.

A: 9,14,1,13 B: 8,11,2,5 C: 3,12,4,6,15,7

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Ennalta pahimpiin vastustajiinsa nähden paremmista alkuasemista starttaavalla Uberta Jetillä (3) pitäisi olla erinomaiset mahdollisuudet ykkösrahoihin.

Yllättäjäehdokas Suomen uransa tässä aloittava Classic Emotionin (11) suoritus harjoitusraveissa oli vakuuttanut Miika Tenhusen hevosen kyvyistä. Takarivi on miinusta liukkaalle avaajalle eikä kuski aikonut vielä tässä kisassa ajaa verissä päin voitosta. Pärjääminen sopivasti menneellä juoksulla ei ole kuitenkaan mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus Vermon kovassa avauksessa Uberta Jet (3) oli nopein ensimetreillä. Tuon perusteella ruunalla on hyvät saumat päästä kerrankin heti alussa johtopaikalle. Mukavasti autoa seuraava Borups Nice (2) voisi saada paikan sen takaa. Kasiradasta huolimatta Mauri Jaara ajanee Sahara Crack Itillä (8) alkuun hieman eteenpäin, josta se voi huonolla tuurilla jäädä johtavan rinnalle matkaamaan. Epävarman M.T. Jacquelinen (4) laukatta lähtemien ei ole koskaan ennalta varmaa. Jos startti sujuu ravilla, ei vahvalla menijällä tarvitse selkiä katsella, kun paikka johtavan rinnallakin käy. Mainiosti avaaville ja keulapäässä mainiosti viihtyville Blue For Youlle (9) ja Classic Emotionille (11) suljettu lähtöpaikka on miinusta. Toisaalta molempien edestä päästään hyvin liikkeelle, ja juoksun onnistumiseenkin on mahdollisuuksia.

A: 3 B: 11,8,2,7,9,6,4,5,12,1

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat Oulun kaikki Stayer Cup karsinnat sekä finaalin voittaneen Hollywood Hillsin (10) vastus Harper Hannover Loppissa oli hurjaa luokkaa eikä ori ymmärrettävästi riittänyt kärkisijoille. Hevonen teki kuitenkin pitkällä matkalla hyvän ajan ja rehdin esityksen. Rima laskeutuu selvästi, eikä ykkössija tässä tehtävässä yllätä. Ambrogio (4) on juuttunut viime starteissaan ratkaisuvaiheissa vetämättömiin selkiin, ja jossiteltavaa on jäänyt. Vahvan loppuvedon osaavalla ruunalla on nyt mainiolta lähtöpaikalta saumat vuoden toiseen ykköseen.

Yllättäjäehdokas Västerboyellowdirtillä (9) tuntuisi Kari Lehtosen mielestä kaikki olevan kunnossa. Lähtöpaikka takarivissä on nopealle starttarille pieni miinus. Vahvan lopetuksen osaavan tamman edestä avataan hyvin, joten juoksun onnistumiseen on tältäkin paikalta mahdollisuudet.

Juoksunkulku arvaus Useampi eturivistä osaa lähteä reippaasti. Monella niistä on kuitenkin yleensä ajettu selästä. Niukka ykkösveikkaukseni veturiksi on hyvin avaava Titan Rain (6). Se teki toukokuun alussa Rovaniemellä johtopaikalta asiallisen esityksen. Jos ruuna on tässä alussa nopein, niin Janne Soronen kaavaili ajavansa kärjestä. Aiemmin vaikutti, että keulapaikka on liukkaasti lähtevälle Gizah Bokolle (5) etu. Kevään koitoksissa tamman huumori ei kuitenkaan riittänyt noista asemista ihan perille asti, joten ajotaktiikka on ennalta pieni arvoitus. Ylivauhtisissa juoksuissa kaksi perättäistä ykköstä ryövännyt Kennet Sisu (1) pääsee ihan asiallisesti matkaan. Jukka-Pekka Niskasen mukaan sisäradan paikalta alku on kuitenkin otettava hieman varman päälle. Selkäreissu taitaa olla taas tulossa, mikä on sopinut hevoselle mainiosti. Wille Caramellillä (2) on ajettu usein eteenpäin. Tuo saattaisi tietää paikkaa johtavan rinnalla, mutta ei keulaan pääseminenkään ihan mahdotonta ole. Ambrogio (4) ei ihan ehtine alussa nopeimpien mukaan. Reissuun saatetaan kuitenkin suunnata aika varhaisessakin vaiheessa kisaa, eikä jo matkan aikana johtoon eteneminen ole aivan mahdotonta. Hollywood Hills (10) on osoittanut kykenevänsä tekemään omaa juoksua. Kuski pystyy kääntämään ajokkinsa sopivaksi katsomassaan kohdassa kiriin. Jos matkavauhti uhkaa mennä lönköttelyksi, niin tuo voi tapahtua jo aikaisessakin vaiheessa. Västerboyellowdirt (9) voi saada mukavankin paikan parijonosta, josta se saattaa kyetä vaikka voittoisaan loppuvetoon.

A: 10,4 B: 1,9 C: 6,3,8,5,2,7,12

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Strait Iron (2) ei ollut Kaj Sundholmin mukaan Seinäjoella oma itsensä. Ruuna on ollut taas harjoituksissa normaali, joten parhaimmillaan aika kovaakin matkaan pääsevällä Strait Ironille pitäisi olla tässä aika sopivannäköisessä tehtävässä realistiset mahdollisuudet ykkösrahoihin.

Yllättäjäehdokas Hyvin avaavalla Rocking Lovella (3) on edulliselta lähtöradalta mahdollisuudet päästä keulaan. Jarmo Männyn käsityksen mukaan tuo paikka on hevoselle paras. Johtopaikka on mailin matkalla usein melkoinen etu, eikä olisi suuri ihme, vaikka ruuna pystyisi johtoon päästessään pitämään kaikki vastustajat maalin asti takanaan.

Arvoitukset Riordan Kronoksen (6) Suomen uran käynnistyi toukokuun alussa Kajaanissa lupaavalla esityksellä. Torniossa toisessa ulkona matkannut ruuna juuttui loppukaarteessa liian pitkäksi aikaa hiljentäneen selkään, ja kärki pääsi karkuun. Viimeksi hevosella yritettiin ajaa ilman kenkiä, mikä oli Janne Lukkarin tämän hetkisen käsityksen mukaan vaisun esityksen syy. Viikon treeneissä kengät alla juossut oli ollut taas aivan normaali. Vain kohtuullisesti matkaan pääsevälle ruunalle lähtöpaikka on hieman ulkona, mutta juoksun kuitenkin onnistuessa Riordan Kronos voisi olla tämän tasaisen koitoksen yksi mahdollinen pärjääjä. Vielä viime alkuvuodesta vakuuttavasti suorittanut Downander (9) on ollut molemmissa Mika Jauholalta juoksemissaan starteissa melkoinen pettymys.

Juoksunkulku arvaus Mailin kiihdytyskisan tapahtumia on monesti etukäteen vaikea ennustaa oikein. Hyvänä päivänäänautoa tiiviisti seuraava Rocking Love (3) voisi olla alussa nopein. Ruuna on voittanut sekä keulasta että selästä. Driller Manille (8) johtopaikalla juokseminen sopisi. Kasiradalta sinne pääseminen voisi kuitenkin viime starttien perusteella maksaa loppuratkaisuja ajatellen liikaa. Wilda Tiger Jackilla (5) saatettaisiin yrittää pitää asemista kiinni, jos se on alussa vikkelin. Kivasti autoa seuraavalle Tristan Torolle (7) yritettäneen tarjota imureissua kärjen läheltä. Vajaa kuukausi sitten Seinäjoella Strait Ironille (2) tuli laukka alkuun. Kakkosrata on sopiva alkuasema normaalisti asiallisesti käynnistyvälle ruunalle, jolle myös paikka johtavan rinnalla käy. Vain tavallisesti liikkeelle pääsevälle Riordan Kronokselle (6) pyrittänee hankkimaan paikka toiselta radalta mahdollisimman läheltä kärkeä, josta ruuna pääsisi siiten käyttämään terävää loppuvetoaan. Marko Hakkaraisen mukaan Lago Negro (11) jatkaa kunnossa. Hänellä on edelleen luottoa hevoseen, mikä tietänee rohkeaa ajoa.

A: 2,8,11,3 B: 5,6 C: 9,4,7,1,10

T5-systeemit

Pieni: 12,7,3,1 (4,2) 9,14,1,13 (8,11) 3 (1,8) 10,4 (1,9) 2,8,11,3 (5,6) = 128 riviä

Suuri: 12,7,3,1 (4,2) 9,14,1,13 (8,11) 3,11 (8,2) 10,4,1,9 (3,8) 2,8,11,3,5 (6,9) = 640 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin Veer (8) on voittanut molemmat starttinsa. Vastus noissa kisoissa ei ole kummallakaan kertaa ollut erityisen laadukas, joten hevosen luokasta on vaikea sanoa vielä mitään kovin tarkkaa. Tehtävä ei näytä tälläkään kertaa etukäteen kovin vaativalta, joten kasiradasta huolimatta tammalla on hyvät mahdollisuudet jatkaa uraansa tappiottomana.

Yllättäjäehdokkaat Treenitietojen perusteella talvesta selvästi eteenpäin mennyt Artie B. Zet (9) voi ravia mennessään pystyä kamppailemaan tällaisessa seurassa vaikka voitosta. Kokonaisuutena ottaen kisa näyttää melkoisen tasaiselta. Lähtökiihdytys saattaa olla hieman sekava, ja alkuvauhti voi mennä hieman turhan reippaaksi. Tuollainen juoksunkulku voisi hyödyttää parhaimmillaan vahvasti loppua tulevia Faytette Webiä (5) ja Cankus Rebeliä (12)

Arvoitus Kokeessa ihan mukavasti suorittanut italiatar Unite Games (11) oli Suomen ekastartissaan päätöspuolikkaalla vaisu, ja maalisuora oli sille melkoista tervanjuontia. Hevonen on nyt melkoisen iso kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä on useampia näppäriä avaajia (1, 2, 4, 6 ja 7). Yhdeltäkään niistä ei löydy vielä näyttöä kykenemisestä omaan juoksuun, joten eniten johtotehtäviin haluavaa on hankala tietää. Prayer's Affairilla (1) otti joulukuun lopussa vastaavalta paikalta keulat. Veto loppui hieman maalia, joten tällä kertaa saatetaan tyytyä selkäreissuun. Ammattimiehille keulajuoksu on monesti luonteva valinta. Tuon olettamuksen perusteella epävarma aavistukseni porukan vetäjäksi on joko Mandy Laday (2) tai Little Milou (6). Sopiva selkä näillekin kelpaisi varmaan eteen, mutta tässä sellaiset on vähän kortilla. Ulkoa starttaavan Soleil Journeyn (7) johtoon eteneminen on mahdollista. Veerillä (8) ei ole mitään pakkoa satsata kaikkea alkuun, kun homman pystynee hoitamaan voitokkaasti myös myöhemmässä vaiheessa kisaa.

A: 8 B: 9,5,2,11,12,7,1,6,3,4,10

Muut lähdöt

  1. 1.Sannu Mustang – 3.Yanru – 5.Fighter Kiss – 4.Kivarin Merengue (7.Short In Notes – 6.Oil Hassan)

  2. 11.Helmen Vili – 1.Ruhvanan Urho – 2.Tyyni Kevätön – 4.Lento-Essi – 6.Kikapo – 10.Hiskin Muisto (9.Vieskaar)

  3. 2.Jorge Saknussen – 8.Comet Alley – 5.Magic Wish – 1.Wannabee Star – 9.Arwen Hoss – 11.Hamilton Racer (4.Salama Sea – 7. Bid Or Star)

10. 1.Pankeri – 8.Yrjänän Mohikaani – 5.R.R. Kivaro – 2.Leidi Tyttö – 4.Kaunis Elsa (3.Äitin Poika)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen