Vihjeet 11.8.2017

10.08.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Mauri Jaara, Raison Si Si (2) on nopea hevonen, joka voisi tulla hieman paremmin perille asti.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Paikka suosii, ja jos keulaan päästään, niin sieltä ajetaan.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Aiemmin läpi käsien mennyt Charmig (2) oli viimeksi positiivinen ja hevonen on alkanut aikaistumaan. Parhaimmillaan tämä ei ole vielä. Tamma voisi kyetä nyt 31-32-tulokseen. Koko matka ravia ja sijoitus neljän sakissa tyydyttäisivät. Syksyn Ruotsin startteihin on sitten enemmän odotuksia.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Charmig lähtee hyvin, ja keulasta kokeillaan ajaa.

Varustemuutokset: Aika tavalla samoilla jatketaan, ja korvat pysyvät edelleen tiukasti tukossa.

Esko Törmäkangas, Viime vuoden päätöskisassa Lumi-Kukka (5) ei ollut terve. Myös tämän kauden avauskisan jälkeen tulehdusarvot osoittautuivat huonoiksi. Aiempien vuosien tapaan tamma kärsi alkukesästä siitepölyongelmista. Nyt Lumi-Kukka on tuntunut treeneissä aika hyvältä. Radalla ei ole käyty, mutta kotona on otettu vetoja. Niiden perusteella vauhtipuoli tuntuisi olevan kohdillaan. Jakso on kuitenkin etukäteen jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ravilla Lumi-Kukka osaa lähteä lähtee reippaasti. Kun hevosella kaikki kohdillaan, ei juoksupaikalla ole ollut isoa väliä.

Varustemuutokset: Lumi-Kukalla on ollut treeneissä käytössä kunnollinen kurkkutuki, ja hengitys on sen ansiota toiminut moitteitta. Tuolla varusteella myös tämä kisa on tarkoitus ajaa.

Markku Kiljala, Valtrauksen Tähkä (8) ei ollut viime starttiin ihan parhaimmillaan. Se saattoi olla jo tuossa kohtaa piilevästi sairas. Kisan jälkeen sillä oli yskää. Taukoa tuli lisää, kun ruunalla ilmeni jonkinlaista lihasjäykkyyttä, mikä huononsi ravia. Nyt Valtrauksen Tähkä on ollut treeneissä taas paremman tuntuinen. Kovimmat hiitit puuttuvat, mutta niitä tällä ei ole aiemminkaan ollut tapana ottaa. Positiivisena seikkana on ollut se, että hevonen on ollut treeneissä selvästi rauhallisempi ja se on suostunut jo niissä kävelemäänkin. Ajoin keskiviikkona 25-asteen lämpötilassa hiitin radalla. Loppukävelytys jäi hieman vajaaksi. Valtrauksen Tähkä ei palautunut tuosta harjoituksesta aivan normaalisti. Lämpöä ei ole ollut, eikä hevonen ole yskinyt, mutta pienen epävarmuustekijän tuo seikka tähän kisaan tuo. Starttien myötä yleensä lämmennyt ruuna on ollut tauolta rauhallisempi. Hyvänä päivänään Valtrauksen Tähkä pystynee kiertämään tässä kaikki vastustajat. Ehjä suoritus on nyt tärkeintä.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Toivotaan, että kuski saisi Valtrauksen Tähkän rauhoittumaan johonkin sopivaan selkään. Jos niin ei käy, niin sitten ruunalla voi joutua ajamaan eteenpäin.

Varustemuutokset: Kengitystä on vaihdettu. Se on toiminut treeneissä paremmin, joten tuolla uudella balanssilla tässä ajetaan.

LÄHTÖ 3

Tuomas Pakkanen, Viimeksi tuntui siltä, että Mountain Bliss (3) olisi mennyt kunnon suhteen parempaan suuntaan. Kisaan riisuttiin varusteita. Kurvijuoksusta tuli vaikeaa, ja laukkoja tuli. Odotan, että Mountain Bliss syksyn mittaan jossain sopivassa tehtävässä pystyy pärjäämään, eikä menestyminen ehjällä juoksulla ole tässäkään mahdotonta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Mountain Bliss on ollut paras keulasta, joten sieltä yritetään ajaa.

Varustemuutokset: Varusteissa palataan entisiin.

Tapio Kalaja, Ajamani harjoitusravistartin perusteella Digital Passportilla (4) on vielä vaikeuksia kaarrejuoksun kanssa. Ekakurvi voi olla aika hankala, ja se pitää ottaa varman päälle.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ensimmäinen kurvi ravilla, ja sen jälkeen nättiä reissua.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Viimeksi Torniossa Listas Hector (9) joutui loppukaarteessa kolariin. Hevonen oli tuossa vaiheessa aivan ajamaton, ja voitto tuossa rytäkässä taisi mennä. Lähtöpaikka on riskinoloiselle Listas Hectorille aivan sopiva. Ehjällä juoksulla pärjääminen on mahdollista.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Laukkariski on olemassa. Ravilla pitää yrittää matkaan päästä.

Varustemuutokset: Balanssia kevennetäänviime kerrasta, jolloin Listas Hector voi kyetä parantamaan vielä aika paljon.

Kirsi Koski, Hyvässä kunnossa olevalta Greytail Ericiltä (11) on odoteltu supersuositusta, mutta kuskien mukaan se ei ole oikein ymmärtänyt mennä aivan tosissaan. Pärjäämiseen pitäisi olla tässä mahdollisuudet, mutta juoksukulku varmaan ratkaisee tarkemman menestyksen.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Greytail Ericille käy aika tavalla kaikenlaiset juoksut, joten rohkeasti tässä on tarkoitus ajaa.

Varustemuutokset: Vieremällä korvissa oli vain pumpulit, mutta muissa starteissa ne ovat olleet täysin tukossa.Tuolla seikalla ei tunnut olevan Greytail Ericille isoa merkitystä, ja päätös tuossa asiassa tehdään kuskin kanssa yhdessä vasta paikan päällä. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.

LÄHTÖ 4

Tapio Kalaja, Vaikka sisäradan lähtöpaikka on hitaahkosti avaavalle Beaming Chicille (1) miinusta, niin hyvässä kunnossa oleva tamma pystyy tässä kamppailemaan ravilla kärkisijoista. Kajaanin pehmeä alusta oli hevoselle miinusta. Oulussa rata on ollut yleensä napakka, mikä suosisi Beaming Chiciä.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Startin onnistuessa saatetaan ajaa jo varhain eteenpäin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Mr Pirate (2) teki viimeksi sen mitä se pystyi, mutta tätä kovemmassa porukassa ori ei vain pystynyt ihan kärkeen. Lounasravitasolla tämän vauhtien uskoisi riittävän.

Ajotaktiikka / Juoksutoive : Mr Pirate on oppinut lähtemään paremmin matkaan. Eteenpäin heti ajetaan. Jos keulaan ei päästä, niin sitten pyritään saamaan tarkka juoksu kärjen takana.

Varustemuutokset: Jenkkikärryt kuten viimeksi, ja muutenkinsamoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Kemijärvellä keulasta helposti voittanut Gatorade (5) juoksi viime toisten takana, mistä se on ollut usein selvästi huonompi.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Gatorade on keulasta ja toisten takaa kaksi eri hevosta. Ruuna lähtee kovaa ja keulaan yritetään.

Janne Soronen, Uberta Jet (9) palasi talliimme pari kuukautta sitten. Pikku vaivoja hoidettiin ja hevosta lihoteltiin. Treeneissä Uberta Jet on ollut hyvänoloinen. Matka on menty kerran 25-vauhtia läpi, ja tuo on ollut nyt kovinta vauhtia. Starttiväli on aika pitkä isolle hevoselle, ja ollakseen parhaimmillaan se voi tarvita pari starttia alle. Uberta Jet on kuitenkin sen verran lahjakas, ettei pärjääminen ole tässäkään mahdotonta. Tamma kaatui kolmivuotiaana karsinnassa ja loukkasi siinä selkäänsä. Tuo ongelma on tällä hetkellä hyvällä mallilla, mutta yllättäen vaiva voi äityä aika pahaksikin. Uberta Jet käy ennen lähtöä hieman kuumana, ja joskus se on jäänyt startissa pomppimaan paikoilleen. Tällainen paikka on tuossa suhteessa ihan sopiva, ja olemme valmiiksi toisella radalla. Lähtöön ei voi kauheasti satsata, ja tärkeintä olisi päästä ravilla liikkeelle. Seuraavaksi Uberta Jet starttaa viikon päästä Rovaniemen 76-raveissa, missä sille on sopiva sarja.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hieman tasavauhtinen Uberta Jet on vielä paremmin jaksava kuin kauhean pätkänopea, joten reipas matkavauhti olisi toiveissa. Jos tempo menee turhan rauhalliseksi, niin silloin joudutaan ajamaan jo ajoissa eteenpäin.

Varustemuutokset: Aika tavalla perusvarusteilla aloitetaan.

LÄHTÖ 5

Tapio Kalaja, Vauhtikestävä Zell Memento (4) on nousukunnossa, ja ylisarjasta huolimatta pärjääminen on mahdollista.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Selkäjuoksu on ollut Zell Mementolle varmempi vaihtoehto.

Janne Isometsä, Ainur Hoss (10) oli viime startteihin tahmea, ja sillä pidettiin huoltotauko. Välillä kuukauden laitumella ollut tamma meni viime torstaina ajetulla hiitillä mukavalla tyylillä matkan 18,5-vauhtia läpi. Lähtöpaikka on miinusta, eikä hevonen ole varmaan heti ihan parhaimmillaan, mutta juoksun onnistuessa Ainur Hoss pystyy ottelemaan tässä kärkisijasta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ajotaktiikkaa on ennalta vaikea alkaa suunnittelemaan, kun lähtökiihdytyksen tapahtumia on tässä hankala arvata. Keulasta Ainur Hoss pystyisi tulemaan toisen tuhannen kovaa, mutta tuollaiseen juoksuun ei nyt taida olla mahdollisuuksia. Näistä asemista tasaisen reipas matkavauhti olisi toiveissa.

Varustemuutokset: Ainur Hossin autolähdöt on ajettu jenkkikärryillä, ja niin on nytkin tarkoitus tehdä.

T4-vihje

Avauskohteen Valtrauksen Tähkä ja kolmannen kohteen Umberta Jet ovat selkeimmät ehdokkaat T4:n ankkureiksi. Molemmat laatumenopelit palaavat tauolta, mikä yleensä lisää voiton epävarmuutta. Kun vihjeitä kirjoitettaessa ei ole tietoa peliosuuksista, ei ole myöskään kovin tarkkaa käsitystä ehdotuksen mielekkyydestä.

T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokas Ravilla lahjakas Valtrauksen Tähkä (8) kykenee tässä pärjäämään. Tauolta palaavaa ruunaa suosii pieni ja harva osanottajajoukko. Laukan vaaraa on kuitenkin aina olemassa. 25-asteen lämpötilasta keskiviikkona ajetusta hiitistä ruuna ei ollut palautunut ihan normaalisti, mikä heittää pienen kysymysmerkin ilmaan.

Arvoitukset: Viime vuonna useita mainiotakin esityksiä tehnyt kyvykäs Lumi-Kukka (5) ei ollut viime kauden päätösstarttiin, eikä tämän vuoden huhtikuussa ajettuun ekakisaa terve, ja loppumatkat olivat vaikeita. Vajaan neljän kuukauden paussilta palaavan tamman esitys on ennalta melkoinen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus: Ravilla lähtiessään Charmig (2) on todennäköisesti paalun liukkain lähtijä, mutta laukan mahdollisuus on aika iso. Selästä tamma on pysynyt paremmin ravilla. Tuomas Pakkasen mukaan hyvin avaava Charmig on kuitenkin hyvä johtopaikalta, joten sieltä hän koettaa ajaa. Jos edellä mainittu erehtyy kielletylle askellajille, niin jompikumpi tasaisesti, mutta aika varmasti avaavasta kaksikosta Turon Muru (3) ja Päälykäinen (4) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Jim Myrberg (6) on ollut yleensä startissa hieman hidas, sen sijaa Lumi-Kukka (5) on päässyt parhaimmillaan aika räväkästikin liikkeelle. Ei ole mahdotonta, että tamma siirtyisi jo varhain vetotöihin. Pitkään kiriin kykenevällä Valtrauksen Tähkällä (8) alku yritettäneen ottaa taas vähän varman päälle, jos ruuna suostuu siihen. Myrsky-Ralli (9) ja Aavan Sisu (7) ovat normaaleja lähtijöitä, jotka pienessä porukassa saada takamatkoista huolimatta ihan mukavat juoksuasemat.

A: 8 B: 7,6,5,9,2,4,3 C: 1

T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokas Hyvää kuntoa viimeisissään esittänyt Greytail Eric (11) tuntuisi tämän ennalta sekavan oloisen kisan todennäköisimmältä pärjääjältä. Mikään ihanteellinen rivin tukipilari tämäkään ei kuitenkaan ole, kun hieman tasavauhtisena ruuna on aina jossakin määrin juoksunkulun armoilla.

Yllättäjäehdokkaat Häirittynä Torniossa loppukaarteessa laukkaan pelin menettänyt Listas Hector (9) oli Mauri Jaaran mukaan tuossa kohtaa täysissä voimissa. Tähän kisaan balanssia kevennetään, minkä hän uskoi parantavan vauhteja. Toisaalta jo ennestään olemassa oleva laukkariskikin saattaa muutoksen seurauksena kasvaa.

Arvoitus Digital Passport (4) ei ole vielä Suomen starteissa mennyt niin paljo ravia, että hevosen kyvyistä olisi saanut vielä oikein minkäänlaista kuvaa. Harvoin kilpaa ajava omistaja/valmentaja on vastannut kahdessa viime kisassa ohjastuksessa, mutta nyt taakse hyppää rutinoitu kuski.

Juoksunkulku arvaus Tällaisen kisan juoksutapahtumista on paha mitään kovin eksaktia yrittää edes arvata. Terävästi lähtevä Mountain Bliss (3) voisi olla alussa nopein. Tuomas Pakkasen mielestä keulajuoksu sopii ruunalle mainiosti. Ensimmäisten satojen metrien aikana laukkariski on ollut kuitenkin aika suuri. Rex Texpress (2) on päässyt ammattilaisilla aika terävästi matkaan. Nyt taakse asettuu uransa ensimmäisen startin ajava ohjastaja, eikä mitään varmaa voi ennalta luvata. Parhaat menestykset ovat tulleet näteillä reissulla kärjen läheltä, joten selkä kannattaisi ottaa eteen. Myös Snowline Star (5) avaa asiallisesti, kun taas Amouriina (1) ja Digital Passport (4) eivät ole ainakaan vielä tähän mennessä olleet alussa kaikista nopeimpia. Mainiosti autoa seuraava Salama Starilla (8) saatetaan lähtöpaikasta huolimatta pyrkiä vetotöihin. Johtopaikka kelpaisi myös Kicelle (10), mutta sinne pääsy vaatii tässä aika tavalla tuureja. Aggressiivinen taktiikka tuntui olevan Greytail Ericin (11) taustajoukkojen mielessä, joten hyväkuntoisella vahvalla hevosella ajettaneen jo aikaisessa vaiheessa eteenpäin.

A: 11,9,10 B: 2,3,7,8,4 C: 5,6

T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokas Ruotsin reissultaan Suomeen palannut Uberta Jet (9) on saanut sopivan tuntuisen lähtöpaikan, ja jos omaan juoksuun kykenevän (myös paikka toisella ilman vetoapua käy) vahvan kirin osaavan tamman vire on heti kohdillaan, niin voittoon pitäisi olla saumoja.

Yllättäjäehdokkaat Mauri Jaaran mukaan Gatorade (4) on keulasta aivan eri hevonen kuin toisten takaa. Edulliselta lähtöpaikaltaan nopea avaaja saattaa ottaa johtopaikan, ja pitää muut yllättävänkin pitkään takanaan.

Arvoitus Viime vuonna Tuomas Korvenojan treenistä mainioita esityksiä tehnyt (esim. kriterium-karsinnan loppukiri) Masterpeacen (6) luokka pitäisi riittää tällaisiin tehtäviin, mutta esitys kauden avauksessa Kajaanissa ei ollut kovin vakuuttava.

Juoksunkulku arvaus Mr Pirate (2), Mantesse Ås (3) (ravilla), Gatorade (4), Silveriina (5) ja Masterpeace (6) ovat kaikki ripeitä starttareita. Mr Piratella on ajettu keulasta viime startit keulasta, mutta myös selkäreissu kärjen takana tuntui kelpaavan Tuomas Pakkaselle. Mauri Jaaran mielestä Gatoradelle (4) keulapaikka on menestymisen edellytys, joten noita asemia saatetaan hakea aivan tositarkoituksella. Uberta Jetillä (9) voidaan ajaa jo suhteellisen ajoissa eteenpäin, jos tempo uhkaa mennä turhan löysäksi. Beaming Chic (1) ei ole ollut ihan nopeimpia alussa, ja menestys on perustunut hyvään loppuvetoon.

A: 9 B: 1,2,4,5,6,3 C: 10,8,7

T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka

Varmaehdokas. Keulaan päästessään Hit That (8) voisi pystyä pitämään paikkansa maaliin asti,

Yllättäjäehdokkaat Ainakaan ilman tietoa peliosuuksista en kykene löytämään tähän kisaan maistuvia yllättäjiä.

Juoksunkulku arvaus: Edullisilta radoilta starttaavat Zell Memento (4) ja Olimin (5) saattavat alussa kamppailla tiukimmin keulapaikasta. Sisempää lähtevän Zell Mementon huumori ei aina kestänyt keulajuoksua, joten sillä on ajettu selästä. Voittoa ajatellen nousukuntoisen oloinen ori sai viimeksi liian myöhään tilaa johtavan takaa, ja voimia jäi käyttämättä. Tällä kertaa saatetaan kokeilla riskillä toista taktiikka, ja pitää keulapaikasta kiinni, jos sinne päästään. Pitkään hyvässä kunnossa ollut Hit That (8) on liukas startista. Lähtöpaikka on ulkona, mutta rohkeasti saatetaan kokeilla heti eteenpäin ajaa, eikä keulajuoksukaan ole poissuljettu. Kolmosradalle arvottu Flying Heel (3) ei ole mikään starttiraketti, muttei toisaalta ihan huonokaan lähtijä, ja kivaan juoksupaikkaan lähellä kärkeä on saumoja. Hieman tasavauhtinen Ainur Hoss (10) taitaa olla porukan ainoita, jolta pitempikin kiri ilman selkää onnistuu. Jos tempo tuntuu menevän turhan rauhalliseksi, niin ajoissa kuski reissuun suuntaa.

A: 8,3,10,4 B: 7,6,2 C: 5,9,1

T4-systeemit

Pieni: 8 (7,6) 11,9,10 (2,3) 9 (1,2) 8,3,10,4 (7,6) = 12 riviä

Suuri: 8,7,6,5,9 (2,4) 11,9,10,2,3 (7,8) 9 (1,2) 8,3,10,4 (7,6)= 100 riviä

Muut lähdöt

1. 4. Steel John – 5. Nice Officer – 2. Raison Si Si – 6. Dancing Foe – 8. Boxing Elli (3. Prose – 7. Frankie Fasett)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet