Vihjeet 10.6.2019

09.06.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Viimeksi positiivisesti yllättäneelle Chocolaminille (1) on ollut loppukurvin ongelma.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eteenpäin startista heti suunnataan. Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ei ole tiedossa.

Mauri Jaara, Mr Mccool (12) on tehnyt hyvät alkujuoksut. Lähtöpaikka on paha, ja vaikea sanoa pystyykö se täältä nousemaan kärkikamppailuun mukaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Täältä ollaan paljolti muiden armoilla.

LÄHTÖ 3

Markus Porokka, Huippupäivänään Wilman Piialla (2) olisi viimeksi ollut mahdollisuudet kakkossijaan. Kovaluonteista tammaa kilpaileminen ei aina kiinnosta, mutta halutessaan hevonen pystyy tässä pärjäämään. Kaikki tämän kauden kisat ajetaan syksyn Lappeenrannan tammakilpailua silmällä pitäen, ja sen myös ohjastaja tietää.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Wilman Piika tykkää itse mennä keulassa. En ole itse vielä päässyt selville, onko tuo paikka tälle hevoselle se edullisin paikka juosta. Kuski saa päättää taktiikan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät pidetään taas alla. Kuskin mielestä Wilman Piika oli viimeksi hyvä siihen asti, kun korvat avattiin, joten nyt korvat laitetaan tukkoon.

Tuomas Pakkanen, Leikillä (4) on olemassa oikein lahjakas hevonen. EnnenMikkeliä sillä ei ollut ajettu kovempaa, joten se oli tukkoinen. Leikillä pystyy tässä pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan, miten homma lähtee etenemään.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Taas viimeksi hyvän esityksen tehneellä Rue De Roilla (2) oli Bodenissa vaikeuksia virtsaamisen kanssa. Meno oli tuon takia jäykkää, ja laukkoja tuli. Vaivaa lääkittiin kisan jälkeen. Tuota ennen eikä sen jälkeen vastaava haittaa ei ole ollut. Nätisti viime kisan jälkeen liikutellulla hevosella pitäisi olla kaikki ok.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos auton takaa aika terävästi avaava Rue De Roi saa keulat, niin sieltä yritetään ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Kajaanissa alkuun laukannut Fancy Creek (3) teki kuskin mukaan hyvän juoksun raville selvittyään. Kotona normaalina ollut tamma on saanut hyvän lähtöpaikan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selästä Fancy Creek seuraa parhaaseen sijoitukseen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Timo Vääränen, Carmalt Mustang (8) on kotona leppoisa peli treenata, mutta kilpailuun se lähtee toisinaan turhan totisena. Tässä ollaan hieman katsomassa, että mitä hevoselle kuuluu. Vauhdikkaalla menijällä voisi onnistuneella juoksulla olla mahdollisuudet toton tuntumaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Takarivin lähtöpaikka olisi ollut parempi. Jos Carmalt Mustangille tulee kisatilanteessa jotain mistä se ei tykkää, niin se saattaa lämmetä starttiin liikaa. Hevonen pitää ehdottomasti yrittää pitää rauhallisena. Tällaiselta lähtöpaikalta siltä ei voi pyytää yhtään alkuun.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Etukengät otetaan pois. Tuosta on pikku apua, mutta ei ratkaisevaa sellaista. Muuten samoilla jatketaan.

Pasi Pohjola, Beaming Chicillä (10) ajettiin Torniossa lauantaina tätä kisaa ajatellen hieman hiittimielellä.Hyvin loppuun asti tullut hevonennäytti siellä ulkopäin päin paremmalta kuin puoleentoista vuoteen. Rennommalta ja reippaammalta vaikuttanutta tammaa on hoidettu. Muutetusta kengityksestä ja treenistä on ollut myös apua. Oulun toinen kurvi on ollut tälle vaikea. Torniossa ravi käytti sen verran mukavasti, että uskon hevosen selvittävän senkin. Mainiosti juoksusta palautuneen Beaming Chicin kanssa lähdetään hyvillä mielin kisaan, kun vielä lyhyt starttiväli pitäisi olla etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tässä kisassa voidaan ajaa jo hieman rohkeammin kilpaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla varusteilla kuin Torniossa nytkin ajetaan.

Tuomas Pakkanen, Absolut Arctican (12) kanssa on tältä paikalta kisaan lähdettävä aika nöyränä, ja otettava se, mikä on saatavissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tarkan ajon tarvitsevalla Absolut Arcticalle tällainen lähtöpaikka on iso miinus.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Juha-Matti Paavola, Menoks (6) oli jo Seinäjoella tauolta ihan ok, ja esitys siellä oli itse asiassa aika samanlainen kuin viimeksi Kajaanissa. Ori on mennyt nyt molemmissa starteissa ravia, mutta laukkakin voi vielä tietenkin tulla. Menoks on ollut nyt tasaisemman luontoinen kuin se on ollut aiemmin, eikä se ole kisassa rynnännyt eteenpäin samalla lailla kuin aiemmin. Ravilla pysymisen kannalta tuo on hyvä, mutta toisaalta raivokkuutta eteenpäin menossa saattaa olla nyt vähemmän. Lähtöpaikalla ei ole Menoksille ravilla menemisen kannalta merkitystä, kun se ei ole tainnut koskaan laukata starttiin. Hypyt ovat tulleet muissa kohdissa kisaa. Viime startin jälkeen Menoksilla kaikki on ollut ok.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pienessä lähdössä ajetaan kuski ajaa tilanteen mukaan. Menoks on tasaisen tappavan matkavauhdin hevonen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: En täysin tykännyt viimeksi ilman kenkiä juosseen Menoksin ravista, joten se juoksee Seinäjoen tapaan tässä kengät alla.

Timo Vääränen, Lahdessa Vaelluksen (7) henki ei toiminut, ja se puhalsi lopussa aika tavalla. Hevosta on tuon takia taas lääkitty. Vikaa ei löydetty, eikä ori ole näkyvästi sairas. Parhaimmillaan ollessaan Vaelluksen kyvyt riittäisivät tässä pärjäämiseen. Tiheämpään hevosella mielellään starttailisi. Epävarmoin mielin kisaan lähdetään. Toiveissa olisi, että Vaellus tulisi nyt hyvin maaliin asti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Takaa kengät saatetaan ottaa pois. Tuolla ei ole Vaelluksen kannalta ratkaisevaa merkitystä. Muuten samoilla jatketaan.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Pasi Pohjola, Mainiossa kunnossa kilpaileva Outfield Olga (1) on saanut starteissaan tehdä kirinsä mukavien reissujen jälkeen. Rovaniemellä tamma matkasi kuoleman paikalla ja tsemppasi sieltäkin rehdisti perille asti. Kotona Outfield Olgalla on ollut kaikki kunnossa, joten hyvillä mielin tähänkin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Koko ajan paremmin liikkeelle pääsyt Outfield Olga on rauhoittunut hyvin selkäjuoksuun, ja sellainenhan tässäkin on varmaan tulossa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Alapekkala, Marras- joulukuun vaihteessa talliin tullut Enigma Sisu (2) on tuntunut hyvältä treeneissä. Voittosummaansa nähden kyvykkään oloiselle menijällä on käyty 3-4 kertaa radalla hiitillä, jossa sillä on ajettu kovimmillaan matka läpi 22-vauhtia. Kotona nopein vauhti on 20-luokkaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Enigma Sisu tuntuu hyvältä lähtijältä, ja jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: En tiedä millä varusteilla Enigma Sisulla on Ruotsissa ajettu.

Mauri Jaara, Kajaanissa matkavauhti meni soutamiseksi, ja tuon takia Backward’s Boy (4) painoi toisen takana aika tavalla ohjille. Kun käänsin ruunan reissuun, niin se rulli yli. Muuten hevonen oli tuona päivänä ihan normaalinoloinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nopealle avaajalle koetetaan saada juoksupaikka läheltä kärkeä. Backward’s Boy on mennyt parhaitten vapaalta radalta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varustemuutoksia tuskin tulee.

Tuomas Pakkanen, Hieman tasavauhtiselle Lady Spellille (4) Rovaniemellä juostu 3100 m matka kävi hyvin. Mahdollisimman hyvää sijoitusta tavoitellaan, mutta voittoon yltäminen tuntuu tässä aika vaikealta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöön epävarmalla Lady Spellillä alku on otettava varman päälle. Ylivauhti suosisi tammaa.

Jukka-Pekka Niskanen, Salama Sea (6) oli viimeksi hyvä tauolta. Se juoksi ilman kenkiä, mikä sopi sille mahdottoman hyvin. Tuona päivänä ruuna oli rauhallinen. Toivotaan, että se on taas vastaavan tasapainoinen ja fressi. Salama Sea näytti viime startissa kuntonsa, ja samanlaisena hevosen pitäisi kyetä tässäkin pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Heti startista meneväistä Salama Seata ei kannata laukan vaaran takia ekakaarteeseen alkaa kauheasti kinnaamaan. Perusnopealla hevosella voi ajaa keulasta, mutta myös selkäjuoksu kelpaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Tarkemmat varusteet keskustellaan valmentajan kanssa ennen lämmitystä.

Eija Sorvisto, Välillä vaisummin suorittanut Lovely Easy (9) on viime starttien perusteella taas löytämässä itseään. Seinäjoella johtavan takaa helposti voittoon spurtannut tamma joutui Kajaanissa avaamaan lujaa. Tämä ei ole todellakaan mikään kuolemanpaikka hevonen, joten sieltä sijoittuminen viidenneksi kovassa seurassa ei ole tammalle ollenkaan huono suoritus. Kuskin mukaan Lovely Easy tuli ihan omilla jaloillaan maaliin asti. Jos Lovely Easy on samanlaisessa vireessä kuin mitä se on ollut viimeisissään, niin juoksu onnistuessa jonkinlaiseen pärjäämiseen sopivalta lähtöpaikalta voisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lovely Easy lähtee hyvin myös toisen takaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Markus Porokka, Viimeksi Kajaanissa Alladin Broolle (11) oli kuskin mukaan ollut vähällä löytyä kiritilaa loppukaarteessa. Vapaata saadessaan hevonen olisi hänen mielestä voinut voittaa. Kaikissa kolmessa starteissa missä Alladin Bro ollut totossa se on tehnyt hyvät esitykset. Ruotsin starteissa ruuna oli hankosidevammansa takia tasavauhtinen. Nyt hevonen on pystynyt vaihtamaan hyvin rytmiä, kuten Kuopiossa nähtiin. Ikävältä lähtöpaikalta pärjäämien edellyttää tässä sopivasti mennyttä juoksua.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alladin Bro pystyy toisen takana tekemään pitkänkin, mutta ilman selkää se ei mielellään kiertele.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Eija Sorvisto, Snowline Cherry (4) on parhaimmillaan talven napakoilla alustoilla. Esitykset viime starteissa eivät ole olleet kovin kaksisia. Tammalla kokeillaan kuitenkin ajaa kilpaa myös näin kesällä. Pehmeä rata olisi tätä vastaan. Jos Snowline Cherry olisi vähän samanlainen kuin mitä se talvella oli, niin jonkinlaiseen sijoitukseen se voisi tässä yltää.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä nopealle avaajalle. Hyvänä ollessaan Snowline Sherry voisi seurailla sisäradalta tässä kärkeä mukavasti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei tarkoitusta muuttaa.

Jukka-Pekka Niskanen, Myös viimeksi hyvän esityksen tehneellä Decameronella (5) oliÄimärautiolla ajamassani kevyessä harjoituksessa kaikki kunnossa. 2600 m matka käy fyysiselle hevoselle. Toivotaan, että mainiosti sarjajoen nousuun vastannut Decamerone pysyy taas rauhallisena.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ensikertaa tälle kaudelle Decameronen latu on startissa auki. Ruuna on pärjännyt takaa, mutta mieluiten ajaisin Decameronella kuitenkin keulassa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Toivotaan, että tauluaan paremmassa iskussa oleva Frazier Boko (9) alkaisi mennä starteissaan ravia. Hyvin kotona menneellä ruunalla ei lähdetä kisaan hiittimielessä, vaan ajamaan kilpaa. Juoksun onnistuessa Frazier Bokolla saattaisi olla tässä jopa pikku yllätyssaumat.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka ei ole erityisen huono Frazier Bokolle, kun se pystyy tekemään omaakin juoksua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Frazier Bokon kengät otetaan edestä pois, laput laitetaan päähän ja varusteita kiristetään.

Martti Pellikka, Kovan juoksunKuopiossa heti tauolta tehnyt Little Bossilla (10) oli lyhyt startti Vieremälle, eikä se ollut ehtinyt täysin palautua. Pehmeä rata antoi painavan hevosen alla hieman periksi, mikä sekin haittasi suorittamista. Nyt ruuna on saanut viettää laatuaikaa laitumelle, ja uskon sen nyt palautuneen kunnolla. Tässä Little Boss voisi pystyä pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Takarivi käy mainiosti Little Bossille. Hyvin hevosen tunteva kuski tietää, miten tällä kuuluu ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Entisellä varustuksella mennään.

Tuomas Pakkanen, Vieremän kurainen ja pehmeä rata oliisokokoiselle Little Bossille (10) hankala. Tämä 2600 m matka sopii mainiosti vahvalle menijälle. Kiihdytys on Little Bossille hieman vaikea, mutta sen onnistuessa uskon aika vahvasti lahjakkaan hevosen voittoon.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla matkaan pääsemisen kannalta takarivi on tälle parempi. Tilanteen mukaan kisassa ajetaan.

Kari Alapekkala, Vaikka Willy Fog (11) teki viimeksikin ihan kohtuullisen esityksen, niin jälkeenpäin se osoittautui sairaaksi. Kurkussa oli sanomista. Nyt hevosen pitäisi olla taas terve. Hirmukovaa ei ole nyt ajettu, joten Willy Fog voi olla vielä tähän starttiin hieman tukkoinen. Matka on tälle paras mahdollinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rehellisesti perille asti tulevalle Willy Fogille kokeilen tarjota tasaisen juoksun.

Varuste- ja kengitysmuutokset: KokeilumielessäWilly Fogilla otetaan nyt ensikertaa kääntyvät laput käyttöön.

Marko Hakkarainen, Viimeksi hyvän esityksen tehneen Faith In Lifen (12) terveydentila on nyt parempi kuin pitkään aikaan. Se ei itse asiassa ole ollut varmaan koskaan näin hyvä. 2600 m matka hieman lieventää huonosta lähtöpaikasta aiheutuvaa haittaa. Viime juoksujen perusteella odotan Faith In Lifelta tämän lähdön hevosistamme hieman enemmän.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tällaiselta lähtöpaikalta pitää vain katsoa, että miten juoksu lähtee menemään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime starttiin balanssia hieman kevennettiin, ja tuo tuntui sopivan Faith In Lifelle mainiosti, joten samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Marko Hakkarainen, Hyvältä lähtöpaikalta en osaa odottaa Global Solidarityn (3) mitään muuta kuin, että se osallistuu tässä kärkitaistoon.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ensimmäisten 20–30 m jälkeen Global Solidarity rykäisee omista haluistaan aika kovaa. Ruuna juoksee selvästi rennommin keulassa, ja tuon takia se on tälle parempi kuin selkäreissu. Kuski tietää miten kuuluu ajaa, enkä aio hänelle taktiikkaohjeita antaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kaviot hieman kuluivat Rovaniemellä, ja eteen laitetaan suojaksi jotain ultrakeveää, esim. kärkikenkä.

Marika Parviainen, Pitkäliikkeet omaava Loving You Deeply (11) oli viimeksi kovissa paineissaan. Edellä menevä hieman jarrutteli. Tamma olisi voinut laukata, jollen olisi nostanut sitä kolmannelle. Kova avaus oli kuitenkin liikaa tukkoiselle hevoselle. Kotona esittämiensä otteiden perusteella uskoisin Loving You Deeplyn olevan nyt jonkin verran parempi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin kurvit menevä Loving You Deeply osaa parhaimmillaan tulla hyvin loppua. Yritetään saada nätti reissu, jotta paukkuja jäisi nyt enemmän loppuun.

Varuste- ja kengitysmuutokset: samoilla ajetaan

Tuomas Pakkanen, Haras Du Pin (5) ei ole ihan huonossa kunnossa. Ruuna voi jossain iltaraveissa voi pärjätä ihan kunnollakin, mutta en sitten tiedä onko se tällä kertaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Haras Du Pinin olisi mukava saada juoksu kärjen tuntumassa.

Markus Porokka, Boulder Cannon (7) ei ole ollut edellisissä starteissa terävimmillään eikä se ole saanut viimeistä pykälää silmään. Samaa ongelmaa oriilla on ollut aiemminkin. Viime kesänä Boulder Cannon puhkesi hellekelien myötä kulkemaan, ja vastaavasta nytkin haaveillaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pitää katsoa tilanteen mukaan mitä taktiikkaa käytetään. Viime esitysten jälkeen myös selkäreissu parijonossa on harkinnassa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Boulder Cannonilta otetaan takaa kengät pois, eli sillä ajetaan nyt optimibalanssilla.

Jukka-Pekka Niskanen, Radical Wayllä (8) ajettiin Torniossa kokeilumielessä kengät alla. Jo lämmityksessä tunsi, ettei hommasta tule tuolla balanssilla oikein mitään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun lähtöpaikkana on kasirata, ja lauantainkaltainen esitys alla, niin ajotaktiikkaa en osaa lähteä suunnittelemaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime kerran epäonnistumisen jälkeen saatetaan palata taas ajamaan ilman kenkiä.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Marko Hakkarainen, Gladstone Comeryllä (1) kokeiltiin Kuopiossa ajaa voltista ilman kenkiä, mutta tuo ratkaisu ei toiminut. Hienoisessa nousussa oleva ruuna voisi juoksun onnistuessa tässä hyvinkin pärjätä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Oulussa auton takaa ykkönen ei ole koskaan ihan helppo lähtöpaikka. Jos hyvin avaava Gladstone Comery selvittää ensiaskeleet ravilla, niin keulasta koetaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Gladstone Comery juoksee nyt kengät jalassa, mikä ei ole tälle hevoselle ainakaan miinustekijä.

Markus Porokka, Boulder Dream (3) ei ole suorittanut viimeisissään kovin erikoisesti. Kuopiossa tamma jäi johtopaikalla painamaan liikaa ohjille, ja loppu oli vaikeaa. Tämä on nyt mukana maililla ekakertaa. Menetysodotuksia ei juuri ole. Ei suuret, mutta aivan pienen pienet yllätysmahdollisuudet Boulder Dreamillä voi kuitenkin tässä olla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viime esityksen jälkeen selkäjuoksu voisi olla Boulder Dreamille parempi vaihtoehto.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kaikki kengät otetaan taas pois, mikä on Boulder Dreamin optimibalanssi. Muutenkin samoilla perustevarusteilla jatketaan.

Toni Salonen, Tammikuun startissa Sorella Aggiornatalta (4) kenkä lähti kenkä irti, ja sen takia kuski joutui keskeyttämään. Seuraavassa startissa pyörä ei pyörinyt ja hevosessa oli varmaan tuohon kohtaan jotain pientä häikkää. Nyt kaikki tuntuisi olevan päällisin puolin kunnossa. Näin pikku tauolta virettä on vaikea tietää, vaikka hevonen on mennyt treeneissä ihan mukavasti. Päätavoite on ehjä juoksu, mutta kaiken onnistuessa, sijoittuminen kolmen sakkiin ei tunnu ihan mahdottomalta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin avaavalla Sorella Aggiornata saanee sopivalta lähtöpaikalta kivan reissun. Keulajuoksukin käy, jos tamma sinne pääsee.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Korvat laitetaan nyt kiinni, muuten samoilla varusteilla jatketaan.

LÄHTÖ 10

Mauri Jaara, Staro Night Cap (5) olisi ollut Kajaanissakin liki pärjäämistä. Tämä väisti, kun edessä ollut laukkasi. Jouduin hieman oikaisemaan hevosta, ja se kompuroi laukalle. Rovaniemellä Staro Night Cap oli aika tavalla sellainen kuin hyvin treenanneelta hevoselta osasin odottaa. Viime kisan jälkeen kotona kaikki on ollut normaalisti. Parempaan suuntaan koko ajan mennyt Staro Night Cap pystyy tässä pärjäämään

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos vauhti uhkaa mennä turhan hiljaiseksi, niin Staro Night Capilla voi ajaa reipasta eteenpäin, kun se jaksaa mennä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje

Illan T4-peli näyttää ennalta vaarallisen selkeäpiirteiseltä, ja isompaan lunastuksen saatetaan tarvita riviä kohti isompaa panosta.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Bodenin laukkastarttia lukuun ottamatta mainiosti esiintynyt Rue De Roi (2) on edulliselta lähtöpaikalta edetä keulaan ja hallitta kisaa alusta loppuun asti. Bodenin startti meni pilalle virtsaamisongelman takia. Tuota haittaa hevosella ei ole ollut ennen eikä tuon jälkeen, joten sitä Mauri Jaara ei osannut tähän kohtaan pelätä.

Yllättäjäehdokas Tosi pitkästä aikaa Beaming Chicin (10) ravi käytti lauantaina Torniossa mainiosti. Tätä kisaa varten Pasi Pohjolan mukaan hieman hiitinä ajetussa kisassa tamma tuli hyvälle tyylillä perille asti. Valmentajan mielestä lyhyt starttiväli on Beaming Chicille etu, joten esitys tänään voi olla yllättävän hyvä.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kun sisäpuolelle arvottu nopea lähtijä joutui jäämään pois, näyttäisi Rue De Roin (2) tie johtopaikalle aika silotellulta. Sieltä suuri suosikki saanee tehdä aika tavalla oman juoksunsa. Kajaanissa alun laukan jälkeen asiallisesti kulkenut, hyvin avaava Fancy Creek (3) voi päästä sisäradalle kärjen läheisyyteen matkaamaan. M.T. Jacquelinella (4) on eturivistä auton takaa melkoinen laukan vaara. Jos hitaahkosti käynnistyvä tamma pääsee ravilla matkaan, niin eteenpäin vahvalla menijällä saatetaan heti miten suunnata. Snowline Acen (6) viime aikojen näytöt eivät ole olleet niin vakuuttavia, että sillä tuskin kannattaa satsata liikaa kiihdytykseen. Tornion maililla lauantaina johtavan takaa maalisuoralla voittoon kirmannut Wannabe Starin (7) tuntuu menestyäkseen tarvitsevan aika nätin reissun, minkälaiseen saamiseen poisjäänneistä voi olla apua. Pohjoisessa lyhyellä matkalla hyvin pärjännyt sitkeästi perille asti kirivä tamma kohtaa tässä selvästi edelliskertoja kovemmat vastustajat, joten jo totosija edellyttänee ylivauhtista kisaa ja tuureja juoksun suhteen. Oulunmarraskuun kisan Carmalt Mustangilla (8) perusteella olemassa pieni vaara, että ruunalla hirttää auton takana kaasu päälle, ja se voi syöksyä paineissaan kohti kärkeä. Amaranth Artist (9) seuraa startissa hyvin edessä olevan selkää, ja nopean lähtijän takaa tamma voikin päätyä edullisiin juoksuasemiin. Parhaimmillaan ollessaan Beaming Chic (10) on osannut tulla loppua tehokkaasti. Absolut Arctica (12) kiri Seinäjoen huhtikuun kisassa takaa hyvin kolmanneksi, mutta yleensä menestyksen edellytys ollut sopiva reissu, johon mahdollisuudet voi radalta 12 eivät erityisen suuret.

A: 2 B: 3,10 C: 9,6,12,7,8,4,11

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Tauon toiseen starttiinsa voittaneella Menoksilla (6) on tästä porukasta selkeästi parhaat näytöt alla. Kahdella laukattomalla juoksulla kautensa aloittanut ori meni tilaston mukaan viime vuonna 25 kisasta vain kahdeksassa koko matkan ravia. Hyppy voi lähes mihin kohtaa kisaa tahansa, eikä onnistuminen ole ollut oikein koskaan ennalta varmaa.

Arvoitus: Nihkeällä esityksellä kautensa Oulussa aloittanut Vaellus (7) taipui Lahden viimeisillä sadoilla metreillä yllättävän pahoin, kun henki ei Timo Vääräsen mukaan toiminut normaalisti. Palaset eivät ole olleet vielä läheskään kohdallaan. Kaiken ollessa kunnossa voitokas ori voisi olla tässä muille hankala vastustaja.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Molemmat paalun osanottajat lähtevät aivan mukavasti matkaan. On hieman vaikea arvailla kumpi niistä johtaa alkumatkan. Kummallakaan niillä ei aleta varmaan hirveästi vastailemaan, jos sopiva selkä on tulossa eteen. Faija (3), Tarun Tykki (4) ja Jepulis (5) käynnistyvät kaikki asiallisesti. Kaikkien parhaat menestykset ovat tulleet selkäjuoksulla, joten hieman vaikea aavistaa, ketä niistä johtopaikka eniten kiinnostaa. Hieman kulmikkaasti alun ravaava Menoks (6) on päässyt parhaimmillaan aivan kivasti liikkeelle. Tie keulaan voisi olla auki, joten jo alkumatkasta saatetaan päästellä eteenpäin. Ravin pysyessä loppuun asti kasassa ori voi olla vaikea ohitettava. Usein hieman haparoiden matkaan lähtevä Vaellus (7) saanee normaalina olleessaan porukan suhteellisen aikaisin kiinni. Normaalisti hyvä loppuveto on ollut orin syömähammas. Viime esitykset saattavat painaa mielessä, ja ase otettaneen käyttöön vasta suhteellisen myöhäisessä vaiheessa kisaa.

i

A: 6 B: 7,5,4 C: 3,1,2

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat Terävällä esityksellä tauolta aloittanut Salama Sea (6) on monipuolinen hevonen, jolle käy sekä keula- että selkäreissut. Kohtuulliselta lähtöpaikalta juoksun onnistumiseen on mahdollisuudet, ja tähän ennalta tasaisenoloiseen kisaan ruuna on yksi mahdollinen voittaja. Varmasti suorittava Erica Field (8) tuntuu lähtöpaikastaan huolimatta kisan todennäköisimmältä mitalistilta.

Yllättäjäehdokas / Arvoitus Tässä Kari Alapekkalan treenistä aloittava Enigma Sisu (2) on mennyt hänen mukaan hyvin treeneissä. Mainiolta lähtöpaikalta tamma saanee juoksun joko keulassa tai heti sen takana.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Tasaisen hyvin suorittava Outfield Olga (1) ei ole erityisen terävä starttari. Kauden avauksessa Oulussa tuli vastaavalta paikalta laukka alkuun, joten ensimetrit voidaan joutua ainakin jonkin verran varman päälle. Kari Alapekkalan valmennuksesta tässä debyyttinsä tekevä Enigma Sisu (2) on nähdyn perusteella hyvä avaaja. Maltillisia reissuja on annettu, eikä keulasta ole tammalla edes ilmeiseesti kokeiltu ajaa. Ehkä paremmin mailin hevoselta vaikuttavalta Enigma Sisulla Kari Alapekkala aikoi pitää asemista kiinni, jos johtopaikka irtoaa. Oulun huhtikuun startissa Backward’s Boyn (6) kieli meni kurkkuun, mikä pilasi kisan. Kajaanissa matkavauhti oli nykivää. Tuo oli Mauri Jaaran mukaan ruunalle hankalaa, ja kiriin lähtöhetkellä ravi katosi. Kuskin mielestä hevonen oli kuitenkin muuten aivan normaalituntuinen. Vieremän kuraradalla Backward’s Boy ei ihan ehtinyt alussa nopeimpien mukaa, mutta Äimäraution maililla maaliskuussa ruuna nappasi kuutosradalta pysyvät keulat, eli Backward’s Boy on tähän kisaan yksi mahdollinen veturi. Vahvan viime esityksen innoittamana reippaasti lähtevälle Salama Sealla (6) saatetaan ajaaaika suoraviivaisesti eteenpäin, kun hevonen on ollut ehkä vielä johtopaikalla parhaimmillaan.Suhteellisen rauhallisesti avaavalle Enter Mayweatherille (7) on seiska epäedullinen alkuasema. Vahvalla ruunalla voi ajaa kuitenkin jo matkalla eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakaan ei masenna sitkeää menijää. Tasaisen hyvillä suorituksia paussin jälkeen suoltanut Erica Field (8) seuraa siivekettä mainiosti. Keulaan asti kasilta voi olla vaikea edetä, mutta hyvät asemat toiselta radalta parijonosta tamma voi kyetä itselleen hankkimaan. Nopean avaajan takaa Lovely Easyllä (9) on mahdollisuudet tarvitsemaansa nättiin reissuun, jollaisen perästä tamma on jonkun kerran kyennyt lyhyehköllä kirillä ykköseksi. Kunnossa oleva Alladin Bron (11) pärjääminen tällaiseltalähtöpaikalta edellyttää myös jonkin verran tuureja.

A: 6,8 B: 9,3,1,2,7,11,4 C: 4,10,12

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas, Little Boss (10) ei ollut parhaimmillaan Vieremän vaativissa olosuhteissa parhaimmillaan, kun Kuopion kauden avauksessaantehty hurja juoksukin painoi vielä kintereissä. Nyt kaikki pitäisi olla Martti Pellikan mielestä taas kohdillaan. Onnistuessaan tämä huippukyvykäs menijä on sarjoissaan muille pelottavan kova vastustaja, kuten tälläkin kertaa.

Yllättäjäehdokas Marko Hakkaraisen mielestä tauluaan paremmassa iskussa oleva Frazier Bokon (9) pärjäämismahdollisuudet mukavalta lähtöpaikalta tuntuvat suuremmilta kuin mitä aamun peliprosentit antavat ymmärtää.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Eturivissä on useampi seuraa siivekettä asiallisesti, mutta kukaan ei ole kuitenkaan oikein starttiraketin maineessa. Ykköseltä Easy Vacation (1) saattaa jäädä alussa hieman muiden jalkoihin. Puolimukavasti kiihtyvälle ja suorittavalle Alfas Finansille (2) yritettäneen saada nätti juoksu kärjen tuntumassa. Caraway Runnerin (3) lähtönopeus riittänee kolmoselta mukavien juoksuasemien hankkimiseen. Viimeksi tauolta taktiikka oli maltillinen ja myös tässä 2600 m matkalla selkäjuoksu voisi olla turvallisempi vaihtoehto. Reippaasti lähtevälle Snowline Cherrylle (4) koetettaneen löytää paikka sisäradalta läheltä kärkeä. Koko ajan tasaisen hyviä suorituksia suoltanut Decamerone (5) on voittanut myös parijonosta. Vielä paremmin se on viihtynyt kärkipaikalla, jonne mukavasti avaavalla ruunalla voisi olla nyt saumat edetä. Tuhdisti starttiin panostettaessa Bluehouse Power (7) voisi työntyä täältäkin johtoon. Hieman yhden spurtin hevoselta vaikuttavan Bluehouse Powerin kohdalla tuo tuntuu aika rohkealta ajatukselta. Kauden molemmat kisansa laukkaan pilanneelle Frazier Bokolle (9) suljettu lähtöpaikka ei ole ehkä ihan paras mahdollinen. Little Bossille (10) takarivin paikka saattaa olla vain eduksi, kun ruuna voi päästä täältä varmemmin ravilla liikkeelle. Sopivassa kohtaa kisaa kuski voi käännellä riittävät vauhtivarat omaavan Little Bossin reissuun. Näistä alkuasemista Willy Fogilla (11) ja Faith In Lifella (12) on todennäköisesti edessään pitkän kirin tekeminen joko selässä tai ilman.

A: 10 B: 5,3,11,12,9 C: 4,7,2,1,6,8

T4-systeemit

A: 2 (3,10) 6,7,5,4 (3,1) 6,8,9,3,1,2,7,11 (4,10) 10,5,3,11,12,9 (4,7) = 192 riviä

B: 2,3,10,9,6,12,7,8,4,11 (4,11) 6,7,5,4 (3,1) 6,8,9,3,1,2,7,11 (4,10) 10 (5,3)= 256 riviä

C: 2,3,10,9,6,12,7,8,4,11 (4,11) 6,7,5,4 (3,1) 6 (8,9) 10,5,3,11,12,9 (4,7)= 192 riviä

Troikka-ankkuri Amatööriohjastajien lähdöt ovat monesti useammasta syystä hankalia arvioitavia, eikä lyhyt matka ainakaan helpota tehtävää. Huojuvaksi tukipilariksi tässä arvataan tauluaan paremmassa kunnossa oleva Gladstone Comery (1), joka sisäradalta ravilla liikkeelle päästessään voisi hallita kisaa alusta loppuun asti,

Yllättäjäehdokas Näissä lähdöissä aina huomioitava ohjastaja voi saada Crush Hossille (9) täydellisen imureissun kärjen takana, millaisen perästä ruuna on kyennyt kirimään lyhyen pätkän aika terävästi.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Eturivissä ei ole yhtään huippunopeaa avaajaa. Oulun takasuoralla sisäradan lähtöpaikka ei ole etu. Kun Gladstone Comery (1) on ensimetreillä hieman epävarma, niin sinänsä hyvin kiihtyvä ruuna tarvitsee vähän tuurejakin, jotta pystyisi pitämään kaikki ulkopuolellaan. Jos tuo onnistuu, niin maililla pidetään asemista kiinni. Garland Star (2) ei ole päässyt yleensä erityisen kovaa liikkeelle. Viime kaudella yhden voiton koko matkan perästä ottanut Boulder Dream (3) on lähtenyt toisinaan aika terävästi liikkeelle. Kuopissa tamma ei rauhoittunut juoksemaan keulassa, joten selkäjuoksu saattaa olla Markus Porukan mukaan nyt vuorossa. Sorella Aggiornata (4) otti Oulun tammikuun startissa keulat. Tamman ainoa voitto on keulasta, joten teräväotteinen ohjastaja voi kokeilla päästä hallintapaikalle. Hyvin loppua tuleva Taj One (5) ei ole ollut nopea alussa. Jos startti sujuu yhtä kankeasti kuin Ylivieskan amatöörikisassa, voi ori jäädä alussa aika kauas kärjestä. Rovaniemen amatöörilähdönkiihdytyksessä I Am Your Dream (7) kykeni hankkimaan itselleen hyvät juoksuasemat. Samaa saatetaan nytkin koettaa. Vain tavallisesti käynnistyvä Bwt Alarm (8) oli Oulun toukokuun alun maililla toinen. Tuolloin lähdössä oli mukana vain seitsemän hevosta. Täydessä porukassa radalta 8 juoksusta voi tulla selvästi hankalampi. Ajoittain hyvin lähtevä Crush Hoss (9) voi saada juoksun johtavan takana, millaisen perästä ruuna oli Rovaniemellä ensimmäisenä maalissa. Parhaitten kärjestä ja tuntumasta pärjänneet Blue Moon Stella (11) ja Blady Saga (12) tarvitsevat näiltä lähtöpaikoiltaan mitalille yltääkseen aika tavalla onneakin. Tässä ylivauhti on mahdollinen, mikä hyödyttäsi piippuhyllyn hevosia.

A: 1 B: 4,3,9,5,8,7,11,12 C: 2,6

Muut lähdöt

  1. 10.Aavan Superi – 3.Vellatar – 8.Eedwartti – 2.Oryx Tjern (2) – 7.Naapurin Kauhu – 5.Sentti-Jeeta (12.Salaperäinen)

  2. 2.Speedy Lilly – 3.Mountain Twinkle – 12.Mr Mccool – 1.Chocolamin – 11. Rim Bay Willmore – 10.Kaynote Windcape – 7.True Lance (8.Procyon – 4.Glacies Unna)

  3. 2.Wilman Piika – 3.Nompparilla – 1.Hilma Hilpeämieli – 4.Leikillä (6.Pitska)

  1. 2.Global Solidarity – 7.Boulder Cannon – 1.Flirt Fortuna– 5.Haras Du Pin – 2. Going Ville (4.Loving You Deeply)

  1. 5.Staro Night Cap – 1.Take Home Message – 2.Rose Amour – 3.Mountain St Leo

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet