Vihjeet 15.12.2017

14.12.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Mauri Jaara, Tasaisessa kunnossa oleva Mucho Macho Man (5) on ollut aika innokas alussa. Yksin treenannut ruuna ei vielä täysin ymmärrä kilpailemisen päälle, ja keskittyminen ei pysy ihan koko aika päällä. Tehtävä näyttää ennalta aika sopivalta, eikä pärjääminen ole mahdotonta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Mucho Macho Man avaa reippaasti, joten yritetään hyödyntää hevosen lähtönopeutta.

Varustemuutokset: Umpilaput vaihtuvat tähän pikku lappuihin.

LÄHTÖ 2

Jukka Siipola, Puulan Poika (3) oli koelähdössä raskaamman etukengän ja muiden varustemuutosten ansiosta varmempi kuin Kajaanin startissa. Omien ongelmiensa takia ravilla meno on ollut hevoselle vaikeaa. Vauhdit Puulan Pojalla riittävät sarjoissa aika pitkälle, eikä jaksossa tunnu olevan moittimista. Jos laukkoja ei tule liikaa, niin kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuudet. Ravilla ruuna ottelee tässä tiukasti voitosta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Puulan Poika vienee keulaan. Mieluimmin ajaisin kuitenkin selästä, kun toisten takaa hevonen menee hieman varmemmin.

Varustemuutokset: Samoilla varusteilla kuin mitä viimeksi kokeessa jatketaan.

Juho Rahko, Aavan Superilla (5) ei ollut viimeksi paras päivänsä. Voltissa omia kuvioitaan tehnyt ruuna meni siinä kohtaa perässä tulleita vastustajia hieman karkuun. Kun starttitilanteessa ketään ei ollut takana, se ei ymmärtänyt lähteä kunnolla matkaan. Nyt lähdössä on samat asetelmat kuin Rovaniemellä, missä Aavan Superi pääsi ihan asiallisesti matkaan. Viime kisan jälkeen on ajettu pari kovempaa lenkkiä, ja niissä hevonen on tuntunut aivan mukavalta.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Jos jotkut lähtevät alussa menemään viime kerran tapaan kovaa, niin niiden annetaan mennä. Toisella kierroksella sitten kokeillaan mihin rahkeet riittävät.

Varustemuutokset: Aavan Superilla oli viimeksi pelkät huput. Korviin saatetaan laittaa hieman enemmän tuketta, jotta volttaaminen sujuisi paremmin. En ole tosin varma onko siitä apua.

Timo Kuoppala, Lintsari (6) on isokokoinen hevonen, joten sen kanssa on haluttu edetä rauhallisesti. Pitkä tauko johtui paljolti omista kiireistä. Aloituksen piti tapahtua jo hieman aikaisemmin. Edeltävässä treenissä meno oli aika tukkoista, joten jäimme pois. Vielä varovaisesti laitellun Lintsarin harjoittelu on ollut loppuvuodesta säännöllisempää, ja tuntuu, että se on terävöitynyt jonkin verran. Lintsari voitti kesällä harjoitusravit 36-ajalla. Se meni tuossa kisassa kolmannen puolikkaan 32-vauhtia. Viimeksi hevonen tuhlasi hieman voimia jo lämmittelyyn. Kotona laiskan, hyviä pätkiä ottavan ruunan vauhdit riittävät tällaisessa tehtävässä, mutta jakso on ennalta pieni arvoitus. Odottelen yllättävänkin varmasti suoritellutta Lintsaria tässä kolmen sakkiin, eikä voittokaan etukäteen mahdottomalta tunnu.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Reippaasti matkaan on tarkoitus lähteä. Toivotaan, että Lintsari pääsi jo alkumatkasta keulaan, eikä sen tarvitsisi tehdä tuon eteen liikaa töitä.

Varustemuutokset: Viimeksi rata oli napakka, ja alla olivat nysät hokit. Nyt edessä on jo pitemmät nastat. Olosuhteiden mukaan hokit saatetaan vaihtaa tarvittaessa vielä pidemmiksi. Lintsarilla on ollut kisoissa koko laput, jotta se pysyisi rauhallisempana. Terävyyden lisäämiseksi nyt saatetaan ottaa käyttöön puolilaput, minkä tapaisia treeneissäkin on käytetty.

Timo Niemelä, Vihen Siriuksella (10) oli viimeksi jotain häikkää, ja napakalla radalla ravi käytti hokit alla heikosti. Kotona tämä on ollut aika normaali. Edelleenkään en ole pärjäämisen suhteen erityisen toiveikas, ja orin suoritus on ennalta iso kysymysmerkki. Lämmitys kannattaa katsoa. Jos hevonen menee siinä ravia, niin samaa voi odottaa myös itse kisassa.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Vihen Sirius on riski hevonen, joka menee kaikilta paikoilta, mutta ehkä hieman rennommin vapaalta radalta. Jos ravi käyttää normaalisti, niin tasaisesti eteenpäin ajetaan.

Varustemuutokset: Viimeksi sekki oli hieman liian löysällä, ja sitä pikkaisen kiristetään. Muuten samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Kun Artie B.Zetin (6) ravi alkoi sujumaan, niin se pystyi heti pärjäämään.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kurvit ovat hevoselle hieman vaikeita. Sisäradalta on tuon takia paras ajaa, joten eteenpäin heti startista kokeillaan päästellä.

Eija Sorvisto, Hyvällä esityksellä Kaustisella voittanut ja itsensä mainiosti maalin asti kantanut Elzar Creek (8) teki uransa alussa vastaavanlaisia juoksuja. Otteissa oli tuolloin menemisen meininki. Tamma oli jossain välissä piilosairas, ja tuo saattoi näkyä pitkään hevosen suorituksissa. Sitten viime kisan Elzar Creekillä on pysynyt kaikki ennallaan. Lähtöpaikka hankaloittaa pärjäämistä.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Eteenpäin täältäkin ajettaneen, mutta kuski saa päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Elzar Creek jatkaa edelleen avovehkeillä.

LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Normaalia treeniä saaneella Walk a Milella (3) kaikki pitäisi olla yhä suurpiitein ennallaan. Pidemmästä starttivälistä ei pitäisi olla haittaa. Toivotaan, että tamma jatkaa selästä (montessa) tekemiään hyviä juoksuja.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Walk a Mile lähtee reippaasti. Jos tamma pääsee keulaan, niin niitä voi tuon jälkeen olla vaikea antaa pois.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Maria Niemelä, October Kronoksella (5) kokeillaan nyt alkuun ottaa yksi montelähtö. Jatkossa orilla on tarkoitus ajaa myös kärryt takana. Hevosella on ratsastettu, mutta varsinaisia montetreenejä ei ole tehty. Vahvalle menijälle tämäkin kilpailumuoto voi käydä hyvin. Vasta pari viikkoa meillä ollut October Kronos on ollut positiivinen treeneissä. Tässä meillä on hyviä vastassa. Ei kuitenkaan yhtään ihan älyttömän kovaa, joten October Kronoksen pitäisi kaiken toimiessa riittää. Pitkän tauko on tietenkin jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tähän kisaan ei ole vielä erityisiä taktiikoita. Uskoisin October Kronoksen pääsevän myös ratsastaja selässä hyvin matkaan.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan. October Kronoksella on nyt varmaan ensi kertaa kilpatilanteessa hokit alla, mikä on pieni kysymysmerkki.

LÄHTÖ 5

Tapio Kalaja, Red Raiderille (2) tuli kesällä allerginen reaktio, ja kilpaileminen oli pakko lopettaa. Haitasta päästiin eroon vasta syksyn tullen. Laiskalla treenaajalla on ajettu joku hiitti. Kovimmillaan on menty 21-vauhtia. Viime talvinen varmuus suorittamisesta vielä puuttuu, ja hevosen tahtotila on tähän ekakisaan pieni arvoitus.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovin takaa Red Raider ei ole erityisen innokas kiertämään, joten sopivalta paikalta reippaasti matkaan koetetaan lähteä. Jos keulaan päästään, niin sieltä pyritään ajamaan niin kauan kuin peli vetää.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Amexin (4) viime kerran laukkaan ei ollut mitään erityistä syytä. Volttilähdössä tällä on ollut aina hypyn vaara. Raville selvittyään ruuna suoritti asiallisesti, ja kantoi itsensä hyvin maaliin asti. Amex tekee joka kerta sen, mihin se tuona päivänä kykenee. Tasavauhtisuutensa takia Amex ei ole ollut kovin hyvä voittamaan lähtöjään.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Amex ei ole kovin nopea startista, eikä se ole koskaan päässyt juoksemaan keulassa. Hevosen voitoista toinen tuli selkäreissulla ja toinen kuolemasta, joten juoksupaikalla ei ole suurta väliä. Reipas matkavauhti olisi Amexille etu.

Varustemuutokset: Avovehkeilläjatketaan.

Pasi Väisänen, Taas mainiosti treenannut George Birdland (5) oli viime hiitillä oikeinkin hyvä. Harjoitusotteista ei ole kuitenkaan aina voinut tietää miten ruuna on suorittanut kilpatilanteessa ja pettymyksiäkin on tullut. Keskeytykset johtuivat kurkunpäässä olleista tulehduksista. Pieni arvoitus George Birdland on, ja hieman matalalla profiililla tähän kisaan lähdetään. Juoksun onnistuessa 3-4 sakkiin hevosen uskoisin riittävän.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovaa avaavalle George Birdlandille keula ei ole paras juoksupaikka, ja selästä nytkin mieluimmin ajetaan. Ihan ketä vaan ei kuitenkaan eteen päästetä.

Varustemuutokset: Hyvin ilman kenkiä menneelle George Birdlandille hokit eivät ole pärjäämisen este. Vetohuput (ei tosin vielä koskaan käytetty) ja jenkkikärryt jatkavat varusteissa.

Teija Karjalainen, Hiphop Highlightin (7) pikku paussin syynä oli Rovaniemen kilpailukauden loppuminen, ja marraskuun kurakelit, jotka eivät käy tälle. Aikalailla normaalisti on päästy treenaamaan. Kotona harjoitteluolosuhteet eivät ole olleet kuitenkaan ihan idealliset, ja voi olla, että reipasta liikettä tarvitseva Hip Hop Highlight ei ole heti ihan parhaimmillaan. Toivotaan, että viime talvena Oulussa hyvin pärjännyt ruuna ei ole tähän kisaan liian tasapaksu.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Lähtöpaikka on tämä kauden tapaan taas huono, ja täältä olemme aika paljon toisten armoilla. Asiallisella lähtijällä saatetaan koettaa ajaa alussa jonkin matkaa eteenpäin. Toivotaan, että ruuna saa jonkinnäköisen paikan parijonosta. Sopivalla selkäreissulla Hip Hop Highlight on pystynyt tulemaan loppua mukavasti.

Varustemuutokset: Kesälläkin jonkinlaiset hokit alla juoksevalle ruunalle hokit eivät ole ainakaan haitta. Käännettävät puolilaput ovat olleet viime starteissa käytössä, ja niillä on tarkoitus nytkin ajaa. Jos ohjastaja ei halua muutoksia varusteisiin, niin muutenkin samoilla jatketaan.

Juha Mäensivu, Viime startin aikaan sairaana ollut Blady Bols Blue (12) on mennyt treeneissä hyvin, joten se päätettiin ilmoittaa mukaan. Hevosen parhaat näytöt ovat tulleet, kun se päässyt juoksemaan lähellä kärkeä, joten tällainen lähtöpaikka on sille tosi huono. Vaikka sarja käy mainiosti, niin mitään varmaa ei voi nyt lähteä ennalta lupailemaan.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kuski saa päättää taktiikasta, mutta täältähän taitaa tulla selkäjuoksu hieman väkisinkin.

Varustemuutokset: Samoilla perusvarusteilla jatketaan.

T4-vihje

Tämän kerran lounasravien T4.n kohteet vaikuttavat ennalta aika kimuranteilta. Ilman tietoa peliosuuksista mielekästä ja realistista rivin ankkuria on vaikea ehdotella.

T4-1 / LÄHTÖ 2

Varmaehdokas Epävarmojen aloitteleviennollasarjan kylmäveristen keskinäinen paremmuus on ennalta kysymysmerkki. Rima ei ole tässä hitaassa aika tasoituksessa kovin ylhäällä menestystä ajatellen. Mukavan näköisestä tulossarakkeestaan huolimatta Aavan Superikaan (5) ei ole vielä urallaan ihmeitä esittänyt. Viimeisissään ravia mennyt tasainen ruuna tuntuisi etukäteen kisan todennäköisimmältä mitalistilta.

Arvoitus: Koko uransa ajan ravinsa kanssa tuskailleen Puulan Pojan (3) vauhti ja jakso riittävät tällaisessa tehtävässä. Nytkin koelähtöuhan alla kilpailevalle ruunalle koko matkan ravilla meno on ollut tähän saakka kilpatilanteessa liian vaikeaa.

Juoksunkulku arvaus: Kovin monen osanottajanravilla matkaan pääsystä ei voi olla tässä kisassa ennalta erityisen varma, mikä hankaloittaa entisestään juoksutapahtuminen arvaamista. Ihan mukavastikäynnistyvä Puulan Poika (3) saattaisi päästä alussa johtoon. Jukka Siipolan mielestä ruuna juoksee hieman varmemmin toisen selässä, joten sellainen voidaan ottaa eteen. Ykkösvaihtoehdolta tuohon virkaan tuntuisi terävästi avaava, tähän porukkaan vauhdikas Lintsari (6), joka saattaa edetä vetotöihin jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa kisaa. Viimeksi pitkän tauon jälkeen hieman tukkoiselta vaikuttanut tuhdinnäköisessä kunnossa ollut ruuna voisi kestää nyt startti alla paremmin perille asti. Viime kerran tapaan Juho Rahko suunnitteli ottavansa Aavan Superilla (5) alun rauhallisesti, ja koettavansa sitten toisella tuhannella, mihin rahkeet riittävät.Ravin sujuessa Vihen Siriuksella (10) pyrittäneen kisan aikana tasaisesti kohti kärkeä.

A: 3,5,6 B: 10,7,4,2,8,9 C: 11,1

T4-2 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokas Kasiradalta voittaminen on tosi harvoin itsestään selvää, ja siinä onnistumiseen tarvitaan ainakin ripaus tuuriakin. Uransa alussa korvia pyöritellen pari voittoa ottanut Elzar Creekin (8) otteissa oli viimeksi, kuten Eija Sorvistokin totesi, taas samaa hohtoa. Elzar Creek kykenee ainakin vielä näissä tehtävissä omaan juoksuun. Lähtöpaikasta huolimatta toiseen peräkkäiseen tolppaan tässä aika sopivalta vaikuttavassa seurassa on saumat.

Yllättäjäehdokasta en onnistunut tähän kisaan löytämään.

Juoksunkulku arvaus Silveriina (3)¸ Starling Chick (4), Mint Choco (7) ja Elzar Creek (8) seuraavat autoa tiiviisti. Vaikka Elzar Creek on näistä uloimpana, niin jo alkumatkasta johtoon pääsy voisi olla mahdollista, kun kolmen muun pärjäämiselle on selkäjuoksusta ollut apua. Viimeksi aiempaan verrattuna selkeästi paremmalla tasolla suorittanut Artie B.Zet (6) ei ole ryhmälähdöissään osoittanut erityistä starttinopeutta. Saattaa kuitenkin olla, että startti on tarkoituksella otettu varman päälle. Kauden avausvoitto tuli tätä kevyemmässä seurassa tasoituslähdössä keulasta. Sisäratajuoksu on Maurin Jaaran mielestä parempi hieman kaarrevaikeuksista kärsivälle ruunalle, ja johtoon nytkin saatetaan koettaa päästä.

A: 8 B: 6,4,7 C: 4,3,1,10,11,12 D: 5

T4-3/ LÄHTÖ 4/PD-1

Varmaehdokas / Arvoitus Vajaa vuosi sitten Solvallassa johtavan rinnalta tapansa mukaan hienosti kamppaillut October Kronos (5) kesti kolmanneksi, joten luokka tähän seuraan riittää. Pitkältä tauolta palaava ori juoksee nyt ensimmäistä kertaa montea. Hokitkaan eivät ole olleet kilpailutilanteessa ennen alla, joten mitään kovin varmaa ei voi alkaa ennalta lupaamaan.

Juoksunkulku arvaus Take Of Sound (1), Walk A Mile (3) ja Julian Code (7) ovat kaikki hyviä starttareita. On kuitenkin vaikea arvata mille niistä lähdetään tavoittelemaan keulajuoksua. Kun Julian Code on ollut parhaimmillaan, niin johtopaikka on käynyt mainiosti. Huumori on ollut kuitenkin viime aikoina loppumatkasta aika tavalla kateissa, joten näin ulkoa alkuun ei välttämättä haluta satsata. Kärrylähdöissä vastus on ollut kovempi, ja silloin Take Of Soundille on kelvannut selkä eteen. Tässä seurassa saatetaan käyttää toisenlaistakin taktiikkaa. Walk a Mile tuntuisi todennäköisimmältä porukan vetäjältä, vaikka tamma onkin tuolta paikalta sortunut joskus pullailemaan liikaa. Kärryjen kanssa asiallisesti kiihtyvä October Kronos (5) voi päästä myös ratsastaja selässään vastaavalla teholla matkaan. Jos keulapaikka ei ole saatavilla, niin reissu johtavan rinnallakaan ei ole ollut normaalisti riskille orille ongelma. Benjamin Duon (9) kauden ainoa voitto tuli johtopaikalta. Nyt ruuna saanee kivan sisäratareissun, eikä voitto sellaisenkaan perästä ole mahdottomuus. Tauolta palaava Big Braven (4) rooli juoksunkulun suhteen on pieni kysymysmerkki.

A: 5,9,3 B: 1,4,8 C: 7,10,6,2,12,11

T4-4 / LÄHTÖ 5/PD-2, Troikka

Varmaehdokkaat. Tehtävään tarjolla lähinnä jonkinlaiselta tauolta palaavia hevosia, joten hieman arvailujen varassa homma on. Hyvin treenannut George Birdland (5) on pystynyt oikeana hetkenään sopivan selkäreissun perästä vahvaan lopetukseen. Alkukauden starteissaan hieman nahkeasti suorittanut Red Raider (2) voi päästä mainiosta asemista jo varhaisessa vaiheessa kisaa johtoon ja pitää paikkansa vaikka maaliin asti.

Yllättäjäehdokkaat Kaustisella laukan jälkeen asiallisesti suorittanut voltista epävarmempi Amex (4) voisi kovavauhtisessa kisassa kyetä lopussa nousemaan kamppailuun mukaan.

Arvoitus. Kisan useampi oleellinen osanottaja palaa tauolta, joten avainhevosten vire on ennalta jonkinlainen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus: Terävästi auton takaa lähtevä George Birdland (5) päässee alussa kaikista sisäpuoleltaan starttaavista ohi. Keulapaikka ei ole ollut yleensä tälle ruunalle etu, joten sopiva selkä kelvannee eteen. Tuo osa saattaisi olla tarjolla kohtuullisesti avaavalle Red Raiderille (2), jolle Tapio Kalajan mukaan tehtävä käy. Vienna (6) ja King Journey (8) seuraavat autoa hyvin. Keulasta hyvin suorittavalle Blady Bols Bluelle (12) keulapaikka olisi ollut mieleen. Oikein takaa ruuna ei ole vaikuttanut erityisen innokkaalta kiertelijältä, joten jonkin verran startissa eteenpäin ajettaneen. Kohtuullisesti avaavalle Hiphop Highlightille (7) haettaneen paikka mahdollisimman läheltä kärkeä.

A: 5,2,4,7,12 B: 11,9,6,8 C: 3,1,10

T4-systeemit

Pieni: 3,5,6 (10,7) 8 (6,4) 5,9,3 (1,4) 5,2,4,7,12 (11,9) = 45 riviä

Suuri: 3,5,6 (10,7) 8,6 (4,7) 5,9,3,1,4,8 (7,10) 5,2,4,7,12,10,11,9,6,8 (3,1)= 270 riviä

Lähtö 1

  1. 5. Mucho Macho Man – 3. Singel Fey – 8. Marielle Carjan – 4. Florentina – 6. Mint Toffee – 7. Funny Foe (2. Jailhouse Train – 1. Valium Beyonce)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet