Vihjeet 12.5.

11.05.2017

Vihjeet ja tallikommentit perjantain lounasraveihin. Lauantain vihjepaketti julkaistaan perjantai-iltana.

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1
Mika Jauhola, Amazing Cruisen (9) viime esityksen voi unohtaa, kun kura keli ei sovi tälle. Puoliasiallisen, mutta vielä aika lapsellisen varsan treeniä on nyt hieman kiristetty, ja kaiken pitäisi olla. Amazing Cruise on yhä jonkin verran arka, joten takarivin paikka on pien helpotus. Rutiinin lisääntymisen myötä tästä kehittynee ihan mukava hevonen.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ehjää juoksua tavoitellaan.

Varustemuutokset: Aiemmin on ajettu avovehkeillä. Nyt silmille tulee puolilaput. Viikolla kokeiltiin vetopalloja. Niiden käyttö ei ole vielä mahdollista, vaan korvat pysyvät yhä tukossa.

Eija Sorvisto, Kaustisella talliportin kohdalla kurvaillut A Long Shot (10) on ollut hieman hankala starttitilanteessa. Herkkä hevonen hätäilee vielä porukassa, ja vielä tässä vaiheessa pää tuntuu vetävän kuin jalat. Suljettu paikka sopii varmaan paremmin kuin eturivi. Kunnossa oleva A Long Shot on sopinut hyvin Iikan käteen, ja onnistuessaan menestymiseen tällaisessa tehtävässä pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ei mitään erityisiä toiveita juoksun suhteen, mutta A Long Shotin ikäisen hevosen pitää jo osata tehdä omaa juoksua.

Varustemuutokset: Vaikka mitään varsinaista ongelmaa kavioiden kanssa ei ole ollut, niin varmuuden vuoksi eteen lisätään välipohjat. Muuten samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Voltit ovat olleet Wild Streamerille (12) ongelmallisia. Uskon, että ryhmälähdöt sopivat sille paremmin. Hevonen on tauluaan paremmassa kunnossa, ja ehjällä juoksulla pärjääminen ei ole mahdotonta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ensimmäisenä toiveena olisi, että pääsimme ravilla matkaan. Tämän ikäisen hevosen pitää jo osata tehdä omaa juoksua. Toisella kierroksella sopivassa kohtaan lähdetään reissuun.

Varustemuutokset: Entisillä jatketaan.

LÄHTÖ 2
Tuomas Pakkanen, Mr Pirate (5) ei ollut vielä viimeksi sellainen kuin mitä se voisi olla. Tällaisessa lounasraviporukassa pärjääminen ei ole mahdotonta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Mr Pirate lähtee hyvin, ja jos keulaan päästään, niin sieltä ajetaan.

Pasi Väisänen, Mr Piratella (5) on ollut tosi paljon ongelmia. Se on ollut muiden seurana treeneissä, ja ihan kivasti ori on harjoitellut. Vire on varmaan aika tavalla samalla tasolla kuin mitä se oli koelähdön aikaan. Jos viimeistä kauttaan kilpaileva Mr Pirate yltää tässä rahasijalle, niin se tyydyttäisi minua.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Nättiä reissua tavoitellaan. Keulassa Mr Pirate rauhoittuu juoksemaan, joten jos sinne päästään, niin sieltä varmaan pyritään ajamaan. Jos johtopaikkaa ei saada, niin sitten asemat kärjen läheltä olisi hyvä saada.

Varustemuutokset: Viimeksi etukengät olivat pois, mikä osoittautui virheeksi. Nyt ajetaan kaikki kengät alla.

Mauri Jaara, Hit Machine (7) Näin ulkoa seniorilla tavoitellaan rahasijaa.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Todennäköisimmin selästä pyritään ajamaan.

LÄHTÖ 3
Heidi Hämäläinen, Wasa Winner (5) ei ollut kilpaillut ennen montessa auton takaa, ja lähdimme Kajaaniin sitä kokeilemaan. Oli pieni yllätys, että se oli noinkin menollaan. Kuskin mukaan ruuna rulli alussa väkisin laukalle. Hän ajoi hylkäykseen jälkeen mailin muiden perässä. Tuon perustella hevosella on kaikki kunnossa. Alle oli vaihdettu kesäbalanssi, joka sekin toimi moitteitta. Kaustisella kuusi lähdön uusintaa veivät hevoselta huumorin. Vermossa Wasa Winner teki hyvän esityksen, vaikka sillä ajettiin kuraradalla hokit alla. Viitonen ei ole ongelma.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Wasa Winner voitti Oulussa kuolemasta, joten hevoselle tuntuvat sopivan kaikenlaiset juoksupaikat.

Varustemuutokset: Tosi hyvän pidon tarvitsevalle Wasa Winnerillä kesäkenkään pääsy on mielestäni etu.

Iida Lantto, Viime starttiin kipeänä ollut Forastero (9) on ollut nyt kotona terävänä, mikä tiennee hyvä tätä starttia ajatellen. Hevosen pitäisi tarvittaessa kyetä montessa alle 16-tulokseen, joten juoksun onnistuessa pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Forastero on hidas lähtemään. Mainiosti voltissa kääntyvälle hevoselle nelosradasta ei pitäisi olla haittaa. Forastero jaksaa kiertää hyvin, ja ajoissa eteenpäin saatetaan lähteä ajamaan.

Varustemuutokset: Forastero pääsee nyt kesäkenkään. Tuo on tälle suuri etu, ja uskon hevosen parantavan aika paljon. Ruotsissa on viikon päästä hyväpalkintoinen montelähtö, ja tuota ajatellen Forasterolla kokeillaan perjantain vetolappuja.

LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Walk a Mile (1) otti Kajaanin montelähdössä asiallisesti kyytiä, ja tuon perustella hevonen saattaa olla parantamaan päin. Toivotaan, että suunta näkyy myös kärrylähdössä.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Reippaasti matkaan yritetään lähteä. Keulajuoksukin käy, jos sieltä saadaan ajaa kohtuudella. Myös paikka kärjen takana sopisi mainiosti.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Oulussa raskaalla radalla Dejatiero (4) ei tykännyt mennä yksinään ja se pysähtyi talliportin kohdalla. Jyväskylässä ruuna kulki vaivatta välituhannen 13,5-vauhtia. Aika vakavista jalkaongelmistaan toipuneen hevosen kanssa on tehty kovasti töitä. Kunto tuntuisi olevan aika mukavalla mallilla. Hyvin ravannut Dejatiero ei ole treeneissä varonut jalkojaan, ja se on uskaltanut mennä. Tämä tykkää juosta tasaisen kovaa, joten maili on varmaan paras tehtävä. Riskille menijälle käy myös täysimatka. Yhdeksän kertaa alle 12-tuloksen tehnyt Dejatiero suorittaa porukassa ihan eritavalla. Luokkaa pitäisi olla tällaisessa tehtävässä pärjäämiseen. Startti kerralla mennään ja katsotaan sitten kuinka pitkälle hevonen riittää.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Jos mitään ihmettä ei satu, niin hyvin avaavan Dejatieron uskoisi juoksevan tässä keulassa.

Varustemuutokset: Ei mitään sellaisia muutoksia, joilla olisi isoa merkitystä suoritukseen. Koelähdössä oli käytössä aika raskas kengitys, mikä saatetaan vaihtaa nyt hieman kevyempään.

Aleksi Kytölä, Asiallisen oloinen Frans G (6) on toipunut mukavasti vakavavasta jalkavammastaan. Pitkältä tauolta palaavalla hevoselle tehtävä ei paras mahdollinen. Sopivampia tehtäviä ei ollut vain oikein tarjolla, joten jostain piti vain aloittaa. Perjantaina otetuissa pienessä viimeistelyissä ihan kivalta tuntuneella ruunalla on vasta yksi kovempi harjoitus alla, joten tällä kertaa jo rahasija tyydyttäisi.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Frans G kykenisi avaamaan oikeinkin oikein kovaa, mutta silloin on vaara, että se jää painamaan liikaa ohjille. Maililla on nytkin alkuun hieman satsattava.

Varustemuutokset: Kuten hevosella on aiemminkin menty, ilman kenkiä ja vetolaput silmillä.

Tuomas Pakkanen, J.C. Lady Princess (8) ei ole enää samanlaisessa iskussa kuin mitä se oli parhaimmillaan. Mailille näin ikävältä lähtöpaikalta jo rahasija tyydyttäisi.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Hyvällä avaajalla kokeillaan ajaa alussa hieman eteen päin, jotta saisimme jonkinlaiset asemat parijonosta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mika Jauhola, Ylivieskassa oli starttitilanteessa pientä häiriöitä, ja Julian Code (9) laukkasi. Hyvän reissun perästä ruuna pystyi kovaa lopetukseen. Juoksun onnistuessa Julian Code pystyy oleman tässä kärkitaistossa mukana.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tästä saadaan varmaan hyvä reissu, millaisen perästä Julian Code pysyy kirimään vahvasti maaliin.

Varustemuutokset: Vetolapuilla ja ilman kenkiä jatketaan.

LÄHTÖ 5
Eija Sorvisto, Kun Kaustisen loppusuoralla vastustajat menivät lappujen taakse, meinasi Bianca Creek (7) laukata. Joskus aiemmin hyppyä on edeltänyt vinoksi meneminen, mutta nyt tuosta ei ollut kyse. Saa nähdä pysyykö kotona lähes poikkeuksetta ravia menevä hevonen nyt askelillaan. Bianca Creek on saanut tuttuun tapaan huonon lähtöpaikan.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Bianca Creek on rehellinen menijä, jolle käy vähän kaikenlaiset reissut. Vaativan juoksun perästä ihan voittoon asti yltäminen on ollut tälle kuitenkin vaikeaa.

Varustemuutokset: Jotta hevoselle saataisiin hyvä viimeinen silaus, niin kuskin toiveiden mukaiset laput jätetään pois, ja kengitystä muutetaan hieman.

Mika Jauhola, Live It Upilla (9) näyttäisi olevan tällä hetkellä ekakurviin jonkinlainen ahtaan paikan. Torniossa oli sellainen. Tamma jäi laukassaan varmaan lähes 100 m. Maalissa se oli vielä viidentenä, joten kyseessä oli ihan hirmujuoksu. Paljon potentiaalia omaavan Live It Upin sekä kunto että ravi ovat kohdallaan.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Ensimmäinen tavoite on päästä ravilla matkaan.

Varustemuutokset: Kahden kokeilun jälkeen balanssissa palataan hokkikenkiin.

Tuomas Pakkanen, Adioska (12) ei ole esittänyt vielä tauon jälkeen kovin erikoisia otteita, joten näin heikoista alkuasemista rahasija on hyvä tavoite.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tosi nättiä juoksua tavoitellaan, ja katsotaan sitten lopussa mihin pystytään nousemaan.

T4-vihje

Vaikka Äimärautiolla ajetaan lauantaina 76-ravit niin siitä huolimatta nämä edellisen päivän lounaat tarjoavat ihan kivaa pelattavaa. Suomen uransa aloittava Dejatiero on ravien mielenkiintoisin osanottaja. Maili on aina maili, ja kun vielä tässä vaiheessa ei ole näyttöä hevosen nykytilasta, niin ihan millään vaan prosenteilla Dejatieroa ei voi varmaksi suositella.

T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokas

Yksikään lähdön osanottajista ei ole ihan hetkeen suorittanut erityisen vakuuttavasti, eikä tasaisessa koitoksessa yhtäkään hevosista oikein pysty ehdottamaan T4-lapun perustelluksi ankkuriksi.

Yllättäjäehdokkaat:

Erityisen potentiaalisen potin tekijän esiin nostaminen ei ainakaan minulta onnistunut.

Juoksunkulku arvaus

 Bluesman Pee (1), Dolorian Web (2), Because I Love You (3), Secret Sally (4), Mr Pirate (5), I Make The Rule (6) ja Hit Machine (7) avaavat kaikki asiallisesti. Ennen kolmen ja puolen vuoden taukoa Mr Pirate teki keulasta hyviä juoksuja. Vastaavassa vireessä oria olisi helppo veikata vetotöiden tekoon. Pitkän tauon jälkeen otteet ovat olleet vielä aika vaisuja, ja taktiikka voi olla toisenlainen. Muille yllä mainituista saattaisi selkäreissu olla parempi, ja kakkosvaihtoehto johtopaikalla juoksevaksi on arvailujen varassa.

A: - B: 4,3,1,5 C: 2,11,8,6,7,9,10

T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokkaat

Wasa Winner (5) oli Kajaanissa auton takana liian innokkaana. Raville selvittyään meno oli Heidi Hämäläisen mielestä hyvää. Volttilähdössä laukan ei ole ollut, ja montessa mainiosti pärjännyt sitkeästi kirivä ruuna saattaisi olla tässä ensimmäisenä maalissa. Aika suurella todennäköisyydellä keulassa juokseva Akseli Winner (1) voi pystyä pitämään paikkansa vaikka perille asti.

Yllättäjäehdokas

Jotkut osanottajat kilpailevat tässä ensi kertaa montessa. Joku niistä voi motivoitua merkittävästi, kun kärryt jäävät perästä pois.

Juoksunkulku arvaus

Bodenin kovassa kiihdytyksessä laukkaavan keulahevosen rinnalta ravirytminsä menettänyt terävästi avaava Akseli Winner (1) ottanee ykkösradalta aika helpostikin keulapaikan haltuunsa, mistä myös ajettaneen. Jos edellä mainittu ei jostain pääse johtoon, niin asiallisena lähtijänä Uno Di Talento (4) saattaisi ottaa vetotyöt hoitaakseen. Wasa Winnerille (5) käy mainiosti selkäreissu, mutta Oulun voiton perusteella paikka johtavan rinnallakaan ei ole voiton este. Parhaimmillaan koviin suorituksiin pystyvällä Forasterolla (9) pitäisi Iida Lanton mukaan olla taas kaikki kohdillaan. Omaan juoksuun kykenevällä ruunalla ratsastaja voi suunnata jo ajoissa reissuun.

A: 5,1,9 B: 15,4,6 C: 7,12,3,14,11,2,8,13,10

T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokas

Kuten yhdeksän alle 12-tulosta kielivät, niin Dejatiero (4) on nopea hevonen. Antti Ojanperällä oli kyvykkäänä pitämäänsä hevoseen aika isot odotukset myös jatkossa. Vauhtia pitäisi olla heti startista. Tässä vastustajat voivat joutua katsomaan Dejatieroa koko matkan ajan takaa päin.

Yllättäjäehdokkaat
Positiivisella esityksellä uusista käsitä aloittanut Julian Code (9) voi saada namureissun sisäradalla, jollaisen perästä ruuna saattaisi pystyä kamppailemaan aivan kärkisijoista.

Juoksunkulku arvaus

Walk a Mile (1), Hit That (2), Dejatiero (4) ja Max Andover (5) ovat kaikki ripeitä starttareita. Nelonen on hyvä lähtöpaikka Oulun takasuoralla. Jos Dejatiero on odotetunlainen, niin ruunalla pitäisi olla mainiot saumat edetä johtoon. Jos niin käy, niin on hieman vaikea uskoa, että muilla lähdettäisiin enää keulaan yrittämään.

A: 4 B: 1,9,5,2,5 C: 8,3,7

T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka

Varmaehdokkaat 

Yhdelläkään kisan osanottajista ei ole sellaista tuoretta näyttöä takataskussaan, jonka perusteella hevosta voisi ehdottaa T4-ankkuriksi.

Yllättäjäehdokkaat

Torniossa laukan alas saatuaan epävarma, mutta pystyvä Live It Up (10) kulki mainiosti, joten kunto vaikuttaisi olevan kohdillaan. Jos takarivi auttaa tammaa ravilla matkaan pääsemisessä, niin voittokaan ei ole mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus 

Seachocolate (2), Stanley Good Speed (5) ja Bite Me Kid (8). Voi olla, että tässä tasaisessa koitoksessa ketään ei kunnioiteta, ja aluksi keulaan päässeellä pidetään asemista kiinni, vaikka kuka tulisi rinnalle johtopaikkaa vaatimaan. Uudesta tallista aloittavalle Stanley Good Speedille käy myös keulajuoksu, ja ruuna onkin varovainen ehdokkaani porukan vetäjäksi. Zacus Victor (3) ei ole kovin terävä starttari, mutta kolmoselta ruuna voi saada kivat asemat mainiota loppuvetoaan ajatellen.

A: 3,5,7,2 B: 10,6,8 C: 11,1,9,12

T4-systeemit

Pieni: 4,3,1,5 (2,11) 5,1,9 (15,4) 1 (1,9) 3,5,7,2,10 (6,8) = 60 riviä
Suuri: 4,3,1,2,5,2,11,8,6 (7,9) 5,1,9,15,4 (6,7) 1 (1,9) 3,5,7,2,10,6,8 (11,1) = 280 riviä

Muut lähdöt

1. 1. Nice Officer – 5. Steel John –3. Spartan Fury – 10. Long Shot – 12. Wild Streamer – 8. More Than You Want (9. Amazing Cruise)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen

Vihjeet