Vihjeet 13.5.2016

13.05.2016

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 2

Jorma Hannus, Jefersson (1) teki viime kaudella Nuorten lähdöissä mukavat esitykset. Vakautensa puolesta se ei kuitenkaan tuntunut niin valmiilta, että oikeita lähtöjä olisi haluttu ajaa. Hyvin treeneissä menneellä ruunalla on ajettu lähinnä kotona suoralla. Kerran on käyty radalla. Hiittikärryillä otetussa 24-vauhtisessa hiitissä se suoritti hyvällä tyylillä. Viime vuonna kävimme kerran harjoitusraveissa, ja ainakin tuolla kertaa Jefersson toimi auton takana moitteitta. Ennen raveja otettavaan harjoituslähtöön mennään mukaan. Odotan hevosen tekevän hyvän esityksen. Tarkempaa menestystä on veikata, kun ennalta kovimmat vastustajat ovat minulle outoja.

Ajotaktiikka: Hevonen saa lähteä haluamaansa vauhtia matkaan, ja tilanteen mukaan aje-taan.

Varustemuutokset: Ihan normaalit varusteet. Eteen tulee kevyet alumiinit.

Santtu Raitala, Parempi pärjääminen on Ridgehead Gisellalla (7) on hankalaa, kun viimeinen 500 m on sille niin vaikea.

Ajotaktiikka: Nopea avaaja lähtee auton takaa ryntäämällä. Sitä ei voi oikein ottaa kiinnikään, vaan tamman on annettava mennä.

Mauri Jaara, Uransa avauksen hyvällä esityksellä voittanut Arctic Love Storm (8) on jaksavan oloinen hevonen. Kisat sitten näyttävät minkälainen siitä kehittyy. Keskiviikon treeneissä tamma oli pörhäkkäänä. Se ei ollut ainakaan huonomman tuntuinen, joten hevonen tuntui ottaneen startin oikealla tavalla. Tämä ei ole ollut ennen auton takana. Ennen raveja otetaan pitkä autoharjoitus. Se oli yksi syy tässä mukana olemiseen, kun nähdään miten hevonen siinä toimii.

Ajotaktiikka: Taktiikka riippuu siitä miten Arctic Love Storm ja miten vastustajat lähtevät matkaan.

Varustemuutokset: Pikkulaput silmillä kisa taas ajetaan.

Timo Niemelä, Dillianin (10) kurkku ei ole ääntänyt, mutta siellä ollut ongelma on kuitenkin hidastanut kehitystä. Tamma ei ole vielä starteissaan esittänyt sellaisia otteita, että sitä voisi odottaa kärkipäähän. Dillian voi pystyä noin 20-tulokseen, mikä ei riitä lähdön parhaita vastaan.

Ajotaktiikka: Nätillä juoksulla lähdetään hakemaan hevoselle lisää rutiinia.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan

Eija Sorvisto, Amex (11) kamppaili Kokkolan taukostartissa hyvällä rehdillä esityksellä toiseksi, ja olin tosi tyytyväinen varsaan. Starttiväli on nuorelle hevoselle hieman lyhyt. Mainion treenitalven saanut ruuna palautui kisasta hyvin, joten startti vei todennäköisesti eteenpäin.

Ajotaktiikka: Pari kova Amexilla on vastassa. Takarivin paikalta kuski ajaa tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Santtu Raitala, Aiempaa rauhallisena pysynyt Zombi Kemp (3) teki Kuopiossa tauko huomioiden ihan asiallisen esityksen, vaikka kangistuikin hieman lopussa.

Santtu Raitala, Hyvässä kunnossa kilpaileva Butch Super Tex (4) on tehnyt mainioita esityksiä. Varsinkin toissa juoksuun olin tosi tyytyväinen, missä se hävisi vain Anaheim Kempille. Kärjen läheltä parhaitten menneelle ruunalle maili käy hyvin, ja hevoseen on tässä luottoa.

Ajotaktiikka: Keulaan yritetään tosissaan. Jos sinne ei päästä, niin sitten ajetaan selästä.

Varustemuutokset: Startissa jätetään korvat kokonaan auki, jotta tulisi vielä lisää. Varusteisiin lisätään kokovetolaput.

Janne Lukkari, Twist Shadow (8) tuntuu käyvän voltista turhan kuumana, eikä se viimeksi edellisen hyvän esityksen perästä ruuna onnistunut ykkösradaltakaan. Tosi hyvin treenaavalle hevoselle on tärkeä saada tässä hyvä ehjä startti, jotta itseluottamus kasvaisi. Tämä ei ole kovin nopea avaaja, ja paikka on ulkona, mutta pienessä lähdössä tuosta ei ole isoa haittaa. Juoksun onnistuessa pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka: Startti otettaneen tarkkailen, ja kohtuullinen paikkaan parijonoon varmaan yritetään päästä. Tilanteen mukaan ajetaan. Twist Shadow on pystynyt tarvittaessa 700 m kiriin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Kenkiä ei oteta vielä pois, vaikka tuosta olisi etua.

LÄHTÖ 4

Timo Niemelä, Paremmin vahva kuin nopea Mary's Lily (5) on tehnyt jo pitempää esityksiä. Tamman pitäisi pystyä menemään matka 17-18, ja juoksun onnistuessa menestystä odotan.

Ajotaktiikka: Mary's Lily ei nopea alussa. Selkäjuoksu kärjen tuntumassa olisi paras. Mutta jos jäämme alussa taustalle, niin turvaudutaan pitkään kiriin, mikä sekin käy sitkeälle tammalle.

Varustemuutokset: Varusteissa kaikki säilyy ennallaan.

Johnny Länsimäki, Titan As (6) ei ole mikään laukkuri, mutta se on vielä porukassa aika arka. Tuon takia se laukkasi Skellefteåssakin loppusuoralla. Vastus aika vaikuttaa sopivalta, ja ehjällä juoksulla Titan As on mielestäni tässä aika lähellä.

Ajotaktiikka: Titan As ei avaa kovaa. Kisa ajetaan ja kiriin lähdetään tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 5

Eija Sorvisto, Star Silvio (1) lähti Kokkolassa molemmilla takaisin otetuilla kerroilla hyvin, mutta itse starttiin tuli laukka. Esitys oli hyvä. Star Silvio ei ole normaalisti kirinyt takaa erityisen halukkaasti, mutta nyt se tuli vahvasti maaliin asti. Kisassa tämä ei anna itsestään kaikkea ulos, joten ainakin viime vuonna tällainen lyhyempi starttiväli sopi mainiosti.

Ajotaktiikka: Lähtöpaikka on hieman verkkaiselle avaajalle huono. Uskoisin kuskin pyrkivän mahdollisimman nopeasti sisältä pois. Johnny saa päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Santtu Raitala, Count It (3) on tehnyt kelpo suorituksia, mutta juoksunkulut ovat olleet viime starteissa hankalia. Tornion 76-kisassakin esitys huonoista asemista oli hyvä. Tämä tehtävä vaikuttaa sopivammalta ja pärjäämiseen on hyvä usko.

Ajotaktiikka: Uskoisin keulajuoksun sopivan hyvin, joten sellaista tavoitellaan. Selkäreissu kärjen tuntumasta ei vie voittosaumoja.

Varustemuutokset: Count It on jättänyt starteissaan pikkuisen sisäänsä. Nyt sille laitetaan vedettävät puolilaput silmille.

Santtu Raitala, Zell Memento (11) on tehnyt ajamissani starteissa mainiot esitykset. Varsinkin Tornion suoritus oli tosi hyvä. Siellä ori tilaa saatuaan kiri loppua komeasti, ja meno jatkui vielä maalin jälkeen.

Eija Sorvisto, Meillä oloaikana Dries Buitenzorgin (12) niveliä on hoidettu viisi kertaa. Se ei ole erityisen vaivainen hevonen, mutta ruuna ei vain ole selvittänyt viimeistä kaarretta ravilla. Väsymyksestäkään hypyissä ei ole kyse, kun se on tullut joka kertaa kovaa maaliin.

Ajotaktiikka: Tällainen lähtöpaikka on Dries Buitenzorgille tosi huono. Passiivisella sisäreissulla tavoitellaan ehjää juoksua.

Varustemuutokset: Pääaisa ja smurffilappu kuuluvat ruunan pakollisiin varusteisiin.

T4-vihje

Pohjoisen loppuviikon runsas ravitarjonta näkyy jonkin verran Äimäraution perjantain lounaiden lähdöissä. Maistuvia ja luotettavanoloisia varmoja ei ole oikein näkösällä.

T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokas

Ylivieskan kokeessa laukan jälkeen mallikkaasti kulkenut Arctic Love Storm (8) aloitti uransa Kajaanissa lupaavalla esityksellä. Paikka on ulkona, ja vastassa pari asiallista menijää, mutta onnistuessaan rutinoimattoman tamma voi ottaa toisen tolpan putkeen.

Yllättäjäehdokkaat

Jos kaikki kolme ennalta parasta jostain syystä epäonnistuvat, niin monella on mahdollisuudet uran avausvoittoon.

Juoksunkulku arvaus

Vielä vähän kilpailleitten osanottajien lähtönopeudesta ei ole ennalta oikein minkään laista käsitystä, joten juoksuasetelmia on lähes mahdotonta arvata. Ennen raveja otettavasta harjoituslähdöstä voi saada lisävalaistusta asiaan. Kasiradasta huolimatta Mauri Jaara saattaa ajaa vahvalla Arctic Love Stormilla (8) heti eteenpäin, eikä ole ihme vaikka vahva tamma istuisi keulassa jo varhaisessa vaiheessa kisaa.

A: 8,1,11 B: 4,12,6,10,5,9 C: 2,7 D: 3

T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokkaat

Asiallisesti avaava Butch Super Tex (4) saanee kivalta lähtöpaikaltaan maukkaat hyökkäysasemat, ja tasaisen mukavasti starteissaan suorittanut ruuna voi kiriä sopivassa seurassa viimeistään lopussa kärkeen.

Yllättäjäehdokkaat

Zombi Kemp (3) saattaa olla nyt startti alla terävämpi, ja keulaan päästessään terävä avaaja voisi pystyä pitämään maililla paikkansa maaliin asti.

Juoksunkulku arvaus

Kuopiossa vielä hieman taukokankeana ollut Zombi Kemp (3) on kova avaaja. Jos maililla keulaan päästään, niin sieltä myös ajettaneen. Rivakasti avaavan No Limit Powerin (1) ajotaktiikkaa on ennalta hieman hankala arvata. Asiallisesti kiihtyvä Butch Super Tex ( 4) saanee hyvän paikan kärjen takaa. Twist Shadow (8) ei nopeimpia startissa, ja jäänee alussa hännille. Mutta ei kovin kauas, kun lähtö on pieni, joten ruuna päässee aloittamaan kirinsä viimeisellä takasuoralla kohtuullisista asemista.

A: 4,8,3 B: 9,2 C: 1,7,6,5

T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokas

Uransa avausstartissa päätöslenkin 15-vauhtia hilputellut Titan As (6) on Johnny Länsimäen mukaan vielä toisten takaa arka. Kyvyt tammalla riittää tässä seurassa kärkeen, mutta ravilla meno on ennalta arvoitus. .

Yllättäjäehdokkaat

Epävarma Glimmer Jam (4) esiintyi kokeessa positiivisesti. Tuon juoksun perusteella kärkisijakin voisi olla mahdollinen. Ehjän juoksun tekemisestä tosi tilanteessa ei ole kuitenkaan minkäänlaisia takuita.

Juoksunkulku arvaus

Sally's Secret (1) ja Hit Machine (3) ovat nopeita auton takaa. On hieman vaikea uskoa, että niillä kokeiltaisiin ajaa keulasta, vaan sopiva selkä kelvannee eteen. Jorge Saknussen (2) ei ole vielä tauon jälkeen hirveästi vakuuttanut. Kakkosradalta matkaan lähtevä asiallinen avaaja tuntuu ennalta todennäköisimmältä keulahevoselta. Tuossa tapauksessa ei ole iso yllätys vaikka ruuna pystyisi pitämään paikkansa maaliin asti.

A: 6,5,2 B: 4,8,12 C: 3,1,11,10,9,7

T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat

Tasaisen mukavasti suorittava Count It (3) kohtaa aika käyvät vastustajat, ja mainiosta alkuasemista voittoon voisi olla saumoja.

Yllättäjäehdokas

Starttien myötä kuntoutunut Star Silvio (1) ei nopea alussa, joten sisäradan paikka ei ole ihan sille ihan optimaalinen. Jos hyvän esityksen Kokkolassa alkulaukan perästä tehnyt ruuna juoksu onnistuu hakeutumaan ajoissa vapaille vesille, niin se jaksaa jyrätä tehokkaasti maaliin asti vaikka johtavan rinnalta. Jos hurjasti Torniossa loppu tulleen Zell Mementon (11) vire on säilynyt vastaavana ja juoksu onnistuu, ei voitto epäsopivasta sarjasta huolimatta ole täysi mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus

Chicnato (2) on nopea startista. Keulastakin voidaan kokeilla ajaa. Jos tamma puristaa ratkaisuhetkillä viime startteja paremmin, niin koko matkan johtokin on mahdollinen. Näppärästi lähtevä Count It (3) tekee selästä hyviä kirejä, joten ihan hampaat irvessä sillä johtoon tarvitse pyrkiä.

A: 3 B: 1,2,11 C: 5,12,7,4,10,6,8,9

T4-systeemit

Pieni: 8,1,11(4,12) 4,8,3 (9,2) 5,6,2 (4,8) 3 (1,2) = 27 riviä
Suuri: 8,1,11(4,12) 4,8,3,9,2 (1,7) 5,6,2,4,8,12 (10,1) 3,1,2,11 (5,12) = 360 riviä

Lähtö 1

2. Quasimodor – 4. Foxstable Star – 3. Chuckleberry – 11. Boulder Gladiator – 12. Roger Rebuy ( 8. Hugo Pinnacle )

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen

Vihjeet