Vihjeet 13.8.2018

12.08.2018

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Timo Niemelä, Vasta vähän aikaa meillä valmennuksessa ollut Ruhvanan Commee (2) on vielä hevosena hieman keskeneräinen. Kokeesta se pystyy parantamaan. Kehittynyt ruuna jaksaa mennä, mutta vauhdit eivät vielä ihan riitä tämän kisan nopeimmille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjää juoksua tavoitellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samat varusteet kuin kokeessa.

Mauri Jaara, Aiemmin raviaan kadottanut Kultamies (5) teki viimeksi asiallisen juoksun, ja ravikin käytti. Onnistuneiden starttien myötä hevonen pystyy varmaan kehittymään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehyt juoksu on tässä päällimmäisenä.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Arto Laurukainen, Wille Caramell (4) on mennyt taas muutaman kisan paremmin. Vastaavana sen uskoisi tekevän tässäkin ihan jonkinlaisen juoksun. Kolme starttia hevonen on ravannut, mutta jonkinlainen peitsille sortumisvaara on varmaan edelleen olemassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Wille Caramell on oppinut lähtemään kuin hevoset. Jos keulaan päästään, niin sieltä annettaan mennä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Kevään vaivoistaan selvinneeseen Callaway Scoopiin (7) viime kisaan oli odotuksia, ja se olikin hyvä tuossa startissa. Tosi mainiosti viikon viimeistelyissään esiintynyt, nousussa oleva hevonen tuntuisi olevan täydellä matkalla sellaisessa 14-lyönnissä. Paperilla porukka vaikutta hieman helpommalta kuin Kuopiossa. Tosi mainiosti viimeistelyissään suorittaneella Callaway Scoopilla pitäisi olla juoksun onnistuessa pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Callaway Scoop on oppinut vähän lähtemäänkin. Eteenpäin seiskaradalta ajetaan. Keulat koetetaan hakea. Jos sinne ei päästä, niin asemat johtavan takanakin kelpaisivat. Koko matkaa johtavan rinnalta en haluaisi ajaa. Jos Callaway Scoopilla ei pääse ajamaan loppukurvia sisärataa pitkin, niin sen paikan joutuu ottamaan hieman varman päälle.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Tasaisen hyvin jatkuvasti suorittanut Take Me With You (10) pysyi Kuopion maanantain kovassa vauhdissa mainiosti mukana ja teki asiallisen tuloksen. Iso osa tallimme hevosista on sairastanut kurkunpäätulehdusta aiheuttaneeseen virustautiin. Ainakin vielä viime tarkistuksen aikoihin Take Me With You todettiin terveeksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Take Me With Youlle lähtöpaikka on tälle ihan sopiva. Toivotaan, että omaankin juoksun kykenevän tamman edestä lähdetään reippaasti, ettemme jää alussa ihan hännille.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Kahdessa viimeisessään Ambrogio (11) on juossut kovissa porukoissa, ja tehnyt noissa kisoissa hyvät esitykset.Nyt vastus vaikuttaa hieman helpommalta, eikä ruuna ole lähtöpaikasta huolimattavailla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä olemme toisten armoilla. Katsotaan sitten, miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Mira Hepo-Oja, A Nice Officeria (2) treenattiin talvella paljon. Ajettiin pitkää lenkkiä ja hiittejä. Samaan aikaan myös kilpailtiin. Kun harjoittelua kevennettiin, niin tehty työ palkittiin, ja hevonen on mennyt nyt hyvin starteissaan. Viikollaotettiin normaalit tuplahiitit.Tamma oli niissä hyvä, ja tuli toisen kovemman hiitin lopun vauhdilla. Sunnuntaina ajettiin kuuden kilometrin hölkkälenkki ja pari vetoa. Ehkä vielä normaaliakin pirteämpi A Nice Officer jatkoi niissä mainioita otteitaan. Kuskin pitää olla starttitilanteessa A Nice Officerin kanssa edelleen tarkkana, jottei laukkaa tule. Lähdön onnistuessa totosijalle pitäisi olla ihan hyvät mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: A Nice Officer tulee periaatteessa paikasta kuin paikasta, ja tuon asian suhteen ei ole isompia toiveita.

Kengitys- ja varustemuutokset: A Nice Officerin varusteet ovat ihan entisellään, eli jenkit perässä ja kengät alla.

Pasi Pohjola, Outfield Olgalla (3) oli pikku ongelmia, joita on hoidettu tauon aikana. Kotona virkeänä ollut hevonen kävi toissa viikolla hiittiraveissa. Hyvin ravannut tamma meni siellä matkan 19-vauhtia läpi. Tämä startin päätarkoitus, että kausi saadaan taas käytiin. Mahdollisuus hevoselle kuitenkin lopussa annetaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehyt startti on näin alkuun tärkeä. Mainiolta lähtöpaikalta Outfield Olga saanee tähän kohtaan tavoittelun nätin reissu. Tarvittaessa Outfield Olga on pystynyt tekemään myös omaa juoksua.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät alla ja muutenkin samoilla varusteilla aloitetaan.

Kari Alapekkala, Cappucetto (11) pääsi Rovaniemellä helpolla, kun se ei saanut sisäradalta lopussa tiloja. Mainiosti ravannut tamma on ollut treeneissä hyvätuntuinen

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on huono reippaalle avaajalle. En tunne hevosta vielä niin hyvin, että tietäisin miten takaa kiertäminen onnistuu. Vähän sen mukaan tässä joudutaan ajamaan, miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät otetaan pois kuten viime kerralla.

Mauri Jaara, Tornion ensi sunnuntain kolmivuotiskisaan tähtäävällä Kivarin Raindancelle (12) olisi tullut hieman turhan pitkä starttiväli, joten se ilmoitettiin tähän mukaan. Näin vaikeista alkuasemista ei lähdetä hulluttelemaan eikä voitosta aleta ihan hampaat irvessä tappelemaan. Juoksun onnistuessa ykkössijakin on mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan. Toivotaan, että rintamaan tulee aukkoa ja että keulassa ajetaan mennään reipasta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Susanna Laulumaa, Champ Walk Inillä (1) oli tarkoitus ajaa Kajaanissa kengittä, mutta radan karkeus esti. Kengät alla juostessaan tämä lyö jalkoihinsa, ja niin taas kävi. Kun startin aikana vielä yksi putseista tipahti, suoritti hevonen suoritti vain tasaisesti. Kotona nätisti laitetullaruunalla on nytyksi lähtö ajettu, joten uskon sen parantavan. Kuski tuntee hyvin omanlaisensa menijän. Vaikka Champ Walk In on kisassa selvä tallin kakkoshevonen, niin jonkinlaiseen pärjäämiseen tälläkin saattaisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on tälle varmaan paras mahdollinen, ja ravilla matkaan pääsemiseen ovat selvästi paremmat kuin esim. nelosradalta. Champ Walk In saanee tästä hyvän reissun. Ruuna ei ole tarkka missä se juoksee, ja myös paikka johtavan rinnalla käy.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kaikki kengät päästään nyt ottamaan pois. Tuo on iso etu Champ Walk Inille.

Susanna Laulumaa, Captivate (2) on tehnyt ihan mukavia juoksuja, mutta kesän lämpimillä ilmoilla se on ollut taas hieman vetelämpi. Hevonen saattaa kärsiä allergiasta, ja kelien viiletessä se voi taas terävöityä. Viikko sitten sunnuntaina hieman reippaammassa harjoituksessa ruuna oli ihan ok. Mikään mailerihan tämä ei varsinaisesti ole.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kohtuullisen hyvin avaava Captivate saattaisi päästä tässä keulaan, mutta kakkoselta hevonen on joka tapauksessa heti valmiiksi toisella radalla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Luultavasti ajetaan edelleen kengät alla. Varusteisiin lisätään mahdolliset vedettävät huput. Tallikaveri saa Captivaten normaalisti käyttämät pidemmät kärryt. Toivotaan, että ruuna mahtuu lyhyemmissäkin kärryissä kääntymään voltissa.

Mauri Jaara, Astaire American (4) ei ole huonossa kunnossa. Juoksun onnistuessa totosija ei ole mahdottomuus, ja ruuna voisi vaikka kohta jossain voittaakin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan mihin päästään. Keuloja tuskin saadaan, joten selkäreissu taitaa olla taas tiedossa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Antti Ala-Rantala, Bewitch Boy (6) oli tosi hyvä Ylivieskan perjantaina. Ennen kisaa sadekuuro kasteli rataa aika tavalla, eivätkä olosuhteet olleet kovin nopeat. Tuo huomioiden tuloskin oli ihan asiallisen. Juoksu ei mennyt loppumatkan suhteen nappiin. Kun tilaa lopulta tuli, niin tämän hevosen kannalta tarpeelliset vetolaput eivät toimineet kuin toisella puolella. Mailin voltti suosii nopeaa ja ravivarmaa hevosta. Kuten kesäkuun lopussa Jyväskylässä, Bewitch Boy voisi kyetä tässä 14-alkuiseen tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alussa koetetaan käyttää hevosen hyvää lähtönopeutta ja starttiin ladataan. Bewitch Boy on voittanut tänä vuonna kaksi kertaa keulasta, joten sinne yritetään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla hyväksi havaitulla jatketaan.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Janne Soronen, Toissakisassa Uberta Jetin (3 juoksu meni ihan pieleen.Bodenissahevonen ei ollut parhaimmillaan. Viimeisellä takasuoralla tämä oli sen tuntuinen, ettei kiriin ollut tarvetta kääntää. Maaliin tulo oli vain tasainen, ja palautuminen startista huonoa. Tutkimuksissa ei löytynyt mitään vikaa, eikä selvää syytä tuollaiseen esitykseen. Tamma kävi sekä ennen kisaa että sen aikana aika kuumana ja tuntui jotenkin tukkoiselta. Saattaa olla tukkoon mennyt hengitys oli syynä vaisuuteen. Tuon takia sekki vaihdetaan. Treenien perusteella kaikki tuntuisi olevan kunnossa. Viime juoksun jälkeen Uberta Jet on tietenkin nyt pieni arvoitus. Kisan hevosemme ovat keskenään aika tasavertaisia. Matkan ja lähtöpaikkansa ansiosta Uberta Jetillä saattaa olla hieman paremmat pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pikku hiljaa lähtönopeuttaan parantanut Uberta Jet otti Mikkelissä 10-avauksessa keulat, ja voitti helposti. Tamma on paras keulasta, joten jos sinne päästään, niin sieltä ehdottomasti koetetaan ajaa. Myös johtavan rinnaltakin voidaan mennä, mutta silloin voittomahdollisuudet eivät ole yhtä suuret.

Kengitys- ja varustemuutokset: Sekki vaihdetaan ja kenkiä saatetaan ottaa pois.

Janne Soronen, Tänä vuonna vauhtia lisää saanut ja kaarrejuoksuaan parantanut, tosi fiksu Herrera Boko (10) ei pullaa itseään tyhjäksi kisassa, joten sillä aina oikein mukava ajaa. Bodenissa ruuna oli kaukana takana sisällä pitkään kiinni. Kun tilaa vihdoin löytyi, niin hevonen tuli loppua varmaan kovempaa kuin koskaan ennen. Jos kisan viimeinen puolikas ei ole ihan hirmuvauhdikas, niin mainiossa iskussa oleva Herrera Boko pystyy olemaan tässäkin korkealla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aiemmin viimeinen kaarre oli tälle vaikea, ja se piti ajaa sisältä. Siinä kohtaa voi nyt edetä myös ulompaa, ellei hevoselle sitten satu jostain syystä huono päivä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Herrera Boko kilpaili viimeksi ilman etukenkiä. Kun se oli noinkin hyvä tuolla balanssilla, niin samalla on tässä tarkoitus mennä.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Ossi Nurmonen, Iikan mukaan Pam Hallover (1) ei saanut Kuopion radasta kunnon pitoa, muuten se oli ollut ihan hyvä.Treenien perusteella ruuna jatkaa samassa kunnossa.Pam Hallover ei ollut alkuvuoden starteissaan ihan sellainen kuin odotettiin, joten sitä päätettiin treenata lisää. Mitään varsinaista vikaa hevosessa ei ole ollut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä nopealle avaajalle, jolla koetettaneen ajaa taas keulasta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät alla, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Ari Sikkilä, Viimeksi Mountain Hooligan (5) oli ollut jo ensimmäisessä kaarteessa vetämätön. Palautuminen startista oli hyvä. Koko ajan kotona hyvin treeneissä menneestä hevosesta ei ole löytynyt mitään selvää vikaa. Saattaa olla, ettei se helteellä vain juonut tarpeeksi. Nyt ruuna on juotettu enemmän, ja se on ollut oikein pirteänä. Vaikka suoritus viime esityksen jälkeen on tässä melkoinen kysymysmerkki, niin jollain tavoin luottoa edelleen löytyy.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kivan lähtöpaikan saanut Mountain Hooligan on kunnossa ollessaan mennyt kaikilta juoksupaikoilta. Kuski saa päättää taktiikan harkintansa mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Todennäköisesti ihan samoilla jatketaan, jollei sitten lämmityksen perusteella ole tarpeen tehdä jotain muutoksia.

Marko Lippo, Blueray Savoy (7) alkoi keväällä laihtumaan ja laihtumaan, ja hevonen pääsi tuon takia tosi huonoon kuntoon.Mitään selvää vikaa ei löytynyt. Laitumella ollut ruuna meni vähitellen taas parempaan suuntaan. Uittaminen ja muu treenaaminen pystyttiin taas aloittamaan. Toissa viikon hiittiraveissa suoritti ihan ok ja meni matkan 19-vauhtia läpi. Blueray Savoyn suoritus kisassa on itsellekin melkoinen arvoitus. Nyt ollaan hieman katsomassa, miten lähdetään jatkamaan

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältäkin on pakko ajaa jonkin matkaa eteenpäin, ja yrittää löytää sopiva paikka parijonosta. Selkäreissua tavoitellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, mutta sisäpuolella käytetty silmälappu voidaan jättää pois, kun Blueray Savoy ei ole ollut enää sisälle päin vino.

Timo Niemelä, T.P.Fromadreamille (9) voittamien on ollut vähän hankalaa, kun viimeinen rutistus on ollut hieman hukassa. Mitään negatiivista hevosesta ei ole kuulunut. Se oli ollut valmentajan viikolla ottamassa neljässä vedossa oma rauhallinen itsensä. Kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia, eikä voittokaan ihan mahdottomalta tunnu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: T.P.Fromadreamille kävisi Rovaniemen perusteella myös keulapaikka. Nyt on tulossa selkäreissu, joka sekin sopii.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Kari Alapekkala, Jo Goliath (10) tuli talliin jo viime syksynä. Sille tuli tuossa kohtaa kisoissa laukkoja. Torniossa hevonen suoritti johtavan rinnalta asiallisesti, ja ravi oli hyvää. Välillä laitumellakin ollut ruuna oli vielä viimeksi varmaan hieman tukkoinen. Nyt startti alla uskoisin Goliathin parantavan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suljettu lähtöpaikka on hyvälle avaajalle miinusta. Koetetaan ajaa ravia, ja katsotaan sitten mitä saadaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla varusteilla jatkava Goliath juoksee kengät alla ja kokolaput silmillä.

Antti Ala-Rantala, Tosi hyvässä kunnossa oleva Basswood Grove (11) on tauluaan parempi. Ruuna olisi saattanut Vermon maililla kyetä alle 13-tulokseen. Jos täydellä matkalla nappireissulla 14-15-lyönnissä oleva Basswood Grove pääsisi aloittamaan kirinsä suhteellisen läheltä kärkeä, niin sillä saattaisi olla nytkin saumoja ainakin 3-4 sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Basswood Grove on nopea lähtijä, joten suljettu lähtöpaikka on sille miinusta. Selkäjuoksuhan nyt on tietenkin tulossa. Tältäkin paikalta täytyy yrittää ajaa jonkin matkaa eteenpäin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Basswood Grove varusteisiin kuuluvat edelleen vedettävät laput ja huput. Jenkkikärryt jatkavat perässä, ja kengät otetaan taas pois.

Mauri Jaara, Ennen Kajaania ulkona ollut Filius Felix (12) oli syönyt vihreää heinää, mikä teki esityksestä pehmeän. Juoksun onnistuessa ruuna saattaa pystyä nousemaan täältäkin kamppailuun mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Filius Felix pystyy tekemään selässä pitemmänkin kirin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Edestä kengät otetaan pois, muuten samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Ari Sikkilä, Mountain Delightilla (1) oli ongelmia kavioiden kanssa, ja niitä jouduttiin hoitamaan. Pitkältä tauolta palaavaa tammaa on päästy nyt treemaan tallikaverin kanssa, ja ihan mukavasti se on harjoituksissa mennyt. Pärjääminen edellyttäisi ennätyksen selvää parantamista. Mountain Delight voisi mennä mailin aika kovaakin, mutta tähän kisaan ei vielä ole suuria odotuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mountain Delight ei pidä silmille lentävästä hiekasta, joten keula olisi sille mieleinen paikka juosta. Kuski saa päättää kuitenkin lopullisen ajotaktiikan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Alapekkala, M.T.Miss Molly (3) ollut hyvä parissa startissa. Mainiosti myös treeneissä suorittanut tamma tuntuisi olevan nousukunnossa. M.T.Miss Molly on aika nopea hevonen, joka voisi mennä mailin aika kovaakin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime vuonna autolähtöä harjoiteltiin. Tuon perusteella M.T.Miss Molly saattaa lähteä melko lujaa matkaan, jos se ei sitten jostain syystä hölmöile starttitilanteessa. Jos keulaan päästään, niin sieltä ajetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät alla ja muutenkin samoilla perusvehkeillä jatketaan.

LÄHTÖ 10

Marko Hakkarainen, Radetzky (3) teki Kuopiossa uran avausstartissa ihan hyvän esityksen ja tuloksen. Se löi jalkojaan hieman kärryihin, ja tuon takia kurvit piti ajaa vähän varovasti. Matkalla Radetzky olisi voinut mennä kovempaakin. Tuntui, että sillä jäi vielä jotain sisälle. Vasta kolmatta kertaa radalle tulevan Radetzkyn uskoisi parantavan viime kerrasta. Rehti ja puolilaiska, vielä paremmin vahva kuin nopea Radetzky voisi pystyä tässä kohtaa 16-16,5-tulokseen. Auto takana varsa ei ole vielä koskaan käynyt, ja harjoituslähtöön mennään mukaan. Oulu Expressiä ajatellen tässä hieman testataan, että miten isoliikkeinen Radetzky menee Oulun kurvit. Tallin hevosista iso osa on ollut kipeänä. Ainakin viime tarkistuksessa tämä todettiin terveeksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alku ja ensimmäisen kurvi koetetaan ottaa hieman varman päälle.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla perusvarusteilla jatketaan.

Timo Niemelä, Tasaisesti suorittava Oili Hassan (4) ei ole kolmeen starttiinsa juurikaan häikäissyt, mutta toisaalta se ei ole ollut niissä huonokaan. Tässäkin totosijalle voisi olla mahdollisuuksia. Oil Hassan ei ole vielä käynyt takana, mutta lähtötapa tuskin aiheuttaa ongelmaa. Pruuvistarttiin mennään mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Oili Hassan tuntuisi menevän vähän paikasta kuin paikasta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan, eli kevyet alumiinit alla ja kokolaput silmillä.

T5-vihje

Illan T5.sta ei tällä kertaa puutetta haasteista. Useampi suosikki on saanut ikävän lähtöpaikan, ja tasaisenoloiset kohteet enteilevät yllättäviä tulojärjestyksiä.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Antti Ala-Rantalallaoli odotuksia Kuopiossa ja viimeistelyssä vakuuttaneen nyt terveenä kilpailevan Callaway Scoopin (7) suhteen. Jos alkuun panostaminen tuottaa toivotun tuloksen, ei pystyvä ruuna ole välttämättä statistin osassa, kun voitosta kamppaillaan.

Yllättäjäehdokkaat Vain yksi viime aikoina positiivisia näyttöjä on saanut edullisen lähtöpaikan. Asiallisesti viime starteissaan suorittanutta Wille Caramell (4) on punnertanut lopussa voittoa ajatellen hieman tasaisesti, mutta suoritusten suhteen on ollut kuitenkin havaittavissa eteenpäin menoa.

Juoksunkulku arvaus Lähtöpaikkansa ansiosta Wille Caramell (4) saattaisi olla alussa nopein. Kajaanissa porukkaa vetänyt ruuna ei jaksanut viimeisellä sadalla metrillä pitää kahta kovaa vastustajaa takanaan. Ylivieskassa hevoselle tarjottiin selkäreissu, jolla Wille Caramell suoritti jonkin verran paremmin. Eturivin vastustajista kukaan ei välttämättä kelpaa eteen. Asiallisesti autoa seuraavalle Lennox Ladaylle (6) kelpaisi johtotehtävät. Antti Ala-Rantalan suunnitteli alustavasti ajavansa Callaway Scoopilla /7) alussa jonkin matkaa eteenpäin. Keulaan pääsemien oli toivelistalla, ykkösenä ja paikka johtavan rinnalla pohjimmaisena. Take Me With You (10) ja Ambrogio (11) ovat molemmat hieman tasavauhtia menijöitä, joilla kärkisijoja ajatellen on suunnattava jo melko aikaisin ulkoradoille. Vahvoille menijöille tuo ei ole ollut yleensä mikään iso ongelma. Zell Memento (9) sai kahdessa mailin kisassa mieleisensä reissut, ja tuloksena oli ykkössijat. Viimeksi Bodenissa ori joutui yrittämään reippaassa lopetuksessa hänniltä pitkää kiriä, ja tulos oli vaatimaton. Kunto ei ole välttämättä mihinkään kadonnut. Jos Zell Memento saa nätin sisäreissun perästä sopivasti tiloja, ei pärjääminen ole mahdottomuus.

A: 7,4,10,11 B: 9,6 C: 5,1,2,3

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Kivarin Raindancen (12) kaikki neljä ykkössijaa on saavutettu johtopaikalta. Arvontakone on heittänyt hevosen piippuhyllyn paikalle. Kisa ei ole kolmevuotiaan tamman syksyn päästartti. Näistä alkuasemista Mauri Jaara ei aikonut lähteä hakemaan ykkössijaa ihan väkipakolla. Voitto tammoille rajatussa ryhmälähdössä sopivan tuntuisessa seurassa on mahdollinen, mutta vielä rutinoimattoman Kivarin Raindancen varaan pelejä on riskaabelia lähteä rakentamaan.

Yllättäjäehdokas Viime vuonna hyvät lahjansa esiintuonut Outfield Olga (3) ei onnistunut alkukauden starteissaan. Tamma ei ole varmaan heti paussilta ihan parhaimmillaan, mutta mainiolta lähtöpaikaltaan Outfield Olga ei ole tässä seurassa ulkona voitonkaan suhteen.

Juoksunkulku arvaus Monettammat ovat teräviä starttareita, ja nytkin on eturivissä useampi sellainen. Vetotöidenhoitajaa on aika vaikea osat ennustaa oikein. Parhaimmillaan hyvin käynnistynyt Elvira Di Quattro (1) saattaa pystyä alussa pitämään muut ulkopuolellaan. Hevosen yksi kolmesta tolpasta on tullut johtopaikalta. Tämän hetken virettä ajattelee selkäreissu voisi olla parempi vaihtoehto. Mira Hepo-Ojan mukaan hyvin viikon hiitillä suorittanut Nice Officer (2) on oppinut seuramaan autoa aika tiivisti. Oulun keulajuoksukokeilu tuotti kolmossijan. Mukavasti liikkeellepääsevät Classic Soul (4) ja Jolly Jane (5) eivät nekään ole ulkona alun kiihdytysottelusta. Torniossa johtavan takaa ahtaannäköisessä paikassa laukan ottaneella Bone's Starilla (6) kokeiltiin Kajaanissa keulajuoksua, mutta veto ei ihan riittänyt viimeiselle sadalle metrille, ja pari vastustajaa meni ohi. Umeåssa Cao K. (7) jäi kovassa avauksessa alussa johtavan rinnalle. Se oli tuolla kertaa ihan liikaa, ja hevonen väsyi lopussa selvästi. Vastaavan ei haluta välttämättä toistua, joten kasibaanalta startti saatetaan ottaa aika rauhallisesti. Jos Liila Longlegillä (8) asiat kohdillaan, niin jaksavalla menijällä pystyy ajamaan jo matkalla eteenpäin. Vieremän perusteella Soleil Journeylle (9) selkäreissu sopii mainiosti, joten suljettupaikka ei vie mahdollisuuksia. Rovaniemellä sisäradalle lopussa pussiin jääneen Cappucetton (12) menestykset Ruotsissa tulivat nappireissuilla ihan kärjen läheltä, joten pärjäämismahdollisuudet näistä alkuasemista ovat ennalta melkoinen kysymysmerkki. Kivarin Raindance (12) ei ole vielä päässyt esittämään kiertelijän kykyjään, joten kyvykäs tamma on nyt jollain tavoin aika isokin arvoitus.

A: 12,2,6,9,3 B: 11,1 C: 7,4,8,5,10

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Captivate (2) eteni viimeksi ekakaarteessa keulaan ja piti paikkansa loppuun asti. Esitys ei ollut vieläkään sitä, mitä hevoselta viime kaudella parhaimmillaan nähtiin. Asiallisesti voltista käynnistyvä ruuna voi päästä taas vetotöihin. Viileämmät kelit ovat voineet terävöittää hevosta, ja kun ei vastus vaikuta liian kovalta, voisi toiseen peräkkäiseen tolppaan olla hyvätkin mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokas Champ Walk In (1) pääsee nyt juoksemaan ilman kenkiä, mikä on sille Susanna Laulumaanmielestä viime kertaan verrattuna iso etu. Myös startti vei hevosta eteenpäin, joten tauluaan paremmat menestyssaumat ruunalla saattaa tässä olla.

Juoksunkulku arvaus Etuvoltissa ei ole yhtään varsinaista starttirakettia. On varmaan vähän päivästä ja ensiaskelista kiinni, kuka on alussa nopein. Asiallisesti avaava Captivate (2) voisi pystyä ottamaan keulat. Juoksupaikka sopii, eikä maililla ketään haluttane päästää. Toinen kandidaatti keulakamppailun voittajaksi on Bewitch Boy (7). Suomen juoksulangalta startin ajoituksen onnistuminen on kuitenkin aika pieni arvoitus. Hyvin auton takaa avaava Astaire American (4) on ollut joskus voltin ensimetreillä hieman epävarma, mitä hankala nelosrata voi vielä korostaa. Instant Richin (7) startti Torniossa seiskaradalta ei onnistunut kovin hyvin. Ruuna on käynnistynyt joskus voltista selvästi terävämmin. Texas Gel (5) on ajoittain lähtenyt voltista aika livakasti. Champ Walk In (1) on kilpaillut aika harvoin volttilähdössä, mikä saattaa kieliä lähtötavan vaikeudesta hevoselle. Ykkösrata on Susanna Laulumaan mielestä kuitenkin Champ Walk Inille paras mahdollinen alkuasema tällä lähtötavalla.

A: 2 B: 4,6,8,1 C: 5,11,7,3,9

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat Maililla keulaan pääsevä on usein aika vahvoilla voiton suhteen. Uberta Jet (3) ja Armani Press (5) ovat tässä ensimmäisinä tyrkyllä tuulen halkojiksi. Kummankaan viime esitys ei kirvoittanut ylisanoihin, joten niiden päivänvireestä ei ole täyttä varmuutta.

Yllättäjäehdokas Kahden viime esityksen perusteella Alfas Finans (1) tuntuisi olevan tauluaan paremmassa iskussa. Voittaminen voi olla liikaa vaadittua. Jos pitkästä aikaa hyvän lähtöpaikan saaneelle aika ailahtelevalle tammalle sattuisi se oikea päivä, ei jonkinlainen menestyminen ole ihan poissuljettua.

Juoksunkulku arvaus Kiihdytyksen jokerikorttiepävarma On Va Voir (2) pääsee toisinaan ravilla oikein terävästi auton takaa liikkeelle. Sisemmiltä radoilta laukan vaara on kuitenkin aina olemassa. Uberta Jet (3) osaa avata kovaa, mutta ei ihan joka kerta. Keulajuoksu käy tammalle mainiosti. Viitosrata ei ole Oulun takasuoralla yhtään hullumpi alkuasema, josta Armani Press (5) saattaa singahtaa vaikka keulaan. Vetotöiden on nähty sopivan ruunalle. Irwin Saknussen (6) pääsee sekin matkaan aika liukkaasti. Näin se tuskin ulkoa ohittaa kaikkia, mutta nätin sisäratareissun tamma voisi kuitenkin saada. Tasaisesti perille asti puurtavalle ja hieman verkkaisesti käynnistyvälle Herrera Bokolle (10) lähtöpaikka ei ole iso ongelma, mutta vauhtien riittävyys lyhyellä matkalla on pieni arvoitus, jos loppua tullaan tosi kovaa.

A: 3,5,10 B: 1 C: 2,6,7,9 D: 8.11

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Vaikeudet ehdottaa riville tukipilaria jatkuvat edelleen, eikä tässäkään kohteessa yksikään osanottaja tunnu erityisen pätevältä vaihtoehdolta tuohon rooliin. Kovaa avaavalla Pam Halloverilla (1) on lähtöpaikkaetu ennalta pahimpaan vastustajaansa nähden, mikä saattaa ratkaista voiton sen hyväksi.

Yllättäjäehdokas / Arvoitus Mountain Hooligan (5) oli ennen viime kisaa esittänyt harjoituksia hyviä otteita, joten tauosta huolimatta odotuksia oli. Se ei kuitenkaan pystynyt suorittamaan läheskään omalla tasolla, vaan meno koko oli kisan ajan vaikeaa. Hyvin startista palautuneesta kotona normaalina olleesta Mountain Hooliganista ei ole Ari Sikkilän mukaan löydetty mitään vikaa. Hän arveli, että hellekeleillä hevonen ei ollut vain saanut nestettä tarpeeksi. Juottamista lisättiin, mikä piristi ruunaa. Hyvin matkaan pääsevälle kyvykkäälle menijälle käy vähän kaikenlaiset reissut, ja asioiden ollessa kohdillaan Mountain Hooligan pystyy ottelemaan tässä voitosta.

Juoksunkulku arvaus Sisäradan paikaltaan hyvin avaava Pam Hallover (1) pitänee alussa kaikki vastustajat ulkopuolellaan. Ruuna ei pystynyt Kuopion maililla keulasta pitämään asemiaan ihan perille asti. Sopivia vetureita ei ole nyt oikein eteen tarjolla, joten viime kerran ajotaktiikkaa taas noudattaneen. Mountain Hooligan (5) on tähänkin kohtaan arvoitus. Kaiken ollessa kohdillaan asiallisesti starttarilla ajettaneen heti eteenpäin, eikä johtoon pääseminenkään ole täysin mahdotonta. Paussilta palaava Blueray Savoy (8) on energinen pakkaus, joka avaa omista haluistaan kovaa. Kasiradalta lähdetään tavoittelemaan selkäreissua. Pahimmassa tapauksessa ruuna ei suostu siihen, ja silloin alkumatka voidaan päästellä melkoista haipakkaa. T.P.Fromadream (9) voi saada taas vastaavanlaisen reissun kuin viimeksi Kajaanissa, missä se kiri johtavan takaa niukkaan voittoon. Filius Felix (12) kilpaili viimeksi maha täynnä vihreää, eikä puhti johtavan rinnalla riittänyt loppusuoralla. Jos kisassa mennään Oulun edellisen startin kaltaista hienoista ylivauhtia, voi Filius Felix kyetä juoksun yhtä hyvin onnistuessa kiertämään taas vaikka ykköseksi.

A: 1,12,9,5 B: 11,8,3 C: 10,2,7,6 D: 4

T5-systeemit

Pieni: 7,4,10,11,9,6 (5,1) 12,2,6,9,3 (11,1) 2 (4,6) 3,5,10, (1,2) 1,12,9,5 (11,8) = 240 riviä

Suuri: 7 (4,10) 12,2,6,9,3 (8,9) 2,4,6,8,1 (5,11) 3,5,10,1 (2,6) 1,12,9,5 (11,8) = 500 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Uran avausvoitto ? Paremmalta lähtöpaikaltaan M.T.Miss Molly (3) pystynee pitämään alussa viereltään starttaavan pahimman uhkaajansa ulkopuolellaan. Keulareissun sopivuudesta ei ole varmuutta, mutta positiivisessa tapauksessa viimeksi nousukuntoa osoittanut tamma saattaa olla mailin matkalla vahvoilla voiton suhteen.

Yllättäjäehdokkaat Lähes kaikilla tuntusi olevan tässä oikeana hetkenään jonkinlaisia saumoja sopivalla juoksunkululla kolmen sakkiin, mutta kahden suosikin jälkeisestä tasaisesta muusta porukasta on hankala nostaa esiin yhtä muista erottuvaa kertoimen nostajaa.

Juoksunkulku arvaus Maililla juoksupaikalla on muita matkoja suurempi merkitys. Aika arvaamattomillakin osanottajilla voidaan näissä matalissa sarjoissa satsata starttiin. Tuo tekee juoksutapahtumien ennakkospekuloinnin vielä normaaliakin vaikeammaksi. M.T.Miss Molly (3) ei ole vielä koskaan startannut auton takaa eturivistä. Voltista liukkaasti liikahtava tamma päässee myös tällä lähtötavalla reippaasti matkaan. Jos johtoon pääsy onnistuu, niin asemista ei lyhyellä matkalla enää vapaaehtoisesti luovuta. Vieremällä alun pahaan laukkaan pelinsä menettänyt Bea Conchitan (4) juoksu Rovaniemen Salamakypärä-kisassa meni menestystä ajatellen turhan hankalaksi. Tämä toinenkaan suosikki ei ole ollut vielä koskaan ryhmälähdössä eturivissä, joten starttinopeudesta tällä lähtömuodolla ei ole käsitystä. Tasoituslähdöissä tamma on avannut reippaasti. Tauolta palaava, Aki Sikkilän mukaan kivasti treeneissä mennyt Mountain Delight (1) on nopea startista. Tamma ei pidä silmille lentävästä hiekasta, ja keulajuoksu kävisi paremmin. Pekka Korvella olleessaan Arctic Motion (5) pystyi lähtemään kovaa, mutta hevonen on tuon asian kuten muittenkin suhteen aikamoinen arvoitus. Poisjäännin ansiosta radan verran sisempää starttaava Amigo Broddella (7) saatetaan panostaa lähtöön jonkin verran.

A: 3,4 B: 7,11,10,1,5,12,9,6,8

Muut lähdöt

  1. 7.Jullen Eko – 3.Jenkkihymy – 2.Ruhvanan Commee– 4.Nonparilla – 8. Kultamies

  2. 4.Little Blue Angel – 3.Elastic Captor – 9. Blanket Slipper – 7.ArtieB.Zet – 11.Lady Ecus – 6.Princess Doris (1.Going Above – 8.Amazing Cruise)

  3. 1.Pankeri – 6.Pontriot – 7.Bella Min – 3.Turena – 5.Kapriisi (2.Turon Muru – 8.Mäen Eino – 11. Caro)

  1. 3.Radetzky – 1.Elma Sol – 10.Kivarin Salsa – 9.Jailhouse Train – 4.Oil Hassan – 8.Rage Breeze (5.True Lance – 11. Diamond Shimmer)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet