Vihjeet 11.9.2020

10.09.2020

VIHJEET PDF-MUODOSSA

Lähtö 1 - A: 6 B: 5,2,1,4,3
6 Vikun Toivo laukkaili Seinäjoella ensimmäiseltä takasuoralta alkaen, eikä hevosen edelliselle oikein lupaavalle suoritukselle saatu jatkoa. Hannu Hietasen suojatti voitti edellisviikolla toiselta ilman vetoapua 32-vauhtisella kirikierroksella ja on samanlaisena tässä kova luu purtavaksi. 5 Lumovalo oli Härmässä selvästi edellistä starttia parempi ja eteni päätöskierroksella rahoille. Kärkiviisikko pääsi aikaisin karkuun, ja Lumovalo meni uudet ennätyslukemat kaikkeaan antamatta. Tehtävä on nyt hieman helpompi.

2 Adele juoksi Kalajoella keulassa, otti maalisuoran alussa pienen laukan ja piti kakkoseksi. Kajaanissa kaksi laukkaa avauskierroksen aikana veivät menestysmahdollisuudet. Tamma pystyy hyvistä lähtökuopista totoon, jos laukat saadaan pysymään poissa. Oulu Expressin karsinnassa kokeillut 1 Jirih ei riittänyt kovassa vauhdissa, mutta ylsi pienen laukan rasittamana lähelle ennätyslukemiaan. Hevosen nykyvire riittää tässä porukassa paalulta totoon.

Lähtö 2 - A: 5,3,7 B: 4,1,9,2,10,6,8
5 Selah matkasi Vermon ylivauhtisessa montéssa toisessa ulkona, täräytti viimeisellä takasuoralla keulaan ja lasketteli ylivoimaiseen voittoon. Prix de Teivon finaalin suoritus oli selvästi tasaisempi, mutta kuitenkin hieman parempi kuin karsinnassa. Selah kilpailee nousukunnossa ja on viime näytöllään selkeä ykkössuosikki, mutta mukana on pari muutakin viime aikojen montémenestyjää. 3 Blueray Savoy menetti viimeksi kokoontumisvaiheessa kymmeniä metrejä ja kiri jatkossa vahvasti, mutta tuli häirityksi loppukurvissa pahemman kerran ja menetti saumansa. Suoritus oli kahta edellistä parempi, ja tässä suosikin päihittäminen vaatinee vielä hieman lisää vauhteja.

7 Perfect Reverie palasi Torniossa voittokantaan laatusuorituksella ja jatkaa ennätyskunnossa. Ruuna juoksi keulassa, päästi välillä yhden vastustajan edelleen ja eteni kiripuolikkaan alkaessa uudelleen pitävään piikkiin. Voitto ei ollut uhattuna, mutta Blueray Savoy olisi voinut tarjota kunnon haasteen ilman häiriötä. 4 World Class Lindy juoksi viime keskiviikkona Äimäraution hiittiraveissa montéa ja lopetti hitaasta vauhdista kiripuolikkaan 12-tahtia. Tamma näytti loistavalta, mutta tässä mennään tietysti paljon kovempaa jo matkalla. Silti jollain tavalla peleihin mukaan. 1 El Senor Deo otti taulun montévoittonsa keulasta ja on pilannut muuten paljon laukkoihin. Ruunalla on usein ongelmia kaarrejuoksussa, ja lähtöpaikka on tuohon nähden paras mahdollinen. Kirikyky riittää suosikkien haastamiseen.

Lähtö 3 - A: 2,6 B: 3,8,1,7,5,4
2 Joona Star veti Seinäjoella porukkaa hieman ahkeran näköisenä ja laukkasi maalisuoran alussa juuri kun kolmen hevosen voittotaisto oli alkamassa. Vaikea sanoa johtuiko hyppy orastavasta taipumisesta vai jostain muusta, mutta ori antoi joka tapauksessa hyvän näytön kunnostaan. 18-alkuinen aika riittää tässä tehtävässä kärkeen, ja viime kerran perusteella voltin kakkosrata on OK paikka lähteä.

6 Some Come oli toissa kerralla Nuorten Sarjassa aikaisin vaikeuksissa, kun lähdön parhaat painelivat kirikierroksen alle 14-vauhtia. Viime lähtö oli selvästi sopivampi, ja ori sitkisteli keulasta 16-lopetuksessa totosijalle. Tässä totoon yltäminen ei vaatine edes kummoista parannusta. Samassa koelähdössä juosseet 3 Grainfield Gary ja 8 Passion Beyonce pitivät repaleisessa porukassa hyvin vauhtinsa, vaikka keulahevonen kiihdytti vauhdin aikaisin 17-lukemiin. Molemmat näyttivät valmiilta uran avauskisaan. Aiemmin kesällä koelähtönsä juossut 1 Enchanted Dream ei ollut ihan niin vakuuttava kuin edellinen kaksikko, mutta aloittelijoiden voimasuhteet voivat muuttua nopeasti.

Lähtö 4, Toto4-1 - A: 3,2,4,10,15 B: 8,12,6,13,16,14,5,1,7,9,11
Ravinaisten SM-lähdöt käynnistävät Toto4-pelin, ja kumpikin täysi voltti on pelillisesti haastavaa kauraa. 3 Lilian Arrow on antanut viimeisissään kelpo kuntonäytöt, sai arvonnassa hyvän lähtöpaikan ja saa rattailleen viime vuosina voitokkaasti ajaneen Miia Salmisen. Tamma kiri taulun voittokisassa 15-vauhtia yllätykseen, mutta ei ollut kahteen seuraavaan ihan niin hyvä. 2 Macchiato juoksi Härmässä keulavoittajan takana ja puristi 13,5-lopetuksessa sisärataa pitkin tasapääkakkoseksi. Ruuna oli taulun ylimmissä starteissa sijalukujaan parempi ja voi parantaa nyt viime kerrasta lyhyemmällä starttivälillä. Lähtöasemat suosivat tuntuvasti, kuten myös muita suosikkeja.

4 Knickerbocker on päässyt kilpailemaan ikäänsä nähden hyvin harvakseltaan ja yli puolet starteista on päättynyt mitalisijaan. Ruuna otti Ylivieskassa sisäradalta kolmossijan, vaikka ravirytmi alkoi heikentyä loppua kohti. Suoritustasoa on vaikea arvata etukäteen, mutta kapasiteetti riittää varmasti voittoon. Viime talvena Vermossa johtavan rinnalta voittanut 10 Golden Photo on vaihtanut maisemia ja tulee tähän kisaan paikallisravilähtö allaan. Vaikea arvioitava, mutta vanhat näytöt kestävät vertailun tässä porukassa. 15 Mucho Macho Man kohtasi kesällä tätä kovempia vastuksia ja teki pääosin positiivista työtä. Ruuna sai Rovaniemellä keulassa prässiä alusta asti ja kesti 15-tuloksella kolmanneksi. Tuoreimmassa Ylivieskan startissa tehtävä oli viidennestä ulkoa vaikea, eikä kovin moni ohitellut maalisuoralla. Juoksusta voi tulla tässäkin raskas.

Viime aikoina tiheästi kilpaillut 8 Gold Lily eteni Kuopion kirivaiheessa pussista pussiin ja näytti oikein virtavalta. Kova starttirytmi ei näytä haittaavan hevosta ainakaan tässä vaiheessa. 17-alkuinen aika paalulta voi hyvin riittää voittoon. 12 Oilhassan aloitti viimeksi sisäradalla ja eteni 16-vauhtisella kirikierroksella toista rataa pitkin totosijalle. Ruuna oli selvästi parempi kuin parissa edellisessä kilpailussa. Voitto takamatkalta vaatii vielä hieman lisää. 6 Kivarin Merengue palasi viimeksi tauolta, sai tarkan selkäjuoksun ja suoritti maalisuoralla porukan keskellä muutaman ohituksen. Tamma pystyy pienellä parannuksella ja onnistuneella startilla kärkitaistoon.

Lähtö 5, Toto4-2 - A: 16,6,13,8 B: 11,10,2,5,3,1,12,14,15,9,4,7
16 Redemption erottuu viime näytöillään muista selvästi, mutta lähtöpaikka estää suursuosikin aseman. Ruuna voitti toissa kerralla keulasta tasaisen 15-vauhdin jälkeen ja kiri viime Vermon visiitillään kolmannesta ulkoa kakkoseksi. Jälkimmäisen kilpailun vastus oli selvästi tämänkertaista kovempi, ja Redemption on tässä porukassa pahat karikot välttäessään lähellä voittoa. 6 Moonlight Awsome avasi kesäkautensa hyvällä suorituksella, kun avaus venähti hieman ja hevonen kesti lopun 13-vauhdissa kolmanneksi. Viimeksi juoksupaikka löytyi kuudennesta sisältä ja kiritilat maalisuoran alussa. Ruuna kiri hyvällä paineella maaliin saakka ja vaikuttaa vahvasti nousukuntoiselta. Teivossa hevoselta ei nähty kummoista lähtönopeutta takamatkan sisäradalta, ja lähtöpaikka voi olla huonompi kuin miltä se paperilla näyttää.

13 Rim Bay Orchid joutui vetämään Kokemäellä ensimmäisen kierroksen 14-vauhtia, mutta se ei voittamista estänyt, kun vastustajat väsyivät päätöskierroksella enemmän. Tamma joutui antamaan aika lailla kaikkensa voiton eteen ja osoitti kuntonsa. Samanlainen meno riittää tässä korkealle, jos juoksu vain onnistuu takamatkan takarivistä. 8 Athletic Boss jäi Torniossa seitsemänteen ulos, eikä loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa ollut helppoa ohitella. Tuloksena uusi volttiennätys, mutta tämän lähdön voittaminen vaatii joka tapauksessa enemmän. 11 Ridgehead Kato avaa Suomen uransa ja on Ruotsin parhaiden otteiden perusteella laatukilpuri tälle tasolle. Koelähdössä nähtiin rutiinisuoritus, eikä siitä voi vetää isompia johtopäätöksiä tätä avauskisaa ajatellen. 10 Wannabe Star pääsi viimeksi toiseen ulos ja eteni päätöspuolikkaalle lähdettäessä hetken aikaa hyvin, mutta maalisuoralla käsijarru meni päälle. Hevosen edellinen suoritus johtohevosen ulkopuolelta oli tosi hyvä, mutta tuorein kilpailu mutkistaa peliajatuksia.

Lähtö 6, Toto4-3 - A: 8,4,6 B: 9,1,12,2,10,5,7,11,3
8 BWT Erie ei selviytynyt uransa ensimmäisestä autolähdöstä, vaan laukkasi Kaustisella heti kättelyssä. Ruuna teki edellisissä starteissa nousujohteista työtä ja saa nyt rattailleen Antti Teivaisen. Kasirata voi auttaa ravilla käynnistymisen kanssa, mutta ilman jonkinlaista satsausta tiedossa tuskin on hyviä juoksuasemia. 4 Frozen A.F. aloitti Kajaanissa kirinsä kaukaa takaa ja tavoitti kärkikolmikkoa maaliin saakka. Kiripuolikas sujui alle 14-vauhtia, ja ruuna teki uransa parhaan suorituksen. Veera Vekolan suojatti pääsi ensimmäistä kertaa eturiviin auton taakse, ja lähtönopeus on arvailujen varassa. Tuskin juoksusta yhtä hankalaa tulee kuin esimerkiksi viime startissa.

6 Hannalore kilpaili viime sunnuntaina Perhon paikallisraveissa. Tamma laukkasi ensimmäisen takasuoran alkuun, jäi keulavoittajasta 50 metriä ja otti kirikierroksen aikana melkein koko takamatkan kiinni. Kaustisen lähdössä juostiin tosissaan vain maalisuora, ja Hannalore sinnitteli toiselta ilman selkää 12-lopetuksessa kolmanneksi. Tammalta ei nähty tuossa startissa erikoista lähtönopeutta, ja kutosrata voi tuoda mukanaan ongelmia. 9 Business Dan on tehnyt kahteen viime starttiin uransa selvästi parhaat suoritukset. Ruuna voitti Torniossa tätä helpomman lähdön neljännestä ulkoa ylivauhdin avustamana ja oli Rovaniemellä huonommasta sijoituksesta huolimatta vähintään yhtä hyvä. Kärkikolmikko pääsi karkuun jo ennen maalisuoraa, mutta Business Dan ohitti koko muun porukan ja otti nelosrahat. 1 No Elle Gran on juossut kesäkaudella kolmesti kilpaa ja tehnyt hienoisen nousujohteista työtä. Näytöt eivät yllä aivan edelle rankattujen tasolle, joten parannusta tai juoksunkulun apua vaaditaan.

Lähtö 7, Toto4-4, Troikka - A: 2 B: 8,1,13,16,3,14,12,9,4,5,15,11
2 Mutti-Antti on kierroksen selkeä varmaehdokas ja saattaa nousta pelikansan kynsissä jättisuosikiksi, mihin on kyllä paljon perusteita. Ori on esiintynyt uransa kolmessa startissa ravivarmasti ja parantanut joka kerta otteitaan, vaikka sijoitukset ovat heikentyneet. Viimeisin startti oli Oulu Expressin karsinta, eikä lippua finaaliin irronnut kahden ja puolen sekunnin ennätysparannuksesta huolimatta. Edellinen startti oli pykälää helpompi Nuorten Sarja, mutta kuitenkin tähän lähtöön verrattuna selvästi tasokkaampi koitos. Mutti-Antti taisteli johtopaikalta 26-lopetuksessa voitosta päätössataselle saakka. Tämä lähtö olisi varmasti helpoin ajaa keulasta tasaisen kiihtyvällä vauhdilla, mutta fiksun oloinen varsa pystynee täysipainoiseen suoritukseen muualtakin.

8 Niemen Julius jatkaa kahden voiton putkessa hieman vaativampaan tehtävään. Viime voitto tuli keulahevosen peesistä, ja Jukka-Pekka Niskanen keskittyi rattailla vain safetyn pelaamiseen. Niemen Julius jätti ainoan vastustajansa päätössatasella helposti ja pystyy parantamaan ennätystään lisää. Sitä tässä vaaditaankin. 1 Tuutinki on jo esittänyt Mutti-Antin veroisia vauhteja, mutta voittosumma ei oikein karttunut joko laukkojen tai kovien vastusten vuoksi. Vaikea arvioitava tauolta, alleajo tarkkaan seurantaan. 13 Vojakker ja 16 Humu-Venla vaikuttavat pitkän pakin parhailta, mutta ei kummankaan tehtävä ole kadehdittava, jos suosikki pääsee aikaisin keulaan kiristämään vauhtiruuvia. Kummankin vauhdit riittävät jo tähtiaikaan täydellä matkalla, mutta laukat ovat olleet molempien riesana läpi uran. 3 Lemmen Viemä on kulkenut edellisistä poiketen ravivarmasti ja pääsee nyt pitkästä aikaa matkaan paalulta. Tamma jäi viimeksi kierros juostuna toiselle ilman vetoapua ja kesti alle 30-vauhtisessa lopetuksessa ihan hyvin.

Lähtö 8 - A: 6,2,7 B: 8,4,5,1,9,3
6 Tilun Taru on polttanut paljon palkintorahoja laukkoihin, ja siinä mielessä viime Kokemäen ehjä suoritus oli positiivinen merkki. Tamma oli toisessa ulkona pitkään pussissa, sai tilaa edestä juosseen laukattua sata ennen maalia ja piti asemansa viidentenä. Jarmo Saarela otti koko maalisuoran hieman varman päälle, ja tamman suorituksesta jäi helposti liian tasainen vaikutelma. Tosiasiassa tälle hevoselle sopii tasaisen kova matkavauhti paremmin, ja etenkin vapaalla radalla. Laukkariski on merkittävä heti auton irrotessa, mutta ravilla Tilun Taru on tähän porukkaan laatuhevonen.

2 Kairan Kukka ei ollut erityisen vakuuttava toissa kerralla keulan takaa, mutta viimeksi hevonen oli hitaamman matkavauhdin jälkeen positiivinen. Mauri Jaaran suojatti jäi toiseen ulos voimat tallella pussiin ja näytti että olisi tilat saadessaan kiristänyt lopun 24-vauhdista vielä paljon. Toki ensimmäinen maili mentiin korostetun rauhassa. Voittoon on saumoja sopivalla vauhdinjaolla. 7 Väylänvarren Heta menetti Torniossa keulat loppukurviin mentäessä, mutta eteni maalisuoralla uudelleen kärkeen johtohevosen laukattua. Loppmetrit olivat hieman nihkeitä, kun tamma näytti jäävän odottelemaan muita. 8 Sillankorvan Uljas on osoittanut vauhtinsa jo monta kertaa, mutta maalisuoran motivaatio-ongelmat ovat ajoittain todella pahoja. Alla on taas taukoa, mutta näin nopea hevonen pitää huomioida peleissä jollain tavalla. Taulussa näkyvä kakkossija tuli 75-päivän varjolähdöstä, joka oli tasoltaan tämänkertaista selvästi kovempi.

Toto4-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

3,2,4,10,15 (8,12)
16,6,13,8,11 (10,2)
8,4,6 (9,1)
2 Mutti-Antti (8,1)
240 riviä – 24 euroa

Suuri systeemi:

3,2,4,10,15,8,12,6 (13,16)
8,7,4,5,1 (2,9)
8,4,6 (9,1)
2 Mutti-Antti (8,1)
1200 riviä – 120 euroa

Troikka / Lähtö 7

2 / 8,1,13,16,3 / 8,1,13,16,3
20 riviä – 10 euroa

Vihjeet: Teemu Hyvönen